FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 juni 2008

Taxi op Duits kerkhof

Op een kerkhof bij de Duitse hoofdstad Berlijn rijdt sinds vandaag een taxi rond. Het voertuig vervoert bezoekers naar hun bestemming op de uitgestrekte begraafplaats met 120.000 graven.

De taxi is een omgebouwd elektrisch golfkarretje, dat plaats biedt aan de bestuurder en vier passagiers. De maximumsnelheid is vijftien kilometer per uur.

Het kerkhof Südwestkirchhof, in Stahnsdorf, geldt als een van de grootste begraafplaatsen van Europa. Van de hoofdingang naar het verst verwijderde graf moeten bezoekers 2,5 kilometer afleggen.

Gaypride in Jeruzalem rustig verlopen

Ongeveer drieduizend homoseksuelen hebben donderdag in Jeruzalem ongestoord een jaarlijkse 'Gaypride'-optocht gehouden. Ongeveer tweeduizend politieagenten waren ingezet om demonstranten tegen de optocht te scheiden van de homoseksuelen.

Waar Gaypride-optochten in andere landen gepaard gaan met flamboyante uitdossingen, gingen de Israëlische deelnemers alledaags gekleed. Een enkeling droeg een regenboogkleurige ballon of een spandoek met een tekst als 'homorechten zijn mensenrechten'.

Eerdere optochten in Jeruzalem leidden tot heftige protesten van ultraorthodoxe Joden, maar dit jaar waren er maar kleine demonstraties. Een demonstrant werd gearresteerd.

Cramer investeert twee miljard in schonere lucht

Milieuminister Jacqueline Cramer (PvdA) gaat twee miljard euro investeren in schonere lucht. Dat meldt RTL Nieuws donderdag. Volgens de minister voldoet Nederland niet aan de Europese normen voor schone lucht.

De minister wil met het geld de subsidie op roetfilters verhogen, schermen langs snelwegen plaatsen en meer tankstations voor biobrandstoffen laten aanleggen. De maatregelen zijn nodig omdat Europese normen ervoor zorgen dat er dicht bij snelwegen kan worden gebouwd. De lucht is er te slecht voor woningbouw.

Het investeringsplan wordt vrijdag in de ministerraad besproken.

Jongen pleegt zelfmoord na ruzie over Wii

Een 13-jarige Britse jongen heeft zichzelf opgehangen nadat zijn vader zijn nieuwe Nintendo Wii-spelletje had afgepakt tijdens een ruzie. De jongen was boos dat hij niet meteen mocht spelen.

De knul had geld gekregen voor zijn verjaardag en besloot hiervan een computerspelletje te kopen. Thuisgekomen wilde hij onmiddellijk zijn spel uitproberen, maar zijn zusje zat achter de tv. Er ontstond ruzie en zijn vader beëindigde deze door de jongen het spel af te pakken. Hierop ontstak de jongen in woede en rende naar zijn kamer.

Enkele uren later vond de vader zijn zoon hangend aan een van de spijlen van zijn hoogslaper. Hij had zich opgehangen met de stropdas van zijn schooluniform.

McCain: VS onafhankelijk van OPEC

Republikeins presidentskandidaat John McCain wil de VS voor 2025 onafhankelijk maken van olie uit het buitenland. "Ik wil de macht van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) doorbreken", zo zei McCain gisteren.

De presidentskandidaat, die het in november opneemt tegen zijn Democratische rivaal Barack Obama, noemt de duurder wordende olie een 'gevaarlijke situatie' die de economie van de VS zou bedreigen. "We moeten het lot van onze energietoekomst in eigen handen nemen", aldus McCain. Ook sprak hij met harde woorden over enkele landen in het Midden-Oosten: "Het gaat om de meest onderdrukkende regimes ter wereld". Momenteel importeert de VS 60 procent van zijn oliebehoefte uit het buitenland, waartoe ook het niet al te Amerika-gezinde Iran en Venezuela behoren.

McCain
John McCain

De Algerijnse energieminister Chakib Khelil, ook voorzitter van OPEC, verwacht dat de olieprijs op korte termijn op 170 dollar staat. In het najaar zou de prijs weer gaan dalen. Een verdere stijging naar 200 dollar acht Khelil 'onwaarschijnlijk'.

Ondertussen heeft Koeweit in navolging van Saudi-Arabië besloten om meer olie op te pompen. Vanaf de zomer 2009 gaat de productie met 300.000 vaten omhoog. Het gaat niet om een grote stijging: wereldwijd worden 85 miljoen vaten per dag opgepompt. Libië overweegt juist de productie omlaag te brengen. Dat meldde de topman van de Libische nationale oliemaatschappij vandaag. Als gevolg van die uitspraak brak de olieprijs vanavond voor het eerst door de grens van 140 dollar per vat.

Gisteren meldde Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) dat olie voorlopig niet in euro's wordt verhandeld. Enkele Golfstaten zouden ontkoppeling van de dollar overwegen, maar volgens Trichet worden hierover geen specifieke gesprekken gevoerd met de ECB. Trichet kwam met de verklaring op vragen in het Europees Parlement van CDA'er Cornelis Visser. Olie kan volgens Visser beter in euro's worden verhandeld: "Europa is een veel grotere afnemer van hun olie dan de VS. Ons voordeel is dat onze olieprijs niet meer schommelt als de dollarkoers verandert."

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.

Tussenstand FOK! EK Pool

In de tweede halve finale heeft 'La Selección' met overmacht het Rusland van Guus Hiddink verslagen. Het was een saaie wedstrijd in begin, maar de EK Pool nadert zijn ontknoping. Hieronder vind je de nieuwe tussenstand.

Nog altijd aan de leiding gaat Seus, met 1775 punten. Op flinke achterstand staan nu gedeeld tweede Danny en FabFabFabFab met 1660 punten. Ook gedeeld op de derde plaats, staan Luutgaert en SpankTheMonkey, zij hebben 1625 punten. De vierde plek is voor Mavcovic (1610 punten) en de vijfde is voor annoh (1605). Daar kan nog wat gaan verschuiven. Overigens is alles nog mogelijk, want met de gokvragen zijn veel punten te verdienen. Ook de vragen waarvan je de antwoorden in de Specials terug kunt vinden, zijn nog heel wat punten waard.

De subleagues worden natuurlijk ook nog vermeld: op de eerste plek staat nog steeds CUZOPJEBEELDSCHERM! met 1500 punten, geen punten voor die league vandaag. Dus zijn Rotterdamse Ajaxieden en ONLINE ELITE ingelopen tot 1495 punten, waarbij de eerstegenoemde ineens de top vijf binnenkomt op de tweede plaats. Dan staat derde TakTakTak op 1470 punten, op de hielen gevolgd door de nummer vier, just_a_fan met 1460 punten. De rij wordt gesloten door Zeeland United en Maringo, zij wisten 1445 punten bijeen te sprokkelen. Ook hier kan natuurlijk nog vanalles gebeuren.

Wees er weer bij op zondag 29 juni, dan wordt de finale gespeeld en is ook de finale van de EK Pool! Met alle antwoorden op de vragen en de winnaars van de prijzen.

Vanaf nu kun je de uitslag van de finale invullen en vergeet de vragen niet!

EK: Uitslag Rusland - Spanje

De halve finale tussen Rusland en Spanje is gewonnen door de Spanjaarden. In het Ernst Happel Stadion te Wenen bleek het Zuid-Europeaanse land met 0-3 te sterk.

De ploeg van bondscoach Luis Aragonés nam het initiatief in de openingsfase. De eerste mogelijkheden waren dan ook voor La Selección. Fernando Torres en Andrés Iniesta kwamen echter niet verder dan enkele schoten die recht in de armen van doelman Igor Akinfeev belandden. Terwijl de regen almaar harder uit de Weense hemel kwam vallen namen de Russen het spel af en toe langzaam maar zeker over. De topschutter van het toernooi, David Villa, was na een half uur vrijwel ongevaarlijk geweest toen hij geblesseerd moest afhaken. Terwijl Cesc Fàbregas het veld betrad zag hij dat de Russische spits Roman Pavlyuchenko het Spaanse doel op een haar miste.

Met Fàbregas in de ploeg ging het weer beter lopen bij de Spanjaarden, die minder last van het doorweekte veld leken te hebben. Vooral langs de rechterkant waren voorzetten van Sergio Ramos, Iniesta en de invaller gevaarlijk, al kon Akinfeev zijn doel tot de rust schoon houden. Vlak na de thee was daar toch de voorsprong voor Spanje. Een schot van Iniesta belandde precies in de loop van Xavi, wiens uitgestoken been de bal in het doel werkte: 0-1. Terwijl Rusland maar nauwelijks kon aanvallen, ging Spanje door met domineren. Torres kwam enkele malen dicht bij een treffer, alvorens hij plaats moest maken voor Dani Güiza. De spits van RCD Mallorca bleek wel trefzeker, toen hij de bal van Fàbregas ontving en vervolgens koel afrondde voor de 0-2.

De mannen van Guus Hiddink leken inspiratieloos, en waren geen schim van het team dat Oranje zaterdag van de mat veegde. Terwijl de Russen tevergeefs probeerden de aansluitingstreffer te vinden, besliste Spanje het duel. David Silva werd vakkundig bereikt door een pass van Iniesta en bezorgde Akinfeev de derde tegentreffer.

Zondag zal Spanje in hetzelfde stadion aantreden tegen Duitsland, dat gisteren Turkije uit het toernooi kegelde. De Italiaan Roberto Rosetti zal dan de fluit hanteren.


Karakteristieken

Rusland - Spanje 0-3
50' Xavi Hernández 0-1
73' Daniel Güiza 0-2
82' David Silva 0-3

Toeschouwers: 51.000
Scheidsrechter: Frank de Bleeckere (BEL)
Stadion: Ernst Happel Stadion, Wenen
Yuri Zhirkov, Diniyar Bilyaletdinov (Rusland)

Opstellingen

Rusland: Akinfeev; Anyukov, V. Berezutski, Ignashevich, Zhirkov; Semak (C); Zyryanov, Semshov (Bilyaletdinov/56), Saenko (Sychev/57); Arshavin, Pavlyuchenko.

Spanje: Casillas (C); Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila; Senna; Iniesta, Xavi (Xabi Alonso/69), David Silva; Villa (Fàbregas/35), Torres (Güiza/69).

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!Euro2008-site!

Derde testdag Engeland 26-06-2008

Op de derde en laatste testdag op Silverstone heeft Lewis Hamilton de snelste tijd gereden. De Brit stuurde zijn McLaren in 1:19.170 over het circuit en was daarmee ruim sneller dan Timo Glock en Kimi Räikkönen.

De derde testdag verliep vrij rustig, al waren er enkele kleine incidenten. Het belangrijkste voorval was een botsing tussen Coulthard en Glock op Hangar Straight, waarbij de Duitser zijn achtervleugel verspeelde. Glock gaf na afloop commentaar op het ongelukje: "Ik zag hem niet." Coulthard had problemen met de motor en kwam derhalve niet verder dan 31 ronden. Ook Alonso kende motorproblemen, maar reed toch veel ronden. De meeste ronden van de dag, 94 in totaal, werden gereden door Barrichello. Op 6 juli vindt de Britse Grand Prix plaats op Silverstone.

#Coureur:Team:Tijd:Ronden:
1L. HamiltonMcLaren-Mercedes1:19.17088
2T. GlockToyota1:19.81579
3K. RäikkönenFerrari1:20.32160
4F. AlonsoRenault1:20.86278
5N. HeidfeldBMW Sauber1:21.01193
6K. NakajimaWilliams1:21.05970
7A. SutilForce India1:21.33171
8R. BarrichelloHonda1:21.36794
9S. BourdaisToro Rosso1:21.43276
10D. CoulthardRed Bull1:22.23231

[Upd] Gomes vier jaar naar Tottenham Hotspur

Heurelho Gomes vertrekt bij PSV. Volgens Voetbal International staat de Braziliaanse doelman de komende vier seizoenen onder contract bij Tottenham Hotspur.

PSV ontvangt negen miljoen euro voor Gomes, terwijl er een gelimiteerde transfersom van veertien miljoen euro in het contract was opgenomen. In de afgelopen vier seizoenen groeide de Braziliaan uit tot de grote publiekslieveling bij de Eindhovenaren.

Na het behalen van de landstitel zorgde Gomes direct voor onrust. Met enkele uitspraken zette hij de verhoudingen op scherp en gaf hij aan dat hij uitkeek naar een andere club. Het management van Gomes voerde enkele gesprekken met de directie van PSV maar dit leverde uiteindelijk niets op.

Het lijkt erop dat Andreas Isaksson de opvolger van Gomes moet worden, maar die heeft nog niets gehoord van PSV. De Zweedse doelman heeft geen toekomst bij Manchester City, maar was wel eerste doelman bij Zweden op het EK.

Update 22.38 uur
Tottenham Hotspur heeft vanavond op de officiële website melding gemaakt van het akkoord met PSV. Alleen de eisen van Gomes en de medische keuring kunnen nog roet in het eten gooien. De Londense club heeft nog geen mededelingen gedaan over de transfersom.

Uitslag Rusland - Spanje

De halve finale tussen Rusland en Spanje is gewonnen door de Spanjaarden. In het Ernst Happel Stadion te Wenen bleek het Zuid-Europeaanse land met 0-3 te sterk.

De ploeg van bondscoach Luis Aragonés nam het initiatief in de openingsfase. De eerste mogelijkheden waren dan ook voor La Selección. Fernando Torres en Andrés Iniesta kwamen echter niet verder dan enkele schoten die recht in de armen van doelman Igor Akinfeev belandden. Terwijl de regen almaar harder uit de Weense hemel kwam vallen namen de Russen het spel af en toe langzaam maar zeker over. De topschutter van het toernooi, David Villa, was na een half uur vrijwel ongevaarlijk geweest toen hij geblesseerd moest afhaken. Terwijl Cesc Fàbregas het veld betrad zag hij dat de Russische spits Roman Pavlyuchenko het Spaanse doel op een haar miste.

Met Fàbregas in de ploeg ging het weer beter lopen bij de Spanjaarden, die minder last van het doorweekte veld leken te hebben. Vooral langs de rechterkant waren voorzetten van Sergio Ramos, Iniesta en de invaller gevaarlijk, al kon Akinfeev zijn doel tot de rust schoon houden. Vlak na de thee was daar toch de voorsprong voor Spanje. Een schot van Iniesta belandde precies in de loop van Xavi, wiens uitgestoken been de bal in het doel werkte: 0-1. Terwijl Rusland maar nauwelijks kon aanvallen, ging Spanje door met domineren. Torres kwam enkele malen dicht bij een treffer, alvorens hij plaats moest maken voor Dani Güiza. De spits van RCD Mallorca bleek wel trefzeker, toen hij de bal van Fàbregas ontving en vervolgens koel afrondde voor de 0-2.

De mannen van Guus Hiddink leken inspiratieloos, en waren geen schim van het team dat Oranje zaterdag van de mat veegde. Terwijl de Russen tevergeefs probeerden de aansluitingstreffer te vinden, besliste Spanje het duel. David Silva werd vakkundig bereikt door een pass van Iniesta en bezorgde Akinfeev de derde tegentreffer.

Zondag zal Spanje in hetzelfde stadion aantreden tegen Duitsland, dat gisteren Turkije uit het toernooi kegelde. De Italiaan Roberto Rosetti zal dan de fluit hanteren.


Karakteristieken

Rusland - Spanje 0-3
50' Xavi Hernández 0-1
73' Daniel Güiza 0-2
82' David Silva 0-3

Toeschouwers: 51.000
Scheidsrechter: Frank de Bleeckere (BEL)
Stadion: Ernst Happel Stadion, Wenen
Yuri Zhirkov, Diniyar Bilyaletdinov (Rusland)

Opstellingen

Rusland: Akinfeev; Anyukov, V. Berezutski, Ignashevich, Zhirkov; Semak (C); Zyryanov, Semshov (Bilyaletdinov/56), Saenko (Sychev/57); Arshavin, Pavlyuchenko.

