Balkenende: 'Oranje girlpower' fantastisch

Premier Jan Peter Balkenende prees vanmiddag tijdens de feestelijke bijeenkomst van de olympische medaillewinnaars in de Ridderzaal de prestaties van de Nederlandse vrouwen. Zes van de zeven gouden plakken werden in Peking gewonnen door vrouwen.

"Eerlijk is eerlijk. Het waren wel de vrouwen die de Spelen kleur en gezicht gaven", zei Balkenende. "Het was fantastisch om zo veel 'oranje girlpower' te zien." Voor de premier sprongen er drie prestaties uit: het verrassende goud van de waterpolovrouwen, de derde olympische titel op rij van Anky van Grunsven én de gouden plak van ex-kankerpatiënt Maarten van der Weijden. "Niemand zal hem ooit nog vergeten", sprak hij over de openwaterzwemmer.

De sporters werden eerder vanmiddag in Den Haag door zo'n 25.000 mensen toegejuicht. Dat schat de organisatie van de bustoer die de Nederlandse ploeg door de binnenstad maakte.

''Ook het Binnenhof stond helemaal vol met toeschouwers'', zei een woordvoerster. ''Op sommige plaatsen stonden de mensen vijf rijen dik langs de weg. Veel mensen hingen uit de ramen van de kantoorgebouwen.''

De sporters maakten de toer in de open bus na hun bezoek aan koningin Beatrix. Na het publieke onthaal volgde de toespraak van Balkenende.


Meer nieuws omtrent de Olympische Spelen vind je op OS 2008 @ FOK!