FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 augustus 2008

Räikkonen: "Ben supergemotiveerd"

Velen twijfelen of Kimi Räikkönen wel genoeg motivatie en toewijding heeft om in de Formule 1 actief te zijn, de Fin zelf zegt dat er niets aan de hand is. In Valencia reed Räikkönen echter anoniem rond, totdat zijn Ferrari-motor de geest gaf. In de kwalificatie was hij met plaats vier niet in de buurt gekomen van Massa en Hamilton.

De Fin heeft dit jaar slechts twee races gewonnen, waarbij de Grand Prix van Spanje in April de laatste was. Sindsdien heeft hij door pech, zoals in Frankrijk een gebroken uitlaat en aangereden worden door Hamilton in Canada, nog maar weinig vooraan gereden. Vaak laat Räikkönen het in de kwalificatie liggen, terwijl teamgenoot Massa wel vaak van de eerste rij kan starten.

"Het leven zou veel makkelijker zijn als je iedere race wint. Maar dat is niet de realiteit. Soms lukt er helemaal niets, wat je ook probeert," aldus de Fin op zijn website. "Ik probeer van alles de laatste races, maar het wil maar niet lukken. Opnieuw gaat het mis op een stratencircuit. Ook in Melbourne, Monaco en Montréal had ik zo mijn probleem, allemaal uiteenlopend van aard."

Over de kwalificatie in de Grand Prix van Valencia had de Fin nog wat te melden. "Helaas was het zaterdag net wat koeler wat in ons nadeel uitpakte. Iedereen heeft een mening over mijn problemen in de kwalificatie. Graag wil ik erop wijzen dat ik in Hongarije zelf een fout maakte, anders was ik nooit vanaf de zesde plek gestart."

De race in Valencia verliep voor de Fin niet zoals hij gedacht had. "We startten vanaf de vieze kant van de grid. Heikki Kovalainen had meer grip en kon me passeren. Daarna streden we samen om de vierde plek. Als je achter iemand aanrijdt, werkt dat tegen je. Dit keer waren de koplopers een seconde per ronde sneller. Zo gaat het nu al een aantal races."

Na het incident in de pitstraat was Räikkönen al tevreden geweest met punten, maar zijn motor gaf na die stop al snel de geest. "Zesde was beter geweest dan niets, maar ja, zo is het nu eenmaal. Ik kwam de bocht uit, reed het rechte stuk op en merkte dat er iets mis was. Toen zag ik rook in mijn spiegels. Dan weet je hoe laat het is... We wisten dat we een risico namen in Valencia en helaas zijn we uitgevallen. Dan kan ik wel boos worden, maar dat heeft geen zin. Het resultaat blijft toch hetzelfde."

"Ik hoop me deze week tijdens de test in Monza te herpakken. Daarna komt Spa-Francorchamps, het circuit waarop ik het hele jaar wel zou willen racen. Het is het beste circuit ter wereld en hopelijk krijgen we de auto er aan het werk zoals ik het graag wil. We reizen naar België met slechts één doel: winnen. Als men twijfelt aan mijn motivatie, dan moeten ze dat vooral doen. Het enige dat ik erover wil zeggen is dat ik door alle tegenslag meer gemotiveerd ben dan ooit tevoren."

Uitslagen derde voorronde Champions League

Na vanavond zijn alle deelnemers aan de Champions League seizoen 2008-09 bekend. Hieronder vind je de uitslagen van de laatste voorrondeduels, alsmede de lijst met geplaatste clubs.

Olympiacos CFP (GRE) - Anorthosis Famagusta FC* (CYP) 1-0 (0-3)
54' Belluschi 1-0

FC Basel* (SUI) - Vitória SC (POR) 2-1 (0-0)
11' Stocker 1-0
15' Fajardo (Pen) 1-1
54' Derdiyok 2-1

NK Dinamo Zagreb (CRO) - FC Shakhtar Donetsk* (UKR) 1-3 (0-2)
42' Luiz Adriano 0-1
57' Balaban 1-1
59' Brandão 1-2
70' Willian 1-3

Club Atlético de Madrid* (ESP) - FC Schalke 04 (GER) 4-0 (0-1)
22' Agüero 1-0
54' Forlán 2-0
82' Luis García 3-0
84' Pander (Schalke)
86' Maxi Rodríguez (Pen) 4-0

FBK Kaunas (LIT) - Aalborg BK* (DEN) 0-2 (0-2)
30' Grigalevičius (Kaunas)
68' Pilibaitis (Kaunas)
75' Risgård 0-1
90' Risgård 0-2

FC BATE* (BLR) - PFC Levski Sofia (BUL) -1-1 (1-0)
14' Sosnovski 1-0
38' Gadjev 1-1
43' Bliznyuk (BATE)

Liverpool FC* (ENG) - Standard de Liège (BEL) 1-0 (n.v.) (0-0)
117' Dirk Kuijt 1-0

Fenerbahçe SK* (TUR) - FK Partizan (SRB) 2-1 (2-2)
28' Semih Şentürk 1-0
58' Alex 2-0
76' Z. To¨ić 2-1

*Arsenal FC (ENG) - FC Twente (NED) 4-0 (2-0)
27' Nasri 1-0
52' Gallas 2-0
66' Walcott 3-0
89' Bendtner 4-0

FC Dynamo Kyiv* (UKR) - FC Spartak Moskva (RUS) 4-1 (4-1)
4' Aliyev 1-0
24' Bangoura 2-0
47' Dzyuba 2-1
49' Milevskiy 3-1
78' Milevskiy 4-1

Olympique de Marseille* (FRA) - SK Brann (NOR) 2-1 (1-0)
65' Niang 1-0
74' K. Sigurdsson 1-1
90' Niang 2-1

SK Slavia Praha (CZE) - ACF Fiorentina* (ITA) 0-0 (0-2)

FC Steaua Bucureşti* (ROU) - Galatasaray SK (TUR) 1-0 (2-2)
57' Nicoliţă 1-0

Alle verliezers zullen uitkomen in het UEFA Cup-toernooi.

De deelnemers aan de UEFA Champions League 2008-09:

Manchester United FC (ENG)
Chelsea FC (ENG)
Arsenal FC (ENG)
Liverpool FC (ENG)
Real Madrid CF (ESP)
Villarreal CF (ESP)
FC Barcelona (ESP)
Club Atlético de Madrid (ESP)
FC Internazionale Milano (ITA)
AS Roma (ITA)
Juventus FC (ITA)
ACF Fiorentina (ITA)
Olympique Lyonnais (FRA)
Girondins de Bordeaux (FRA)
Olympique de Marseille (FRA)
FC Bayern München (GER)
SV Werder Bremen (GER)
FC Porto (POR)
Sporting Clube de Portugal (POR)
CFR Cluj (ROU)
Steaua Bucuresti (ROU)
Panathinaikos FC (GRE)
PSV Eindhoven (NED)
Zenit St. Petersburg (RUS)
Celtic FC (SCO)
FC Basel (SUI)
Fenerbahçe SK (TUR)
FC Shakhtar Donetsk (UKR)
FC Dynamo Kyiv (UKR)
Aalborg BK (DEN)
Anorthosis Famagusta FC (CYP)
FC BATE (BLR)

BMW twijfelt over Heidfeld, Kubica verlengt

BMW Sauber twijfelt openlijk over de toekomst van Nick Heidfeld bij het team. Dit jaar presteert de Duitser wisselvallig en daardoor is hij niet meer zeker van een stoeltje voor 2009. Eerder dit seizoen onderzocht BMW de problemen van Heidfeld al en gaf aan dat het kwalificatieprobleem van Heidfeld opgelost was.

Heidfeld heeft in de huidige prestaties van BMW een grote rol gehad, maar weet er dit seizoen niet van te profiteren. Zijn teamgenoot Robert Kubica reed dit jaar al menigmaal voorin en wist in Canada zelfs de race te winnen. Heidfeld kende dit jaar alleen in Canada en Engeland een goed weekend.

Teambaas Mario Theissen uit zijn twijfels over Heidfeld tegenover autosport.com. "Ik weet niet of Nick me heeft overtuigd. In Valencia was hij niet super in vorm. Ook niet in de kwalificatie, terwijl hij voor zijn doen toch een heel aardige ronde reed. Toch kwam hij slechts tot de achtste tijd."

Robert Kubica lijkt inmiddels zeker van een stoeltje voor 2009. BMW zou de optie in zijn contract gelicht hebben en de Pool vastgelegd hebben tot eind volgend jaar. Theissen: "Stabiliteit heeft haar waarde bewezen in de Formule 1. Dus ja, daar gaat onze voorkeur naar uit."

Voor 2010 wordt de Pool genoemd bij Ferrari, maar ook over 2009 laat Kubica zich nog niet uit. "Ik weet niet wat ik volgend jaar doe. Ik wil een auto hebben die kan meedoen om de prijzen. Iedereen vraagt ernaar. Als men aanneemt dat ik in 2009 met dit of dat team in Australië aan de start sta, dan is die aanname voor eigen rekening. Soms moet je veranderen, anders wordt het leven saai."

Voetbal: Uitslag Arsenal - FC Twente

FC Twente heeft ook het tweede duel in de derde voorronde van de Champions League verloren. Arsenal was in het Emirates Stadium in Londen veel te sterk voor de club uit Enschede en won met 4-0. De eerste wedstrijd mondde uit in een 2-0-zege voor de Engelsen. 

In de eerste vijftien minuten wisten de mannen van trainer Steve McClaren Arsenal nog bij te houden. The Gunners voerden het tempo echter steeds verder op, waardoor FC Twente het uiteindelijk niet meer kon bijhouden. Met name Walcott was een plaag voor de club uit Enschede. In zijn eentje wist hij de verdediging van de bezoekers met regelmaat uit elkaar te trekken.

Het spel van Arsenal was een lust voor het oog. Dit was ook één van de oorzaken waarom de thuisploeg voor de thee, via Nasri, slechts één keer wist te scoren. McClaren poogde in te grijpen door Heubach voor Wellenberg te brengen, maar het razendsnelle positiespel van de club uit Londen bleef maar doorgaan. Het was dan ook geen verrassing dat Arsenal de score verder zou opvoeren. Kort na rust werd de voorsprong door Gallas verdubbeld.

Na de tweede treffer nam Arsenal wat gas terug, waardoor FC Twente in de gelegenheid werd gesteld om de aanvallers te bereiken. Het kreeg zelfs een aantal mogelijkheden. De beste kans was voor Douglas, maar hij kopte de bal naast het doel. Diezelfde Douglas leidde ook de derde treffer van de avond in, door balverlies te lijden. In de laatste minuut van de officiële speeltijd tekende Bendtner voor de 4-0.

Door deze overwinning kan Arsenal zich gaan opmaken voor deelname aan de groepsfase van de Champions League. FC Twente gaat verder in het toernooi om de UEFA Cup.


Karakteristieken

Arsenal - FC Twente 4-0 (2-0)
27’ Nasri 1-0
52’ Gallas 2-0
66’ Walcott 3-0
90’ Bendtner 4-0

Toeschouwers: 60.000
Scheidsrechter: Hauge (Noo)
Stadion: Emirates Stadium, Londen
Gele kaart: Clichy (Arsenal), Wielaert, Braafheid, Tioté (FC Twente)

Opstellingen

Arsenal: Almunia, Sagna, Gallas, Djourou, Clichy, Walcott, Fábregas (A. Song/67), Denílson, Nasri (Eboué/46), van Persie (Adebayor/65), Bendtner

FC Twente: Michailov, Braafheid (Rajkovic/86), Wielaert, Douglas, Heubach (Wellenberg/46), Brama, Janssen, Tioté, Elia, Denneboom, Huysegems

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Uitslag Arsenal - FC Twente

FC Twente heeft ook het tweede duel in de derde voorronde van de Champions League verloren. Arsenal was in het Emirates Stadium in Londen veel te sterk voor de club uit Enschede en won met 4-0. De eerste wedstrijd mondde uit in een 2-0-zege voor de Engelsen.

In de eerste vijftien minuten wisten de mannen van trainer Steve McClaren Arsenal nog bij te houden. The Gunners voerden het tempo echter steeds verder op, waardoor FC Twente het uiteindelijk niet meer kon bijhouden. Met name Walcott was een plaag voor de club uit Enschede. In zijn eentje wist hij de verdediging van de bezoekers met regelmaat uit elkaar te trekken.

Het spel van Arsenal was een lust voor het oog. Dit was ook één van de oorzaken waarom de thuisploeg voor de thee, via Nasri, slechts één keer wist te scoren. McClaren poogde in te grijpen door Heubach voor Wellenberg te brengen, maar het razendsnelle positiespel van de club uit Londen bleef maar doorgaan. Het was dan ook geen verrassing dat Arsenal de score verder zou opvoeren. Kort na rust werd de voorsprong door Gallas verdubbeld.

Na de tweede treffer nam Arsenal wat gas terug, waardoor FC Twente in de gelegenheid werd gesteld om de aanvallers te bereiken. Het kreeg zelfs een aantal mogelijkheden. De beste kans was voor Douglas, maar hij kopte de bal naast het doel. Diezelfde Douglas leidde ook de derde treffer van de avond in, door balverlies te lijden. In de laatste minuut van de officiële speeltijd tekende Bendtner voor de 4-0.

Door deze overwinning kan Arsenal zich gaan opmaken voor deelname aan de groepsfase van de Champions League. FC Twente gaat verder in het toernooi om de UEFA Cup.


Karakteristieken

Arsenal - FC Twente 4-0 (2-0)
27’ Nasri 1-0
52’ Gallas 2-0
66’ Walcott 3-0
90’ Bendtner 4-0

Toeschouwers: 60.000
Scheidsrechter: Hauge (Noo)
Stadion: Emirates Stadium, Londen
Gele kaart: Clichy (Arsenal), Wielaert, Braafheid, Tioté (FC Twente)

Opstellingen

Arsenal: Almunia, Sagna, Gallas, Djourou, Clichy, Walcott, Fábregas (A. Song/67), Denílson, Nasri (Eboué/46), van Persie (Adebayor/65), Bendtner

FC Twente: Michailov, Braafheid (Rajkovic/86), Wielaert, Douglas, Heubach (Wellenberg/46), Brama, Janssen, Tioté, Elia, Denneboom, Huysegems

Dennis: "Hamilton is de beste"

Volgens McLaren-teambaas Ron Dennis is Lewis op dit moment de beste coureur in de Formule 1. Dennis stelt dat deze prestatie door de geringe ervaring van de coureur in de Formule 1 extra speciaal is. Hamilton gaat op dit moment aan de leiding in het kampioenschap en heeft van de 29 races die hij gereden heeft er acht gewonnen.

"Ik vind het altijd wel amusant dat er zoveel vergelijkingen gemaakt worden, omdat je volgens mij rekening moet houden met de hoeveelheid ervaring in de Formule 1," aldus Dennis. "En alleen om die reden steekt hij boven iedereen uit. Op dit moment is hij de beste coureur in de Formule 1. Als je kijkt naar zijn gebrek aan ervaring, geeft juist dat deel hem het voordeel ten opzichte van de rest."

"Lewis is nu sterker dan een jaar geleden. Hij is meer ervaren en heeft zich verder ontwikkeld. Alleen een idioot ziet niet dat je altijd weer iets leert, hoe oud je ook bent."