Spanje: Casillas (C); Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila; Senna; Iniesta, Xavi (Xabi Alonso/69), David Silva; Villa (Fàbregas/35), Torres (Güiza/69).

[upd] Gomes vier jaar naar Tottenham Hotspur

Heurelho Gomes vertrekt bij PSV. Volgens Voetbal International staat de Braziliaanse doelman de komende vier seizoenen onder contract bij Tottenham Hotspur.

PSV ontvangt negen miljoen euro voor Gomes, terwijl er een gelimiteerde transfersom van veertien miljoen euro in het contract was opgenomen. In de afgelopen vier seizoenen groeide de Braziliaan uit tot de grote publiekslieveling bij de Eindhovenaren.

Na het behalen van de landstitel zorgde Gomes direct voor onrust. Met enkele uitspraken zette hij de verhoudingen op scherp en gaf hij aan dat hij uitkeek naar een andere club. Het management van Gomes voerde enkele gesprekken met de directie van PSV maar dit leverde uiteindelijk niets op.

Het lijkt erop dat Andreas Isaksson de opvolger van Gomes moet worden. De Zweedse doelman heeft geen toekomst bij Manchester City, maar was wel eerste doelman bij Zweden op het EK.

Update 22.36 uur
Tottenham Hotspur heeft vanavond op de officiële website melding gemaakt van het akkoord met PSV. Alleen de eisen van Gomes en de medische keuring kunnen nog roet in het eten gooien. De Londense club heeft nog geen mededelingen gedaan over de transfersom.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Helft gezinnen Schiphol spijbelt het vliegtuig in

De helft van tachtig gecontroleerde gezinnen op Schiphol heeft de kinderen zonder toestemming van school meegenomen op vakantie. De ouders van de 140 kinderen hebben bijna allemaal, 97 procent, wel toestemming gevraagd, maar slechts de helft kreeg daadwerkelijk de goedkeuring van school. Dat meldt de gemeente Amsterdam dat de controle samen met de gemeente Haarlemmermeer uitvoerde.

De tien leerplichtambtenaren van de twee gemeentes deelden tijdens de publieksvriendelijke actie geen boetes uit. Het doel was vooral om ouders ervan bewust te maken dat ze in overtreding zijn wanneer ze geen toestemming hebben om een kind eerder aan de zomervakantie te laten beginnen.

Precies de helft van de gezinnen gaf aan eerder te vertrekken vanwege de lagere prijs van de vliegtickets vóór het hoogseizoen. Twintig van hen zeiden om die reden ook toestemming te hebben gekregen voor een vervroegd vertrek. Dat is opvallend, omdat in de Leerplichtwet alleen een 'zwaarwegende omstandigheid' staat als geldige reden.

Twintig andere gezinnen zeiden eerder weg te willen wegens een bruiloft en de overigen hadden andere redenen zoals ziekte van een familielid, werk of omdat er niets meer te doen was op school. Branchevereniging Ingrado van leerplichtambtenaren concludeert dan ook dat niet alleen de ouders, maar ook de scholen beter voorgelicht moeten worden.

Chirurg verwijdert deel verkeerde long

Een chirurg in het Amerikaanse New Jersey is zijn bevoegdheid kwijtgeraakt nadat hij bij een patiënt per ongeluk een stuk van de verkeerde long verwijderde en hierover loog.

De chirurg had blijkbaar moeite met het verschil tussen links en rechts, want in plaats van een tumor in de linkerlong te verwijderen, haalde hij een stuk van de rechterlong van zijn patiënt weg. Tegenover de patiënt beweerde hij later dat er een levensgevaarlijke tumor in de rechterlong aanwezig was geweest. Ook veranderde hij het medisch dossier van de man, zodat het leek alsof hij inderdaad de rechterlong had willen opereren.

Zes maanden later bleek dat de echte tumor niet meer verwijderd kon worden omdat zo'n groot deel van zijn gezonde long verwijderd was. De arts wordt grove nalatigheid verweten. Naast het verliezen van zijn bevoegdheid, voor een minimale duur van zes maanden, heeft hij ook een boete van 81.000 dollar opgelegd gekregen.

[E3 2008]Alan Wake en Splinter Cell: Conviction zijn erbij

Steeds meer komen we te weten over de E3. Nog ongeveer 2 weken te gaan, en dan zal de grootste game-beurs van dit jaar weer plaatsvinden in de Verenigde Staten. Twee games die we al een tijdje niet hebben gezien zullen dit keer wel te zien zijn op de E3. Het gaat om Alan Wake en Splinter Cell: Conviction.

Alan Wake is een survival horror game waarbij je als schrijver van horror boeken ineens allemaal rare dingen meemaakt op een eiland. Splinter Cell: Conviction zal de oude vertrouwde gameplay van de vorige Splinter Cell games op de schop gooien en voornamelijk de nadruk leggen op Social Stealth.

Beide games zijn al een tijdje in ontwikkeling voor de PC en Xbox 360. Alan Wake was zelfs al in ontwikkeling voor de vorige generatie consoles en is al vele malen uitgesteld geweest. Zal de komst van deze twee games op de E3 dan eindelijk betekenen dat ze snel uit zullen komen?

Boze Belg begraaft flitspaal

Een man uit het Belgische Beerse is door de politie van Turnhout opgepakt. De Belg heeft namelijk vorige maand een flitspaal gejat en deze diep onder de grond begraven.

In de nacht van 17 op 18 mei sleep de beste man de flitspaal doormidden en nam deze mee. Hij deed dit uit wraak omdat hij even daarvoor op de foto was gezet nadat hij met een te hoge snelheid langs de flitspaal reed.

De Belg ontvoerde het gevaarte en begroef deze in een bos in de buurt. Hij is echter vergeten op welke plek hij het diepe gat heeft gespit. Zijn acute dementie zal hem waarschijnlijk duur komen te staan, want er hangt hem een schadeclaim van ruim een halve ton boven het hoofd. De Belgische politie is inmiddels een zoekactie naar de flitspaal gestart.

België komt met borden in hondentaal

Om de eeuwige overlast van hondenpoep een halt toe te roepen, gooit het Belgische Knokke-Heist een nieuw wapen in de strijd. Deze zomer zal de badplaats namelijk tweetalige borden plaatsen. Hierop is voor zowel de hond als het baasje te lezen dat de trouwe viervoeter elders moet schijten.

Zo staat er op het bord de tekst "Waf-waf, woef-woef, grom-grom, wrrrrraaaaafff, wrrrrrrooooooww, grrrrrrr!". Gelukkig wordt dit voor het baasje vertaald. De tekst "Baasje, ik stoei, ik knuffel, ik waak maar mijn drol oprapen is jouw taak" moet voor hem of haar duidelijk genoeg zijn om te weten dat hondenpoep hier niet wordt getolereerd. De verkeersborden, die zijn gesierd met een cartoon, zullen worden geplaatst op kritieke punten.

Knokke-Heist zet al jarenlang een reclamecampagne op om inwoners en toeristen te confronteren met hun afval. Zo wijst de stad er in een folder op dat de vaste milieubelasting is afgeschaft, maar dat hoe meer men vervuilt, hoe meer men betaalt.

Ook zet de gemeente deze zomer een zogeheten hondenpoepmotor in. Deze moet de achtergelaten hondendrollen oprapen om zo de straten schoon te houden. Degene die de nieuwe regels aan zijn laars lapt, zal bij ontdekking een flinke prent krijgen. De pakkans is groot, want de hulpagenten zullen extra scherp toezien op naleving van de regels.

Oostenrijkse dokters staken

Dokters in Oostenrijk zijn donderdag aan een staking van twee dagen begonnen uit protest tegen regeringsplannen om het stelsel van ziektekostenverzekeringen te wijzigen.

Ongeveer vijftienduizend dokterspraktijken houden de deuren dicht, maar in noodgevallen kunnen patiënten wel bij een dokter terecht. Tandartsen houden zich afzijdig van de staking.

Dokters vrezen dat de regeringsplannen zullen leiden tot meer bureaucratische rompslomp en tot druk op ziekenhuizen om rijkere patiënten meer aandacht te geven dan minder bemiddelde patiënten. Op 16 juni staakten de dokters ook al.

FOK!games voorspelt uitslagen XVIII

Bij FOK!games doen ze ook aan het EK voetbal. In een game, wel te verstaan. FOK!user en gamesredacteur SocialDisorder heeft met het spel UEFA Euro 2008 voor de PlayStation 3 de wedstrijd van vandaag gesimuleerd.

Gisteren klopte wel het uiteindelijke verschil en een doelpuntenmaker. Laten we kijken of het vandaag nog beter kan:

Rusland - Spanje 0-2
47' Silva 0 - 1
60' Fernando Torres 0 - 2


De winnende ploeg staat in de finale op zondag 29 juni, tegen Duitsland.

We zullen afwachten wat er van waar is, kloppen de uitslagen zoals een computerspel ze voorspelt? Of kan een spel geen potje (voetbal) breken? De bal is natuurlijk rond. Kijk vanavond naar de wedstrijden en lees de verslagen op de FOK!sport EK-site. Morgen zal er weer een voorspelling zijn.

Voor meer gamesnieuws ga je natuurlijk naar FOK!games!

Opstellingen Rusland - Spanje

Gisteren plaatste Duitsland zich voor de finale. De tegenstander wordt vandaag bekend, als Rusland en Spanje elkaar in Wenen treffen. Hieronder vind je de opstellingen van de twee landen.

Rusland: Akinfeev; Anyukov, V. Berezutski, Ignashevich, Zhirkov; Semak (C); Zyryanov, Semshov, Saenko; Arshavin, Pavlyuchenko.

Spanje: Casillas (C); Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila; Senna; Iniesta, Xavi, David Silva; Villa, Torres.

[WBD] Nadal moeizaam verder

Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de derde ronde van Wimbledon. Makkelijk ging dat echter niet tegen Ernests Gulbis.

Nadal verloor de eerste set met 7-5 van de Let. In de tweede set verhoogde de Spanjaard het tempo en won die met 6-2. Dat tempo kon hij echter niet vasthouden en in de derde set ging het weer gelijk op. Pas in de tiebreak pakte Nadal de winst. Ook in de vierde set waren beide spelers aan elkaar gewaagd. Één break was genoeg voor Nadal voor de zege.

'Toekomst van Emnes niet in Rotterdam'

Sparta gaat er van uit dat Marvin Emnes uiterlijk komend weekeinde bekend maakt dat hij de club gaat verlaten. De 20-jarige aanvaller heeft een topaanbieding van de Rotterdamse formatie, maar zal daar volgens de leiding niet op in gaan.

Volgens RTV Rijnmond zal Emnes zeer waarschijnlijk ook niet kiezen voor een overstap naar Feyenoord, maar zal hij vertrekken naar het buitenland. Een aantal buitenlandse ploegen heeft de interesse in de aanvaller bij Sparta al neergelegd. De Rotterdammmers zullen om en nabij de vier miljoen euro vangen voor de zelfopgeleide spits.

Italië heeft al een nieuwe bondscoach

Marcello Lippi is aangesteld als bondscoach van Italië. Lippi is de opvolger van Roberto Donadoni, die eerder vandaag werd ontslagen vanwege de slechte prestaties op het EK, waarin de Italianen niet konden overtuigen en al in de kwartfinale werden uitgeschakeld door Spanje.

Lippi was al eerder bondscoach van de Italianen en won met zijn vaderland in 2006 de wereldtitel in Duitsland.

Zijn aanstelling komt niet als een verrassing. Zijn naam werd de laatste dagen al meer dan eens genoemd en hij had zijn eerste gesprekken met de bond al achter de rug.

De succestrainer boekte voorheen ook grote successen met Juventus, waarmee hij in 1996 ten koste van Ajax de Champions League wist te winnen.

met dank aan Qrious voor de submit!

Klink wil aantal zelfmoorden terugdringen

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) steekt de komende jaren een miljoen euro in het terugdringen van zelfmoord en zelfmoordpogingen. Met het geld moet een methode ontwikkeld worden om zelfmoordneigingen onder jongeren sneller te herkennen.

Ook moeten daarmee mensen die met zelfmoordplannen rondlopen, betere zorg kunnen krijgen.

Dat heeft Klink vandaag geschreven aan de Tweede Kamer. Jaarlijks plegen in Nederland 1500 mensen zelfmoord. Hoewel dit aantal in grote lijn aan het dalen is, vindt de minister het belangrijk om suïcide terug te dringen.

Hamilton wil winnen in Engeland

Vorig jaar werd Lewis Hamilton derde voor eigen publiek. Dit jaar is alleen het hoogste podium goed genoeg voor de Brit.

Hamilton zegt te dromen van een overwinning op Silverstone. "Het winnen van de Grand Prix van Groot-Brittannië zou zonder twijfel het hoogtepunt van mijn carrière zijn. Het lijkt me fantasisch om die race te winnen, wetende dat er zoveel mensen langs het circuit zitten die mij komen aanmoedigen. Vorig jaar kwam er ook al een luid gejuich van de tribunes, toen ik de poleposition scoorde."

Een tijdje geleden werd al bekend dat er voor het eerst sinds de opening van het circuit op Silverstone geen kaartje meer te verkrijgen is. Dat maakt dat Hamilton nog meer zin krijgt in de GP die volgende week zondag op het programma staat. "Vorig jaar kreeg ik al ongelooflijk veel steun", zei Hamilton. "Ik hoop dat er dit jaar nog meer mensen komen om mij aan te moedigen. Het is een geweldig gevoel om in je eigen land te racen en om de steun van een complete natie te voelen. Het kan je net wat meer vertrouwen geven en je op die manier net een paar tienden van een seconde sneller maken."

Capirossi mist TT Assen

Loris Capirossi zal de TT van Assen moeten missen. De Italiaan liep vandaag een armblessure op tijdens de vrije training.

Capirossi kwam ten val in de Ramshoek, waarna hij geraakt werd door zijn motor. Dit veroorzaakte een grote wond aan zijn arm. Suzuki zal Capirossi niet laten vervangen door de Amerikaan Ben Spies. Het team heeft hem wel gevraagd, maar Spies heeft zelf gezegd dat het weinig zin heeft. Hij zou minimaal één training nodig gehad hebben om zich voldoende voor te bereiden.

[upd] Zeer grote brand Amsterdam-Noord

Momenteel woedt er een zeer grote brand in een filiaal van Leen Bakker aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord. De brandweer is met meerdere brandweerauto's ter plaatse. Er hangen grote zwarte rookwolken boven Amsterdam. 

Om kwart over drie vanmiddag kreeg de brandweer een melding van een binnenbrand. Kort na aankomst van de brandweer werd er opgeschaald naar middelbrand en inmiddels heeft de brandweer een zogenaamd compagniealarm afgegeven. Hierop zijn nog twee pelotons met vier brandweerauto's naar de brand gestuurd. Ook de traumahelikopter is gealarmeerd, een aantal mensen zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. 

Update: 16:30 uur
De brand is inmiddels overgeslagen naar twee andere panden waar TNT-post, een autohandel en twee doe-het-zelfzaken in zitten. De brandweer heeft alarmfase GRIP 3 afgegeven, dit staat voor een gebeurtenis op regionale schaal. In de omgeving van de brand wonen veel ouderen, de politie evacueert omwonenden en stuurt enkele honderden kijkers weg om het de hulpdiensten makkelijker te maken. 

Update: 19.40 uur
De brandweer meldde aan het begin van de avond dat de brand onder controle is. Bij de brand zijn 39 mensen gewond geraakt, waaronder 19 politieagenten. Zij werden allemaal voor ademhalingsproblemen behandeld. De bewoners die eerder vandaag geëvacueerd werden door de brandweer, zijn ondergebracht in een nabij gelegen filiaal van Karwei en kunnen naar alle waarschijnlijkheid in de loop van de avond naar huis.

 Foto's: FOK!fotograaf Simon Baake

Erasmo


Erasmo

 

Erasmo

 

Erasmo

 

 

Erasmo

 

 

Erasmo

 

 

Erasmo

 




 

[EK] Special: Spanje

Tijdens dit EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Eerder schreven we al over Nederland.

