'Moskou houdt zich niet aan akkoord'

De Verenigde Staten en Duitsland hebben Rusland ervan beschuldigd zich niet te houden aan het vorige week gesloten akkoord over een wapenstilstand in Georgië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei gisteren dat 'volgens onze informatie ze niet volgens plan zijn teruggetrokken'. De geloofwaardigheid van Rusland staat op het spel, aldus Merkel.

De meeste Russische troepen hebben Georgië verlaten, maar gisteren hield Rusland nog altijd patrouilleposten bezet in de havenstad Poti en de westelijke stad Senaki, beide ver buiten het conflictgebied. De Franse president Sarkozy, die het akkoord namens de EU bereikte, drong er zaterdag in een telefoongesprek met zijn Russische collega Medvedev op aan Russische troepen uit deze twee steden terug te halen.

Maar kolonel-generaal Nogovitsin liet in Moskou weten dat de patrouilles in Poti legitiem zijn. 'De stad ligt dan wel buiten de conflictzone', zei Nogovitsin, 'maar dat betekent niet dat we achter een hek gaan zitten toekijken hoe de Georgiërs er rondrijden.'

Het Franse plan, dat Rusland toestaat 'additionele veiligheidsmaatregelen' te nemen 'in de onmiddellijke nabijheid van Zuid-Ossetië', was bedoeld als opzet voor een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken herinnerde er dit weekend aan dat Russische troepen volgens het akkoord 'terug moeten naar de situatie van voor de oorlog'.

Bovendien zou de 'tijdelijke' aanwezigheid van Russische troepen buiten Zuid-Ossetië alleen voor patrouilles gelden, niet voor vaste posten, en zou deze de vrijheid van beweging op wegen en treinverbindingen niet mogen verstoren.Maar zolang in de Veiligheidsraad een patstelling heerst, lijkt Rusland een expansieve interpretatie te geven aan zijn rol als vredeshandhaver. Zo heeft Rusland, dat geen Georgische vredestroepen meer accepteert, ook een bufferzone buiten Abchazië ingesteld, en in de door Abchazië heroverde Kodori-pas.

Niettemin heeft een groot deel van de Russische troepen zich teruggetrokken, bijvoorbeeld uit de stad Gori, waardoor dit weekend veel ontheemden terugkonden naar hun huizen.  Niet ver van Gori werd gisteren echter een trein opgeblazen die olie transporteerde. De trein vervoerde olie uit Kazachstan naar een van Georgiës havens aan de Zwarte Zee. Het onderzoek naar de oorzaak is nog niet afgerond, maar volgens de Georgische spoorwegen liep de trein op een door Russen geplaatste mijn. Ook elders op de spoorverbinding zouden mijnen zijn gevonden. Gisteren arriveerde in Batoemi, ten zuiden van de onder Russische controle staande Poti, het eerste Amerikaanse fregat met 55 ton hulpgoederen - onder meer water, melk, luiers en babymelk.

De Georgische minister van Defensie juichte de komst van de oorlogsbodem toe met de stelling dat 'Georgiërs zich nu veiliger zullen voelen tegen Russische agressie'. De commandant van het fregat benadrukte dat het om een puur humanitaire missie gaat.


'Moskou houdt zich niet aan akkoord'  (foto: DAG)