Alarm over toename centra nierdialyse

De enorme stijging van het aantal nierdialysecentra kan negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van de patiëntenzorg. Die zorg wordt geuit door nierpatiëntenverenigingen en het Hans Mak Instituut, dat de kwaliteit van de nierzorg bewaakt, schrijft de Volkskrant.

Door de verdubbeling van vijftig naar honderd centra wordt het moeilijker voldoende personeel te vinden. Bovendien neemt het aantal thuisdialyses af, terwijl die goedkoper zijn en de patiënt minder belasten. Daarnaast dreigt het gevaar dat minder patiënten op de lijst voor een transplantatie worden gezet omdat de centra geen klanten willen verliezen.

De Nierpatiëntenvereniging Nederland is blij dat door de toename van het aantal centra patiënten minder ver hoeven te reizen voor een dialyse, maar ook die organisatie is bezorgd. De organisatie wijst op de sterke afname van het aantal thuisdialyses sinds 2002, het jaar waarin nieuwe regels de opening van nieuwe centra vergemakkelijkte.

Sinds de nieuwe regels in dat jaar is het aantal centra verdubbeld. De nieuwe regels moesten de marktwerking in de zorg een impuls geven.

Enkele maanden geleden stuurde de Nierpatiëntenvereniging Nederland een bezorgde brief aan minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Daarop is nooit een antwoord ontvangen.