Spanje

Het nationale elftal van Spanje is wederom van de partij op een groot toernooi, en hoopt eindelijk weer eens een prijs te pakken. La Selección vangt het toernooi aan met de Groep D-openingswedstrijd tegen Rusland, op 10 juni. Vier dagen later spelen de Spanjaarden in hetzelfde stadion in Innsbruck tegen Zweden, om de groepsfase op 18 juni af te sluiten tegen titelverdediger Griekenland.

EK-Geschiedenis

Spanje kent op Europese kampioenschappen weinig successen. Het werd eenmaal kampioen van Europa, in 1964. Het land was toen zelf organisator van het toernooi dat destijds slechts vier deelnemers had. Twintig jaar later, pas de tweede keer dat de Spanjaarden zich kwalificeerden, werd de finale bereikt. Gastland Frankrijk bleek toen de betere. Hierna is de ploeg van Luis Aragonés niet meer verder gekomen dan de kwartfinale. Vier jaar geleden was de groepsfase zelfs al het eindstation, met gastland Portugal en latere winnaar Griekenland als de beteren. Desondanks wordt Spanje vooral vanwege de succesvolle clubs vrijwel altijd tot één van de kanshebbers gerekend.

Road to...

Spanje werd in een lastige kwalificatiegroep geloot, met Zweden en Denemarken als voornaamste concurrenten. Toch deed Noord-Ierland het boven verwachting goed, waardoor er vier reële kanshebbers waren op de twee bovenste posities. Na een matige start met verliezen bij Noord-Ierland en Zweden, wist Spanje in overige tien duels negenmaal te zegevieren. Zo werd Zweden in Madrid met 3-0 aan de kant gezet, en moest Noord-Ierland in de laatste speelronde definitef opgeven nadat Spanje in Las Palmas met 1-0 won door een goal van Xavi Hernández. Spanje eindigde hierdoor als groepswinnaar, net voor Zweden dat twee punten minder verdiende.

De ploeg

Het grootste gemis in de 23-koppige selectie van Aragonés is voor veel mensen ongetwijfeld de aanvoerder van Real Madrid, Raúl. De aanvaller werd echter al langere tijd niet meer geselecteerd, evenals zijn teamgenoot Guti, waardoor het niet selecteren niet meer als een verrassing kwam. Verrassingen zijn wel Rubén de la Red (Getafe), Santi Cazorla (Villarreal), Fernando Navarro (Mallorca) en Sergio García (Real Zaragoza). Allen hadden nog geen minuut in het shirt van La Selección gespeeld op het moment dat ze werden uitgenodigd door Aragonés. Datzelfde geldt overigens voor derde doelman Andrès Palop, die wel al vaker is opgeroepen. Voorin hebben de Spanjaarden behoorlijk wat scorend vermogen rondlopen. Zo was Fernando Torres bij Liverpool de vaakst scorende debutant ooit, terwijl David Villa van Valencia ondanks een slecht seizoen van de club zeker trefzeker en belangrijk bleef. Dani Güiza kon niet ontbreken na zijn geweldige seizoen voor Mallorca, bij wie hij de Spaanse pichichi veroverde met 27 treffers.

EK 2008

De groep waarin Spanje is ingedeeld lijkt verwacht veel op die uit 2004. Ook nu ontmoeten de Spanjaarden Rusland en Griekenland, terwijl Portugal is vervangen door Zweden. In Portugal werden de Russen nog met 1-0 aan de kant gezet, maar de Grieken leverden beduidend meer problemen op. De latere kampioen zou er een gelijkspel uitslepen, dat uiteindelijk fataal zou zijn voor Spanje omdat de Portugezen in de laatste groepswedstrijd aan het langste eind trokken. Zweden kwam Spanje in de kwalificatie reeds tegen. In 2006 waren de Zweden in Solna met 2-0 te sterk, maar afgelopen november stelde Spanje tegen datzelfde land kwalificatie zeker door in Madrid met 3-0 te zegevieren.

Omzettingen bij BMW

Bij BMW-Sauber gaan er aan het eind van dit seizoen wat mensen op andere plaatsen gezet worden. Willy Rampf zal op eigen verzoek een andere rol in de technische staf van de renstal krijgen.

De net 55-jarige Rampf is nu technisch directeur en wordt per 1 november technische chef. Door de verandering krijgt managing director Walter Riedl alle zakelijke aspecten bij zijn functie, zodat Rampf zich puur op de auto kan concentreren.

"Ik ben sinds april 2000 technisch directeur, eerst van Sauber en nu van BMW. Dit is een extreem leuke, maar ook zeer veeleisende functie. Al een poosje loop ik met het idee rond om het rustiger aan te gaan doen met mijn werk. Ik heb dit met Mario Theissen besproken en we zijn samen tot deze oplossing gekomen. Ik kijk ernaar uit om mij weer volledig te kunnen concentreren op mijn technische rol," aldus Rampf die voor het eerst in 1993 tijdens de GP van Zuid Afrika zijn debuut bij het team maakte.

[EK] Special: Rusland

Tijdens dit EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Eerder schreven we al over Polen.

Rusland
Rusland, waar Guus Hiddink bondscoach is, plaatste zich op de valreep voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Op het EK zit Rusland ingedeeld in groep D met Spanje Zweden en Griekenland. Rusland opent op 10 juni in Innsbruck tegen de Spanjaarden.

EK-geschiedenis
Prestaties van de Russen waren er vooral onder de naam Sovjet-Unie. Rusland was voor een groot gedeelte de Sovjet-Unie, maar dat viel uiteindelijk uit elkaar in een aantal landen (Rusland, Letland, Litouwen etc.). Het was de Sovjet-Unie die het eerste EK in 1960 won, dat plaatsvond in Frankrijk. In de finale versloegen ze in verlenging de Joegoslaven met 2-1. Vier jaar later in Spanje stond de Sovjet-Unie wederom in de finale. Toen was echter Spanje te sterk. De Spanjaarden wonnen met 2-1. In 1968, weer vier jaar later, verloor de Sovjet-Unie in de halve finale van de Italianen. De stand was na 120 minuten gelijk, waardoor er getost moest worden voor de finaleplek. Italië was uiteindelijk de gelukkige. 1988 was het laatste EK voor een verenigd Sovjet-Unie en op dat EK haalden ze ook de finale. Daarin was Nederland echter te sterk met 2-0 door doelpunten van Gullit en Van Basten. In 1992 werd deelgenomen onder de naam Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Daarna kwam de naam Rusland pas. Rusland kwam echter nooit verder dan de eerste ronde op een EK.

Road to...
Rusland zat in de kwalificatie van het EK in 2008 in de groep E samen met Engeland, Kroatië, Macedonië, Israël, Estland en Andorra. Op 17 oktober 2007 leek het erop dat de Russen naar het EK zouden gaan. Ze wonnen namelijk in Rusland met 2-1 van de Engelsen. Rusland stond toen op 21 punten met nog twee wedstrijden te gaan en Engeland op 23 met nog een wedstrijd te gaan. Een maand later verloor Rusland echter in Israël met 2-1, waardoor Engeland de favoriet was om door te gaan. Engeland verloor echter op de laatste speeldag van Kroatië (2-3) en Rusland won van Andorra met 0-1 waardoor niet Engeland maar Rusland zich kwalificeerde.

De ploeg
De bekendste man bij de Russische ploeg is bondscoach Guus Hiddink. Hij was als bondscoach ook al succesvol bij Australië, Zuid-Korea en Nederland. Bekendste spelers van de Russische ploeg zijn Ivan Saenko van Nürnberg en Roman Pavlyuchenko van Spartak Moskou. Opvallend is dat Saenko de enige is die niet in de Russische competitie voetbalt. Zenit Sint Petersburg is hofleverancier met zes spelers in de (voor)selectie.

EK 2008
In een groep met Spanje, Zweden en Griekenland hoopt de ploeg van Guus Hiddink dat ze voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verder komen dan de eerste ronde. De groep biedt voldoende perspectieven. De Russen openen op 10 juni in Innsbruck tegen Spanje. Vier dagen later moeten ze het in Salzburg opnemen tegen Griekenland. Op 18 juni staat in Innsbruck de laatste groepswedstrijd tegen Zweden op het programma. Volgens Hiddink is Spanje favoriet in groep D: "Spanje is duidelijk favoriet, de rest moet knokken voor de andere plaats." Hiddink vervolgde: "Wij zijn hartstikke blij dat we erbij zijn. Rusland heeft een jonge ploeg, ik hoop dat ze in juni als jonge honden tekeer durven te gaan op dit toernooi."

[WBD] Sharapova onderuit in 2e ronde

Maria Sharapova heeft de tweede ronde van Wimbledon niet overleeft. De winnares van 2004 ging onderuit tegen Alla Kudryavtseva.

Sharapova was duidelijk niet in goede doen want ging tegen haar landgenote in twee sets ten onder: 6-2 en 6-4. De nummer drie van de plaatsingslijst maakte maar liefst 22 onnondigde fouten en acht dubbele fouten. Kudryavtseva deed het duidelijk beter met slechts negen dubbele fouten en drie dubbele fouten.

Oorzaak crash Kovalainen bekend

Heikki Kovalainen crashte hard in Spanje eind april. Vandaag maakte zijn team McLaren bekend wat de ware reden van de harde klap was.

Er werd gedacht dat de velg van het linkervoorwiel het probleem was. Maar na nader onderzoek in samenwerking met de FIA en Enkei, de leverancier van de velg, blijkt dit niet het geval. Martin Whitmarsh, technische man van de Britse renstal, legt het als volgt uit: "We weten nu hoe het probleem ontstond. Niet zoals we eerst dachten door het simpelweg falen van een velg maar door het verkeerd aanbrengen van de lak, waaraan Enkei, de leverancier van onze velgen, niets kon doen."

Omdat er tijdens het lakken van de velg wat verkeerd ging, bewogen de as van het wiel en de velg op het bochtige deel van het circuit erg veel. Als gevolg daar weer van kwam het rubber van de band langs de remmen waarna het hele handeltje door slijtage voor zichzelf begon. Wat er dus voor zorgde dat Kovalainen hard van de baan schoof, zonder er iets aan te kunnen doen. Met de Fin bleek het mee te vallen, die kon de race erop gewoon deelnemen. Uiteraard heeft Mclaren er voor gezorgd dat dit in de toekomst niet meer kan voorkomen.

TOP Oss gaat door met Moutawakil

TOP Oss gaat verder met de Marokkaanse aanvaller Aziz Moutawakil. De speler, die al op amateurbasis in Oss speelde, tekende een profcontract tot medio 2009.

De in België geboren Moutawakil kwam in januari naar Oss, om er als amateur het seizoen af te maken. De 24-jarige aanvaller scoorde twee keer in acht wedstrijden. Eerder speelde Moutawakil voor MVV, Fortuna Sittard en Roda JC. Bij die laatste club liet hij op eigen verzoek zijn contract ontbinden.

RBC contracteert Sjoerd Ars

RBC Roosendaal neemt aanvaller Sjoerd Ars over van Go Ahead Eagles. Ars tekent voor drie jaar bij de Brabanders.

Hoewel de 24-jarige Ars nog een doorlopend contract had in Deventer, was Go Ahead Eagles bereid de speler te verkopen. Ars debuteerde in het seizoen 2003/04 namens De Graafschap in het profvoetbal. De afgelopen drie seizoenen ontwikkelde hij zich tot een gevreesd schutter in de Jupiler League. Ars maakte in 2005/06 zeventien goals voor FC Omniworld en mikte de afgelopen twee seizoenen 33 keer raak voor Go Ahead Eagles.

Kredietcrisis slopend voor Fortis en Citigroup

De aanhoudende kredietcrisis treft bankverzekeraar Fortis hard. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf heeft vandaag rigoureuze maatregelen aangekondigd om de balans op orde te krijgen. Met het totale pakket aan maatregelen hoopt Fortis haar kapitaal met ruim 8 miljard euro te kunnen versterken.

Fortis geeft voor 1,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit en nog eens eenzelfde bedrag aan nieuwe obligaties. Bovendien zal de bank geen tussentijds dividend uitkeren aan de aandeelhouders, waarmee 1,3 miljard euro wordt bespaard. Fortis denkt er ook over om het dividend over geheel 2008 te zijner tijd in aandelen uit te keren in plaats van contanten. "Deze uitzonderlijke maatregelen zijn nodig vanwege de huidige uitzonderlijke omstandigheden", aldus Fortis.

Vorig jaar nam Fortis, samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander, de Nederlandse bank ABN Amro over. In totaal was met die deal 70 miljard euro gemoeid. De Europese Commissie eiste van Fortis dat bepaalde activiteiten van ABN Amro zouden worden afgestoten vanwege mededingingsproblemen. In deze ongunstige marktomstandigheden leveren die gedwongen verkopen veel minder op. Fortis zegt in vergevorderde onderhandelingen te zijn met één partij over de verkoop van de activiteiten.

Met het Amerikaanse Citigroup gaat het ondertussen niet veel beter. De grootste bank van de Verenigde Staten heeft als gevolg van de kredietcrisis al 44 miljard dollar afgeschreven en volgens zakenbank Goldman Sachs zal het daar niet bij blijven. Goldman Sachs verwacht dat Citigroup in het tweede kwartaal wederom verlies zal lijden, als gevolg van nieuwe afschrijvingen ter waarde van 8,9 miljard dollar. Het zou al het derde kwartaal op rij zijn dat Citi in de rode cijfers duikt.

Goldman Sachs adviseert aandeelhouders van Citigroup hun aandelen van de hand te doen. Op Wall Street verliest Citigroup dan ook zes procent en de koers komt daarmee op het laagste niveau in tien jaar. Op wederom een dieprode beursdag verloor het aandeel Fortis vandaag in Amsterdam zelfs bijna twintig procent. Beleggers hoopten dat de kredietcrisis, die afgelopen zomer in de Verenigde Staten begon, na de 'redding' van Bear Stearns in maart zijn dieptepunt wel had bereikt. Aandelenkoersen herstelden op basis van die hoop deels van de grote verliezen van eerder dit jaar. Het kredietspook blijkt echter een hardnekkigere kwaal dan gedacht door steeds opnieuw op te duiken.

Pijprookgilde lapt regels aan zijn laars

Pijprookgilde Dorus Rijkers uit Den Helder is van plan op 1 juli het rookverbod in de horeca te negeren. De maandelijkse demonstratie wedstrijdpijproken gaat gewoon door in herberg Neptunus in de marinestad. Dit heeft gildelid en initiatiefnemer van de actie Joop van der Heiden vandaag gezegd.

Met deze actie wil het gilde een proefprocedure uitlokken bij de strafrechter en de bestuursrechter. De vereniging meent dat wedstrijdpijproken een besloten aangelegenheid is en vraagt zich af of de rechter deze mening deelt. Wanneer dat zo is, kan het gilde zijn maandelijkse bijeenkomsten pijprokend voortzetten.

Fervent pijproker Van der Heiden heeft de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) verwittigd. "Wij willen dat ze handhavend optreden en vinden het raar als ze niet komen." De VWA liet in een reactie weten van de plannen van het gilde op de hoogte te zijn, maar er geen speciale aandacht aan te besteden. "We controleren zoals we dat altijd doen."

Maffiakostuums geveild voor goede doel

De maatpakken van maffiabaas Tony Soprano, uit de televisieserie The Soprano's, zijn in New York voor het goede doel geveild. De opbrengst is bijna 120.000 euro, melden diverse media donderdag.

Volgens veilinghuis Christies komtde opbrengst ten goede aan een hulpfonds voor soldaten die in Irak en Afghanistan gewond raakten.

"Een geweldig project", zo oordeelde acteur James Gandolfini alias Tony Soprano, toen hij de veilingopbrengt hoorde die vijfmaal hoger was dan verwacht. De hoogste prijs werd betaald voor een bloedbesmeurd jasje van 'Tony' .

Rabobank lanceert betalen per sms

Mobiele bellers kunnen sinds donderdag betalen met een sms'je. De nieuwe mobiele betaaldienst is voor iedereen te gebruiken, ongeacht bij welke bank of welk netwerk de beller aangesloten is. Dat heeft de Rabobank bekendgemaakt, die het betalen per sms lanceerde.

Om te kunnen betalen moet de gebruiker naar een nummer van de Rabobank een sms'je sturen met daarin het telefoonnummer van de ontvanger en het bedrag. Het bericht moet daarna bevestigd worden met een uniek codewoord, waarna het geld aan de mobiele telefoon van de ontvanger wordt 'gekoppeld'. Met het sms-betalen kan maximaal honderdvijfig euro worden overgemaakt.

De 'mobiele portemonnee' kan worden opgewaardeerd via internet. Ook kan het geld online naar de eigen bankrekening worden gesluisd.

Volgens algemeen directeur Rabo Mobiel Eric Huygen is het betalen per sms snel en eenvoudig. "Iedereen kan sms'en en daardoor is het niet altijd nodig om contant geld op zak te hebben." Huygen denkt aan situaties waarbij de kosten voor een lunch of taxirit gedeeld moeten worden, en de een alles betaalt, terwijl de ander het onderling te verrekenen bedrag meteen sms't.

Italië stuurt Donadoni de laan uit

De voortijdige uitschakeling van wereldkampioen Italië heeft Donadoni zijn baan gekost. Wegens achterblijvende resultaten heeft de Italiaanse bond besloten om Donadoni geen nieuw contract te geven.

Voor het EK had Donadoni nog een contract getekend voor twee jaar. Om dat te verdienen moest hij echter wel de halve finale halen op het EK. Aangezien Spanje in de kwartfinale na strafschoppen te sterk was voor de Azzurri is dit de voormalig AC Milan speler dus niet gelukt. Hierdoor kon de Italiaanse bond alsnog onder het contract uitkomen.

Donadoni nam na het gewonnen WK van 2006 het roer over van Marcello Lippi. Diverse Italiaanse media speculeren dan ook al over een eventuele comeback van de 60-jarige succescoach.

Hyves en Buienradar lopen in

Hyves en Buienradar zijn de sterkst groeiende websites in Nederland. Google.nl is nog steeds de meest bezochte pagina, maar vriendensite Hyves en Buienradar.nl lopen in de eerste helft van 2008 sterk in.

Dat bleek vandaag uit een onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope. In de top 20 van de eerste helft van dit jaar steeg Hyves van de achtste naar de tweede plaats. Buienradar is de hoogste nieuwe binnenkomer en komt van niets op de vijfde plaats in de ranglijst. Ook Relatieplanet.nl (11) en Schoolbank.nl (20) hebben voor het eerst een plaats in de top 20 bemachtigd. Andere groeiers zijn Live.com (3), 9292ov.nl (13) en Rtl.nl (17).

De meest opvallende daler is volgens Multiscope Startpagina.nl. Die website moest zijn tweede positie afstaan aan het populaire Hyves en zakte naar een zesde plek. Ook onder meer Marktplaats (van 3 naar 4), Postbank (van 6 naar 8) en NU (10 naar 14) moesten bezoekers inleveren. Planet.nl, Msn.nl en Kpn.com wisten hun notering in de top 20 van 2007 dit jaar niet vast te houden.

Barcelona wil Arshavin

De droom van Andrei Arshavin gaat dan misschien toch uitkomen. Gaf hij eerder al aan dat hij graag naar Barcelona wil, nu lijkt die interesse wederzijds te zijn. Vice-president Ferran Soriano zei dat de club hem 'al een aantal maanden volgt'.

Soriano is erg onder de indruk van de 27-jarige speler van Zenit St. Petersburg en het Russische nationale team van Guus Hiddink. "We volgen hem al sinds het UEFA Cup-duel met Bayer Leverkusen in april. Toen was hij bij Zenit vooral middenvelder, maar nu op het EK speelt hij bij Rusland fantastisch op de flanken. Hij past precies in ons profiel. Maar het zal niet gemakkelijk zijn om hem vast te leggen, iedereen wil hem nu."

Echter het lijkt erop dat Arshavin het liefst naar Barcelona wil. Afgelopen woensdag gaf hij al aan dat de ploeg uit Catalonië zijn "droomclub" is. Zenit bevestigt dat Barcelona interesse heeft getoont, maar zegt pas te willen onderhandelen als het EK is afgelopen en hij is teruggekeerd in St. Petersburg.

Arshavin is een van de grootste revelaties dit toernooi. De dribbelaar was de eerste twee wedstrijden nog geschorst, maar maakte al het verschil tegen Zweden en ook tegen Oranje speelde hij een prima wedstrijd. Ondertussen staan er al enkele topclubs uit verschillende buitenlandse competities in de rij om de spelmaker in te lijven.

Dronken Pool knock-out gemept

In het Noord-Hollandse Heerhugowaard is gisteren een 23-jarige Pool knock-out geslagen die zich uiterst vervelend gedroeg na te veel gezopen te hebben. De man had de hele avond al zitten drinken voor een woning aan de Lauwers en had naar schatting een liter of vijf aan bier zijn keelgat laten passeren. Ook had hij mogelijk wiet gerookt.

Ineens sloegen de stoppen bij de Pool door. Hij sloeg een ruit van de woning kapot en ging achter de overige bewoners uit Oost-Europa aan. Een van hen was een man uit Litouwen die nogal wat ervaring had in de bokssport. Hij trachtte de doorgedraaide Pool eerst nog op afstand te houden. Toen dat niet lukte schakelde hij hem met een paar gerichte vuistslagen uit.

De Pool moest met een dichtgeslagen oog en een dikke kaak voor behandeling worden overgebracht naar het ziekenhuis. Daarna werd hij door de politie getrakteerd op een proces-verbaal wegens openbare dronkenschap, mishandeling en vernieling.

[E3 2008] Kid Icarus op E3

De communicatiesite van de E3 lekt vandaag. De website laat weten dat Kid Icarus aanwezig zal zijn op de komende E3. Verdere informatie is er nog niet, maar we weten dus wel dat de game gaat komen, wat voor velen voorlopig nieuws genoeg is.

Released way back in 1987 for Nintendo Entertainment System, Kid Icarus remains one of the most challenging video games out there. A 1991 sequel for Nintendo's Game Boy failed to do much for the series, which has wallowed as nothing more than a fanboy dream remake ever since. Until now. Kid Icarus Wii has moved from fantasy to reality and that's a very good thing.


Duitse auto's in Nijmegen bekogeld

De politie heeft gisteravond laat in Nijmegen vijf personen opgepakt die op het Keizer Karelplein stenen gooiden naar auto's met een Duits kenteken.  Het vijftal kon het niet hebben dat Duitsland ten koste van Turkije de EK-finale had gehaald. Hun teleurstelling lieten ze ook blijken door tegen auto's te schoppen.

Getuigen alarmeerden de politie die de vijf mannen - Nijmegenaren in de leeftijd van 16 tot 33 jaar - in de kladden kon grijpen. Ze zijn overgebracht naar politiecellen.

EK: Hiddink op jacht naar eremetaal

Guus Hiddink neemt het vanavond met Rusland op tegen Spanje. De oefenmeester gaat voor een finaleplaats op het EK en hoopt zijn prijzenkast nog deze week compleet te maken. De Achterhoeker won veel, maar een grote internationale prijs met een land ontbreekt nog op zijn cv.  Niet verwonderlijk want Hiddink was het grootste deel van zijn loopbaan werkzaam voor internationaal gezien relatief kleine clubs en kleine landen.

Daarmee presteerde Hiddink echter bijna altijd boven verwachting. Alleen zijn Spaanse periodes zijn niet bijzonder succesvol geweest al won hij in 1999 met Real Madrid wel de Wereldbeker. Bij de Koninklijke werd hij echter al weer snel ontslagen en ook zijn periodes bij Valencia en Real Betis waren niet bijzonder succesvol.

Beter deed de wereldburger het bij PSV, waarmee hij in totaal zes keer de landstitel en vier keer de KNVB-Beker won. In 1988 won hij met de Eindhovenaren zijn tot nu toe grootste prijs: de Europa Cup 1. In 2004/2005 volgde zijn tweede échte grote internationale kunstje bij PSV, maar de ploeg strandde in de halve finale van de Champions League.

Op dat moment had Hiddink zijn internationale naam echter al gevestigd door te stunten met Zuid-Korea. Met dat land kwam hij in 2002 liefst tot de halve finale van het WK. Iets wat vooraf iedere kenner voor onmogelijk had gehouden.

Het bezorgde Hiddink een écht grote naam. Australië maakte daar gebruik van en haalde de Nederlander in 2005 binnen. Aan het eind van 2005 resulteerde dat in plaatsing voor het WK, waar Australië zelfs de achtste finales wist te bereiken.

En na Zuid-Korea ging dus ook in Australië de vlag uit voor de geboren Varssevelder. Het succes werd ook gezien in Rusland waar de miljoenen op tafel werden gesmeten om Hiddink weer een kunstje te laten doen. Het leek een onmogelijke klus, maar eind 2007 was het zover. Ten koste van Engeland (met dank aan Kroatië) plaatste Rusland zich voor het EK.

Dit toernooi begon de ploeg met een 1-4-nederlaag, maar de machine begon te draaien met de kwartfinale tegen Nederland als voorlopig hoogtepunt. Nog twee kunstjes worden er gevraagd van Hiddink en de zijnen! Mocht ook dat succes opleveren dan is zijn erelijst compleet.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

 

EK: Blauwe tong Russen geen doping

FOK! berichtte er deze week nog over: de Russen zouden wellicht doping hebben gebruikt in de wedstrijd tegen Nederland. De foto met 'het bewijs' werd gepubliceerd door de BBC, daarop is de Russische aanvaller Andrei Arshavin te zien met een blauwe tong.

Het mysterie is opgelost, het blijkt een populair sportdrankje te zijn, Aquarius Blue Ice, met Briljantblauw FCF, een kleurstof met E-nummer 133, die in cosmetica, ijs en kauwgom wordt gebruikt. "Het is een tamelijk stabiel kleurstofje", zegt Bouke de Vos van Wageningen Universiteit, "dat bovendien goed oplosbaar is in water." De mond en de tong zijn voorzien van een permanent laagje water, waar de kleurstof in gaat zitten. De tong ziet er dan een tijdlang blauw uit.

Overigens heeft Rusland zich, net als alle andere bij de voetbalbonden aangesloten landen, gecommitteerd aan de Anti-Doping Code. De spelers worden dus regelmatig via urine- en bloedmonsters zeer uitvoerig gecontroleerd, waardoor de kans op onopgemerkt dopinggebruik zeer klein is.

Een blauwgekleurde tong is sowieso nooit voldoende bewijs dat er doping is gebruikt. Dat zijn alleen in bloed en urine aangetoonde sporen. "Er is daarbij ook geen enkele wetenschappelijke verbinding tussen een blauwe tong en het gebruik van doping denkbaar, zeggen twee van mijn experts. Op mijn gezag: dit is een broodjeaapverhaal", zegt Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. "Gewoon onzin dus." Het bewijs wordt onder meer geleverd door deze foto's.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

'Nederland eigen baas ondanks globalisering'

Ondanks de globalisering kan Nederland ook in de toekomst zijn eigen koers bepalen. Op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs en sociale zekerheid heeft en houdt Nederland veel te zeggen. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) donderdag gezegd.

"We zeilen mee op de golven van globalisering, maar we zitten zelf aan het roer en bepalen zelf de koers", zei Heemskerk bij de presentatie van een rapport over de gevolgen van globalisering, opgesteld door voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Alexander Rinnooy Kan. Ook Rinnooy Kan zei dat Nederland 'baas in eigen huis' blijft. "Als het in Nederland niet goed gaat, kunnen we dus ook niet het buitenland de schuld geven."

Rinnooy Kan zei verder dat globalisering vooral kansen biedt. Dat Nederlanders steeds pessimistischer zijn over globalisering, is volgens hem niet terecht. "Het gevoel dat wij geen controle meer hebben op onze eigen toekomst, is niet terecht." Zijn rapport heeft echter ook aandacht voor de negatieve kanten van globalisering, zoals het verdwijnen van banen naar lagelonenlanden, uitbuiting van kinderen en schade aan het milieu.

Volgens de SER-voorzitter moet Nederland wel meer investeren in de kenniseconomie. Hij vindt dat het kabinet een miljard euro extra per jaar moet uittrekken voor onderzoek. Daarnaast bepleit Rinnooy Kan een herziening van het belastingstelsel. Een commissie moet gaan onderzoeken of de inkomstenbelasting anders moet worden opgezet om de aantrekkingskracht van Nederland voor buitenlandse bedrijven en werknemers te vergroten en het aantal werkende mensen op te schroeven.

Heemskerk reageerde donderdag nog niet op de concrete aanbevelingen van Rinnooy Kan. Na de zomer komt het kabinet met een uitgebreide reactie.

Blof opnieuw meest gedraaid op radio

Blof was vorig jaar voor de derde keer op rij de meest gedraaide Nederlandse artiest op de radio. Ilse DeLange staat in de ranglijst van artiestenorganisatie Sena op nummer twee, gevolgd door VanVelzen en Marco Borsato, die vorig jaar nog de tweede plek bezette. Golden Earring bekleedt de vijfde positie.

Van de internationale artiesten werd zangeres Nelly Furtado in 2007 het meest gedraaid. Robbie Williams en Madonna, die vorig jaar op een en twee stonden, zakten elk een plaatsje. U2 en Red Hot Chili Peppers staan op nummer vier en vijf.

Sena, die namens uitvoerende muzikanten vergoedingen incasseert voor het commerciele gebruik van muziek, stelt de ranglijsten samen op basis van draaigegevens van Nederlandse radiostations.

Automatische kwijtschelding van gemeentebelasting

Mensen met een laag inkomen hoeven voortaan niet meer elk jaar kwijtschelding aan te vragen van gemeentelijke belastingen en heffingen. Gemeenten kunnen die belastingen en heffingen binnenkort automatisch kwijtschelden. Dat heeft staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om mensen met een inkomen op of onder bijstandsniveau. Voortaan hoeven zij nog maar één keer een aanvraag voor kwijtschelding in te dienen. Die wordt gecontroleerd en als aan alle voorwaarden wordt voldaan, blijven de aanvragers in de jaren erna automatisch kwijtschelding ontvangen, mits ze er nog steeds recht op hebben.

Aboutaleb wil de automatische kwijtschelding nog dit jaar regelen, zei hij bij de presentatie van het rapport 'Armoede in Nederland', opgesteld door diverse kerkelijke organisaties. Uit het rapport blijkt dat protestantse kerken vorig jaar minder verzoeken om financiële hulp hebben gekregen. Dat duidt mogelijk op een afname van de armoede in Nederland.

Duizenden Indiërs gestorven in gevangenschap

Bijna 7.500 mensen zijn in de laatste vijf jaar in India omgekomen in gevangenschap. Dat blijkt uit een onderzoek van de Indiase mensenrechtenorganisatie Asian Centre for Human Rights waaruit de Britse zender BBC vandaag citeert.

Nagenoeg alle 7.468 mensen zijn gestorven als gevolg van marteling, aldus het onderzoek. De regering zou de sterfgevallen echter in de doofpot stoppen. In het enkele geval dat er toch tot vervolging overgegaan wordt, duurt een rechtzaak zo lang dat er volgens de onderzoekers een cultuur van onschendbaarheid ontstaat.

Blote babyfoto mag niet op taart

Een taart met 21 kaarsjes, dat is wel zowat het minst originele cadeau dat je je kind kunt geven op zijn 21e verjaardag, dacht de Britse Gail Jordan. Dus toen ze een oude babyfoto van hem vond, kwam ze op het lumineuze idee om hem af te laten drukken op een taart.

