[Tour de France] Uitslag negentiende etappe

Alberto Contador heeft zich zeker gesteld van zijn derde eindzege in de Tour de France. De Spanjaard was in een spannende tijdrit uiteindelijk sneller dan Andy Schleck en heeft met de wandelrit naar Parijs nog te gaan een voorsprong van 39 seconden. Denis Menchov bezorgde Rabobank nog een mooie derde plaats in het eindklassement, terwijl de dagzege naar wereldkampioen Fabian Cancellara ging.

Contador leek vooraf de beste papieren te hebben, maar een sensatie leek onderweg in de maak. Schleck was bij het eerste tussenpunt nog zes seconden sneller dan Contador en stond in het klassement nog maar twee seconden achter op de Spanjaard.

Tussen de tussenpunten in leek Contador toch langzaam maar zeker iets weg te lopen bij Schleck. Bij het tweede tussenpunt was de Astana-renner zeven seconden sneller dan Schleck en had dus 15 seconden voorsprong in het klassement.

Dat verschil liep verder nog op en op de finish bleek Contador een voorsprong te hebben van 39 seconden in het klassement. Hiermee stelde hij zijn derde eindzege in de Tour veilig. Een saillant detail; eerder verloor Schleck 39 seconden in een bergrit toen hij problemen kreeg met zijn versnellingsapparaat en ketting. Toen besloot Contador door te rijden.

Ook werd er nog gestreden om de derde plaats. Denis Menchov streed met Samuel Sanchez om die plaats. Op het eerste tussenpunt was Menchov al bijna een minuut sneller dan Sanchez en dat bleek op het eind .. te zijn, waardoor Rabobank voor het eerst in zijn geschiedenis een renner in Parijs op het eindpodium heeft staan.

Robert Gesink wist zijn zesde plaats in het eindklassement te behouden. Joaquim Rodríguez was langzamer dan de Nederlander in de tijdrit en ook Ryder Hesjedal wist niet genoeg goed te maken op de Varssenvelder. De zesde plaats van Gesink is het beste resultaat van een Nederlander in de Tour sinds Michael Boogerd in 1998, die toen vijfde werd.

De strijd om de dagzege was al vroeg beslist. Fabian Cancellara en Tony Martin streden samen om de snelste tijd. Onderweg was Martin eerst negen seconden sneller dan de Zwitserse wereldkampioen, maar verloor gaandeweg de rit iets meer tijd.

Uiteindelijk was Spartacus zeventien seconden sneller aan de meet, met zijn tijd van 1.00,56. Mede geholpen door een aangewakkerde tegenwind kwam niemand meer aan die tijden. Hierdoor kwamen ook Koos Moerenhout (zesde) en Maarten Tjallingii (achtste) in de top 10 van de tijdrituitslag terecht.