GP Valencia wijzigt naam

De Grand Prix in het Spaanse Valencia zal volgend jaar de Mediterraanse Grand Prix gaan heten. Dit jaar was dat nog de Grand Prix van Europa, maar de Nürburgring heeft het recht op deze naam. Daarom is de naamsverandering voor 2009 noodzakelijk.

Omdat de Duitse autosportbond ADAC moet betalen voor de naam Grand Prix van Duitsland als deze op de Nürburgring gehouden wordt, wil deze organisatie teruggrijpen op de naam Grand Prix van Europa. De naamhouder van de Duitse Grand Prix is de Hockenheimring. Ook de naam Mediterraanse Grand Prix was al geclaimd, maar de eigenaar ervan, GP2-teambaas Adrian Campos, heeft de rechten kosteloos overgedragen aan F1-baas Bernie Ecclestone.

De la Rosa wil weer racen

McLaren Mercedes-testrijder Pedro de la Rosa wil volgend jaar weer racen in de Formule 1. De 37-jarige Spanjaard leek in Valencia aan de start te mogen verschijnen, omdat Lewis Hamilton niet helemaal fit was, maar kwam in zijn thuisland niet in actie.

"Dit jaar hebben we twee Spaanse Grands Prix," aldus De la Rosa "Dus voor mij is het helemaal erg om niet te rijden. Ik moet gewoon blijven denken aan de volgende test, wanneer ik weer in de auto mag plaatsnemen, en dat is mijn motivatie. Daarbij doet Hamilton het geweldig en daar ben ik blij mee, omdat het betekent dat ik het ook goed doe."

"Maar dat is slechts een troost. Mijn doel is heel duidelijk: zo lang er een kans is, zal ik blijven proberen om weer op de grid te staan. Ik heb die hoop nog steeds."

Naam Bridgets baby levert vakantie op

Degene die de naam van het kindje van Bridget Maasland raadt maakt kans op een reis ter waarde van tienduizend euro naar de Maagdeneilanden. De 33-jarige presentatrice, die 29 september is uitgerekend, wil nog niets zeggen over het geslacht van haar baby. Eerder vertelde de blondine aan Novum dat ze vooral moeite heeft met het bedenken van meisjesnamen.

Radiozender Q-Music maakte vandaag bekend het geld beschikbaar te stellen. De actie 'Raad de naam van Bridget's baby' is in het leven te roepen door presentator Ruud De Wild. Luisteraars die denken te weten hoe Bridget haar kindje gaat noemen kunnen hun antwoord via de website van de radiozender doorgeven.

Na de geboorte gaat Bridget het programma Hoe word ik Mamma? maken. De serie is een vervolg op het tv-programma 'Hoe word ik een Gooische vrouw?'

[US] Davydenko eenvoudig door

Nikolai Davydenko is er in geslaagd om de tweede ronde van de US Open te bereiken. De Rus, die als vijfde op de plaatsingslijst staat, ondervond geen problemen in zijn partij tegen Dudi Sela en veegde hem met twee sets van de baan.

Davydenko heeft overigens een wisselvallige periode achter de rug. Zijn laatste grote prestatie was het winnen van een tweedrangstoernooi in Warshauw. Inmiddels begint het er op te lijken dat de 26-jarige tennisser in Amerika weer in zijn oude ritme begint te komen.

In de tweede ronde treedt Davydenko aan tegen Agustin Calleri uit Argentinië.

Onderzoek: jonge arts onzeker in nachtdienst

Een op de drie artsen zegt onzeker te zijn tijdens een nachtdienst. Vooral jonge artsen geven aan hier last van te hebben, schrijft het tijdschrift Medisch Contact op basis van onderzoek. Vrouwen zijn volgens het onderzoek 's nachts onzekerder dan mannen.

Toch zijn artsen tevreden over de kwaliteit en de organisatie van nachtelijke geneeskunde. Van de artsen die minstens een keer per week in de nacht werken, vindt 62 procent de kwaliteit goed of uitstekend. Ook over de bereikbaarheid van medische zorg in de nacht zijn artsen positief.

Artsen zijn minder tevreden over de mogelijkheid een meer deskundige arts om advies te vragen in de nacht. Bijna een vijfde vindt deze mogelijkheid matig of onvoldoende. Elf procent geeft aan er niet op te kunnen vertrouwen dat een achterwacht komt als daarom wordt gevraagd.

Het minst tevreden zijn de artsen over de mogelijkheden 's nachts aanvullend radiologisch en laboratoriumonderzoek te laten doen. Een op de negen artsen vindt deze mogelijkheden onvoldoende. Nog eens 21 procent noemt ze matig.

Het tijdschrift ondervroeg 746 artsen die zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst.

Tekort dreigt aan stralingsmateriaal

In ziekenhuizen in Europa kan binnenkort een tekort ontstaan aan stralingsmateriaal om onder meer kanker, botziekten en hartafwijkingen om te sporen en te behandelen.

De meeste leveranciers liggen momenteel stil door storingen en onderhoud. De Europese vereniging van nucleaire geneeskunde AIPES waarschuwde vandaag dat er nog voorraad is tot 8 september.

Vrijdag werd bekend dat de kernreactor in Petten in september nog dicht blijft wegens een storing. De productie van de zogeheten medische isotopen in België is gisteren stilgelegd, omdat jodium was gelekt. Een reactor in Frankrijk is buiten werking wegens onderhoud. Daarnaast zijn er alleen leveranciers in Zuid-Afrika, Canada en Australië.

Ziekenhuizen krijgen normaal minstens eenmaal per week isotopen geleverd.

René Froger beroofd in Frankrijk

René Froger is onlangs op vakantie in Cannes op brutale wijze bestolen van een peperduur horloge. Een 'fan' kwam op hem af en trok het klokje van de pols van Froger af. Dat vertelde hij vanavond in Shownieuws.

"Ik kon niets doen", liet de zanger weten. "Hij was binnen twintig seconden weg op een scootertje." Froger betaalde dertigduizend euro voor het horloge.

De 47-jarige Froger, zijn vrouw Natasja en hun zoons Maxim en Didier zitten momenteel midden in de opnamen van het programma 'De Frogers: effe geen cent te makken', waarin het gezin een maand lang op bijstandsniveau leeft in een rijtjeshuis in Hilversum.

Oekraïner doodgereden op ferry

Een man uit Oekraïne is vanmiddag overleden in het ruim van een ferry in Rotterdam toen hij werd geplet tussen twee vrachtwagens. Het 47-jarige bemanningslid stond voor een geparkeerde vrachtwagen en werd aangereden door een andere truck. Dat heeft de politie laten weten.

Het ongeluk gebeurde bij het bedrijf Cobelfret aan de Merseyweg in havengebied Botlek. De chauffeur wordt gehoord door de politie. De Arbeidsinspectie onderzoekt de toedracht.

Cobelfret heeft een vaste lijndienst tussen Rotterdam en Engeland die met name bedoeld is voor goederenvervoer.

Lee naar Borussia Dortmund

Young-Pyo Lee verlaat Tottenham Hotspur en gaat voor Borussia Dortmund spelen. De Zuid-Koreaan zette woensdag zijn handtekening onder een contract, dat voor één seizoend geldt.

Lee stond sinds 2005 onder contract bij The Spurs, die hem bij PSV weghaalden. Bij de Eindhovense formatie ontwikkelde de 31-jarige verdediger zich als één van de besten in de Eredivisie.

Lee moet bij Borussia Dortmund de Braziliaan Dede gaan vervangen. De laatstgenoemde speler is namelijk geveld door een zware knieblessure en zal de komende maanden nog niet in actie komen.

5-jarige krijgt klappen wegens rapport

In het Amerikaanse Tampa (Florida) heeft de politie een 27-jarige verdachte opgepakt die een 5-jarig jongetje zou hebben mishandeld. De verdachte zou zijn stiefzoon hebben geslagen na het zien van zijn slechte rapportcijfers.

Volgens het rapport zou de jonge scholier zich niet goed hebben gedragen in de klas. Dit zou hij moeten bekopen met een flink pak slaag van zijn stiefvader. Deze stelde de 5-jarige eerst de keuze of hij 'naar de hel of de hemel wilde gaan'. Het jochie kreeg vervolgens rake klappen op zijn armen, rug, billen, borst, gezicht en nek. Dit werd gemakkelijk geconstateerd door de moeder van het jongetje.

De dader, James Cecil Boatman, is weer op vrije voeten gesteld.

 

Van Praag nieuwe voorzitter KNVB

Michael van Praag is de nieuwe voorzitter van de KNVB. Hij volgt de in april overleden Jeu Sprengers op.

Van Praag kreeg vier stemmen meer dan zijn enige tegenkandidaat, Jan-Willem Hoogendoorn. Van Praag, die werd gesteund door de betaald voetbal-clubs, won de verkiezing met 32-28 van Hoogendoorn, die werd gesteund door de amateurclubs.

Van Praag werd vooral bekend als voorzitter van Ajax tussen 1989 en 2003. In die tijd won Ajax de UEFA-Cup, De Champions League en de wereldbeker. Sinds 1998 heeft Van Praag diverse functies bij de UEFA en zit hij in de raad van toezicht van de KNVB. Tevens is Van Praag president-commissaris van de Eredivisie CV. Deze laatste twee functies zal hij nu neerleggen.

Eerste testdag Italië 27-08-2008

Vandaag was de eerste testdag op het circuit van Monza, traditioneel een circuit waar Ferrari ijzersterk opereert. Op de eerste dag stond dan ook de Ferrari van Felipe Massa bovenaan met een snelste tijd van 1:24.428. Daarmee was de Braziliaan zeer nipt sneller dan de nummers twee en drie Heikki Kovalainen en Nico Rosberg.

Het weer was met 30 graden Celcius ideaal om te testen en de coureurs wisten hiervan dan ook goed te profiteren. Op Nick Heidfeld na was iedereen bezig met de aerodynamica van de auto. Heidfeld testte de remmen, de ophanging en de transmissie.

De meeste ronden van de dag werden gereden door Renault-coureur Nelson Piquet jr, namelijk 117. Hij was wel de langzaamste man van de dag. Opvallend was het goede presteren van Sebastian Vettel met een vierde plaats en Rubens Barrichello met een vijfde plaats. De Toyota van Jarno Trulli eindigde op een negende plaats. Op veertien september vindt de Italiaanse Grand Prix plaats. Donderdag wordt er in Monza verder getest.

#Coureur:Team:Tijd:Ronden:
1Felipe MassaFerrari1:23.428101
2Heikki KovalainenMcLaren-Merdedes1:23.43978
3Nico RosbergWilliams Toyota1:23.46160
4Sebastian VettelScuderia Toro Rosso1:23.69199
5Rubens BarrichelloHonda1:23.82785
6Mark WebberRed Bull Racing1:24.00596
7Nick HeidfeldBMW Sauber1:24.07577
8Vitantonio LiuzziForce India F11:24.23999
9Jarno TrulliToyota1:24.51092
10Nelson Piquet jr.Renault1:24.540117

Organisatie Tour was in Utrecht en Rotterdam

De organisatie van de Tour de France kwam vorige week onverwachts langs in Utrecht en Rotterdam. Deze twee steden doen namelijk een gooi naar de organisatie van de start van deze grote wielerronde in 2010.

Tijdens deze inspectie zijn onder meer de start- en finishplaats en het parcours voor de proloog grondig geïnspecteerd. De twee gemeentes hebben dit woensdag bevestigd. De verwachting is dat de organisatoren in oktober een keuze maken over welke stad de organisatie krijgt toegewezen.

Naast Utrecht en Rotterdam is ook Düsseldorf in de race. De resultaten van de inspecties zijn afgelopen dinsdag aan de verschillende bestuurders voorgelegd.

Pavlyuchenko naar Tottenham Hotspur

Roman Pavlyuchenko zet zijn carrière als voetballer voort bij Tottenham Hotspur. De club van trainer Juande Ramos is er in geslaagd om de aanvaller van Spartak Moskou over te nemen.

"Donderdag vlieg ik naar Engeland om het contract te tekenen", liet Pavlyuchenko weten. De aanvaller was tijdens het afgelopen EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland één van de smaakmakers van de Russische nationale ploeg. The Spurs hadden hun oog ook op Andriy Arshavin laten vallen, maar Zenit St. Petersburg wilde niet meewerken.

Dimitar Berbatov is waarschijnlijk erg blij met de komst van Pavlyuchenko, aangezien de kans nu groot is dat hij naar Manchester United kan vertrekken.

Werknemer met overgewicht moet betalen

Te zware werknemers die woonachtig zijn in de Amerikaanse staat Alabama krijgen tot 2010 om hun gewicht te reduceren. Lukt dat niet dan moeten ze 25 dollar (ong. 17 euro) per maand extra betalen aan hun zorgverzekeraar.

Werknemers die te zwaar zijn kunnen gratis een gezondheidsscan laten doen en de bijbehorende adviezen van artsen opvolgen om de 'overgewichtheffing' te voorkomen. Lukt het hierna niet om af te vallen, dan wordt hun gewicht hen niet aangerekend.

Alabama is de eerste staat in de Verenigde Staten die werknemers aanpakt met dergelijke maatregelen. De heffing komt overeen met de maatregel voor rokers die al langer van kracht is waarbij rokers extra geld aan hun zorgverzekeraar moeten betalen.

Maar liefst 30% van de in Alabama woonachtigen kampt met obesitas of overgewicht. In de Verenigde Staten zijn ook staten die werknemers belonen omdat ze een gezondere levensstijl aannemen.

Benítez spreekt lovend over Kuyt

De kans is zeer groot dat Dirk Kuyt woensdagavond zijn 100e officiële wedstrijd voor Liverpool zal gaan spelen. De club neemt het dan, in het kader van de derde voorronde van de Champions League, op tegen Standard Luik.

Rafael Benítez liet zich, vanwege de jubileumwedstrijd van Kuyt, lovend uit over de aanvaller. "Iedere trainer zou een speler als Kuyt in zijn selectie willen," aldus de oefenmeester. "Dirk is een fantastische professional, hij kan doelpunten maken en beschikt over een ongekende inzet. Of het nou om een wedstrijd of training gaat, Dirk is altijd dezelfde."

Villa tekent nieuw contract bij Valencia

David Villa heeft een nieuw en sterk verbeterd contract getekend bij zijn club Valencia. De topscorer van Euro 2008 ligt nu tot medio 2014 vast bij de club uit de sinaasappelstad en gaat op jaarbasis drie miljoen euro verdienen.

De media in Spanje melden dat het nieuws woensdagavond tijdens een persconferentie naar buiten gebracht zal worden. Villa voerde de gehele zomer gesprekken met Valencia over een nieuwe verbintenis.

Landskampioen Real Madrid trok stevig aan de spits, die het afgelopen seizoen regelmatig in de clinch lag met ex-trainer Ronald Koeman. De Koninklijke had veertig miljoen euro plus Javi Garcia of Javier Saviola geboden voor de spits, maar Valencia was niet gevoelig voor dit bod.

Het salarisplafond bij de bekerwinnaar van Spanje lag op 1,6 miljoen euro.

Platenmaatschappij ontkent plagiaat Tiësto

Dj Michiel de Jong heeft zijn collega Tiësto onterecht beschuldigd van plagiaat. Dat stelt althans Black Hole Recording, de platenmaatschappij van Tiësto. "Wij wijzen iedere suggestie of insinuatie pertinent van de hand." De Jong stelde gistervond in het televisieprogramma Shownieuws dat hij in 2003 een demo maakte die erg veel lijkt op Tiësto's 'Elements of life'.