Maar bij printservice Asda dachten ze daar anders over. Volgens de medewerkers was de foto, waarop de blote baby op zijn buik ligt, als pornografisch te bestempelen. Moeder Gail: "Ze zeiden dat het ieders kind kon zijn dus dat het porno kon worden genoemd. Het is belachelijk. Ik begrijp dat ze regels hebben, maar een beetje gezond verstand zouden ze toch ook wel moeten hebben."

Het bedrijf stelde wel een oplossing voor: Een ster over de bilpartij. Maar daar moet Gail niks van hebben: "Dat zou deze kwestie alleen maar belachelijker maken.

Tourselectie Liquigas

Liquigas heeft vandaag haar tourselectie bekend gemaakt. Grote afwezige is topsprinter Daniele Bennati, die geblesseerd thuis blijft.

Liquigas richt zijn pijlen tijdens de Ronde van Frankrijk op Filippo Pozzato. Hij is de kopman van de Italiaanse wielerploeg, die donderdag bekend werd gemaakt op de website van de equipe. Manuel Beltrán en Roman Kreuziger zijn de renners voor het klimwerk.

Kreuziger won deze maand verrassend de Ronde van Zwitserland. De 22-jarige Tsjech maakte met name indruk in de klimtijdrit, die hij op zijn naam schreef. Oudgediende Beltrán, die in 2000 met de elfde plaats zijn beste klassering reed in La Grande Boucle, rijdt al voor de negende keer mee.

Tourselectie Liquigas:

Nummer:Naam:Land:
1Flippo PozzatoItalië
2Manuel QuinziatoItalië
3Frederik WillemsBelgië
4Aleksandr KuschynskiWit-Rusland
5Manuel BeltránSpanje
6Vincenzo NibaliItalië
7Roman KreuzigerTsjechië
8Murillo FischerBrazilië
9Francesco ChicchiItalië

Duitse kranten: "Waanzin!"

De Duitse kranten bejubelen donderdag de nationale ploeg, die woensdagavond na een spectaculair duel tegen Turkije (3-2) de finale van het EK bereikte.

"Waanzin! Dit werkt op onze zenuwen, om gek van te worden!", kopt Bild met grote letters. De boulevardkrant is ervan overtuigd dat Die Mannschaft zondag in Wenen voor de vierde keer in de historie de Europese titel verovert. "Met zo veel geluk en inzet worden we kampioen", schrijft Bild.

Ondanks de euforie over het bereiken van de finale hebben de kranten ook oog voor het tegenvallende spel van de ploeg van Joachim Löw. Vooral de verdediging, die opzichtig blunderde bij beide Turkse doelpunten, krijgt er in Bild van langs. "Maar gelukkig volgt na elke slechte wedstrijd op het EK weer een goede. We durven te dromen!"

Die Zeit is ook in een feeststemming. "We denderen door richting Wenen", is de kop van de krant. "Ondanks een matige prestatie en enorm veel nervositeit zijn de Turken verslagen."

Ook de Stern heeft oog voor de manier waarop de Duitse overwinning tot stand kwam. "Een genadeloos onverdiende zege", schrijft de krant. "Voor de finale tegen Spanje of Rusland geeft deze bijna-blamage in Basel weinig moed", is Stern opvallend kritisch.

"Slap spel, gelukkige zege", vat Der Spiegel de wedstrijd pakkend samen. Toch heeft de krant nog iets positiefs op te merken over de late ontsnapping, door een doelpunt van Philipp Lahm in de laatste minuut. "Op de belangrijke momenten benut de ploeg bij dit EK zijn kansen", concludeert Der Spiegel.

Frans Bauer in SingStore

Goed nieuws voor de liefhebbers van SingStar, niet alleen zijn er de afgelopen weken twee nieuwe SingStar-games verschenen, maar ook de SingStore heeft een update gekregen. Naast een hele rits Engelse liedjes, ook deze keer weer een aantal liedjes in andere talen. Nederlandse zangtalenten kunnen zich uitleven op Frans Bauers "Heb je even voor mij". Andere bekende liedjes zijn "A Kind of Magic" van Queen en een tweetal liedjes van Franz Ferdinand. Check de totale lijst hieronder:

Engels:
* A Flock Of Seagulls, I Ran (So Far Away)
* Bros, When Will I Be Famous?
* Coldplay, Clocks
* Corinne Bailey Rae, Put Your Records On
* Editors, The Racing Rats
* Franz Ferdinand, Do You Want To
* Franz Ferdinand, Take Me Out
* Judas Priest, You’ve Got Another Thing Comin’
* Lily Allen, Littlest Things
* Mark Ronson feat. Daniel Merriweather, Stop Me
* Morrissey, Everyday Is Like Sunday
* Queen, A Kind Of Magic
* The Ting Tings, That’s Not My Name
* The Wombats, Moving To New York
* The Zutons, Valerie
* Warrant, Cherry Pie
* Marit Bergman, No Party

Zweeds:
* Marit Bergman, No Party

Fins:
* Suurlähettiläät, Elokuun 11.

Frans:
* Christophe Willem Double Je

Duits:
* 2raumwohnung, Melancholisch Schön
* 2raumwohnung, Nimm Mich Mit - Das Abenteuer Liebe Usw
* 2raumwohnung, Spiel Mit
* Blumentopf, Horst
* Klaus Lage , 1000 Und 1 Nacht

Italiaans:
* Finley, Sole Di Settembre

Nederlands:
* Frans Bauer, Heb je even voor mij

Rosberg naar 'Moskou'

Williams-coureur Nico Rosberg zal op zondag 13 juli aanwezig zijn bij Moscow City Racing, de Russische tegenhanger van de Nederlandse Bavaria City Racing in Rotterdam. Rosberg zal een Formule 1-demonstratie laten zien.

"Dit is gewoon fantastisch", zo vertelde Rosberg, die deze week test in Silverstone. "Ik weet dat Williams in het verleden al demonstraties heeft verzorgd op spectaculaire plekken als de Sydney Harbour Bridge en het centrum van Buenos Aires, maar om met een Formule 1-wagen langs het Kremlin te scheuren is wel heel erg speciaal. Ik ben nog nooit in Rusland geweest en ik heb altijd al een keer Moskou willen bezoeken. Dit wordt dus een fascinerend tripje."

Williams-teambaas Frank Williams zei over de deelname van het team aan MCR: "We hebben de uitnodiging om deel te nemen aan Moscow City Racing met alle genoegen geaccepteerd. Het zal ons eerste bezoek aan Rusland zijn. Om een demonstratie te mogen geven op zo'n wereldberoemde locatie is gewoon een hele eer. Ik kijk heel erg uit naar onze reis naar Moskou en ben erg benieuwd naar hoe de Russische fans zullen reageren op het zien van onze wagens."

Moscow City Racing is georganiseerd door de Nederlandse organisatie Rotterdam Racing. Die is ook de organisator van Bavaria City Racing, dat dit jaar voor de vierde keer gehouden wordt in het centrum van Rotterdam.

Doelman Rüstü vindt het welletjes

Rüstü Recber heeft besloten een punt achter zijn interlandcarrière te zetten. De 35-jarige Turkse doelman zegt dit daags na de nederlaag tegen Duitsland op de website van de UEFA.

De sluitpost van Besiktas kwam tot 118 interlands voor Turkije. "Ik heb mijn land veertien jaar met trots en eer gediend," zei Rüstü in een reactie. "Iedereen in Turkije moet achter de ploeg blijven staan. Deze jongens kunnen nog een hoop bereiken."

Rüstü kende zes jaar geleden op het WK van 2002 zijn hoogtepunt door met Turkije derde te worden. Tijdens Euro 2008 was hij aanvankelijk tweede keus, maar door de rode kaart van Volkan Demirel moest Rüstü in de kwartfinale en halve finale opdraven.


Keeper Rüstü Recber van Turkije -
Foto: Goal.com

In de kwartfinale tegen Kroatië stopte Rüstü de beslissende strafschop van Mladen Petric in de noodzakelijke penaltyserie. In de halve finale tegen Duitsland maakte de doelman echter een kapitale fout door mis te tasten bij de 2-1 van Miroslav Klose.

Thuram naar PSG

Lilian Thuram speelt na de zomer bij Paris-Saint Germain. De Franse sportkrant l'Équipe meldt donderdag dat de 36-jarige verdediger van FC Barcelona in de Franse hoofdstad een éénjarig contract tekent met een optie voor nog een seizoen.

Thuram, die na het teleurstellende EK een punt zette achter zijn carrière als international, slaagde voor de medische tests. Verdere details over de transfer zijn nog niet bekend.

De routinier speelde de afgelopen twee seizoenen bij Barcelona en kwam daarvoor vijf jaar uit voor Juventus. Thuram werd in 1998 met Frankrijk wereldkampioen en sleepte twee jaar later met Les Bleus de Europese titel in de wacht.

Coupet niet naar Atlético Madrid

De Franse doelman Grégory Coupet zal niet naar Atlético Madrid verhuizen. Ondanks het feit dat de doelman een persoonlijke akkoord met de Spaanse club heeft bereikt, zal hij niet naar Spanje verkassen. Zijn huidige club, Olympique Lyon, weigert aan een transfer mee te werken.

Laurent Blanc, bestuurslid en voormalig speler van Manchester United, vertelde dat Atlético met een beter bod moet komen. "Het uitgebrachte bod van Atlético Madrid kwam niet overeen met de kwaliteiten van Grégory Coupet, noch met de afkoopsom van de speler", vertelt hij aan persbureau AFP.

De 35-jarige Coupet is persoonlijk al wel rond met de Spaanse club maar voorlopig zal hij nog voor Lyon uitkomen.

Arsenal geïnteresseerd in Crouch

Volgens Vincenzo Morabito, spelersmakelaar van beroep, heeft Arsenal interesse in Peter Crouch. De boomlange spits van Liverpool zou de vervanger van Emmanuel Adebayor worden. Barcelona en Milan tonen interesse in de diensten van Adebayor. De spits van Arsenal zou bijna 40 miljoen euro gaan kosten.

AC Milan toonde eerste al interesse maar voorlopig hebben ze moeite met de vraagprijs van de oud-speler van Monaco. Arsène Wenger wil eerst een vervanger voordat hij Adebayor laat lopen. Naast Crouch wordt ook Blackburn Roversspits Roque Santa Cruz en Stugarttaanvaller Mario Gomez genoemd als mogelijk opvolger.

"Ik weet dat er veel over ons is geschreven, maar ik blijf zeer kalm. Waarom? Omdat ik niet weet waarom ik nerveus zou moeten worden. Het is zoals een strafschop nemen. Zenuwachtigheid helpt je niet vooruit. Ik wil dit benaderen in alle kalmte. Mijn grootste uitdaging is om volgend jaar een competitief elftal op de mat te brengen, het maakt niet uit met wie," aldus Wenger.

Mini Me in seksvideo

Van lilliputteracteur Verne Troyer, bekend van zijn rol als 'Mini Me' in de films van 'Austin Powers', is een seksvideo opgedoken. De 90 centimeter kleine acteur is er op te zien terwijl hij zijn vriendin met normale lichaamslengte, in alle standen neemt.

Pornokoning Kevin Blatt, die eerder betrokken was bij de verspreiding van de seksfilm met Paris Hilton, betaalde 100.000 dollar voor de tape. Verne heeft nog niet gereageerd op het lekken van zijn tape.

Verne Troyer, die momenteel te zien is in 'The Love Guru', heeft ondanks zijn lengte weinig moeite met het vinden van vrouwen. Eerder had hij een relatie met yogalerares Genevieve Gallen.

Een korte preview met nog weinig schokkende beelden

Indonesië executeert Nigerianen op anti-drugsdag

Indonesië executeert donderdag twee Nigeriaanse drugssmokkelaars om stil te staan bij de internationale anti-drugsdag van de Verenigde Naties. Dat hebben procureur-generaal Hendarman Supandji en de Indonesische narcoticadienst meegedeeld.


De 37-jarige Samuel Okoye en de 40-jarige Hansen Nwaolisa werden in 2001 met elk meer dan drie kilogram heroïne in hun bagage aangehouden op de luchthaven van Jakarta. Sinds hun veroordeling zitten zij opgesloten in een gevangenis op het eiland Nusakambangan. Hun doodvonnissen zullen door een vuurpeloton voltrokken worden.
Op de Indonesische televisie was te zien hoe de echtgenotes en kinderen van de veroordeelden naar het eiland werden gebracht om afscheid te nemen. Met de veerboot gingen ook ambulances met twee doodskisten mee.

In Indonesië worden drugssmokkelaars gewoonlijk ter dood veroordeeld, buitenlanders niet uitgezonderd. Van de 140 mensen die in de dodencel zitten is het merendeel veroordeeld wegens drugsdelicten.

ING voor rechter na sluiten rekening pornosite

Een aantal beheerders van pornosites hebben een rechtszaak aangespannen tegen de ING bank. Met deze zaak willen de beheerders ervoor zorgen dat hun rekeningen niet gesloten worden. De aanklager, het bedrijf Virtual Access, zal morgen tegenover ING voor de Amsterdamse rechter moeten verschijnen.

Virtual Access beheert de financiën voor veel pornosites. Het argument voor het sluiten van de rekeningen per 1 juli is voor hen gissen. ''De reden is voor ons superonduidelijk. Het komt waarschijnlijk neer op imagoschade'', aldus directeur Lennart Driehuis van Virtual Access. De bank heeft door middel van een brief laten weten dat de aanleiding tot de sluiting ''de samenhang van de aard van de relaties'' is.

Vanmorgen zei Driehuis in De Telegraaf dat veel websites een rekening hebben bij de ING en dat daar nooit problemen over werden gemaakt. Bovendien is het sluiten van een rekening zonder aanleiding daartoe illegaal. Alleen wanneer de rekeninghouder illegale praktijken uitoefent, mag een bank overgaan tot het sluiten van een rekening.

Blauwe tong Russen geen doping

De FOK!frontpage berichtte er eerder over: de Russen zouden doping hebben gebruikt in de wedstrijd tegen Nederland. De foto met 'het bewijs' werd gepubliceerd door de BBC, daarop is de Russische aanvaller Andrei Arshavin te zien met een blauwe tong.

Het mysterie is opgelost, het blijkt een populair sportdrankje te zijn, Aquarius Blue Ice, met Briljantblauw FCF, een kleurstof met E-nummer 133, die in cosmetica, ijs en kauwgom wordt gebruikt. "Het is een tamelijk stabiel kleurstofje", zegt Bouke de Vos van Wageningen Universiteit, "dat bovendien goed oplosbaar is in water." De mond en de tong zijn voorzien van een permanent laagje water, waar de kleurstof in gaat zitten. De tong ziet er dan een tijdlang blauw uit.

Overigens heeft Rusland zich, net als alle andere bij de voetbalbonden aangesloten landen, gecommitteerd aan de Anti-Doping Code. De spelers worden dus regelmatig via urine- en bloedmonsters zeer uitvoerig gecontroleerd, waardoor de kans op onopgemerkt dopinggebruik zeer klein is.

Overigens is een blauwgekleurde tong nooit voldoende bewijs dat er doping is gebruikt. Dat zijn alleen in bloed en urine aangetoonde sporen. "Er is daarbij ook geen enkele wetenschappelijke verbinding tussen een blauwe tong en het gebruik van doping denkbaar, zeggen twee van mijn experts. Op mijn gezag: dit is een broodjeaapverhaal", zegt Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. "Gewoon onzin dus."

Het bewijs wordt geleverd door deze foto's.

'800.000 extra klanten door rookverbod'

Als per 1 juli de Nederlandse horeca rookvrij wordt, kan de horeca 800.000 extra klanten trekken. Dat concludeert onderzoeksbureau Nivel in een enquête die vandaag is gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Astma Fonds en het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens Nivel zegt een vijfde deel van de Nederlanders die aan astma en andere longziekten lijden, voortaan vaker naar een café of restaurant te gaan. Ook gezonde niet-rokers (10 procent van de bevolking) zullen vaker de horeca bezoeken, voorspelt Nivel. Bij elkaar opgeteld zijn dat 800.000 mensen.

Horeca-ondernemers vrezen juist een afname van het aantal bezoekers.

