Onderzoek: jonge arts onzeker in nachtdienst

Een op de drie artsen zegt onzeker te zijn tijdens een nachtdienst. Vooral jonge artsen geven aan hier last van te hebben, schrijft het tijdschrift Medisch Contact op basis van onderzoek. Vrouwen zijn volgens het onderzoek 's nachts onzekerder dan mannen.

Toch zijn artsen tevreden over de kwaliteit en de organisatie van nachtelijke geneeskunde. Van de artsen die minstens een keer per week in de nacht werken, vindt 62 procent de kwaliteit goed of uitstekend. Ook over de bereikbaarheid van medische zorg in de nacht zijn artsen positief.

Artsen zijn minder tevreden over de mogelijkheid een meer deskundige arts om advies te vragen in de nacht. Bijna een vijfde vindt deze mogelijkheid matig of onvoldoende. Elf procent geeft aan er niet op te kunnen vertrouwen dat een achterwacht komt als daarom wordt gevraagd.

Het minst tevreden zijn de artsen over de mogelijkheden 's nachts aanvullend radiologisch en laboratoriumonderzoek te laten doen. Een op de negen artsen vindt deze mogelijkheden onvoldoende. Nog eens 21 procent noemt ze matig.

Het tijdschrift ondervroeg 746 artsen die zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst.