Minister Cramer laat steunbetuiging onderzoeken

Een onafhankelijke deskundige gaat onderzoeken hoe de naam van minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) in de jaren tachtig terecht is gekomen onder een steunbetuiging aan het actieblad Bluf!. Dat heeft Cramer vanmiddag bekendgemaakt. Ze wilde niet zeggen wie het onderzoek gaat uitvoeren.

Uiterlijk aanstaande dinsdag moet de onderzoeker verslag uitbrengen. Cramer moet dan in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven omtrent haar steunbetuiging aan Bluf! "Ik wil dan helder kunnen uitleggen hoe het verlopen is", zegt Cramer. "Ik heb echt niets te verbergen."

Cramer zei gisteren al zich niet te kunnen herinneren dat zij de advertentie heeft ondertekend, maar sluit het ook niet uit. Verder zegt ze zich altijd verre te hebben gehouden van gewelddadige acties, en zich daarvan te distantiëren. "Ik heb altijd actie gevoerd op een manier die prima door de beugel kan."

Gisteren bleek dat Cramer in 1986 een van de ruim 180 ondertekenaars was van een advertentie in de Volkskrant, hoewel haar naam onjuist was gespeld. Cramer was destijds voorzitter van Milieudefensie. De advertentie was bedoeld ter ondersteuning van Bluf!, dat geheime informatie en adressen van ambtenaren had gepubliceerd en daarvoor werd vervolgd.

De informatie was buitgemaakt bij een inbraak bij het ministerie van Economische Zaken. GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak trad eerder deze maand terug vanwege zijn betrokkenheid bij deze inbraak en de publicatie van de gegevens.

Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos steunt Cramer vooralsnog. "Ze heeft een onbesproken reputatie. Ik heb geen enkele reden om aan haar verklaring te twijfelen. Iedereen die haar kent, kan alleen maar groot respect hebben voor haar werk."