Lucht vervuild
In kroegen en restaurants waar wordt gerookt, is de lucht ernstig vervuild. De hoeveelheid fijnstof in de lucht is gemiddeld gezien bijna 20 keer hoger dan het maximale gemiddelde dat de Europese richtlijn Luchtkwaliteit voorschrijft.

Dat blijkt uit metingen in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in aanloop naar het rookverbod. De resultaten werden vanochtend bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat de luchtkwaliteit in de horeca gemeten werd. Na invoering van het rookverbod zal de VWA weer meten om te zien of de lcuhtkwaliteit verbeterd is.

Door de metingen wilde de VWA inzicht krijgen in de huidige luchtkwaliteit in de horeca. De dienst mat het fijnstofgehalte in de lucht gedurende 20 minuten in 72 cafés, restaurants, sportkantines en casino's. Roken verhoogt de concentratie fijnstof (PM2.5) in de lucht. De hoogste concentratie werd gemeten in een eetcafé, gevolgd door een truckerscafé en een voetbalkantine.

De hoogst gemeten vervuiling was 2650 micorgram per kubieke meter en de laagste 40 microgram. Gemiddeld kwam de vervuiling uit op 453 microgram. Volgens de EU-richtlijn mag dat maximaal 25 microgram per dag zijn. In rookvrije ruimten blijkt de lucht net zo schoon of vuil, te zijn als de buitenlucht in een stad. In rookvrije gedeeltes die grenzen aan een rokersgedeelte loopt de concentratie op als de rook door weet te dringen tot die ruimte

'Joran was een mannenhoer op Aruba'

Joran is naar verluidt een mannenhoer geweest. En die informatie komt rechtstreeks van de Arubaanse recherche, althans, dat zegt Patrick van de Eem in de Nieuwe Revu van deze week. De Arubaanse politie vroeg Van der Eem onlangs of Van der Sloot biseksueel was.

"Er is bepaalde informatie dat Joran zichzelf verhuurde aan toeristen toen hij zeventien was", vertelt Van der Eem. "Onderzoeksleideer Adolph Richardson, die niet blij zal zijn dat ik dit verklap, vertelde mij dat. Of het relevant is? Ik vind van wel. Sommige mensen hebben dingen door Joran gedaan waarvan je kunt denken: waarom zouden ze dat doen?"

Ook is bekend waar de ritjes in de auto met de verborgen camera voornamelijk naartoe gingen: naar hoerenbuurten. Een keer ging Van der Eem naar de rosse buurt in Deventer: "Hij bleef in de auto zitten. Ik zei: wil je ook neuken? Maar dat hoefde hij niet."



Lekker naar de hoeren met Patrick.

Geel moet Aragonés niet

Luis Aragonés is niet blij met het uitshirt van Spanje. Het is namelijk geel. Die kleur haat Aragonés het meest van allemaal. Raúl zou verzocht zijn op een training zijn gele shirt uit te trekken. Vanavond speelt Spanje in een geel shirt tegen Rusland.

De bondscoach van Spanje heeft zelfs een keer een bos bloemen geweigerd, omdat er te veel geel in zat. Het shirt van Raúl op een training bezorgde hem een hartverzakking. "Trek het uit, trek het uit!", schreeuwde hij volgens de Spaanse krant Marca naar de spits van Real Madrid.

Toch is de angst van Aragonés wel te begrijpen, in Spanje is de kleur geel een symbool voor onheil. De kleur van overspel, de pest, en van de ongelovigen: paus Innocentius III liet alle niet-katholieken rondlopen met een geel insigne. Ook zouden keepers met een geel shirt meer doelpunten tegen krijgen. En dat terwijl de Spaanse vlag voor een deel geel is.

In de leer van de joodse Kabbala, Aragonés schijnt die tegenwoordig aan te hangen, is geel helemaaal geen negatieve kleur. "Het is juist een positieve kleur", zegt een medewerker van het Amsterdamse Kabbala-centrum. "Het staat onder andere voor liefde."

Veel spelers zien het probleem niet zo, wonnen ze immers dit jaar niet van Frankrijk in het gele tenue? Bovendien zeggen veel Spanjaarden dat het shirt eigenlijk niet geel is, maar eerder goudkleurig. Wat er ook gebeurt, als Spanje vanavond verliest tegen Rusland, weet Aragonés waar het aan ligt. Misschien moet Bert van Marwijk - nieuwe bondscoach van Nederland - eens uitvogelen wat er mis is met de kleur oranje...

Kranten: Duitsland royaal beloond

De Nederlandse kranten zijn het er donderdag allemaal over eens. De Turken hadden meer verdiend, maar Duitsland blijft de koning van de 'Houdini-act'.

"Duitsland meester van laatste minuut", vindt De Telegraaf. Volgens de krant had Turkije op dit EK naam gemaakt met spectaculaire beslissende goals in de slotfase. "Gisteravond moesten de Turken echter erkennen dat de echte meesters van de slotminuut de Duitsers zijn."

"Weer die laatste minuut", kopt AD Sportwereld Pro. "Duitsers op zijn Turks naar de finale." De krant verwijst daarmee naar de drie late zeges van Turkije eerder in het toernooi. De Turken hadden volgens het AD op zijn minst een verlenging verdiend. "Dappere Turken brengen Mannschaft aan het wankelen maar missen in de slotfase de kracht voor beslissende tik."

Ook Trouw vindt dat Turkije op basis van het spel eigenlijk meer verdiend had. "Turkije brengt Duitsland wel aan het wankelen", aldus de krant, maar "Een nieuw Turks wonder blijft uit."

De Volkskrant opent op de voorpagina met een foto van ontgoochelde Turkse supporters die de wedstrijd op het Surinameplein in Amsterdam volgden. "Het is kismet, het lot. Maar we kwamen toch verder dan Nederland", tekent de krant op uit mond van een van hen. Het team van Fatih Terim is in de halve finale tegen Duitsland met eigen wapens verslagen, vindt De Volkskrant. "Duitsland werd daarmee royaal beloond voor een wel erg povere voorstelling."

De Pers bezocht een koffiehuis in de Haagse Schilderswijk. Bij de 2-2 wordt nog gesproken over een 'Turks wonder', maar na afloop is het 'Turkse sprookje' over. "Duitsland wint op z'n Duits - of Turks?", staat er boven het serieuzere wedstrijdverslag.

Locatie geschrapt na weigeren homohuwelijk

Het gemeentebestuur van Kerkrade heeft conferentieoord Rolduc met onmiddellijke ingang geschrapt als trouwlocatie. Dat is gebeurd nadat is gebleken dat er al jarenlang ambtelijke afspraken waren met bisdom Roermond, dat eigenaar is van Rolduc, dat homo's er niet mochten trouwen. Bisschop Frans Wiertz van Roermond wenste namelijk geen trouwlustige homo's op zijn grondgebied.

Om de goede vrede te bewaren werd ooit ergens bij de burgerlijke stand ''op ambtelijk niveau'' afgesproken om homoseksuele paren die in Rolduc wilden trouwen,  actief te weigeren en door te verwijzen naar een andere trouwlocatie in de gemeente. ''Het gemeentebestuur wist daarvan niets'', zo verzekerde burgemeester Jos Som van Kerkrade de gemeenteraad.

Volgens de CDA-burgervader heeft iedereen zich aan de wet te houden, en geldt dat ook voor bisschop Wiertz. ''Het weigeren van homo's is in strijd met de grondwet. Niemand staat boven de wet, ook de bisschop niet.'' Dat de gemeente jarenlang heeft meegewerkt aan deze praktijk, noemt Som ''fout''.

Toen Som er onlangs achter kwam dat homo's in de voormalige abdij niet welkom waren, heeft hij nog geprobeerd de bisschop op andere gedachten te brengen. Maar dat was tevergeefs.  Sinds 1996 kon er getrouwd worden in de 18de-eeuwse rococobibliotheek van de voormalige abdij. Dat is nu dus voorbij.

Piloten in slaap, vliegtuig mist vliegveld

In de verkeerstoren van de luchthaven van de Indiase hoofdstad Mumbai heerste onlangs flinke paniek: een vliegtuig dat daar had moeten landen, vloog over het vliegveld heen zonder ook maar een meter te dalen.

De twee piloten van het vliegtuig, dat meer dan honderd mensen vervoerde, bleken in slaap te zijn gevallen. Het vliegtuig stond op de automatische piloot, schrijft de Indiase krant The Times of India. Pas vijftien mijl verder lukte het de piloten te wekken.

De medewerkers van de verkeerstoren namen via een speciale procedure contact op met het vliegtuig, omdat ze vreesden voor een kaping. Pas toen in het vliegtuig een noodalarm afging, dat door de verkeerstoren was aangezet, ontwaakten de piloten uit hun dutje.

'Kwart bedrijven heeft nutteloze website'

Een kwart van de Nederlandse bedrijven profiteert niet van de eigen investeringen in online zakendoen. Gebrekkige websites vormen de belangrijkste oorzaak. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde ICT Barometer van advies- en accountantskantoor Ernst & Young.

Zakendoen via internet wordt steeds belangrijker in Nederland. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd in 2006 bijna 11 procent van de bedrijfsomzet online geboekt. ''Het is opzienbarend dat het een kwart van de bedrijven niet lukt de kwaliteit van diensten te verbeteren en de kosten te verlagen door te werken met internet'', aldus Ernst& Young directeur Jacob Verschuur.

Vrijwel elk bedrijf in Nederland heeft een website. Toch stagneert de kwaliteit van websites al jaren, aldus de onderzoekers. Van de deelnemers aan de ICT Barometer zegt 52 procent dat een gebrekkige kwaliteit van websites de grootste belemmering vormt voor online zakendoen.

De ICT Barometer wordt sinds 2001 elke twee maanden gehouden onder gemiddeld zeshonderd bedrijven in de sector.

Mars gaat DNA van chocola ontrafelen

De Amerikaanse chocoladefabrikant Mars gaat het DNA van chocola blootleggen. Het bedrijf hoopt daarmee de kwaliteit van de cacao te kunnen verbeteren. Dat meldt de Britse omroep BBC vandaag.

Het bedrijf werkt samen met het Amerikaanse ministerie van Landbouw en it-bedrijf IBM. Door de genetische structuur van de cacaoboom te doorgronden, kan de oogst beter bestand gemaakt worden tegen bijvoorbeeld ziektes en watertekorten als gevolg van klimaatverandering.

Het onderzoek kan uiteindelijk ook leiden tot meer inkomen voor de boeren. ''Vooral Afrikaanse boeren zullen profiteren aangezien ze verantwoordelijk zijn voor de productie van bijna twee derde van de cacao ter wereld'', zei Howard-Yana Shapiro van Mars.

Het project neemt waarschijnlijk vijf jaar in beslag. De DNA-informatie komt in een publiekstoegankelijke database.

Dekker ontgoocheld over besluit

Thomas Dekker heeft ontgoocheld gereageerd op het besluit van de Rabo-leiding om de renner niet mee te nemen naar de Tour de France.

Dekker heeft een telefoontje van Erik Breukink gekregen over de beslissing. Hij heeft verder niks gehoord van bijvoorbeeld rennerregiseur Erik Dekker, die de renners intensief begeleidt. Thomas Dekker is daar teleurgesteld over. "Is dat dan normaal, dat er geen enkel teken van leven komt?" vraagt hij zich dan ook hardop af in het AD. De renner kreeg wel steun van de ploegmaten Laurens ten Dam en Michiel Elijzen.

"Het is een klotesituatie," zegt de renner. "Neem nou maar van mij aan dat ik geen slechte Ronde van Frankrijk zou hebben gereden. Wat moet ik er verder van zeggen? Ik probeer nu mijn hoofd wat leeg te maken, tot rust te komen en me daarna te concentreren op volgende doelen."

Het mislopen van de Tour is geen goede voorbereiding op de Olympische Spelen. Volgens Dekker is die echter niet heilig. "De Tour is niet heilig, hoor. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden toch? Ik zal in elk geval wat beter uitgerust aan de start staan in China dan wanneer ik drie weken tegen mijn limiet aan fiets." Hij geeft ook als voorbeeld dat renners als Levi Leipheimer en Paolo Bettini ook geen Tour rijden.

AZ wil van vier spelers af

Kemy Agustien, Milano Koenders, Haris Medunjanin en Graziano Pellè mogen uitkijken naar een andere club. AZ heeft ze voor komend seizoen niet meer nodig.

Pellè, die vorig seizoen voor vele miljoenen bij Lecce werd weggehaald, mag na een heel slecht seizoen alweer vertrekken. Hij scoorde slechts drie doelpunten in de competitie. Ook Agustien maakte een groot aantal minuten, maar mag ook vertrekken. Beide spelers voldoen niet aan de verwachtingen. Voor Koenders en Medunjanin lijkt volgend seizoen ook geen plekje zijn ingeruimd in de selectie. Ook zij mogen vertrekken.

Volgens Marcel Brands, technisch directeur van AZ, is er interesse in Pellè: "Hij heeft goed gepresteerd bij het toernooi van Toulon met de Italiaanse selectie en zal straks ook naar de Olympische Spelen gaan. We volgen de ontwikkelingen. We hebben twee posities waarop we ons nog willen en kunnen versterken."

[Gerucht] PSP Phone tijdens Kerstmis 2009 in de schappen?

Diverse Japanse en Zuid-Koreaanse bronnen melden dat de PSP Phone tijdens Kerstmis van 2009 uit zal komen. Naar verluidt is Sony al druk bezig met de ontwikkeling van de telefoon. Ze gebruiken de PSP als model voor het nieuwe hebbedingetje.


Waarschijnlijk zal deze zet van Sony de relatie met Ericsson in gevaar brengen. Wel zeggen sommige insiders dat de relatie met Ericsson op het moment niet al te best is, dus dan maakt het helemaal niets uit. Het hele gedoe rond de PSP Phone is vooralsnog een gerucht, zodra we meer weten lees je het uiteraard zo snel mogelijk op FOK!games.

Al meer dan één miljoen Spore Creatures gecreëerd

De Spore Creature Creator is nu al een groot succes. Sinds vandaag zijn er al meer dan één miljoen Spore Creatures aangemaakt. Dat is opnieuw een mijlpaal voor Maxis, het bedrijf achter de meest succesvolle franchise The Sims.


De miljoenste Spore Creature was gemaakt door de gebruiker FlamingChidori, hij noemde zijn 'zelfgemaakte huisdier' Sapiusgeenus. Hij is een tweepotig groen beest die zijn 'privé gedeelten' opvallend genoeg heeft verstopt.

Terim wil een nieuwe uitdaging

Fatih Terim vertrekt naar eigen zeggen bij de Turkse bond. De 54-jarige bondscoach van Turkije is toe aan een nieuwe uitdaging.

Dat zei hij na afloop van de halve finale-wedstrijd tegen de Duitsers. "De spelers heb ik al vaarwel gezegd."

Terim wil weer aan de slag bij een Europese club. Woensdagavond wilde hij niet zeggen welke club dat wordt. "Het is niet aan mij daarover een aankondiging te doen."

Terim trainde in het verleden onder meer bij AC Milan. "Ik had al eerder gezegd dat ik volgend seizoen niet in Turkije werkzaam zou zijn en ik kom mijn beloftes altijd na. Wel moet ik nog met de nationale bond praten voordat het allemaal officieel wordt."

Aragonés: "Wij gaan naar de finale!"

Vanavond staat de laatste halve finale op het EK op het programma. In Wenen treffen Spanje en Rusland elkaar. Luis Aragonés kijkt met veel vertrouwen naar de wedstrijd.

"Wij gaan naar de finale," zei de Spaanse bondscoach zelfverzekerd tijdens de persconferentie. "Het zal niet makkelijk gaan, maar wij gaan het zeker redden."

"Rusland speelt veel meer op de aanval, dus ik verwacht ditmaal een open duel," vervolgt hij. "Ik denk wel dat zij de sterkste tegenstander zijn die wij tot nu toe getroffen hebben. Maar ik heb veel vertrouwen in een goede afloop."