Black Hole Recordings liet vanmiddag in een verklaring weten dat het onmogelijk is dat Tiësto zijn nummer 'Element's of life' zou hebben gebaseerd op De Jongs nummer 'Swiwal'. De dj stuurde de plaat vier jaar geleden naar de platenmaatschappij. "De betreffende demo die destijds naar Black Hole Recordings is verstuurd, was van een dermate kwaliteit dat deze niet door de eerste selectie heen is gekomen en derhalve ook niet bij Tiësto bekend kan zijn", stelde de platenmaatschappij.

De platenmaatschappij stelt de betreffende demo van De Jong ook niet meer in het bezit te hebben. "Wij kunnen de huidige versie dus niet met de destijds toegezonden demo vergelijken. Alle demo's die niet door de selectie komen worden direct na het beluisteren vernietigd."

Black Hole Recordings vindt het vreemd dat De Jong in zijn situatie niet naar de Commissie Plagiaat van rechtenorganisatie Buma Stemra is gestapt. "Het feit dat de persoon in kwestie via internet en op andere wijze het gerucht verspreidt dat hij ook maar iets te maken zou hebben met het ontstaan van 'Elements of Life' zonder dit via een officiële instantie als Buma Stemra aanhangig te maken, geeft wel aan hoe veel vertrouwen hij in zijn eigen zaak heeft."

Als De Jong alsnog besluit naar Buma Stemra te stappen ziet de platenmaatschappij van Tiësto de behandeling van de zaak met het volste vertrouwen tegemoet. De platenmaatschappij vindt de manier waarop de dj de zaak aan het licht heeft gebracht niet gepast. "Wij betreuren de gang van zaken en het feit dat bepaalde personen op deze manier een boost aan hun carrière proberen te geven."


Tiësto beschuldigd van plagiaat  (foto: DAG)

-
Link: Filmpje waarin De Jong de plagiaat meent aan te tonen.

[FOK!verkiezing] Verkiezing beste nummer uit de jaren 80

In het muziek subforum op het FOK!Forum loopt een verkiezing om het beste nummer uit de jaren 80 te kiezen. Eerder verkozen we al de beste nummers uit de jaren 60 (The Beatles - Strawberry Fields Foreveren) en de jaren 70 (Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond) 

Er kan gekozen worden uit een lijst met 512 verschillende nummers die vooraf samen is gesteld. Het stemmen werkt via een poulesysteem. In 16 poules kan je uit 32 nummers een top 10 samenstellen. De 16 nummers met de meeste punten van die poule gaan door naar de knockoutfase. De nummers met de minste punten vallen af en kunnen niet meer verkozen worden.  

Je kan een top 10 samenstellen door 10 nummers (of minder) per poule dikgedrukt te maken. Een overzicht van alle nummers en poules staan in dit topic. Je kunt zelf niets winnen maar daar gaat het natuurlijk niet om bij deze verkiezing.

Vrouw zonder rijbewijs door geloofsovertuiging

Een 39-jarige automobiliste uit IJsselmuiden die gisteren door de politie van Kampen op de Buitenkant werd aangehouden voor het rijden zonder geldig rijbewijs, zegt dat haar geloofsovertuiging het bezit van het papiertje onmogelijk maakt. 

Ze rijdt al 11 jaar zonder rijbewijs vanwege de sterren van de Europese unie die indertijd op het rijbewijs hun intrede deden. Die sterrenkrans zou botsen met haar geloofsopvatting. Daarom had ze in 1997 haar rijbewijs niet verlengd.

De politie nam haar verklaring voor kennisgeving aan en schreef een proces-verbaal uit. De auto is in beslag genomen en staat achter slot en grendel bij het bureau.

Aanvulling: FOK!-user qltel wijst er op dat de vrouw vermoedelijk lid is van de Vrij Hervormde Gemeente in IJsselmuiden. Leden van die gereformeerde geloofsgemeente weigeren ook gebruik te maken van de euro in contanten. De kring van twaalf sterren op de euro, symbool voor Europa, is volgens de kerk plagiaat, omdat het een bijbels symbool betreft.

 

Met dank aan MREn voor de submit.

Cazorla blijft toch bij Villarreal

Santi Cazorla zal komend seizoen toch voor Villarreal uitkomen. Landskampioen Real Madrid wilde de middenvelder graag overnemen van 'los Submarinos Amarillos', maar de 23-jarige Cazorla besloot uiteindelijk toch een nieuw contract bij Villarreal te tekenen.

Real Madrid was bereid een bedrag van zestien miljoen euro (de gelimiteerde transfersom in het contract van Cazorla) voor de middenvelder te betalen. Het leek er ook op dat Cazorla zou toehappen, maar die heeft nu dus toch besloten om bij Villarreal te blijven.

Het afgelopen seizoen eindigde Cazorla met Villarreal op de tweede plaats in de Spaanse hoogste divisie. Bovendien maakte hij deel uit van de Spaanse EK-selectie, die afgelopen zomer in Zwitserland en Oostenrijk Europees kampioen werd.

Balkenende: 'Oranje girlpower' fantastisch

Premier Jan Peter Balkenende prees vanmiddag tijdens de feestelijke bijeenkomst van de olympische medaillewinnaars in de Ridderzaal de prestaties van de Nederlandse vrouwen. Zes van de zeven gouden plakken werden in Peking gewonnen door vrouwen.

"Eerlijk is eerlijk. Het waren wel de vrouwen die de Spelen kleur en gezicht gaven", zei Balkenende. "Het was fantastisch om zo veel 'oranje girlpower' te zien." Voor de premier sprongen er drie prestaties uit: het verrassende goud van de waterpolovrouwen, de derde olympische titel op rij van Anky van Grunsven én de gouden plak van ex-kankerpatiënt Maarten van der Weijden. "Niemand zal hem ooit nog vergeten", sprak hij over de openwaterzwemmer.

De sporters werden eerder vanmiddag in Den Haag door zo'n 25.000 mensen toegejuicht. Dat schat de organisatie van de bustoer die de Nederlandse ploeg door de binnenstad maakte.

''Ook het Binnenhof stond helemaal vol met toeschouwers'', zei een woordvoerster. ''Op sommige plaatsen stonden de mensen vijf rijen dik langs de weg. Veel mensen hingen uit de ramen van de kantoorgebouwen.''

De sporters maakten de toer in de open bus na hun bezoek aan koningin Beatrix. Na het publieke onthaal volgde de toespraak van Balkenende.


Meer nieuws omtrent de Olympische Spelen vind je op OS 2008 @ FOK!



 

Heerenveen meldt zich bij GBA voor Steppe

SC Heerenveen en het Belgische Germinal Beerschot Antwerpen voeren vandaag een verkennend gesprek met elkaar over GBA-doelman Kenny Steppe.

Heerenveen-trainer Trond Sollied is al een tijdje op zoek naar een doelman en ziet in Steppe en Mark Volders (Excelsior Moeskroen) geschikte kandidaten.

"SC Heerenveen heeft zich gemeld voor Steppe," geeft GBA vice-voorzitter Herman Kester toe in Het Nieuwsblad. "Ze hebben hem in het verleden ook een tiental keer gescout. We zullen woensdag een verkennend gesprek voeren, maar ik kan nog niet inschatten hoe groot de kans is dat Steppe naar Nederland verhuist."

De 19-jarige Steppe beleefde het afgelopen seizoen zijn grote doorbraak bij GBA. De jonge sluitpost werd zelfs verkozen tot Doelman van het Jaar 2007-2008 in België. Er hangt echter wel een prijskaartje van tussen de twee en drie miljoen euro aan Steppe. Om die reden volgt Heerenveen ook Volders, die een gelimiteerde transfersom in zijn contract heeft staan.

"Heerenveen is inderdaad bij ons komen scouten," aldus Moeskroens technisch directeur Gil Vandenbrouck. "Maar ze hebben nog geen contact met ons opgenomen."

Minister Cramer laat steunbetuiging onderzoeken

Een onafhankelijke deskundige gaat onderzoeken hoe de naam van minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) in de jaren tachtig terecht is gekomen onder een steunbetuiging aan het actieblad Bluf!. Dat heeft Cramer vanmiddag bekendgemaakt. Ze wilde niet zeggen wie het onderzoek gaat uitvoeren.

Uiterlijk aanstaande dinsdag moet de onderzoeker verslag uitbrengen. Cramer moet dan in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven omtrent haar steunbetuiging aan Bluf! "Ik wil dan helder kunnen uitleggen hoe het verlopen is", zegt Cramer. "Ik heb echt niets te verbergen."

Cramer zei gisteren al zich niet te kunnen herinneren dat zij de advertentie heeft ondertekend, maar sluit het ook niet uit. Verder zegt ze zich altijd verre te hebben gehouden van gewelddadige acties, en zich daarvan te distantiëren. "Ik heb altijd actie gevoerd op een manier die prima door de beugel kan."

Gisteren bleek dat Cramer in 1986 een van de ruim 180 ondertekenaars was van een advertentie in de Volkskrant, hoewel haar naam onjuist was gespeld. Cramer was destijds voorzitter van Milieudefensie. De advertentie was bedoeld ter ondersteuning van Bluf!, dat geheime informatie en adressen van ambtenaren had gepubliceerd en daarvoor werd vervolgd.

De informatie was buitgemaakt bij een inbraak bij het ministerie van Economische Zaken. GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak trad eerder deze maand terug vanwege zijn betrokkenheid bij deze inbraak en de publicatie van de gegevens.

Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos steunt Cramer vooralsnog. "Ze heeft een onbesproken reputatie. Ik heb geen enkele reden om aan haar verklaring te twijfelen. Iedereen die haar kent, kan alleen maar groot respect hebben voor haar werk."

Betis haalt verdediger Nelson binnen

Het Spaanse Real Betis Sevilla heeft verdediger Nelson overgenomen van Benfica. De international van de Kaapverdische Eilanden kost zes miljoen euro.

De 25-jarige Nelson, die de afgelopen drie seizoenen uitkwam voor Benfica, heeft voor vijf seizoenen getekend bij de Spaanse club. Nélson Augusto Tomar Marcos (zoals zijn volledige naam luidt) speelde voor zijn tijd bij Benfica voor Boavista uit Oporto.

Betis Sevilla laat verder Juan Pablo Caffa op huurbasis vertrekken naar het gedegradeerde Real Zaragoza. De Argentijn kon in twee seizoenen bij de club uit Sevilla geen basisplaats afdwingen. Zaragoza heeft tevens een optie tot koop bedongen op Caffa.

GL 'geschokt' door homo-uitspraken Leeflang

Groenlinks zegt 'geschokt' te zijn door de uitspraken van de Antilliaanse minister van volksgezondheid en onderwijs Omayra Leeflang over het homohuwelijk. Leeflang zei gisteren tegen de Volkskrant dat Nederland zich niet moet mengen in de discussie over erkenning van het homohuwelijk op de Antillen. "Dit is een autonome aangelegenheid."

Leeflang zegt in het interview dat Nederland geen 'respect toont voor de autonomie van het land'. "Met Plasterk heb ik niets te maken. Ik heb alleen rekening te houden met mijn achterban." Leeflang verzekert dat het niet om het homohuwelijk zelf gaat, maar dat zij wil weten wat de autonome wet waard is. De Antilliaanse minister besloot twee weken geleden in beroep te gaan tegen een recente uitspraak van de rechtbank in Willemstad. De rechter bepaalde dat een getrouwd homopaar uit Nederland op de Antillen het recht heeft om zich als stel in te laten schrijven bij een lokale zorgverzekeraar.

GroenLinks heeft Kamervragen gesteld aan premier Jan Peter Balkenende (CDA), minister van emancipatie Ronald Plasterk (PvdA) en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA). De partij wil weten of de premier ook vindt dat het Antilliaanse besluit om het homohuwelijk niet te erkennen moet worden voorgedragen voor vernietiging. Eerder werden ook Kamervragen gesteld aan Plasterk en Bijleveld. Dezen stelden dat het homohuwelijk óók op de Antillen geldig is.

Leeflang zei vandaag tegen de Wereldomroep geen politiek conflict te willen over de kwestie. De Antilliaanse bewindsvrouw wil er verder niets over zeggen tot de de Hoge Raad uitspraak doet. De Antilliaanse minister denkt sterk te staan. Leeflang zei tegen de zender ook dat als blijkt dat echtparen uit Curaçao op vakantie in Nederland kunnen trouwen onder Nederlandse wetgeving en dat op Curaçao ten uitvoer leggen, de democratie - niet alleen van de Antillen maar van het hele koninkrijk - wankelt.

Ruimtestation ISS heeft computervirus

Heel veel schade zal het virus niet doen, want het zoekt naar wachtwoorden van computerspellen, en die zijn er als het goed is niet geïnstalleerd. De NASA heeft de aanwezigheid van het virus inmiddels toegegeven aan Wired. De infecties vonden plaats in juli jongstleden. Het was niet de eerste computervirusinfectie in de ruimte, zei NASA.

"Het komt niet vaak voor, maar dit is niet de eerste keer" liet woordvoerder Humphries van NASA weten. Veel ophef wil NASA er echter niet over maken. Ze noemden het virus 'vervelend' maar zeker niet schadelijk. De besmette computers waren laptops die geen belangrijke functies van het ruimtestation aanstuurden, maar werden gebruikt voor kleine experimenten en het verzenden van e-mail. Daarnaast zouden de apparaten niet direct aan het internet zijn verbonden. Wel werden meerdere laptops geïnfecteerd, via een usb-stick of een klein intranet aan boord van het ISS.

Hoe het virus aan boord is gekomen is nog onbekend. Op dit moment zoekt de ruimtevaartorganisatie dat uit. Ook probeert men uit te zoeken hoe infecties in de toekomst kunnen worden voorkomen. Volgens SpaceRef.com, die het verhaal ontdekte betrof het een worm, de W32.Gammima.AG. De NASA wil dat niet bevestigen. De Gammima stamt uit augustus 2007 en is vooral gemaakt om wachtwoorden van online spellen als World of Warcraft te stelen en door te sturen.

Wie de laptops aan boord heeft gebracht is niet helemaal duidelijk, maar tegen Wired zei de woordvoerder dat de Russen en Amerikanen voornamelijk verantwoordelijk zijn voor hardware als laptops. Het ISS heeft geen eigen continue internetverbinding, maar maakt contact met de grond via een speciale datalink, zodat de bemanning e-mails kan sturen. Een echt risico is er daarmee, volgens NASA, nooit geweest.

Raadslid Almere 'ongeldig beëdigd'

De beëdiging vorige week van een nieuw raadslid in de gemeenteraad van Almere zou ongeldig zijn. Het kersverse PvdA-raadslid Jehat Barwari zou bij zijn installatie de eed niet in verstaanbaar Nederlands hebben uitgesproken. Volgens sommige aanwezigen heeft hij de eed sowieso niet in het Nederlands uitgesproken, waardoor zijn verklaring niet rechtsgeldig is. Anderen zeggen dat Barwari ''iets onduidelijks'' mompelde.

