VVD en PVV willen uitleg van Cramer

De VVD en PVV willen nadere uitleg van Milieu-minister Jacqueline Cramer over haar handtekening die zou prijken onder een steunbetuiging waarin 178 ondertekenaars in 1986 verklaarden opdrachtgever te zijn van de publicatie van gestolen documenten van het ministerie van Economische Zaken in het actieblad Bluf!. Die documenten over plannen voor de bouw van kerncentrales waren gestolen door onder meer Wijnand Duyvendak.

De PVV wil Cramer volgende week ondervragen over de advertentie en haar actieverleden. ''We willen precies uit haar mond horen hoe het zit. Als dit waar is, zit de minister in zwaar weer'', aldus PVV-Kamerlid Barry Madlener vandaag op de voorpagina van De Telegraaf.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Neppérus wil duidelijkheid over de relatie tussen Milieudefensie en Bluf! en wat de rol was van Cramer. De minister was inderijd voorzitter van Milieudefensie. De VVD wil weten of Cramer op de hoogte was van de inbraak. Daarnaast dient premier Jan Peter Balkenende aan te geven of hij met Cramer over deze kwestie heeft gesproken toen ze aantrad als minister.  Neppérus: ''Cramer en Balkenende hebben heel wat uit te leggen. De premier had beter moeten opletten tijdens de sollicitatiegesprekken die hij met haar voerde. Ik wil weten of hij wist van de relaties die Milieudefensie had met Bluf!''

Cramer liet gisteren weten dat zij zich 'helemaal niks' meer van de advertentie herinnert. "En ik kan me ook niet voorstellen dat ik die advertentie persoonlijk heb ondertekend." Cramer wijst erop dat haar naam verkeerd gespeld staat: 'Jaqueline Kramer'. Desondanks vraagt ze zichzelf af of ze misschien ''vergeetachtig” is. ''Er is misschien een belronde geweest met de vraag: wilt u er bij staan. Misschien ging het om de persvrijheid. Buitenparlementair actievoeren was in het verleden heel normaal. Het ging er toen chaotischer aan toe dan nu.”

Cramers eigen partij PvdA neemt genoegen met de uitleg van Cramer. Ook het CDA maakt vooralsnog geen ophef over de kwestie.

De Telegraaf pakt vandaag flink uit