Verdediger Joan Capdevilla is waakzaam voor de Russen: "Het is geen toeval dat Rusland in de halve finale staat. Tegen Nederland hebben ze geweldig gevoetbald."

Grote tv-storing tijdens halve finale

Heel Europa had woensdagavond tijdens de halve finale van het Europees voetbalkampioenschap tussen Duitsland en Turkije last van televisiestoringen.

Kort na tien uur werd de beeldverbinding voor ongeveer vijf minuten onderbroken. Ook de geluidsverbindingen waren niet meer optimaal. Een minuut of twintig later viel opnieuw de geluidsverbinding weg.

De oorzaak zou hebben gelegen in Wenen, waar de satellietverbindingen gelegd worden. In de hoofdstad van Oostenrijk was het woensdag hondenweer.

Lahm: "We speelden niet goed, wel degelijk"

Verdediger Philipp Lahm was woensdag dolgelukkig met de finaleplaats van Duitsland op het EK. De maker van de winnende treffer was echter ook vooral opgelucht na de zege op Turkije (3-2).

"We hebben vandaag niet goed gespeeld, maar wel degelijk", vond de sterk spelende Lahm. "De Turken hebben ons het leven zuur gemaakt, wij begonnen slecht aan de wedstrijd. Turkije kwam op voorsprong, maar gelukkig konden we snel gelijkmaken. Wat ons bij het WK niet is gelukt, hebben we nu wel bereikt."

Lahm was in een negatieve rol betrokken bij de tweede Turkse goal: "Dat was mijn fout, dat mag niet gebeuren, dat weet ik ook. Maar daarom ben ik juist zo blij dat ik met het winnende doelpunt kon bijdragen."

Hiddink: "Jongens zijn gefocust"

Vanavond neemt Guus Hiddink plaats op de bank van het Ernst Happel-stadion. De Varssevelder neemt het met 'zijn' Rusland op tegen Spanje.

"Het laatste wat we moeten doen is tevreden achterover leunen," aldus Hiddink woensdagavond. "We hebben op dit toernooi een stijgende lijn te pakken. Het gaat er nu om dat we die lijn vasthouden. Het is leuk dat mensen enthousiast zijn over ons voetbal, maar we willen geschiedenis schrijven."

Hiddink is niet bang dat zijn spelers afgeleid worden door zaakwaarnemers die hun mooie clubs in het vooruitzicht stellen. "Het zou best kunnen dat ze telefoontjes krijgen waar ik niet blij mee ben. Maar daar doe je niets aan, ik heb niet overal controle over. Waar het om gaat is dat mijn spelers compleet gefocust zijn op Spanje. En dat zijn ze, want deze jongens zijn erg stabiel."

Sony laat plannen voor de komende tijd zien

Sony heeft in een presentatie in grove lijnen uiteen gezet wat ze allemaal van plan zijn de komende tijd met de PlayStationfamilie. Zo zal deze zomer de Videodownloadservice beschikbaar komen, die later uitgebreid zal worden naar gewone mediacenters en PCs en portable devices als telefoons.

Verder heeft men zich een aantal doelen gesteld voor de PlayStation-divisie. Zo wil men de non-game content en diensten gaan uitbreiden, het PlayStation Network gaan verbeteren en het marktaandeel vergroten. Daarnaast wil men in het financiële jaar 2008 winst gaan maken op de PlayStation-divisie.
Dat wil Sony gaan bereiken door de productiekosten te verlagen, het management te verbeteren en nieuwe titels uit te brengen.

Verder heeft men aangegeven welke grote titels gedurende het financiële jaar 2008 uit zullen komen. Daarin zien we LittleBigPlanet, Killzone 2, White Knight Story, Resistance 2, AFRIKA en Secret Agent Clank terug.






Stoere bink toont zijn kunstjes in Mercenaries 2 screenshots

De game Mercenaries 2: World in Flames brengt je naar het land Noord-Korea. Velen weten dat Noord-Korea een communistisch land is. Mede doordat het een communistisch land is, is het de laatste vijftig jaar onrustig in het land, als dat maar goed gaat... Niet dus, want de mannen van Mercenaries gaan naar Noord-Korea om weer lekker te gaan schieten.

Verwacht geen tactische gevechten. Je zult het grotendeels moeten doen met de speledingetjes. Ook een leuke manier om je vijand te pesten. In Mercenaries 2 is de oorlog een heus spektakel waar van alles kapot kan.






Vogelaar wil ook islamles op openbare scholen

Minister van Integratie Ella Vogelaar staat pal achter de Amsterdamse deelraadvoorzitter van Slotervaart Ahmed Marcouch, in diens streven voor islamles op openbare scholen. Dat zegt de PvdA-bewindsvrouw vandaag in dagblad Trouw. Eerder sprak PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb al zijn steun uit voor dat plan. Verder wil Vogelaar een onderzoek laten instellen naar wantoestanden in het islamitisch weekendonderwijs dat gegeven wordt door moskeeën.

Wat betreft meer islamonderwijs op openbare scholen neemt Vogelaar het volmondig op voor Marcouch, die over het algemeen zwaar bekritiseerd wordt over zijn plan. Marcouch kwam met dat idee vanwege de in zijn ogen slecht functionerende islamitische scholen. Critici vrezen echter dat de PvdA'er het openbaar onderwijs wil ''islamiseren''. Vogelaar ziet dat anders: ''Formeel bestaat de mogelijkheid. Het neutrale karakter van de school wordt niet aangetast. Als ouders erom vragen, dan moet een school een verzoek inwilligen, zoals ook gebeurt als katholieke of protestantse ouders met kinderen op een openbare school een verzoek doen.”

Volgens Vogelaar krijgt op deze wijze islamitisch onderwijs een plek binnen het regulier schoolaanbod. Het wordt dat gegeven door docenten die door de school zijn aangesteld en worden betaald vanuit het schoolbudget. De inspectie bewaakt de kwaliteit van het onderwijs. 

Moskeeën
Naar de wantoestanden in de particuliere (weekend)koranscholen van moskeeën wil de Integratie-minister een onderzoek instellen. ''Lijfstraffen mogen niet in Nederland. We kijken al naar haat zaaiende predikers die tegen de integratie zijn. We moeten zien of dat ook in het godsdienstonderwijs in de moskeeën gebeurt.”

Vogelaar overlegt nu met staatssecretaris Sharon Dijksma (onderwijs) en Marcouch hoe dit onderzoek er uit moet gaan zien.

Volgens Marcouch maakt het koranonderwijs moslimkinderen gevoelig voor radicalisering. Er zouden lijfstraffen gegeven worden en een 'anti-Westers' klimaat gecreëerd dat schadelijk is voor de integratie.

'Wortelen'
Vorig jaar veroorzaakte Vogelaar veel commotie door in Trouw  te zeggen dat ze moslims en de islam wil helpen om te wortelen in de Nederlandse samenleving. Ze stelde toen dat de islam op de lange duur zo diep in de Nederlandse samenleving zal zijn genesteld, dat Nederland een land wordt dat uitgaat van een 'joods-christelijke-islamitische traditie'. PVV-leider Geert Wilders betitelde de minister hierop in een Kamerdebat als ''knettergek''. 

In Trouw zegt Vogelaar nu dat de gematigde reactie van Nederlandse moslims op Wilders' film ’Fitna’,  een bewijs is dat ze al deels in 'het laten wortelen' is geslaagd. ''Ik wil niet arrogant zijn, maar ik heb zelf het vermoeden dat mijn open dialoog met die gemeenschap daarin een rol speelt.''

North Carolina vervangt obsceen kenteken

Ongeveer tienduizend inwoners van de Amerikaanse staat North Carolina ontvangen gratis een nieuw nummerbord. De oude kentekenplaat bevatte een obscene lettercombinatie en dat was tegen het zere been van de automobilisten. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender Fox News vandaag.

Op de kentekenplaat staat de lettercombinatie WTF. Op internet is dit de afkorting voor What The Fuck? (Wat in Godsnaam?)

De zaak kwam in juli vorig jaar aan het rollen. Een 60-jarige lerares uit het plaatsje Fayetteville diende toen een klacht in over haar nummerbord, nadat de kleinkinderen van de vrouw haar hadden uitgelegd waar WTF voor stond.

Eurlings: verbod doorbreken rouwstoet

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat gaat onderzoeken of het verbod op het doorsnijden van een rouwstoet weer van kracht kan worden. Verschillende partijen in de Tweede Kamer, waaronder Eurlings' eigen CDA, hadden op een verbod aangedrongen. "Het getuigt niet alleen van respect om een rouwstoet voorrang te geven, het is ook goed voor de verkeersveilgheid", aldus CDA'er Sander de Rouwe

Achttien jaar geleden werd het verbod op het doorsnijden van een rouwstoet afgeschaft, omdat het vaak niet duidelijk was welke wagens wel en niet deelnamen aan de stoet. Volgens De Rouwe is dat probleem makkelijk op te lossen door op alle deelnemende wagens zwarte vlaggetjes te bevestigen. De SGP, PVV en Christenunie steunen dit voorstel. De minister was ook positief en houdt rekening met het plan. Herkenbaarheid zal dan ook een belangrijke plaats in het onderzoek innemen.

Een verbod zou ook de verkeersveiligheid bevorderen, omdat alle auto's dan bij elkaar kunnen blijven rijden. Wanneer een stoet nu uiteenvalt, gaan de voorste auto's langzamer rijden, terwijl de achterste juist harder gaan rijden. Een rouwstoet zal echter geen voorrangspositie krijgen volgens de minister. Hij zegt dat een optocht van rouwwagens zich gewoon aan de regels zal moeten houden.

World of Warcraft in Guitar Hero III

Guitar Hero III: Legends of Rock is alweer een jaartje uit, maar Activision komt nog geregeld met nieuwe downloadbare nummers. Deze nummers zijn niet alleen van bekende rockbands, maar komen soms ook gewoon uit andere games.

Na een Portal, een Halo en een God of War nummer krijgt Guitar Hero III nu ook een World of Warcraft nummer. Later vandaag zal het nummer "I Am Murloc" van "L70ETC" of "Level 70 Elite Tauren Chieftan" gratis beschikbaar zijn in de online stores. Wij gamers kunnen dus een slaatje slaan uit de fusie tussen Vivendi Games en Activision. Het is nog maar de vraag welk nummer zal volgen.


Hold my flippers to the skies!!!

Helft gebruikt gadgets telefoon niet

De helft van de Nederlanders heeft een mobiele telefoon met uitgebreide functionaliteiten, maar gebruikt die niet. De consument blijkt vooral te bellen en te sms'en. Dat blijkt uit  gepubliceerd onderzoek van MextrixLab onder ruim vijfhonderd Nederlanders in opdracht van Telfort.

Het merendeel van de Nederlanders zegt het bovendien niet belangrijk te vinden om met een 'hip' toestel te worden gesignaleerd. Een meerderheid maakt geen gebruik van de mogelijkheid MMS-berichten te verzenden, spelletjes te spelen, te surfen of e-mail te ontvangen.

Gebruikers zijn echter niet tevreden over de basisfunctionaliteiten die wél gewenst zijn. Een lege batterij, slecht bereik en onvindbaarheid van instellingen blijken tot de grootste ergernissen te behoren.

Tot 40% niet-rokers rookt mee

Twee tot vier op de tien volwassen mensen die niet roken, krijgen dagelijks toch sigarettenrook binnen door mee te roken. Die schatting doet het RIVM na een verkennende studie als steuntje in de rug voor het Nederlandse tabaksontmoedigingsbeleid, waar het rookverbod in de horeca ook in past. De resultaten werden vandaag bekendgemaakt.

Minstens 14 procent van de zwangere vrouwen rookt mee en minstens 7 procent van de vrouwen die zwanger is, rookt gewoon door. Onder kinderen rookt minstens een op de vijf mee.

Het RIVM wijst erop dat de gezondheid van niet-rokers kan verbeteren wanneer zij niet worden gedwongen mee te roken. ''Een algeheel rookverbod in publieke ruimtes in combinatie met voorlichting om meeroken te ontmoedigen, kan de schadelijke effecten beperken.''

[Update] Enorme prijsverlaging Xbox 360 eind dit jaar?

Update 10:18
Microsoft heeft vooralsnog dit gerucht ontkend. Volgens hen komt er geen prijsdaling. Ook de recente prijsdaling van de 360 in Europa speelt hier een rol.

Originele bericht
De augustus editie van de Electronic Gaming Monthly, die begin juli uitkomt, meldt dat Microsoft binnenkort zal aankondigen dat de Xbox 360 eind dit jaar in prijs zal worden verlaagd. Het gaat niet om zomaar een prijsverlaging, maar om een enorme prijsverlaging. Zo kan het zijn dat de Xbox 360 binnenkort 100-150 euro zal gaan kosten.

Meer details hierover zijn er nog niet. Microsoft heeft echter nog geen officieel antwoord op dit gerucht. Zodra er meer hierover bekend is, zul je het hier op FOK!games lezen.

AZ-talenten verkassen naar Engeland

AZ is twee grote talenten kwijt geraakt aan Liverpool en Arsenal. De 17-jarige aanvaller Vincent Weijl verhuist per direct naar Liverpool, terwijl de 15-jarige middenvelder Oguzhan Ozyakup naar Londen verkast.

"We staan machteloos", aldus Van Gaal. Door deze actie van de Engelse clubs is trainer Louis van Gaal twee spelers kwijt die voorbestemd waren om door te stromen naar de A-selectie. De technische leiding van de Alkmaarders heeft veel moeite gedaan de twee te behouden, bericht het Algemeen Dagblad.

De financiële aanbieding bleek de twee talentjes echter te machtig. AZ betreurt de handelwijze van de Engelsen, die eerst de spelers polsten en nog niets aan AZ hebben gemeld. "Maar we weten hoe de zaak ervoor staat. We staan hier machteloos in", zegt Brands.

Honderden arrestaties VS wegens kinderprostitutie

De Amerikaanse politie heeft de afgelopen dagen 389 mensen aangehouden op verdenking van het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie. Zeker twintig kinderen werden bevrijd. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times vandaag.

De operatie vond plaats in zestien steden in de Verenigde Staten en duurde vijf dagen. De actie maakt deel uit van een jaarlijkse campagne tegen kinderprostitutie, genaamd Innocence Lost (verloren onschuld). In de afgelopen jaren zijn meer dan driehonderd mensen veroordeeld en meer dan vierhonderd kinderen bevrijd als gevolg van deze campagne.

Trézéguet heeft geen trek in vertrek

De afgelopen weken heeft FC Barcelona geprobeerd David Trézéguet over te nemen van Juventus. De manager van de Fransman heeft in de Italiaanse media aangegeven dat de speler geen zin heeft in een vertrek uit Italië.

"David blijft voorlopig bij Juventus", bevestigde zijn manager aan het Italiaanse persagentschap Ansa. Trézéguet is al sinds 2000 actief bij Juventus en heeft nog een driejarig contract bij de Oude Dame. "Ik vermoed dat Juventus enkel wil praten als Barcelona heel erg aandringt op zijn komst", aldus Trézéguets zaakwaarnemer. De Catalanen zullen een hoge prijs voor de spits moeten betalen. Juventus laat de speler niet voor minder dan dertig miljoen vertrekken.

Trézéguet scoorde twintig doelpunten in de Serie A maar werd door de Franse bondscoach Domenech niet geselecteerd voor het EK.

FIA zet nieuwe raceklasse op

FIA, de autosportbond, wil een nieuwe raceklasse opzetten. De naam van de klasse zal Formule 2 zijn en zal een directe concurrent worden van de GP2. Dit is woensdag tijdens de bijeenkomst van de mondiale autosportraad in Parijs besloten.

Het is de bedoeling dat de nieuwe raceklasse een stuk goedkoper zal zijn dan de GP2. Er wordt een schatting gemaakt dat een team een budget van 1,3 miljoen euro per jaar nodig zal hebben. Per seizoen zal het laten rijden van een F2-auto niet meer dan 200.000 euro mogen kosten. Tot het jaar 1984 was er ook een F2-klasse maar die werd in 1985 door de F3000 vervangen. Tegenwoordig wordt de GP2 als de belangrijkste opstapklasse naar de Formule 1 gezien.

