Justitie screende gevangenen op tatoeages

Justitie heeft in juni in een groot rechercheonderzoek alle gedetineerden op tattoos onderzocht. Dat was in de meeste gevallen een administratieve klus, omdat alle tatoeages al zijn vastgelegd in dossiers, maar in een geval werden gevangenen ook fysiek gecontroleerd, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Het Parool schrijft zaterdag dat het ging om een onderzoek naar de zogenoemde tattoo-killers, een bende huurmoordenaars met tatoeages van Chinese tekens op hun rug. "Ik ga dat niet ontkennen, maar ik wil het ook niet bevestigen", zegt de OM-woordvoerder daarover.

Of de controles iets hebben opgeleverd, wil justitie in het belang van het nog lopende onderzoek niet zeggen. Drie hoofdverdachten van de tattoo-killers zitten momenteel vast voor betrokkenheid bij drie liquidaties en een mislukte moordaanslag. De groep zou bestaan uit zeker twaalf leden, maar of die allemaal moorden plegen is de vraag.

De fysieke controle leidde volgens Het Parool tot protest onder de gevangenen. De woordvoerder zegt daarvan niet op de hoogte te zijn. Hij weet ook niet waarom de gedetineerden van de PI Krimpen aan den IJssel fysiek gecontroleerd moesten worden.