Ministerie sust schrik voor wasbeer

Niemand hoeft wakker te liggen van de aanwezigheid van de wasbeer in Nederland. De roofdiertjes vormen geen risico voor de biodiversiteit, landbouw en volksgezondheid. Dat concludeert het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag.

Onderzoek van kennisinstuut Alterra heeft volgens het ministerie uitgewezen dat Nederland 'een tiental' wasberen herbergt. Aanwijzingen dat de populatie snel groeit zijn er niet. Het lijkt erop dat het gros van de gespotte wasberen afkomstig is uit gevangenschap, stelt het ministerie.

Alterra ziet geen gevestigde populatie wasberen zich de komende tien tot twintig jaar in Nederland nestelen. Dat vereist wel een aantal maatregelen. Het loslopende tiental zou gevangen moeten worden en ontsnappingen dienen te worden voorkomen.

Vorige maand trok de Stichting Aap aan de bel over de aanwezigheid van de uitheemse wasbeer in Nederland. Die zou simpelweg niet in het ecosysteem passen. Weidevogels in Drenthe en Groningen zouden steeds vaker worden bedreigd door de 'opportunistische veelvraten', die het op de eieren van jonge vogels hebben voorzien als hun maag knort.

De stichting pleite ervoor dat het ministerie een uitvoerig onderzoek moest instellen naar de wasbeer in Nederland. Ook zou uitgezocht moeten worden welke andere 'invasieve exoten' het ecosysteem kunnen bedreigen. Het ministerie meldt maandag dat het verlangde inzicht in de mogelijke impact van de wasbeer verkregen is en dat de ontwikkeling van de populatie in de gaten wordt gehouden.

Stichting Aap laat weten verrast te zijn dat de balans nu al is opgemaakt. Een woordvoerder zegt vooralsnog niet te kunnen reageren, omdat hij eerst de conclusies wil bestuderen.


Ministerie sust schrik voor wasbeer  (foto: DAG)