Nederland onderzoekt zelf dood Storimans

Nederland stelt een missie in die onderzoek zal doen naar de omstandigheden waaronder de Nederlandse cameraman Stan Storimans in Georgië om het leven is gekomen. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag bekendgemaakt.

De Georgische autoriteiten hebben toegezegd dat ze de onderzoeksmissie zullen faciliteren. "Omdat onze verzoeken aan de Georgische en de Russische autoriteiten tot dusver onvoldoende informatie hebben opgeleverd, zullen we zelf een team afvaardigen dat op korte termijn ter plaatse feitenonderzoek kan uitvoeren", aldus een verklaring van Verhagen.

De onderzoeksmissie vertrekt mogelijk nog deze week en wordt geleid door de Nederlandse oud-ambassadeur Jacobovits de Szeged. Hij was eerder de speciale OVSE- en EU-gezant in Moldavië. Zijn plaatsvervanger is voormalig commandant van de Koninklijke Marechaussee, Minze Beuving. Daarnaast worden voor zover nodig andere deskundigen in de missie opgenomen.

De bewindsman had onlangs al technische expertise aangeboden aan Georgië. Zonodig wordt die nog toegevoegd, aldus een woordvoerder van Verhagen.

Storimans werd dodelijk getroffen door een explosief toen hij op 12 augustus voor RTL Nieuws in de stad Gori verslag deed van de vijandelijkheden tussen Rusland en Georgië.