Transavia naar rechter om staking

Transavia.com spant een kort geding aan tegen de Vereniging voor Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) om de voor dinsdag aangekondigde staking te voorkomen. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij zei dat vandaag.

Volgens de zegsvrouw stapt Transavia naar de rechter omdat beide partijen nog niet alles hebben geprobeerd om tot een oplossing van het cao-conflict te komen. De rechtszaak dient maandag. Waar en hoe laat is nog niet bekend. Piloten van Transavia.com willen dinsdag van twee uur 's nachts tot vijf uur in de middag het werk neerleggen.

Een woordvoerder van de VNV zegt de rechtszaak af te wachten. "Het hoort er een beetje bij", reageert hij. Volgens hem wordt er informeel al weer gesproken tussen beide partijen. De zegsvrouw van Transavia "kan daar geen mededelingen over doen". Cijfers over het aantal passagiers dat mogelijk de dupe wordt van de acties lopen uiteen. De VNV heeft het over circa 24.000 reizigers op zeventig vluchten; Transavia houdt het op zo'n 10.000 op veertig vluchten.

De vliegers en Transavia.com zijn al enige tijd in onderhandeling over een nieuwe cao. De VNV deed de werkgever donderdag een eindbod met daaraan gekoppeld een ultimatum. Dat liep vrijdagochtend af. Belangrijkste twistpunt is de hoge werkdruk die volgens de vliegers wordt veroorzaakt door extra lange vluchten. Volgens de woordvoerder van de VNV is 90 procent van de 504 piloten bij Transavia.com lid van de vereniging.


  (foto: ANP)