Delft rust parkeerwachters uit met Segway

De gemeente Delft gaat haar parkeerwachters toerusten met een Segway, de zelfbalancerende tweewieler die in juli is toegelaten op de openbare weg. Met het apparaat kan in kortere tijd een groter gebied worden bestreken dan tijdens een surveillance te voet.

De ambtenaren van de afdeling Handhaving en Toezicht krijgen bij wijze van proef een maand twee van de elektronische tweewielers tot hun beschikking, maakte de gemeente Delft vandaag bekend. Deze afdeling ziet toe op een 'juist gebruik van de openbare ruimte'. De ambtenaren surveilleren in de stad en komen in actie als er bijvoorbeeld winkelwagentjes rondslingeren of als er troep op straat ligt. Ook de parkeerwachters vallen onder deze afdeling.

De voordelen van de Segway zijn volgens de gemeente legio. Het compacte apparaat is wendbaar, stil en de snelheid is goed te reguleren: ideaal om te surveilleren door voetgangersgebieden zonder anderen tot last te zijn. Het gebruik van het apparaat sluit bovendien aan bij de milieudoelstellingen van de gemeente.

Verder kan met de Segway in kortere tijd een groter gebied worden bestreken dan te voet. Met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur kunnen de controleurs snel ter plaatse zijn in geval van incidenten. Ook wordt het gezichtsveld van de controleurs vergroot, omdat zij twintig centimeter hoger staan. En dat is weer goed voor de zichtbaarheid naar de burgers toe, stelt de gemeente.

Na een maand gaat Delft bekijken of de Segway toegevoegde waarde heeft boven op het gebruik van auto's, fietsen, bromscooters en 'de benenwagen'.

Delft is niet de eerste stad die de mogelijkheden van de 'yuppenstep' onderzoekt. Eerder maakte de politie van Groningen bekend dat wordt onderzocht of het apparaat kan worden ingezet voor surveillance in voetgangersgebieden.