De Telegraaf schrijft vandaag dat de lokale VVD de installatie ongeldig wil verklaren en vindt dat deze moet worden overgedaan. In de gemeentewet staat in artikel 14 dat een nieuw raadslid aan het eind van de eedaflegging ''Zo waarlijk helpe mij God Almachtig'' of in het geval van de belofte ''Dat verklaar en beloof ik'' moet uitspreken in goed verstaanbaar Nederlands (of Fries).

Barwari beweert de eed volledig in het Nederlands te hebben afgelegd. Omroep Flevoland meldt vanmiddag echter dat zijn eigen PvdA-fractie om een nieuwe beëdiging heeft gevraagd. De fractie zegt dat er ''iets is misgegaan'' bij de installatie van Barwari. In ieder geval hebben veel raadsleden de eed niet kunnen horen en is het niet opgenomen op band.

Aanbesteding vliegveld Twente mislukt

De aanbesteding van de exploitatie van het vliegveld Twente is mislukt. De gegadigden vragen allemaal te veel geld. Dat heeft minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vandaag bekendgemaakt.

De overheid heeft 12,5 miljoen euro uitgetrokken om het voormalige militaire vliegveld de komende drie jaar open te houden voor chartervluchten. De Tweede Kamer had daarop aangedrongen. In die drie jaar moet een besluit worden genomen over de toekomst van de luchthaven op lange termijn.

Het laagste bod voor de exploitatie, volgens de beoordelingscommissie ook het beste, lag echter ruim boven het beschikbare bedrag. Bos vindt het 'niet verantwoord' om extra geld uit te trekken. Ook de provincie Overijssel is daar vooralsnog niet toe bereid. Of de gemeenteraad van Enschede bereid is extra te investeren, is volgens Bos nog onduidelijk.

Wat de gevolgen zijn voor de toekomst van het vliegveld, is nog niet bekend. Bos gaat daarover overleg voeren.

Belg blaast zichzelf en vader op

Een Belg heeft vandaag zichzelf en zijn vader opgeblazen in een huis in Jumet, een voorstad van Charleroi. Zijn moeder liep een schedelbreuk op en verkeert in levensgevaar, meldde de lokale politie.

Het huis is compleet vernietigd. De man was wanhopig geworden, omdat zijn vrouw en drie kinderen hem vorig weekeinde hadden verlaten. De man draaide vanochtend de gaskraan open en zorgde voor een ontploffing.

Het is al het tweede familiedrama in korte tijd in België. Maandag doodde een vrouw in Kapellen haar twee jonge kinderen door ze te laten stikken in een kussen. De vrouw probeerde daarna tevergeefs om zelfmoord te plegen door uit het raam te springen. De vrouw was ten einde raad, omdat haar huwelijk op de klippen was gelopen.

Van Galen uitgeroepen tot beste olympische coach

Sportkoepel NOC*NSF heeft waterpolocoach Robin van Galen verkozen tot beste coach van de Olympische Spelen in Peking. Van Galen leidde de waterpolodames naar een gouden medaille. Erica Terpstra reikte de prijs uit tijdens de huldiging van de olympiërs in Den Haag.

Zwemcoach Jacco Verhaeren werd tweede, omdat hij de estafettedames op de 4x100 meter naar de gouden plak leidde. Toch komt de uitverkiezing als een verrassing omdat de zwemploeg onder leiding van Verhaeren in Peking verder niet wist te imponeren.

Hockeycoach Marc Lammers werd onderscheiden als derde beste coach van de Spelen in Peking, vanwege het behalen van het goud met de Nederlandse hockeyvrouwen.

Het was de eerste keer dat het NOC*NSF de prijs voor beste coach tijdens de Spelen uitreikte.

Deense spits voor Telstar

Telstar heeft nog een spits toegevoegd aan de selectie. De Deen Kasper de Fries-Johansen komt op amateurbasis naar de club uit de Jupiler League.

De Deen speelde vorig seizoen voor Haarlem, dat zijn contract niet wilde verlengen. De 26-jarige spits speelde dertien wedstrijden voor Haarlem, waarin hij één goal maakte. Telstar beschikt met Glynor Plet slechts over één echte centrumspits en zit nu ruimer qua opties voorin. De Fries-Johansen kan zondag al debuteren voor de Witte Leeuwen, uitgerekend tegen zijn ex-club Haarlem.

Oorlog op zee in East India Company screenshots

Uitgever Lighthouse Interactive heeft een aantal verse screenshots vrijgegeven van de historische strategygame East India Company. Deze game draait om de Europese landen die een paar eeuwen terug de wereldzeeën beheersten en rijk werden door specerijen uit andere werelddelen te halen. Momenteel staat de game gepland voor een release in het eerste kwartaal van 2009.




Neem een reis terug in de tijd, naar een periode waarin Europese grootmachten als Engeland, Spanje en Nederland de zeeën beheersen en hun macht uitbreiden naar andere continenten. Kies een van de acht speelbare landen en trek er op uit om nieuwe kolonieën te stichten, zeldzame specerijen te importeren en je rivalen een kopje kleiner te maken. Bouw een vloot van zeilschepen en wordt het machtigste land in de wereld.

[Upd] FC Utrecht - PSV naar 14.30

Het duel tussen FC Utrecht en PSV zal zaterdag niet om 20.45 uur gespeeld worden maar om 14.30 uur. Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht, besloot de wedstrijd naar de middag te verplaatsen na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

De reden voor de vervroegde aanvangstijdstip van de wedstrijd heeft te maken met een dreiging dat de Utrechtse fans zich ’s middags door de binnenstad van Utrecht zouden gaan verspreiden vanwege een conflict rond het supportershome in stadion Galgenwaard. De kans op ongeregeldheden in de drukke binnenstad wordt hiermee verkleind.

Update
Op verzoek van FC Utrecht is er vanmiddag overleg met de lokale driekhoek (burgemeester, politie en officier van justitie). In het overleg wil FC Utrecht proberen het besluit om de wedstrijd in plaats van 20.45 uur al om 14.30 uur te laten beginnen terug te laten draaien.

De dreiging van acties zou geweken zijn, omdat er dinsdagavond een akkoord bereikt is over het conflict van het supportershome.

Update - 2
De burgemeester van Utrecht bleek niet gevoelig voor de argumenten van FC Utrecht, waardoor de match nu definitief plaats vindt om 14.30 uur

Bert van Leeuwen: Gij zult geen televisie maken!

Het was zaterdagmorgen en ik was nog lekker in mijn droom aan het genieten met een coctailtje  van dansende tropische schoonheden op een ver bountystrand alvorens ik wakker werd van de deurbel. De zomerse klanken en de smaak van mijn iets te sterke ´Cuba Libre´ dreven af naar de oceaan der vergetelheid…..Kutzooi! Welke nare vlek belt er om tien uur ´s ochtends op zaterdagochtend in mijn droom aan. Dat konden enkel Jehova getuigen zijn. Maar wat was dat nu? Vanuit mijn raam kon ik een heuse cameraploeg voor mijn appartement zien staan. Zou het Henny Huisman zijn met een paar miljoen of was het Gaston met een wat kleiner, maar niet minder welkom, bedrag van €10.000. Of zou het toch Robert zijn met een liefdesverklaring op video van de bardame wiens aandacht ik altijd probeer te trekken met mijn ´ik-ben-dronken-dus-ik-denk-dat-ik-casanova-ben-look.´ Ik was de tropische schoonheid waarmee ik zwoel aan het dansen was al vergeten en strompelde de trap af om de deur open te doen. Bij het opendoen van de deur viel mij een klein ´fitna-tje´ ten deel: het bleek Bert van Leeuwen van de EO te zijn. Tegenvaller, was het toch een Jehova getuige!

Glazen Huis 3FM dit jaar in Breda

Het Glazen Huis waarin drie 3FM-dj's zich jaarlijks laten opsluiten voor een goed doel komt dit jaar in Breda te staan. Van vrijdag 19 tot en met woensdag 24 december zamelt de publieke popzender geld in voor een betere en effectievere vluchtelingenhulp in de wereld. Het huis komt op de Grote Markt in de Brabantse stad te staan.

"Een dak boven je hoofd is zo ongeveer de meest basale behoefte van ieder mens", zegt Florent Luyckx, zendermanager van 3FM. "Het is onvoorstelbaar dat ieder jaar miljoenen mensen op de vlucht raken omdat ze in één klap nagenoeg alles kwijt zijn. Dit probleem móet beter belicht worden, daarom heeft 3FM dit jaar vluchtelingenhulp gekozen als onderwerp voor Serious Request. Het is fantastisch dat de gemeente Breda daar ons dit jaar bij gaat helpen."

Burgemeester Peter van der Velden van Breda is blij met het huis in zijn stad. "Het is voor Breda natuurlijk een enorme opsteker dat 3FM onze stad als thuisbasis voor deze actie heeft gekozen. We realiseren ons terdege dat we aardig wat waar te maken hebben en dat kunnen we samen, in deze stad en regio. we zullen als een goede gastheer voor deze actie zorgen en samen inzetten op een enorme opbrengst."

De eerste drie jaar dat de actie werd georganiseerd stond het Glazen Huis op de Neude in Utrecht. Vorig jaar werd de actie voor het eerst op een andere locatie gehouden, namelijk op het Plein in Den Haag. In de Hofstad werd 5,2 miljoen euro opgehaald.

Neanderthaler slimmer dan vermoed

Beetje jagen, beetje verzamelen, beetje voortplanten. Dat was het wel zo'n ongeveer wat de prehistorische mens bezighield. Volgens Britse onderzoekers aan de Universiteit van Exeter klopt dit beeld van de Neanderthaler niet. De oermens niet is niet uitgestorven doordat de moderne mens hem te slim af was.

De onderzoekers vonden opgegraven gereedschap en gebruiksvoorwerpen en merkten op dat de Neanderthalers technologisch net zo ver waren als de Homo sapiens.

Het is nu dus terug naar de tekentafel voor de wetenschap. Waarom de Neanderthaler 28.000 jaar geleden uit Europa verdween nadat deze 10.000 jaar naast de Homo sapiens had geleefd, is nu onduidelijk.

Kaping vliegtuig Darfur voorbij

De kaping van een vliegtuig uit de Sudanese regio Darfur is vandaag vreedzaam ten einde gekomen. De twee kapers hebben zich overgegeven aan de autoriteiten in Libië. Dat heeft de directeur van de betrokken luchtvaartmaartschappij gezegd.

Sun Air directeur Murtada Hassan zei dat medewerkers van het Libische vliegveld Kufra hem van de afloop van de kaping op de hoogte hebben gesteld.

Naar het zich laat aanzien waren er maar twee kapers. Zij maakten zich gisteren meester van de Boeing 737 nadat die uit Nyala was opgestegen voor een vlucht naar de Sudanese hoofdstad Khartoem.

Nadat Egypte het toestel de toegang had geweigerd, verlegde het vliegtuig zijn koers naar Libië, waar het landde in Kufra, vlakbij de grens met Sudan. Daar lieten zij eerder woensdag de passagiers gaan.

Het is nog onduidelijk wat de kapers met hun actie wilden bereiken. Zij verklaarden te behoren tot de Sudanese rebellenbeweging SLM, maar die zei er niets mee te maken te hebben.

Stelletjes trekken in De Gouden Kooi

De tv-villa De Gouden Kooi heeft weer nieuwe bewoners. De afgelopen dagen hebben zeven vrouwen en vijf mannen hun intrek in het met camera's behangen huis genomen. Ze doen mee aan het nieuwe dagelijkse RTL5-programma Can't Buy Me Love, dat draait om relaties en geld.

Can't Buy Me Love, dat zondag begint, is ontwikkeld door John de Mol. In de eerste weken is het spel een soort stoelendans. Elke week vallen de twee vrouwen zonder man af. Zij worden meteen vervangen door twee nieuwe single vrouwen die op hun beurt zullen proberen een man te veroveren.

Geld verdienen de stellen met opdrachten. Dat geld belandt op de creditcards van de mannen, met wie de vrouwelijke partners iedere week uitgebreid gaan winkelen zonder dat ze bij manlief hoeven te verantwoorden of ze een kwart of de helft van het geld hebben uitgegeven.

Niet geheel onbelangrijk, omdat na acht weken het eerste stel met het minste geld op de creditcard moet vertrekken. Zuinigheid loont dus. Het stel dat na dertien weken het meeste geld heeft, maakt kans op de hoofdprijs van 100.000 euro plus het overgebleven saldo op de creditcard.

Amrabat: 'Vooronderzoek dankzij Studio Voetbal'

Nordin Amrabat hekelt de vele herhalingen van zijn overtreding op Nickey Hofs tijdens de Johan Cruijff-Schaal bij Studio Voetbal. Volgens de speler van PSV is dat de oorzaak dat er een vooronderzoek is gestart.

"Dankzij de mensen van Studio Voetbal, die het zo nodig tien keer moesten herhalen, moet ik voor komende maandag een verklaring inleveren," aldus Amrabat in verschillende ochtendkranten. Volgens de aanvaller zou er van zijn kant geen opzet in het spel was. "Ik geef eerlijk toe dat het op de beelden behoorlijk wild lijkt, maar het was echt geen opzet. Ik kwam gewoon niet goed uit met mijn passen, Hofs was net iets eerder bij de bal." Het incident werd door scheidsrechter Blom gemist.

Amrabat, die samen met Blom en Hofs uiterlijk maandag zijn versie moet overhandigen aan de aanklager, gaat uit van vrijspraak. "Daar reken ik wel op, ja."

Klassieker Red Baron komt naar PS3

Gamers die al een tijd meegaan zullen vroeger ongetwijfeld Red Baron wel eens hebben gespeeld. Voor al die andere mensen: Red Baron is een flight simulator voor de pc die zich afspeelde tijdens de eerste wereldoorlog. Nooit van gehoord? Dat komt waarschijnlijk omdat de game uit 1990 is, toch zo'n 18 jaar geleden al.

Hoe dan ook, deze klassieker komt naar het Playstation Network om iedereen kennis te laten maken met de grootvader van games als Crimson Skies en Warhawk. Vanaf 18 september zal het spel te downloaden zijn en kun je als piloot historische missies uitvoeren of gewoon online knallen tegen andere piloten. Mocht je nog twijfelen, probeer dan eerst de demo die ook die dag uitkomt. Het is een klassieker, dus zeker even de moeite waard om te proberen.



Red Baron op de PC, uit het jaar 1990

NBA-ster Kevin Duckworth overleden

Voormalig NBA-ster Kevin Duckworth is afgelopen week overleden. De basketballer is 44 jaar geworden.

De 2,13 meter lange basketballer stortte in op zijn hotelkamer, waarna reanimatie niet meer hielp. De precieze doodsoorzaak is nog niet bekend. Duckworth speelde elf seizoenen in de NBA. Met de Portland Trail Blazers haalde hij de NBA-finals. Ook werd hij tweemaal geselecteerd voor het All-Star team.

Vitesse wil dit weekend praten over Verhaegh

Vitesse wil vooralsnog niet meewerken aan een transfer van Paul Verhaegh. De aanvoerder van de Arnhemmers staat in de belangstelling van FC Twente. "Ze hebben zich inderdaad bij ons gemeld."

Twente ziet rechtsback als ideale vervanger van de naar Dinamo Moskou vertrokken Luke Wilkshire.

"Wij staan niet te trappelen om spelers kwijt te raken en zeker niet zo'n belangrijke speler als Paul Verhaegh", aldus algemeen directeur Paul van der Kraan tegen Omroep Gelderland. "FC Twente heeft zich inderdaad bij ons gemeld, maar we willen nu geen onrust." Toch lijkt er hoop voor Twente. "Na de wedstrijd tegen FC Groningen komend weekend willen we spreken over Verhaegh."

Verhaegh zelf ziet een overgang wel zitten. "Het is een mooie club. Ze spelen Europees voetbal en waren afgelopen seizoen vierde. Het is toch een stap omhoog. Maar het is niet aan mij, de clubs moeten er eerst uitkomen."

'Orkaan Gustav teistert Caraïbisch gebied'

Zondagavond laat ontstond tropische storm Gustav in het Caraïbisch gebied. De storm die zich snel ontwikkelde tot een orkaan van eerste categorie nam vervolgens de Dominicaanse Republiek en Haïti op de korrel. De storm trok gisteren over Haïti en zorgde daar voor veel problemen. Grote delen van het land werden blank gezet toen Gustav met windsnelheden van bijna 100 km/u over het land trok. Dagblad De Standaard meldt dat er vijf mensen zijn omgekomen, onder andere door instortende huizen en een explosie.

Gisterenochtend werd Haïti bereikt met windsnelheden van 140 km/u waarna de storm verder richting Cuba trok. De kans is reëel dat de storm onder Cuba langstrekt met nog hogere windsnelheden. Op Haïti verzwakte Gustav tot een tropische storm maar daarmee is het gevaar nog lang niet geweken. Door het warme water van de Golf van Mexico zal de storm opnieuw aantrekken, vermoedelijk tot een orkaan van derde categorie.

Het exacte pad van Gustav blijft onduidelijk, de modellen verschillen, maar mogelijk ligt New Orleans, na exact drie jaar, opnieuw in de vuurlinie.

In 2005 werd New Orleans zeer zwaar getroffen door Orkaan Katrina. Toen vielen er ruim 1800 doden en was er voor 80 miljard dollar schade. De storm ging destijds als orkaan van derde categorie aan land nabij New Orleans.

De mogelijk effecten van Gustav zijn al direct merkbaar. Gustav bedreigt de oliewinning in de Golf van Mexico. De oliemarkt reageerde gisteren en vandaag in ieder geval direct door hogere prijzen te noteren.

Voor meer nieuws en wetenswaardigheden omtrent natuurverschijnselen bezoek je het topic in De Elementen.

Met dank aan Frutsel voor de tekst.

Delft rust parkeerwachters uit met Segway

De gemeente Delft gaat haar parkeerwachters toerusten met een Segway, de zelfbalancerende tweewieler die in juli is toegelaten op de openbare weg. Met het apparaat kan in kortere tijd een groter gebied worden bestreken dan tijdens een surveillance te voet.

De ambtenaren van de afdeling Handhaving en Toezicht krijgen bij wijze van proef een maand twee van de elektronische tweewielers tot hun beschikking, maakte de gemeente Delft vandaag bekend. Deze afdeling ziet toe op een 'juist gebruik van de openbare ruimte'. De ambtenaren surveilleren in de stad en komen in actie als er bijvoorbeeld winkelwagentjes rondslingeren of als er troep op straat ligt. Ook de parkeerwachters vallen onder deze afdeling.

De voordelen van de Segway zijn volgens de gemeente legio. Het compacte apparaat is wendbaar, stil en de snelheid is goed te reguleren: ideaal om te surveilleren door voetgangersgebieden zonder anderen tot last te zijn. Het gebruik van het apparaat sluit bovendien aan bij de milieudoelstellingen van de gemeente.

Verder kan met de Segway in kortere tijd een groter gebied worden bestreken dan te voet. Met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur kunnen de controleurs snel ter plaatse zijn in geval van incidenten. Ook wordt het gezichtsveld van de controleurs vergroot, omdat zij twintig centimeter hoger staan. En dat is weer goed voor de zichtbaarheid naar de burgers toe, stelt de gemeente.

Na een maand gaat Delft bekijken of de Segway toegevoegde waarde heeft boven op het gebruik van auto's, fietsen, bromscooters en 'de benenwagen'.

Delft is niet de eerste stad die de mogelijkheden van de 'yuppenstep' onderzoekt. Eerder maakte de politie van Groningen bekend dat wordt onderzocht of het apparaat kan worden ingezet voor surveillance in voetgangersgebieden.

Staat wil tot 3,5 miljard ophalen met leningen

De Nederlandse Staat wil €2 miljard tot €3,5 miljard ophalen met twee kortlopende obligatieleningen. Dat meldt het agentschap van het ministerie van Financien vandaag.

Met de lening die op 28 november 2008 afloopt, wil de Staat €1 miljard tot €2 miljard ophalen. Van deze lening staat reeds een bedrag van €2,31 miljard uit.

Met de tweede lening, die afloopt op 27 februari 2009, hoopt de staat €1 miljard tot €1,5 miljard op te halen. Het betreft een nieuw uit te geven lening.

'Ouderen voelen zich veilig in eigen buurt'

Meer dan 90 procent van de ouderen voelt zich veilig in de eigen buurt. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Senioren Barometer, dat vandaag is gepresenteerd. Vrouwen voelen zich volgens de onderzoekers nog veiliger dan mannen.

De senioren zijn dik tevreden over hun eigen woonomgeving. Ze geven die het cijfer 7,6. Wel geeft 18 procent van de ouderen aan enige overlast te ondervinden van criminaliteit in de omgeving. Ze noemen ook de dieren van anderen, vervuiling en vandalisme als punten van ontevredenheid.

Het onderzoek is opgezet door de Universiteit van Tilburg en adviesbureau Pro Aging.

[Update] Releaselijst week 35

[Update]
In het lijstje stond vermeld dat de game Hei$t deze week in de winkels zou liggen. Dit is een incorrecte vermelding. Er is op dit moment nog geen releasedatum bekend voor deze game.

Originele bericht

Release lijstje
Week 35
28 augustus - 03 september

Ondanks een zeer matige maand qua releases, word het deze week weer een beetje goed gemaakt met een aantal leuke releases. Het is niet veel, maar na de vorige weken zijn we snel blij.

Ik zal beginnen met Rock Band voor de Playstation 3. Mensen met een Xbox 360 kunnen al langer genieten van deze muziek-game, maar vanaf deze week kunnen ook Playstation 3 gebruikers helemaal los gaan met hun gitaar, drum en microfoon. Mensen die nog steeds verslaafd zijn aan de Sims 2, zullen blij zijn te horen dat ze weer nieuwe spulletjes voor in hun huizen kunnen aanschaffen met de uitbreiding Apartment Life. Soul Calibur maakt zijn opwachting op de Wii. Niet als fighter maar als action-adventure met Soulcalibur: Legends. De game die het meest tot de verbeelding spreekt is Imagine Teacher voor de DS.

Onderstaand lijstje is onderhevig aan veranderingen en onjuistheden kunnen voorkomen.

Nintendo DS
PDC World Championship Darts 2008
PictoImage
Bakushow
The Sims 2: Apartment Pets
Bangai-O Spirits
Imagine Teacher

Nintendo Wii
Sam & Max: Season 1
Baroque
Ferrari Challenge Trofeo Pirelli
Soulcalibur Legends

PC
Super Swing Golf
Tiger Woods PGA Tour 09
The Sims 2: Apartment Life
Euro Truck Simulator
GTR Evolution

Playstation Portable
Tiger Woods PGA Tour 09
PDC World Championship Darts 2008

Playstation 2
Fatal Fury: Battle Archives Volume 1
Tiger Woods PGA Tour 09
Baroque

Playstation 3
Rock Band
Tiger Woods PGA Tour 09

Xbox 360
PDC World Championship Darts 2008
Smash Court Tennis 3
Tiger Woods PGA Tour 09

Kaká: "Ik ga niet naar Chelsea!"

De Braziliaanse spelmaker Kaká heeft de geruchten dat hij naar Chelsea zou verhuizen ontzenuwd. In een interview met de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport zegt de speler van AC Milan dat hij erg gelukkig is bij de 'rossoneri' en er niet over denkt om naar Londen te verkassen.

The Daily Mail en The Sun komen met het bericht dat Chelsea bij het van de hand doen van spits Andrei Shevchenko de eerste optie op Kaká heeft bedongen. The Blues zouden een bod van zo'n honderd miljoen euro willen gaan doen op de Braziliaan.

Die moeite lijkt Chelsea zich dus echter te kunnen gaan besparen. "Ga ik naar Chelsea? Nee, ik blijf 'rossonero'. Ik moet Milan helpen om prijzen te winnen," drukt de Braziliaan de geruchten de kop in.

"De club heeft enkele gerichte aankopen gedaan, Shevchenko is moeiteloos inpasbaar. Ik heb altijd gezegd dat ik me thuis voel in Milaan."

'Hangend boven wc plassen maakt ziek'

Mensen die vies zijn van een wc-bril en daarom erboven hangend plassen, lopen een grotere kans op blaasontsteking. Dat blijkt uit onderzoek van tijdschrift gezondNU. Veel mensen met blaasonsteking blijken volgens het tijdschrift 'hangend' te plassen.

Het onderzoek wijst uit dat bijna 80 procent van de Nederlandse vrouwen wel eens boven de wc-bril hangt om contact met de bril te vermijden. Bij de mannen ligt dat percentage op 40. De helft van de vrouwen en 40 procent van de mannen probeert sowieso niet buitenshuis naar het toilet te gaan.

China nog niet blij met medaille-oogst

51 maal goud, 21 keer zilver en 28 bronzen plakken. Oftewel, honderd medailles in totaal. Nog nooit was China zo succesvol op de Olympische Spelen. De concurrentie is verpletterd, de toeschouwers stonden versteld en heel de sportminnende wereldbevolking poept in de broek van angst voor de Chinese atleten.

Je zou kunnen stellen dat China terug kan kijken op een geslaagd olympisch toernooi. Met afstand eindigde het land bovenaan de medaillespiegel, naaste concurrent Amerika pakte 'slechts' 36 maal goud, maar het kan altijd beter, vinden de Chinezen zelf.

'Er is nog steeds een groot gat tussen China en de rest van de wereld op een aantal toonaangevende sportonderdelen,' laat de president van het Chinees Olympisch Comité Liu Peng vandaag optekenen in de krant Beijing News.

Peng doelt met zijn uitspraken op de magere medaille-oogst op de olympische atletiek- en zwemonderdelen. In deze 'eersterangs sporten' behaalde China slechts vier medailles. Eenmaal goud (200 meter vlinder voor vrouwen) een keer zilver (400 meter vrij mannen) en twee keer brons (marathon en kogelslingeren, beide vrouwen). De Chinezen hadden vooraf gerekend op meer. Zo leek de titel op de 110 meter horden een zekerheidje. Maar topfavoriet Liu Xiang moest voor de start van de race afhaken met een blessure.

"We moeten de schande van het verliezen in moed veranderen en onze achterstand goedmaken. Alles begint nu weer bij nul", liet Peng optekenen.

 

 

[US] Safin en Haas winnen slijtageslagen

Marat Safin en Tommy Haas hebben op de US Open allebei de tweede ronde bereikt. Allebei streden ze een slijtageslag, tegen respectievelijk Vince Spadea en Richard Gasquet. De twee veteranen kwamen uiteindelijk als winnaars uit de strijd.

Safin, de winnaar van het US Open in 2000, versloeg de Amerikaan Spadea met 3-6 6-2 6-3 4-6 en 6-4. Haas stuurde de als twaalfde geplaatste Fransman Gasquet met 6-7 (3) 6-4 5-7 7-5 en 6-2 naar huis. Haas verspeelde in de vierde set op eigen service twee matchpoints, In de vijfde set wist hij na twee breaks alsnog toe te slaan.

[US] Federer maakt gehakt van Argentijn

Roger Federer heeft vrij eenvoudig de tweede ronde bereikt op de US Open. De Zwitser, onttroond als nummer één van de wereld, won in nog geen anderhalf uur met 6-3, 6-0 en 6-3 van de Argentijn Maximo Gonzalez.

De viervoudig kampioen in New York maakt een moeizaam jaar door. Hij wist nog geen grandslamtoernooi te winnen en de Spanjaard Rafael Nadal nam bovendien de macht in het mannentennis over. “Ik ben blij, ik speelde goed en het is altijd fijn om de eerste ronde door te komen”, aldus een opgeluchte Federer die met zijn landgenoot Stanislas Wawrinka de gouden medaille in het dubbelspel op de Olympische Spelen won.

Georgisch elftal wijkt uit naar Karlsruhe

Voor het WK-kwalificatieduel tegen Ierland op 6 september wijkt Georgië uit naar het Duitse Karlsruhe. De Georgische voetbalbond (GFF) maakte dit gisteren bekend.

Vorige week besliste de FIFA dat de thuiswedstrijd in Tbilisi verplaatst moest worden naar neutraal terrein vanwege het militaire conflict in de Georgische regio Zuid-Ossetië. “We hadden meer opties maar hebben gekozen voor Karlsruhe”, zei GFF-voorzitter Oetsja Oegoelava die zei dat het feit dat de Georgische spits Aleksandre Jasjvili voor Karlsruhe SC speelt, de doorslag gegeven heeft. “Het zal ons de broodnodige steun van neutrale Duitse fans opleveren.”

Van de Haar en ADO komen er niet uit

Hans van de Haar kreeg drie weken terug te horen dat hij mag vertrekken bij ADO Den Haag. Ondertussen heeft hij nog steeds geen nieuwe club.

"Hans wil graag voetballen", aldus zaakwaarnemer Hakim Slimani in het Algemeen Dagblad. "Maar Wetzel wil hem niet bij de A-selectie. Dan moet je praten over een ontbindingsregeling. ADO wil wel meewerken, maar vraag en aanbod liggen nog te ver uit elkaar. Als het niet anders kan dan blijft Hans bij Jong ADO. Hij heeft een goed contract en je weet nooit wat er gebeurt als er weer eens paniek uitbreekt bij ADO en André Wetzel ineens weer een spits nodig heeft."

Wetzel lijkt niet van plan Van de Haar nog op te stellen. "Ik heb in het belang van de club gehandeld. Het is een harde, maar eerlijke beslissing geweest. ADO Den Haag is bereid mee te werken aan een oplossing, want als ik één iemand een net afscheid bij ADO gun is het Hans. Maar het moet wel binnen het redelijke blijven."

De favoriete games van regisseur Del Toro

Voor iedere film liefhebben is regisseur Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth ) een begrip. De man staat bekend om zijn prachtig vormgegeven films die de grenzen van de realiteit tarten.

Del Toro is iemand die ontzettend hoge eisen stelt aan zijn eigen producties en doet dit blijkbaar ook bij het beoordelen van games. In een interview verklaarde hij dat er maar twee games zijn die hij 'meesterwerken' zou noemen. En hoewel hij lovend is over games als GTAIV en Bioshock, zijn het toch twee PS2 titels die wat hem betreft de titel van 'meesterwerk' mogen dragen: 'Ico' en 'Shadow of the Colossus'. Waarom dit is wordt niet echt verklaard in het interview, maar feit is wel dat deze games sterk overeenkomen met zijn manier van vormgeven.

Del Toro is op dit moment bezig met zijn verfilming van De Hobbit en er gaan zelfs geruchten dat hij misschien zijn eigen game studio gaat beginnen.



