België legt fraude met onlinebankieren bloot

Redactie

De Belgische justitie heeft een grootschalige fraude met onlinebankieren blootgelegd. Door een virus verscheen bij internetters steeds een foutmelding tijdens het bankieren op de pc. Wanneer de gebruikers de codes opnieuw intikten, verdween een bedrag naar een andere rekening. Vanaf die rekening boekte een tussenpersoon (een zogeheten muilezel) het geld naar Rusland en Oekraïne, waar de witwaswetgeving minder streng is.

Veelal ging het om 3.000 à 4.000 euro per rekening. "Maar vele kleintjes maken één grote. Uit ons onderzoek is gebleken dat vier criminelen zo in amper twee weken 300.000 tot 500.000 euro per muilezel konden opstrijken. Dat is enorm winstgevend", aldus Frédéric Van Leeuw van de Belgische justitie zaterdag in de Vlaamse krant De Tijd.

De Belgische justitie onderzocht de methode drie jaar lang. Ze zal de tussenpersonen in België vervolgen en tegelijk Rusland vragen de verdachten in dat land aan te pakken.

Justitie is verbaasd dat zelden aangifte is gedaan van de illegale afboekingen. Het opzetten van een grote databank van deze aangiftes zou mogelijk meer verbanden en organisaties kunnen aantonen. Ook blijkt het hinderlijk dat justitie nog veelal nationaal is georganiseerd, terwijl criminelen over de grenzen heen werken.