Meer samenwerking met Suriname tegen misdaad

Nederland gaat in de strijd tegen criminaliteit intensiever samenwerken met Suriname. Dat is een van de uitkomsten van het overleg tussen minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en zijn Surinaamse collega Chandrikapersad Santokhi. Hirsch Ballin denkt onder meer te kunnen bijdragen aan de opleiding van rechters, het opstellen van wetten en aan veiligheid in het algemeen.

"We zullen de samenwerking vastberaden aanpakken om de goede banden tussen Nederland en Suriname niet te laten verpesten", zei Hirsch Ballin vandaag in Paramaribo voorafgaand aan de gesprekken, meldt de lokale Surinaamse omroep Sky Radio Suriname. "Met fermheid en beslistheid zullen we optreden tegen criminelen."

Santokhi zei de samenwerking tussen Suriname en Nederland 'zeer vruchtbaar' te vinden, zonder verdere details te noemen. "Er zijn veel concrete resultaten en er is wederzijds vertrouwen en respect." Ook volgens Santokhi wordt de verdere aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit 'vastberaden' worden aangepakt. Morgen komt het tweetal met een gezamenlijke verklaring , aan het eind van het werkbezoek van Hirsch Ballin.

De CDA'er woonde gisteren een mis bij ter gelegenheid van de viering van het vijftigjarig van het Bisdom Paramaribo. Er staat verder een ontmoeting met president Ronald Venetiaan op het programma. Ook bezoekt Hirsch Ballin een jeugdgevangenis en een gevangenis voor volwassenen.

Het proces tegen Desi Bouterse, de Surinaamse oud-dictator die terecht staat wegens de Decembermoorden, wordt niet besproken, lichtte Hirsch Ballins ministerie eerder toe. De zaak is ten slotte onder de rechter. De honderdprocentcontroles op Schiphol, waar Surinamers sinds 2004 uitgebreid worden gefouilleerd, zijn wel onderwerp van gesprek. Suriname ziet die controles als discriminerend.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei tijdens zijn bezoek aan Suriname in mei dat scans de controles mogelijk gaan vervangen, maar dat afschaffing van de honderdprocentcontroles geen optie is. Vorig jaar werden zeshonderd Surinamers op Schiphol gepakt met drugs bij zich, zei Balkenende toen.