Beste spel ooit?....

Vidic hekelt Engelse klimaat

Voor Manchester United-speler Nemanja Vidic zijn er twee redenen waarom hij op de langere termijn weg wil uit Manchester: Het grauwe Brits weer en de mentaliteit van de mensen.

"Soms krijg je eventjes kort de zon te zien, maar die verdwijnt dan vaak weer snel onder een dik wolkenpak. En sommige dagen is het niets anders dan regen, regen en nog eens regen", aldus de 26-jarige Serviër. "Ik blijf niet voor altijd in Engeland, zoveel is wel zeker. Ik denk aan Spanje, dan heb ik in ieder geval niet te klagen over het weer. Het zit ook in de mentaliteit van de mensen. Er wordt hier te weinig van het leven genoten. Iedereen lijkt zo druk met werken, dat alleen tijdens de lunch tijd is voor een praatje", aldus Vidic.

Bespaar verspilling en stop de Telefoongids

Gebruik je net als ik gewoon detelefoongids.nl, en gooi je elk jaar de papieren Telefoongids gelijk in de papierbak? Eigenlijk best wel zonde toch?

Meld je nu online af op stopdetelefoongids.nl en bespaar papier, CO2 uitstoot en verspilling. 

Zouden deze afmeldingen daadwerkelijk doorgevoerd worden, dan zou er al 2855.65 kilo papier en 1427.83 kilo CO2 uitstoot bespaard kunnen worden.

Met dank aan ducksel voor de submit.

Drugsrunners rammen politieauto in Maastricht

Twee drugsrunners zijn gisterenmiddag in Maastricht tijdens een vluchtpoging met hun auto ingereden op een politieauto. Het tweetal is aangehouden, meldt de politie vandaag. Niemand raakte gewond.

De politie was naar de verdachten op zoek na meldingen van buurtbewoners over de drugshandel. De drugsrunners, een 25-jarige man uit Voerendaal en een 18-jarige vrouw uit Kerkrade, verkochten aan de Savelsbosch vanuit hun auto cocaïne en heroïne aan twee Belgen toen de politie hen zag.

Agenten parkeerden hun wagens voor en achter de auto van de runners. De bestuurder probeerde te ontkomen door hard gas te geven. Daardoor knalde hij op de politieauto achter hem. Een agent moest opzij springen om niet te worden geraakt.

In de auto werd een halve kilo drugs en ruim tweeduizend euro aangetroffen. De klanten uit Luik zijn ook aangehouden. Een derde Belg, die kort daarvoor drugs zou hebben gekocht bij het tweetal, werd door de Belgische politie opgepakt.

Over de praktijken van de drugsrunners in Maastricht, die voor onveilige situaties op de wegen zouden zorgen, ontstond ophef nadat in mei drie drugsrunners omkwamen bij een ongeluk op de A2. Burgemeester Gerd Leers (CDA) sloeg alarm en het kabinet sprong met een kleine miljoen euro bij in de bestrijding van de problematiek.

China wil nog veel meer medailles

Hoewel China bij de Spelen de meeste gouden medailles veroverde, is het olympisch comité van het gastland niet tevreden met de totale oogst.

De voorzitter van het comité, Liu Peng, wil dat China tijdens de volgende Spelen nog veel meer eremetaal veroveren. "Er is nog steeds een groot gat tussen China en de besten van de wereld bij atletiek,zwemmen en wielrennen," aldus Liu. "Daar gaan we de komende jaren nog een sprong maken, als we de schande van het verliezen in moed veranderen."

China veroverde in Peking 100 medailles, waarvan er 51 goud waren.

ADO legt amateur vast


ADO Den Haag heeft Leroy Resodihardjo gecontracteerd, weet het Algemeen Dagblad. De middenvelder maakte tijdens de voorbereiding indruk op trainer André Wetzel. Het contract dat Resodihardjo bij Den Haag tekent heeft een duur van drie jaar.

De twintigjarige middenvelder maakte de overstap van de amateurs van Scheveningen. Na het trainingskamp in Engeland maakte Wetzel al duidelijk gecharmeerd te zijn van het talent. De geboren Leidschendammer is klaar om dit weekend zijn debuut te maken tegen Sparta. Vorige week deed ADO hem al een aanbieding, die nu dus is geaccepteerd door Resodihardjo.

VVD en PVV willen uitleg van Cramer

De VVD en PVV willen nadere uitleg van Milieu-minister Jacqueline Cramer over haar handtekening die zou prijken onder een steunbetuiging waarin 178 ondertekenaars in 1986 verklaarden opdrachtgever te zijn van de publicatie van gestolen documenten van het ministerie van Economische Zaken in het actieblad Bluf!. Die documenten over plannen voor de bouw van kerncentrales waren gestolen door onder meer Wijnand Duyvendak.

De PVV wil Cramer volgende week ondervragen over de advertentie en haar actieverleden. ''We willen precies uit haar mond horen hoe het zit. Als dit waar is, zit de minister in zwaar weer'', aldus PVV-Kamerlid Barry Madlener vandaag op de voorpagina van De Telegraaf.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Neppérus wil duidelijkheid over de relatie tussen Milieudefensie en Bluf! en wat de rol was van Cramer. De minister was inderijd voorzitter van Milieudefensie. De VVD wil weten of Cramer op de hoogte was van de inbraak. Daarnaast dient premier Jan Peter Balkenende aan te geven of hij met Cramer over deze kwestie heeft gesproken toen ze aantrad als minister.  Neppérus: ''Cramer en Balkenende hebben heel wat uit te leggen. De premier had beter moeten opletten tijdens de sollicitatiegesprekken die hij met haar voerde. Ik wil weten of hij wist van de relaties die Milieudefensie had met Bluf!''

Cramer liet gisteren weten dat zij zich 'helemaal niks' meer van de advertentie herinnert. "En ik kan me ook niet voorstellen dat ik die advertentie persoonlijk heb ondertekend." Cramer wijst erop dat haar naam verkeerd gespeld staat: 'Jaqueline Kramer'. Desondanks vraagt ze zichzelf af of ze misschien ''vergeetachtig” is. ''Er is misschien een belronde geweest met de vraag: wilt u er bij staan. Misschien ging het om de persvrijheid. Buitenparlementair actievoeren was in het verleden heel normaal. Het ging er toen chaotischer aan toe dan nu.”

Cramers eigen partij PvdA neemt genoegen met de uitleg van Cramer. Ook het CDA maakt vooralsnog geen ophef over de kwestie.

De Telegraaf pakt vandaag flink uit

Jakoba naar FC Eindhoven

Quentin Jakoba is de nieuwe aankoop van FC Eindhoven. De voormalige aanvoerder van het beloftenteam van Willem II komt het middenveld van de Eindhovense club versterken.

De twintigjarige Jakoba liep een stage van twee weken bij Eindhoven. De technische staf heeft besloten om de speler van Willem II op amateurbasis over te nemen. Vrijdag speelt Eindhoven de derby tegen Helmond Sport. Het is een duel dat leeft onder de fans van beide clubs. Het is aan scheidsrechter Jack van Hulten om 20.00 uur in De Braak te fluiten voor het begin van de vierde competitieronde in de Jupiler League.

Ajax en Perez werken aan oplossing

Ajax en de zaakwaarnemer van Kenneth Perez gaan nogmaals proberen om voor 31 augustus een oplossing te vinden. De Deen werd naar de Amsterdamse belofte team verbannen samen met Albert Luque, Jurgen Colin en Laurent Delorge

Nu de 34-jarige speler ook de rechtzaak verloren heeft, wordt er naar een noodoplossing gezocht waarbij Perez gewoon naar een andere club verhuist. Verder was er veel commotie rond de negatieve uitspraken die Perez en zijn staf de wereld instuurden. Vooral technisch directeur Danny Blind moest het ontgelden. Blind en Marco van Basten werden beide voor leugenaars uitgemaakt. De voormalige verdediger van Ajax wilde niet reageren op de uitspraken, maar ontkende alles onmiddellijk.

Lintjesregen voor 'gouden olympiërs'

De Nederlandse olympische kampioenen zijn vanochtend in Den Haag koninklijk onderscheiden. Staatssecretaris van Sport, Jet Bussemaker, benoemde de gouden sporters tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Overigens kregen niet alle winnaars van het goud een lintje. Anky van Grunsven was reeds onderscheiden in 2000 na haar olympische titel van Sydney en kon daarom niet nog een keer worden benoemd. Ook kregen alleen de aanvoersters van het hockeyteam (Minke Booij) en het waterpoloteam (Yasemin Smit) een lintje. Hun ploeggenoten kregen geen onderscheiding, omdat dat volgens de regels niet mogelijk is.

Kredietcrisis raakt Rabobank

Rabobank heeft het afgelopen halfjaar een financiële tegenvaller te verwerken gekregen van 529 miljoen euro als gevolg van de kredietcrisis. De coöperatieve bank boekte desondanks een winststijging in de eerste zes maanden van dit jaar van 12 procent tot 1,525 miljard euro.

Rabobank verwacht dat de kredietcrisis "vooralsnog doorzet". Dat heeft Rabobank vandaag bekendgemaakt. De bank benadrukte in een toelichting bij de cijfers dat de economie een sterke groeivertraging laat zien. "Het bankieren in een dergelijke omgeving vereist de nodige voorzichtigheid en terughoudendheid."

Volgens Rabobank is het "lastiger dan ooit om in de huidige marktomstandigheden concrete uitspraken te doen over het te verwachten resultaat in de tweede jaarhelft."

  (foto: ANP)

Woning verdachten dreigement vliegtuig doorzocht

De politie en de marechaussee hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de woning doorzocht van de twee mensen die dinsdag zijn aangehouden in een vliegtuig op Rotterdam Airport. In het huis in Dordrecht hebben zij een aantal zaken in beslag genomen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

De 28-jarige vrouw en de 31-jarige man zijn gehoord. Zij worden verdacht van voorbereidingshandelingen voor een eventuele kaping. Dinsdag is nog een man aangehouden. Hij is later op de avond vrijgelaten, omdat hij niets met de zaak van doen had.

Bij 112 kwam dinsdagmiddag een dreigtelefoontje binnen dat het toestel van Transavia dat op het punt stond naar Turkije te vertrekken, mogelijk zou worden gekaapt. Vervolgens stond de kist urenlang stil, met alle passagiers en de bemanning aan boord. Zij mochten rond negen uur 's avonds het vliegtuig verlaten. Nadat het leeg was, is het nader onderzocht. Daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

De melding bij 112 wordt onderzocht. Het OM kon vandaag nog niet zeggen of het telefoontje vanuit het vliegtuig of daarbuiten is gekomen. Het dreigement was zeer serieus, aldus een woordvoerster.

Ook onderzoekt de politie de spullen die in de woning in beslag zijn genomen. De woordvoerster wil niet zeggen om wat voor goederen het gaat. Het OM en marechaussee onderzoeken of en hoe het proces tussen melding en ingrijpen in de toekomst kan worden versneld.

Steeds meer mensen werken in deeltijd

Nederland telt 2,9 miljoen deeltijdwerkers. Dat zijn er 107.000, oftewel 4 procent, meer dan een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd.

Het aantal mensen met een voltijdbaan nam in diezelfde periode met 0,8 procent toe tot 4,5 miljoen mensen. Het aantal mannen dat in deeltijd werkt, groeide het afgelopen jaar net zo hard als het aantal vrouwen. Maar vrouwen hebben nog steeds veel vaker een parttimebaan dan mannen. Zeven op de tien vrouwen werken in deeltijd. Bij mannen heeft slechts 15 procent een baan van 12 tot 35 uur per week.

Vooral 45-plussers zijn de afgelopen jaren meer in deeltijd gaan werken. Het zijn er nu 1,1 miljoen, 5,3 procent meer dan een jaar geleden. Vanaf het eerste kwartaal van 2006 lag de jaarlijkse groei van deze groep bijna elk kwartaal boven de 6 procent.

Het totale aantal werkende 45-plussers is het afgelopen jaar toegenomen met 4,2 procent tot 2,8 miljoen.

  (foto: ANP)

Brand operatiekamer leidt tot rechtszaak

Volgens Ziekenhuisgroep Twente is er geen relatie tussen het overlijden van een 57-jarige patiënt uit Tubbergen en de brand in een operatiekamer van het Twenteborg-ziekenhuis in september 2006. Dat wordt volgens het ziekenhuis duidelijk uit medische gegevens.

Een woordvoerder reageerde daarmee vandaag op het bericht dat nabestaanden van het slachtoffer een rechtszaak tegen de Ziekenhuisgroep Twente aanspannen. Volgens hen is het overlijden van de man te wijten aan de gevolgen van de brand in de operatiekamer.

Letselschade-advocaat Han Venema van de Pals Groep zei voor RTV Oost dat er in de gezondheidstoestand van de man complicaties zijn opgetreden als gevolg van de brand. Hij doelt daarbij op een bacteriële infectie. Toen de brand uitbrak, lag de man in een andere operatiekamer 'onder het mes' en werd toen geëvacueerd.

'Huntelaar in beeld bij Valencia'

De verrichtingen van Klaas-Jan Huntelaar zijn niet onopvallend gebleven in Europa. In de Spaanse media gaat het gerucht rond dat Valencia de spits van Ajax nauwlettend volgt. Het feit dat David Villa in verband wordt gebracht met vele Europese topclubs, heeft er voor gezorgd dat Valencia op zoek is naar een vervanger.

Huntelaar komt dan ook pas in beeld indien David Villa vertrekt. Een van de bestuursleden had het volgende daarover te zeggen: "Een bod van 50 miljoen euro zou bijzonder aantrekkelijk zijn", volgde meteen deze zin erachter aan: "Desondanks kan ik niet garanderen dat we dan alsnog overstag zouden gaan."

"We hebben bij Ajax naar Huntelaar geïnformeerd en we hebben inmiddels alle informatie binnen. Let wel, we hebben een kandidatenlijst van ongeveer acht tot tien spelers. Dit is normaal binnen de voetballerij."

[Gerucht] Max Payne 3 en geen WiiMotionPlus voor Star Wars

In de EGM-editie van deze maand staan twee interessante geruchten vermeld. De eerste betreft de grimmige actie-game Max Payne 3. Deze zou volgens het gerucht niet in ontwikkeling zijn bij Remedy Entertainment, omdat zij te druk zijn met Alan Wake. Het komende deel in de Max Payne-franchise is daarom ondergebracht bij Rockstar. Het team dat eerder verantwoordelijk was voor The Warriors heeft de development van de opvolger van de moeder aller bullet-time-games op zich genomen.

Rockstar werkt ook aan een PS3-exclusive, zoals we weten. Verder is er weinig over dit project bekend, maar EGM heeft nu het gerucht opgevangen dat het team dat aan dit project werkt hetzelfde is als het team dat verantwoordelijk was voor die ene Rockstar-game eerder dit jaar, Grand Theft Auto IV.

Verder schjnt het zo te zijn dat LucasArts geen idee had van de WiiMotionPlus en daarom geen ondersteuning voor deze add-on heeft ingebouwd voor de onlangs aangekondigde Wii-game Star Wars: The Clone Wars - Lightsaber Duels. Lightsaber Duels is inmiddels al te ver in productie om deze ondersteuning er nog in te verwerken, maar LucasArts is volgens de geruchten al bezig om de ondersteuning wel te implementeren in een ander lichtzwaardenspel. Deze game moet ergens in 2009 gaan verschijnen.

