Radza, de keizer van Emmen, 'praat' niet

Radza, de mannetjesolifant in Dierenpark Emmen, 'praat' niet. Dat is één van de opmerkelijkste uitkomsten van een onderzoek naar de manier waarop deze dieren communiceren. Dat liet een woordvoerder van het dierenpark vandaag weten.

De zeven vrouwtjes en zes kinderen 'praten' juist opmerkelijk veel. De Duitse biologiestudente Meike Artelt doet het onderzoek en trekt voor haar promotieonderzoek langs dierentuinen in Emmen, Berlijn, Hamburg en Keulen. Artelt is met name geïnteresseerd in het 'olifants', en de verschillen tussen de communicatie van Afrikaanse en Aziatische, jonge en oude olifanten, mannetjes en vrouwtjes. Artelt neemt met behulp van een microfoon de geluiden op die de dieren produceren, laat die weer horen aan andere olifanten en analyseert de geluiden en de reacties erop.

Volgens de woordvoerder heeft Radza, wat keizer betekent, het kennelijk niet nodig om te 'praten'. "Met zijn 7,2 ton gewicht en als enige man in de kudde, wordt er niet aan zijn gezag getwijfeld", aldus de woordvoerder.

Radza, de mannetjesolifant in Dierenpark Emmen (foto: ANP)