Saudisch meisje (8) wil scheiden

Een 8-jarig meisje uit Saudi-Arabië heeft bij een rechtbank een verzoek ingediend om te mogen scheiden van haar 50-jarige echtgenoot. Haar vader had haar, zonder dat ze het wist, uitgehuwelijkt.  Het verzoek om ontbinding van het huwelijk is overigens ingediend door de moeder van het meisje, die ook niet gediend is van de uithuwelijking.

De 50-jarige echtgenoot van het meisje weigert de verbintenis echter te verbreken en zegt dat hij niets illegaals heeft gedaan.

In Saudi-Arabië klinkt de laatste jaren steeds meer kritiek op dergelijke uithuwelijkingspraktijken. Saudische activisten roepen al langer op tot een betere wetgeving en tot het vastleggen van een wettelijke leeftijd waarop getrouwd mag worden.  Een Saudische columnist schreef: ''Zulke vaders zien hun dochters als slavinnen en verkopen ze simpelweg aan de hoogste bieder.’’

Grootmoefti Sjeik Abdul Aziz al Sheik keert zich ook tegen dergelijke huwelijken. ''Volgens de islam moeten beide partijen instemmen met een huwelijkscontract’’, zo citeerde een Saudische krant de hoogste wetsgeleerde in de islamitische wetgeving.

Het uithuwelijken van jonge meisjes komt niet alleen in Saudi-Arabië vaak voor. Het gebeurt ook In Zuid-Azië, het Midden-Oosten en grote delen van Afrika.  Dit jaar nog berichtte FOK! over de 8-jarige Nojoud Muhammed Nasser uit Jemen. Die mocht van een rechtbank scheiden van haar 28-jarige echtgenoot, die het huwelijk overigens al geconsumeerd had. De man kreeg wel een schadevergoeding toegewezen.