Saudisch meisje (8) wil scheiden

Een 8-jarig meisje uit Saudi-Arabië heeft bij een rechtbank een verzoek ingediend om te mogen scheiden van haar 50-jarige echtgenoot. Haar vader had haar, zonder dat ze het wist, uitgehuwelijkt.  Het verzoek om ontbinding van het huwelijk is overigens ingediend door de moeder van het meisje, die ook niet gediend is van de uithuwelijking.

De 50-jarige echtgenoot van het meisje weigert de verbintenis echter te verbreken en zegt dat hij niets illegaals heeft gedaan.

In Saudi-Arabië klinkt de laatste jaren steeds meer kritiek op dergelijke uithuwelijkingspraktijken. Saudische activisten roepen al langer op tot een betere wetgeving en tot het vastleggen van een wettelijke leeftijd waarop getrouwd mag worden.  Een Saudische columnist schreef: ''Zulke vaders zien hun dochters als slavinnen en verkopen ze simpelweg aan de hoogste bieder.’’

Grootmoefti Sjeik Abdul Aziz al Sheik keert zich ook tegen dergelijke huwelijken. ''Volgens de islam moeten beide partijen instemmen met een huwelijkscontract’’, zo citeerde een Saudische krant de hoogste wetsgeleerde in de islamitische wetgeving.

Het uithuwelijken van jonge meisjes komt niet alleen in Saudi-Arabië vaak voor. Het gebeurt ook In Zuid-Azië, het Midden-Oosten en grote delen van Afrika.  Dit jaar nog berichtte FOK! over de 8-jarige Nojoud Muhammed Nasser uit Jemen. Die mocht van een rechtbank scheiden van haar 28-jarige echtgenoot, die het huwelijk overigens al geconsumeerd had. De man kreeg wel een schadevergoeding toegewezen.

Nostalgie in Duke Nukem 3D gameplayvideos

Vele PC-gamers kunnen het zich nog herinneren. Neerstorten bovenop een flatgebouw, schelden, een bioscoop uitmoorden, een gebouw opblazen, met de pooltafel spelen... Het is alweer jaren geleden dat Duke Nukem 3D zijn zware gevecht met Quake moest vechten waarbij ze beiden als overwinnaar naar buiten kwamen, en die tijd kunnen we nu herleven dankzij de Xbox Live Aarcade.

Zoals te zien is op de gameplayvideos is er niets veranderd aan de graphics, al is er wel een video-opname en terugspoel-functie toegevoegd.

Wanneer we de Duke precies kunnen verwachten is nog onbekend, maar dat we er naar uitkijken is zeker!


Achter het stuur in RACE Pro screenshots

Voor iedereen die vindt dat Forza Motorsport maar een simpele arcadegame is en dat alleen echt achter het stuur zitten een goede race-ervaring biedt komen SimBin en Atari dit najaar met RACE Pro. Een pure simulatie van het echte werk. Met officiele kampioenschappen als de Formule 3000, WTCC en Formule BMW is het genieten voor de fans, maar ook beginners kunnen hun weg wel vinden met de Mini Cooper Challenge. Voor wie van krachtige auto's houdt is het ook feest, van met krachtpatsers van meer dan 1000pk van merken als Alfa Romeo, Chevrolet en Koeningsegg is er geen snelheid buiten je bereik.



Ook de rat wordt duur betaald

De explosieve stijging van de inflatie maakt in Cambodja ook de rat duur. Door de sterk gestegen prijzen van varkens- en rundvlees kiezen veel Cambodjanen steeds vaker voor het goedkopere vlees van de rat.

De groeiende vraag heeft echter ook de prijs van rat inmiddels aanzienlijk verhoogd. Een kilo rat is in Cambodja het afgelopen jaar vier keer zo duur geworden. Een kilo rattenvlees kost daardoor nu 5000 riel (ongeveer 80 eurocent). Dit is nog altijd wel aanzienlijk goedkoper dan een kilo rundvlees, waar momenteel ongeveer 20.000 riel voor moet worden neergeteld.

De rat is niet alleen een uitkomst voor arme Cambodjanen, maar levert ook een bijdrage aan de export van het land. Ambtenaren van het ministerie van Landbouw schatten dat Cambodja elke dag ongeveer een ton levende ratten levert aan Vietnam.


Ook de rat wordt duur betaald (foto: ANP)

'Wacht met vaccin baarmoederhalskanker'

De landelijke invoering van een vaccin voor baarmoederhalskanker voor alle meisjes vanaf 12 jaar moet worden uitgesteld. Eerst is eerst meer onderzoek nodig naar het effect van het vaccin op 12-jarigen, stellen onderzoekers en artsen van het Erasmus MC, het UMCG en het Nederlands Kanker Instituut. Zij publiceren hun bevindingen morgen op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil in september 2009 starten met het vaccinatieprogramma. Hierdoor kunnen jaarlijks enkele honderden gevallen van baarmoederhalskanker worden voorkomen, en ongeveer honderd sterfgevallen. De reden dat meisjes al op 12-jarige leeftijd zouden moeten worden gevaccineerd is dat ze dan veelal nog niet seksueel actief zijn. Het zogeheten humaan papillomavirus, dat verantwoordelijk is voor baarmoederhalskanker, wordt namelijk via seksueel contact overgedragen.

De auteurs waarschuwen voor een overhaaste invoering. Zij vinden het opmerkelijk dat het vaccin nog niet lang genoeg is getest op 12-jarige meisjes. "Wellicht reageren zij anders op het vaccin dan de 15- tot 26-jarige vrouwen bij wie het vaccin wel is getest." De onderzoeken die er zijn, zouden te kort lopen om betrouwbare conclusies te kunnen trekken over de effectiviteit. "Zowel de duur en de mate van bescherming van het vaccin tegen baarmoederhalskanker als de langetermijnbijwerkingen zijn nog niet bekend."

In Nederland krijgen per jaar ongeveer zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker, van wie er tussen de tweehonderd en 250 overlijden. Dat aantal zou met de vaccinatie op termijn kunnen halveren, berekende de Gezondheidsraad.

De onderzoekers vinden baarmoederhalskanker een ernstige aandoening, maar stellen dat het in Nederland geen groot probleem meer is voor de volksgezondheid. "Het is een ziekte die steeds zeldzamer wordt, mede dankzij een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek, waarbij met een uitstrijkje voorstadia van kanker worden opgespoord."

CBS: uitzetten diersoorten is succes

Het uitzetten van diersoorten die geheel of deels waren verdwenen, is een succes. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De afgelopen dertig jaar zijn negentien diersoorten in het wild uitgezet om de populaties te herstellen. Met name de bever, hamster, boomkikker, ooievaar en het pimpernelblauwtje hebben hun plek gevonden.

Het donker pimpernelblauwtje en de zilveren maan, vlindersoorten, deden het minder goed, evenals de raaf. Het uitzetten van de vlagzalm en de bosparelmoervlinder is mislukt. Voor een aantal andere diersoorten is het nog te vroeg om conclusies te trekken, stelt het CBS.

In totaal was de uitzetting bij ruim vier op de tien dieren succesvol (42 procent); bij een derde was het minder succesvol of mislukt; en bij een kwart is nog geen beoordeling mogelijk.

Het uitzetten van dieren gebeurt al eeuwen. In het verleden ging het dan vooral om soorten waarop gejaagd wordt, zoals wilde zwijnen, herten en konijnen. Tegenwoordig is het doel veelal natuurbescherming, om de populaties te herstellen.

Mislukt ICT-project kost UWV miljoenen

Uitkeringsinstantie UWV heeft een groot automatiseringsproject dat 87 miljoen euro heeft gekost, zien mislukken. Diepgaand onderzoek moet uitwijzen hoe het komt dat het project is mislukt en of onderdelen van het systeem dat werd gebouwd nog bruikbaar zijn.

Dat onderzoek is waarschijnlijk eind van het jaar afgerond. Een woordvoerster van het UWV heeft vandaag een bericht hierover in Trouw bevestigd.

Samen met specialisten van Logica bouwde UWV tweeënhalf jaar aan een groot computersysteem. In juni van dit jaar besloot de raad van bestuur het project stop te zetten. Doorgaan was volgens UWV geen optie, omdat "als er al een functionerend systeem zou komen, dit veel te complex en te duur zou zijn."

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is hierover destijds geïnformeerd en hij heeft toen ook de Tweede Kamer op de hoogte gesteld.


Uitkeringsinstantie UWV  (foto: ANP)

Neem een kijkje in de civilization fase van Spore

Na jaren en jaren van aankondigingen en spanning is het wachten dan bijna voorbij, vanaf volgende week vrijdag ligt Will Wrights nieuwe geesteskindje Spore in de winkels. Zo vlak voor de release leggen Kip Katsarelis, producer van de game, en Soren Johnson, software engineer, nog kort uit hoe de Civilization fase van de game in elkaar zit. Dan vooral de mogelijkheden die je hebt om de planeet te veroveren en al je soortgenoten aan je te onderwerpen.

Mocht je nog wat meer willen lezen over de game, dan kun je hier terecht voor onze uitgebreide preview.

Italië: overvallers niet uitgezet zonder berechting

De twee Roemeense schaapherders die in Italië een Nederlands paar op gewelddadige wijze beroofden, worden niet uitgezet zonder zich eerst voor de rechter te verantwoorden. Dat heeft de Italiaanse ambassadeur in Nederland het ministerie van Buitenlandse Zaken verzekerd. Het tweetal zal een eventuele straf ook eerst in Italië moeten uitzitten, alvorens het land te worden uitgezet, zegt een woordvoerder van het ministerie vandaag.

De ambassadeur had gisteren op hoog ambtelijk niveau een gesprek op het ministerie in Den Haag. De Italiaan werd gevraagd een toelichting te geven over de vervolging en de verdere rechtsgang van de verdachten.

Eerder deze week had de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni gezegd dat de Roemenen worden uitgezet. De twee, die hebben bekend, beschouwden de verkrachting van de vrouw waaraan zij zich schuldig zouden hebben gemaakt volgens Maroni als normaal.

De twee vijftigers uit Waalre waren op fietsvakantie door Europa toen ze in de buurt van Rome, bij Ponte Galeria, werden overvallen. Ze hadden hun tentje opgezet bij een verlaten huis in een afgelegen gebied. De Nederlanders werden met stokken geslagen en de vrouw werd verkracht. De daders gingen ervandoor met 1.500 euro aan sponsorgeld, dat de twee hadden verzameld voor een goed doel.

In Italië ontstond de voorbije dagen een rel over uitspraken van de burgemeester van Rome Gianni Alemanno. Hij had gezegd dat de Nederlanders onvoorzichtig en onverantwoordelijk hadden gehandeld door hun tent op die plek op te zetten. Na een storm van kritiek moest hij zijn woorden nuanceren.

De Nederlandse ambassadeur in Italië Egbert Jacobs heeft het koppel maandag bezocht in het ziekenhuis. De ambassade houdt zich dagelijks op de hoogte van hun toestand. Wanneer ze terugkomen naar Nederland, kon de ministeriewoordvoerder uit privacyoverwegingen niet zeggen. Om die reden is ook niets gemeld over hun gezondheidstoestand.

Tiësto beschuldigd van plagiaat

Dj Tiësto wordt beschuldigd van het plegen van plagiaat. In 2003 zou dj Michiel de Jong een nummer hebben gemaakt dat veel gelijkenissen vertoont met Tiësto's 'Elements of life'. "Ik heb het nummer een aantal jaren geleden aangeboden aan de platenmaatschappij van Tiësto, maar die wees mijn demo af", vertelde dj Michiel gisteren in Shownieuws.

In 2003 stuurde De Jong een demo van zijn nummer 'Swiwal' op naar platenmaatschappij Black Hole Recordings, waar dj Tiësto onder contract staat. Volgens de platenmaatschappij was de demo van een slechte opnamekwaliteit en is het nummer na een keer luisteren direct afgewezen. Het nummer zou dan ook nooit bij Tiësto terecht gekomen kunnen zijn, stelt de maatschappij.

De dj kan zich niet voorstellen dat het nummer per toeval zoveel gelijkenissen kan vertonen. "Het kan toch niet dat er een dj is die toevallig een nummer maakt dat zestien maten lang exact hetzelfde is als mijn nummer", stelt de dj. "Volgens mij is het gewoon mijn nummer."

De Jong zei een rechtszaak tegenover Tiësto of Black Hole Recordings zeker in overweging te nemen. "Ik wil geen ruzie met de platenmaatschappij en uiteraard ook niet met Tiësto. Maar ik hoop wel dat er een oplossing wordt gevonden." Tiësto kwam niet aan het woord in de uitzending.


Tiësto beschuldigd van plagiaat  (foto: DAG)
Met dank aan Huinen voor de submit.

'Rusland moest Zuid-Ossetië en Abchazië erkennen'

Rusland had geen andere optie dan de erkenning van de Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke staten. Dit schrijft president Dmitri Medvedev vandaag in een opiniestuk in de Financial Times.

"Ondanks Russische waarschuwingen stonden westerse landen te trappelen om de illegale onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo te erkennen", aldus het staatshoofd. "Wij hebben altijd gezegd dat het daarna onmogelijk zou zijn om tegen de Abchaziërs en de Ossetiërs (en tientallen andere groepen wereldwijd) te zeggen dat niet goed voor hen is wat goed is voor de Kosovo-Albanezen. In de internationale betrekkingen kun je niet een regel hebben voor sommigen en een andere regel voor anderen."

  (foto: ANP)

Studio Sport: terugkeer eredivisie spannend

Na een afwezigheid van drie jaar zijn de samenvattingen van de duels in de eredivisie vanaf vrijdag weer bij de NOS te zien. Vanaf dan passeren minstens vijf jaar lang de gecomprimeerde voetbalbeelden weer de revue bij Studio Sport.

Simpelweg de draad oppakken waar die drie jaar geleden is neergelegd doen de tv-makers niet. "Voor iedereen hier is het spannend en een soort van eerste keer", aldus presentator Tom Egbers.

De geschiedenis leert dat de tv-verslaggeving van 's lands hoogste voetbalcompetitie om de zoveel jaar werd gemoderniseerd. Dat gebeurde ook toen het voetbal drie jaar geleden van de NOS naar Talpa verkaste en later naar RTL. Alleen al doordat 'de commerciëlen' reclamepauzes inlasten kreeg de uitzending een ander aanzicht. Studio Sport werkt anno 2008 weer aan een nieuw jasje en dat vindt Egbers spannend. "Kunnen we beantwoorden aan de huidige tijdgeest?", vraagt hij zich af.

Wat daar in ieder geval voor kan zorgen is een nieuw decor dat bestaat uit een aantal tv-monitors die afzonderlijke beelden kunnen voortbrengen, maar ook samengevoegd kunnen worden. Op die manier worden grotere beelden zichtbaar. Ook nieuw is de manier waarop de NOS opstellingen toont. Op een getekend voetbalveld schuift de camera als het ware over het gras en komt dan telkens plaatjes tegen van voetballers op de diverse posities.

'Bevel tegen priester mist elke rechtsgrond'

Het bevel van bisschop Ad van Luyn aan priester Ruud Huysmans om een einde te maken aan zijn geregisteerd partnerschap mist elke rechtsgrond. De priester is met terugwerkende kracht aangeklaagd. Toen hij het partnerschap aanging, was er geen sprake van een verbod.

Dat betoogde de Belgische kerkjurist Rik Torfs gisteren in een besloten zitting voor de kerkelijke rechtbank die zich in Den Haag met de zaak van Huysmans bezighield.

Huysmans, priester van het bisdom Rotterdam en oud-voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland, ging in 2000 een geregistreerd partnerschap aan met de theologe Freda Droës. Dat is volgens hem niet in strijd met de verplichting van rooms-katholieke priesters om celibatair te leven. Van Luyn was het daarmee niet eens. Hij beval Huysmans het partnerschap ongedaan te maken op straffe van ontslag uit het priesterambt.

Andere developer voor Sin City game

Red Mile Entertainment maakte vandaag bekend dat Sin City niet meer door Transmission Games wordt gemaakt. Wie de game (gebaseerd op de bekende film/strip) nu onder handen gaat nemen is nog niet bekend, maar volgens Red Mile komt de release van eind 2009 niet in gevaar.

De reden is dat Transmission Games het te druk heeft met Heroes over Europe die volgend jaar niet alleen op de PC verschijnt, maar ook voor Xbox 360 en PS3. Red Mile Entertainment vindt de Flight Combat simulator belangrijker dan Sin City, dus wordt er een andere developer op de laatste gezet.



CD: Headphone - Ghostwriter

Last-minute werd Headphone aan het Lowlands programma toegevoegd. Op het podium van de kleine Charlie mochten onze zuiderburen de hype die ze in het thuisland teweeg brachten doortrekken naar ons nuchtere Nederlanders. Reden voor die hype waren de twee singles 'Ghostwriter' en 'She Is Electric' en het uiteindelijke debuutalbum van de band, Ghostwriter. Op Lowlands kwam het live behoorlijk goed uit de verf, ondanks dat de setting niet optimaal was voor een band als dit.

'Kaas op pizza of burger vaak nep'

Mensen die denken dat ze echte kaas op hun pizza of cheeseburger hebben, komen bedrogen uit. Meestal is het zogenoemde analoogkaas, een mengsel van palmvetolie, zetmeel, melkeiwit en zouten. De reden dat ze het gebruiken is simpel: geld. De nep-kaas is namelijk veel goedkoper dan echte kaas. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.

Kenners denken dat zo 25 tot 40 procent van de kaas die in kant-en- klaarmaaltijden, snacks, pizza’s en pasta’s wordt gebruikt, nepkaas is. Toch is niet alleen geld de reden dat fabrikanten analoogkaas gebruiken, zegt Herman Brand, commercieel manager bij kaashandel C. Noordhoek. "De ene fabrikant wil kaas die snel smelt of juist niet. Of er wordt gebakken in een oven van 400 graden. Daar kan gewone kaas niet tegen. Door kaas te mengen met analoogkaas worden de juiste eigenschappen verkregen."

De Consumentenbond spreekt van misleiding en wil dat de Voedsel- en Warenautoriteit onderzoek gaat doen. De Warenwet schrijft namelijk voor dat een fabrikant geen onjuiste indruk mag wekken over de samenstelling van een product. "En dat is denken wij wel het geval je als je een pizza met kaas verkoopt, waarvan 70 procent nepkaas blijkt te zijn", zegt een woordvoerder van de bond.

Overigens is het niet altijd pure analoogkaas die je krijgt. Bij McDonald’s bleek dat 30 procent van de kaas op de cheeseburger nep is. Een woordvoerder van McDonald’s houdt desgevraagd echter vol dat er 100 procent cheddar op de burger zit.

Roofmoord op Nederlander in Zuid-Afrika

Afgelopen maandag is een 66-jarige Nederlander omgekomen bij een roofoverval in Zuid-Afrika. Drie gewapende mannen waren het huis van de man in de stad Pretoria binnengedrongen en schoten de man in het bijzijn van zijn vrouw dood. De daders zijn voortvluchtig.

De man schrok wakker en wilde kijken wat er aan de hand was. De overvallers die door het badkamerraam waren binnengekomen, stonden inmiddels in de slaapkamer en schoten de man in zijn borst. De vrouw werd vervolgens vastgebonden, waarna de rooftocht door het huis begon. Onder andere trouwringen, een plasma-tv en juwelen zijn buit gemaakt. De politie heeft de vrouw verhoord om een signalement van de daders te krijgen.

Vorige maand vond een bijna identieke roofoverval plaats in Pretoria, waarbij ook de man voor de ogen van zijn vrouw werd doodgeschoten. Volgens een medewerker van de Nederlandse ambassade gaat Pretoria momenteel gebukt onder een golf van overvallen. "De daders zijn uit op mensen bij wie wat te halen valt. Niet alleen expats, maar ook Zuid-Afrikanen zijn daar de dupe van."

In Pretoria wonen honderden Nederlanders, die over het algemeen in dienst zijn bij multinationals.

Clinton: verkiezingen draaien niet om mij

Hillary Rodham Clinton bracht gisterenavond op de Democratische conventie in Denver een simpele boodschap: de verkiezingen draaien niet om haar. In haar toespraak deed ze officieel afstand van de nominatie waarvan ze ooit zeker leek, daarmee een hoofdstuk in haar lange, opmerkelijke carrière afsluitend.

De afgevaardigden op de conventie, verdeeld tussen haar en Barack Obama, gaven haar een warm onthaal. Degenen die nog kwaad zijn om haar verlies in de voorverkiezingen werden overstelpt door het overdonderende applaus dat opsteeg toen ze zichzelf aan het begin van haar toespraak 'een trotse aanhangster van Barack Obama' noemde.

Clinton vroeg haar aanhangers, door haar aangeduid als 'de zusters van het reizende broekpak', niet uit het oog te verliezen waar het om gaat.

"Ik wil dat jullie je afvragen of jullie alleen voor mij aan deze campagne deelnamen", zei ze. Ze riep haar aanhangers op aan de militairen te denken die hun land hebben gediend, aan alleenstaande moeders, aan gezinnen die nauwelijks rond kunnen komen en aan andere worstelende Amerikanen.

"Jullie hebben de afgelopen achttien maanden niet zo hard gewerkt, of de laatste acht jaar zoveel doorstaan, om meer mislukt leiderschap te moeten verdragen", hield Clinton de afgevaardigden voor. "Dat nooit. Geen McCain."

Deze opmerking ontlokte applaus bij Obama, die in Montana, waar hij op campagne was, naar de toespraak keek.

Kapers Sudanees vliegtuig willen naar Parijs

De kapers die gisteren een Sudanees vliegtuig kaapten tijdens een binnenlandse vlucht en de piloot dwongen naar Libië te vliegen, hebben geëist dat het toestel wordt bijgetankt. Zij zeggen dat zij met de gekaapte Boeing willen doorvliegen naar Parijs.

Dit heeft de directeur van het vliegveld van Kufrah vandaag gemeld, waar het toestel gisterenavond was geland nadat de kerosine bijna op was.

Volgens de directeur hebben de zeker tien kapers tegen de piloot gezegd dat zij aanhangers zijn van Abdel Wahed Mohammed al-Nur. Die geeft leiding aan een tak van de SLM (Sudan-Bevrijdingsbeweging) die weigert vrede te sluiten met de regering in Khartoum. De kapers zeggen te handelen in overleg met Wahed die zij in Parijs willen ontmoeten.

Onder de circa honderd passagiers zijn drie leidinggevende leden van de rivaliserende Minnawi-factie van de SLM die nu een bondgenoot is van de Sudanese regering.

Kort interview over Prince of Persia

De Game Convention in Leipzig is al een tijd voorbij. Toch is er daar zoveel te zien geweest dat nog lang niet alles op het internet is verschenen. Vandaag komt er namelijk nog een interview met Michael McIntyre bij. Nee, niet de stand up comedian, maar de level designer van de nieuwste Prince of Persia. Hij vertelt ons over de spanning van het klim- en klauterwerk. Het feit dat een hoop mensen tevreden zijn over hoe de game eruit ziet, bevestigt volgens McIntyre dat het team een hoop juiste keuzes heeft gemaakt. Het hele interview is hieronder te bekijken. Voor de HD-beelden klik je hier.


Veel doden door ontploffingen Chinese fabriek

Door een serie explosies in een chemische fabriek in het zuidwesten van China zijn gisteren zeker zestien mensen om het leven gekomen. Meer dan 11.000 inwoners van de stad Yizhou zijn uit voorzorg geëvacueerd.

Dit hebben de autoriteiten in de Volksrepubliek vandaag laten weten. Bijna zestig mensen raakten gewond. Door de ontploffingen brak een grote brand uit. De oorzaak van de ramp is nog niet bekend.

Bezoekers Tros Muziekfeest raken onwel

Tijdens het Tros Muziekfeest gisterenavond in het centrum van Breda zijn ongeveer zestig mensen onwel geworden. Vier van hen zijn onder meer vanwege hartklachten en hyperventilatie opgenomen in een ziekenhuis, de rest is ter plekke behandeld. Dat heeft de politie gemeld.

Op de Grote Markt waren ongeveer 15.000 muziekliefhebbers aanwezig en in omliggende straten verzamelden zich nog eens vijfduizend personen. De slachtoffers raakten onwel in het gedrang.

Om verdere problemen te voorkomen besloot het gemeentebestuur het festivalterrein af te sluiten. Uit voorzorg werd er ook een noodhospitaal ingericht om flauw gevallen personen op te vangen.

Geen bewijs voor moordcomplot tegen Obama

Er is geen bewijs dat vier personen die zijn opgepakt in Denver, serieuze plannen hadden om de Democratische presidentskandidaat Barack Obama te vermoorden. Er was slechts sprake van racistisch geklets van drugsverslaafden.

Dit heeft een Amerikaanse officier van justitie gisteren gezegd tijdens een persconferentie. De arrestanten waren bij hun arrestatie zondag in het bezit van vuurwapens.

Een van de verdachten heeft in een interview in de gevangenis gezegd dat het de bedoeling was Obama morgen vanaf een gunstige positie neer te schieten. "Zwarten horen geen politiek ambt te bekleden", aldus Nathan Johnson.

Duiventerreur en ijs

Eén augustus, de dag die ik nooit meer zal vergeten. De dag die voor eeuwig in mijn geheugen gebrand zal blijven. De reden dat mijn haat nooit meer weg zal gaan. Soms word je wakker en weet je dat de dag vreselijk zal zijn. Had ik geweten dat mijn dag zo zou verlopen als deze deed, was ik in bed blijven liggen. Maar nee, het lot besloot anders. Het was erg warm. In de tram stonden alleen maar bezwete mensen; tegen elkaar gedrukt als sardientjes in blik. Het leek wel alsof de zweetplekken zelf ook aan het zweten waren. Vanaf dat moment had ik al de pest erin.

Kubica: "Realistisch blijven"

BMW Sauber-coureur Robert Kubica stelt dat van BMW in de rest van het seizoen geen wonderen verwacht mogen worden. De Pool werd zondag derde in de Grand Prix van Europa. Eerder zei BMW nog dat ze dit seizoen nog mee zouden strijden om de constructeurstitel.

"In de kwalificatie waren we niet ver weg, in de race wel. Ik denk dat de race een betere afspiegeling van de verhoudingen geeft," aldus de Pool die zijn pitstop in Valencia drie ronden later maakte dan Hamilton en Massa. "Maar ik finishte wel een halve minuut achter Hamilton, dus we liggen nog steeds op achterstand. Was ik achter Kimi Räikkönen gestart, dan was ik vast ook achter hem geëindigd."

Volgens Kubica moet BMW de aandacht richten op de langere runs, omdat ze daar te veel tijd op verliezen. "Op nieuwe banden loopt alles prima, gedraagt de wagen zich goed. Het gaat fout zodra de toplaag van de banden voorzichtig begint te slijten. Dan glijdt de auto alle kanten op en is er geen houden meer aan." Over de rest van het seizoen is Kubica gematigd positief. "Ik blijf gewoon lekker mijn best doen en dan zie ik wel wat er mogelijk is."

Warhammer Online is gold en gaat in productie

Ontwikkelaar Mythic Entertainment en uitgever Electronic Arts hebben bekend gemaakt dat de MMORPG Warhammer Online: Age of Reckoning gold is gegaan. Dat betekent dat de game officieel af is en in productie kan gaan. Daarmee ligt het spel perfect op schema om 18 september in je lokale gameswinkel te liggen. Warhammer Online moet met Realm vs Realm gameplay spelers die wel houden van een robbertje vechten tegen andere menselijke tegenstanders een nieuwe uitdaging geven. De verwachtingen zijn in ieder geval hoog gespannen, van de jury op de Leipzig Games Convention 2008 kreeg de game de titel Best Online Game uitgereikt.

De tijd zal het leren



De wekker gaat. Ik heb nog steeds een klassieke wekker die je uit moet doen met moeite, zodat je klaarwakker bent en niet weer gaat slapen. Half zes, precies de goede tijd voor een stoomdouche. Na de slaap in mijn ogen losgeweekt te hebben, loop ik maar eens naar beneden. Ik heb nog zo’n ouderwetse trap waar men gewoon van af moet lopen, anders krijg ik helemaal geen beweging meer. Eenmaal aangekomen in de keuken tik ik wat willekeurigs in onder de ontbijtknop op de koelkast. Kennelijk heb ik voor het ontbijt van mijn zoontje gekozen, want ik krijg gepofte rijst in allerlei vrolijke kleurtjes met melk. Ik besluit het maar in de koelkast te zetten en neem zelf een boterham met hazelnootpasta. Ik ga aan de keukentafel zitten en terwijl ik een hap neem, hoor ik een bliepje; de elektronische krant verschijnt onder de glasplaat waar ik van eet. Ik zet deze iets schuiner en begin te lezen: Volkskrant 27 augustus, 2030.

Kojima: ''Stop met vragen naar 360-versie MGS 4''

Dat Metal Gear Solid 4 een gewilde game is blijkt wel uit de hoeveelheid vragen die Kojima en zijn team krijgen over een 360-versie van de game. Al een jaar steken er continu geruchten de kop op dat de game dan eindelijk naar Microsofts console komt, maar elke keer blijken het ook weer geruchten te zijn en echt serieus zijn ze inmiddels niet meer te nemen. Kojima zelf is het nu ook wel zat. Hij wil geen vragen meer krijgen in interviews die gaan over een Xbox 360-versie van Metal Gear Solid 4, hij wil het hebben over de serie zelf en over de toekomst van zijn bedrijf. Dat zei hij in een interview met de website Eurogamer.

I've been doing a lot of interviews and stage shows, and half the questions are like 'Will MGS4 be coming out on 360 or other formats?', and in the near future I hope they'll ask me about Metal Gear, about us, about our future projects, and will stop caring about the hardware.

Bepaal de packshot van Resistance

Na Resistance: Fall of Man, Ratchet & Clank: Tools of Destruction en Quest for Booty komt Insomniac Games met Resistance 2. Resistance 2 zal als twee verschillende versies verschijnen; de gewone versie en de Limited Edition. Hoe die Limited Edition eruit komt te zien, mogen jullie bepalen. Insomniac Games komt namelijk met een verkiezing voor de packshot van Resistance 2. Hieronder staan de mogelijkheden, stemmen doe je op IGN.



Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.