Duitse en Turkse Duitsers vieren EK-overwinning

Talrijke Duitsers hebben gisteravond over het algemeen zonder incidenten gevierd dat het nationale elftal zich voor de finale van het Europese kampioenschap voetbal heeft geplaatst. Die Mannschaft versloeg in Basel Turkije met 3-2.

In Berlijn vierden circa een half miljoen mensen de overwinning rond de Brandenburger Tor. Veel Duitsers van Turkse komaf verruilden onder meer in de Berlijnse wijk Kreuzberg, een Turks immigranten bolwerk, enigszins teleurgesteld hun Turkse vlaggen en wimpels voor de Duitse driekleur zwart-rood-geel.

Op verschillende plaatsen troostten Duitse fans hun landgenoten van Turkse komaf volgens plaatselijke media. De voorzitter van de Berlijnse voetbalclub Türkiyemspor Berlin, Celal Bingöl, sprak van een enorme stap op weg naar integratie. Naar schatting 2,5 miljoen mensen in de Bondsrepubliek zijn Turks of van Turkse origine. In Neurenberg bijvoorbeeld waren 25.000 voetbalfans op de been waarvan de helft Turks.

In Turkije was er vooral teleurstelling. Een menigte voetbalfans op het Taksimplein in Istanbul bleef enige tijd oorverdovend stil na het eindsignaal. De Turkse president Abdullah Gül hield in Basel zijn landgenoten voor het hoofd hoog te houden. In Basel waren zeker 100.000 fans op de been maar het bleef na de Duitse overwinning relatief rustig.

In Wenen, waar de finale zondag wordt gespeeld, brak gisteravond hevig onweer los. In het gedrang van 30.000 mensen in de speciale zone voor voetbalfans raakten twee mensen ernstig gewond. De Duitse omroep ZDF kon zes minuten lang de wedstrijd niet uitzenden. Volgens de ZDF kwam dat door een storing in Wenen.
Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!Euro 2008-site!

Kerken: armoedebeleid overheid nog onvoldoende

Het beleid van de overheid om de armoede onder alleenstaande ouders, ouderen en mensen zonder betaald werk terug te dringen heeft nog te weinig opgeleverd.

Dat blijkt uit het derde onderzoek naar de financiële hulpverlening door de kerken, dat vandaag in Utrecht is gepresenteerd. Synodevoorzitter Gerrit de Fijter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en hulpbisschop Gerard de Korte van Utrecht overhandigden de resultaten aan staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De onderzoekers schatten dat de kerken vorig jaar ongeveer 17.000 aanvragen voor hulp hebben gehonoreerd en daaraan ruim 11 miljoen hebben uitgegeven.

Hadden de eerste twee onderzoeken alleen betrekking op het werk van de diaconieën van de PKN, nu hebben ook de hulpverleningsinstellingen van de RK-Kerk en drie kleinere kerken meegedaan. Daardoor ontstaat een beter beeld van de hulp die de kerken aan individuen met financiële problemen geven. Van de ruim 3400 instellingen die zijn benaderd, hebben er 1236 gegevens verstrekt.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de instellingen in 2007 mensen die in financiële problemen zaten, hebben ondersteund. De belangrijkste vorm van hulp waren giften en leningen. 83 Procent van de instellingen hielp door middel van giften en ruim de helft verstrekte leningen of deed een gift in natura. Dat was ook het beeld in de twee eerdere onderzoeken. Ruim 41 procent van de kerkelijke instanties financierde een vakantie.

CD: Radiohead - The Best Of 2CD/DVD

Als je dan toch nog één keer een slaatje kan slaan uit één van de grootste indiebands van de laatste decennia dan doen we het ook goed moet Parlophone/EMI gedacht hebben. Radiohead heeft gebroken met zijn voormalige werkgever en bracht In Rainbows in eigen beheer uit. Parlophone gaf daarnaast nog eens een een gepimpte boxset van hun Radiohead-jaren uit. En nu de In Rainbow-tour goed en wel onderweg is, besloot men het publiek ook nog eens een Best Of voor te schotelen. Een beslissing die Radiohead zelf waarschijnlijk nooit genomen zou hebben. Radiohead-albums zijn weliswaar geen conceptplaten, maar ze bevangen ieder een aparte sfeer en esthetiek. Het gevaar van een 'best of' is dan ook een incoherent hak op de tak Radioheadoeuvre waarop de samenhang en magie zoek zijn geraakt. Zoals zo'n cd die je in Zuid-Amerika voor een habbekrats koopt van een illegale perserij.

'Wereldwijd energieverbruik in 2030 verdubbeld'

De komende twintig jaar zal wereldwijd de vraag naar energie, ondanks de hoge olieprijzen, met vijftig procent toenemen. Dat heeft de Amerikaanse overheid in een woensdag verschenen rapport voorspeld. De toenemende behoefte doet de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voortbestaan.

In China en andere ontluikende industrielanden zal de vraag naar energie in 2030 zelfs met 85 procent toegenomen zijn ten opzichte van het huidige niveau, volgens het rapport van het federale Bureau voor Energievoorlichting (EIA). Als voorgenomen maatregelen niet uitgevoerd worden is de uitstoot van broeikasgassen in hetzelfde jaar bovendien met 51 procent gegroeid ten opzichte van het niveau van 2005.

Het rapport voorspelt een groei in olieverbruik in de transportsector en een toename in kolenverbruik voor het opwekken van elektriciteit. China neemt driekwart van het verbruik van kolen voor zijn rekening. In 2030 verbruikt de wereld 113 miljoen vaten olie per dag, of bijna eenderde meer dan vandaag de dag, volgens het rapport van de EIA.

Verder voorspelt het rapport dat de wereld in 2030 124 nieuwe kernreactoren heeft, waarvan 45 in China en vijftien in de VS en dat (vloeibaar) aardgas 'waar mogelijk' olie vervangt. Op duurzame wijze opgewekte elektriciteit zal jaarlijks met 2,1 procent toenemen.

Kazim: "Duitsland speelt niet 'fair'"

Turkije-middenvelder Kazim Kazim is teleurgesteld in Duitsland, dat in de aanval die leidde tot de 3-2 de bal niet buitenspeelde voor een blessure van de middenvelder.

"Ik denk dat ze een beetje zitten met de manier waarop de winnende goal tot stand is gekomen," vertelt Kazim na afloop van de wedstrijd. "Het hele toernooi is gebaseerd op 'Fair Play', maar dit was duidelijk geen 'faire' actie."

"Wij hebben de bal verschillende keren buiten het veld gespeeld gedurende het toernooi en het zou aardig van ze zijn geweest als zij dat ook hadden gedaan. Ik lag daar tenslotte geblesseerd en ik ben niet het type dat gaat liggen als ik niet geblesseerd ben. Niet voor niets moest ik meteen gewisseld worden."

Patrick Kicken weg als ochtend-dj bij Veronica

Luisteraars van Radio Veronica worden vanaf maandag wakker met muziek en minder geklets. De vaste ochtend-dj Patrick Kicken mag voortaan uitslapen en wordt vervangen door het programma Ook Goeiemorgen, waarin muziek uit de jaren '80 en '90 de boventoon zal voeren. Colin Banks, die al bij Veronica presenteerde, gaat de muziek aan elkaar praten. Het is nog onduidelijk waar Kicken nu in de programmering zal komen.

Ook Goeiemorgen komt in plaats van Kicken wordt Wakker. Dj Patrick Kicken presenteerde dit programma drie jaar lang zes dagen per week vanaf vijf uur 's ochtends, een uurtje eerder dan andere radiostations uit de veren komen. "Na 750 live radio-uitzendingen en minstens zoveel indrukken is het tijd om de boel even te laten bezinken. Eerst een lange vakantie om lekker veel bij te slapen, want drie jaar een ochtendshow maken is topsport", zegt Kicken, die naar eigen zeggen niet over slechte luistercijfers te klagen heeft.

Ook Goeiemorgen wil zich met meer muziek onderscheiden van andere ochtendshows, aldus een woordvoerder van Radio Veronica vandaag. ''Ik geloof heel erg dat er behoefte is bij luisteraars aan een snel ochtendprogramma met veel muziek en korte items'', zegt de nieuwe ochtendman Colin Banks.

Arend Langenberg schuift dagelijks aan voor het nieuws, Olav Mol praat de luisteraars bij over de autosport en Jan Paparazzi houdt het wel en wee in de entertainmentwereld bij. ''Ik vind het leuk wat speldenprikken uit te delen in plaats van BN'ers naar de mond te praten zoals in andere ochtendprogramma's gebeurt'', zegt Paparazzi.

DVD: I Could Never Be Your Woman

"Van de makers van Love Actually" staat er in grote letters op de hoes van I Could Never Be Your Woman. Het klinkt heerlijk positief, maar het is niet echt eerlijk. Amy Heckerling, die zowel het script schreef als de boel regisseerde, heeft namelijk niets te maken gehad met de Britse romkom. Misschien dat de geluidsman mee heeft gewerkt aan Love Actually, meer zal het niet zijn. Zelfs het ontwerp van de cover lijkt nog op die van Love Actually. Maar ja, wat moet je dan als Universal zijnde, als deze film zelfs in de V.S. de bioscoop niet eens haalde. I Could Never Be Your Woman is sinds kort verkrijgbaar op dvd.

Film: 21

Las Vegas: de moderne sprookjesstad. In deze surrealistische plaats in de woestijn van Nevada kunnen dromen uitkomen of nachtmerries werkelijkheid worden. En dat hangt allemaal samen met het hebben van een beetje geluk aan de goktafel. Alhoewel, geluk? In de film 21 kunnen we zien dat je aan de blackjacktafel eigenlijk helemaal geen geluk hoeft te hebben, als je maar goed kunt rekenen kun je een heel eind komen. Als je heel, heel goed kunt rekenen. En laat dat nu net de specialiteit zijn van een vijftal MIT-studenten.


Meer goed nieuws uit Roemenië

Het Roemeense parlement heeft gisteren besloten dat Roemenen voortaan meer goed nieuws te horen moeten krijgen. Nieuwsbulletins op de televisie en de radio moeten nu net zoveel positieve als negatieve berichten brengen. Te veel negatieve berichtgeving zou slecht zijn voor de gezondheid. Bovendien zou slecht nieuws bijdragen aan een verslechtering van "het algemene klimaat", aldus Gheorghe Funar en Ioan Ghise, indieners van het wetsvoorstel.

De voorzitster van de van de pers- en burgerrechtenvereniging 'Agentschap voor toezicht op de pers', Mircea Toma, laat weten dat de nieuwe regeling "totaal in strijd met de grondwet is". Ook Rasvan Popescu, de voorzitter van de televisiecontroledienst CNA, zei dat de nieuwe wet "niet toepasbaar" is. Het is nu afwachten of president Traian Basescu de wet ook ondertekent.

Hells Angels moeten deel clubterrein ontruimen

De Hells Angels moeten het grootste gedeelte van hun clubterrein aan de HJE Wenckebachweg in Amsterdam binnen twee jaar ontruimen. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad gisteren bepaald. De gemeente had geëist dat de Amsterdamse tak van de motorclub zijn spullen zou pakken.

De Angels kregen in 1974 een gebied van 590 vierkante meter van de hoofdstad, maar breidden dat in de loop der jaren uit tot 5000 vierkante meter. Van die extra grond moeten ze nu vertrekken. De rechtbank besloot daartoe omdat Amsterdam weliswaar heeft erkend dat de Angels een bruikleenovereenkomst hebben voor dat terrein, maar die inmiddels heeft opgezegd.

Tijdens de zitting enkele maanden geleden stelde de gemeente overigens nog dat dat motorclub zijn terrein illegaal en zonder medeweten van de overheid heeft uitgebreid. Pas enkele weken later erkende de hoofdstad per brief dat er een bruikleenovereenkomst was. Zij zegde die toen meteen op.

De gemeente wil eigenlijk dat de motorclub binnen zes maanden zijn spullen pakt, maar de rechtbank maakte daar twee jaar van. Amsterdam heeft namelijk niet voldoende aangetoond de grond op korte termijn nodig te hebben. De hoofdstad wil het gebied gaan herontwikkelen.

AID gaat op internet speuren naar dierenseks

Niet de politie maar de Algemene Inspectie Dienst (AID) moet op internet gaan rechercheren naar ontuchtige handelingen met dieren. Dat maakte minister Ernst Hisch Ballin (Justitie) gisteren bekend tijdens een debat met de Tweede Kamer over het wetsvoorstel om ontucht en pornografie met dieren strafbaar te stellen.

Hirsch Ballin deed de mededeling namens zijn collega Gerda Verburg (Landbouw). De Partij voor de Dieren (PvdD) maakt zich zorgen over de gevolgen van deze nieuwe activiteiten voor "de toch al behoorlijk onder druk staande AID. Hirsch Ballin gaf geen garanties, maar stelde: "Zelfs als je uitbreidt, blijft het toch een kwestie van keuzes maken".

Win 2 vrijkaartjes voor Justice!

Voor het concert dat Justice tijdens 5 Days Off (zaterdag 5 juli in de Heineken Music Hall) zal geven, mogen wij 2x2 toegangskaarten weggeven! Wil jij kans maken op deze kaarten? Dat kan!

Omdat een van de bekendste en meest recente nummers van Justice 'Stress' heet, zijn wij erg benieuwd naar jouw meest stressvolle (concert)moment. Post hier vóór donderdag 26 juni 22.00 uur een foto of beschrijving en misschien word jij wel een van de gelukkige winnaars.

Wil je meer weten over 5 Days Off, neem dan eens een kijkje op de website. Deze actie wordt mode mogelijk gemaakt door Heineken Refreshing Sounds, hoofdsponsor van 5 Days Off.

Tourselectie Team High Road

Team High Road, dat vanaf de Tour de France Team Columbia heet, heeft zijn Tourselectie bekend gemaakt.

Kopman van de ploeg is Kim Kirchen. Mark Cavendish, Bernhard Eisel en Gerald Ciolek zijn de sprinters in de ploeg. Verder is George Hincapie ook geen onbekende in de ploeg. Nederlander Servais Knaven werd niet geselecteerd voor de Tour de France.

De ploeg Kim Kirchen (Lux), George Hincapie (VS), Thomas Lövkvist (Zwe), Kanstantsin Sivtsov (WRu), Mark Cavendish (GBr), Gerald Ciolek (Dui), Adam Hansen (Aus), Marcus Burghardt (Dui), Bernhard Eisel (Oos).

Roker werkt 24 dagen minder

Op jaarbasis werkt een roker gemiddeld 24 dagen minder dan collega's die niet roken. Dat meldden de kranten van Sud Presse naar aanleiding van een onderzoek onder personeel van de Belgische politiezone Ukkel-Oudergem-Watermaal-Bosvoorde.

Wie een of twee sigaretten per dag rookt, zou 2,36 dagen per jaar meer afwezig zijn dan zijn niet-rokende collega's. Dit cijfer zou voor mensen die ongeveer tien sigaretten per dag roken oplopen tot 24 werkdagen per jaar. Het aantal dagen dat rokers minder werken, komt niet door ziekte, maar door de extra rookpauzes, waardoor de roker meer vrije tijd tijdens het werk zou hebben. 

Met dank aan Reigndear en GTV voor de submit.

Verkeerslichten op 'knipperen'

Om het voor fietsers mogelijk te maken sneller van de ene naar de andere kant van de stad te komen, gaan in het centrum van Utrecht een groot aantal verkeerslichten niet langer op rood of op groen. De verkeerslichten gaan op 'knipperen'.

De proef start volgende week naar aanleiding van een onderzoek van de Fietsersbond. Deze merkten op dat de stoplichten een belangrijke bron van ergernis zijn voor fietsers. Niet alle verkeerslichten zullen op knipperen gezet worden. Om te testen of het echt bevorderlijk is voor de doorstroming en de veiligheid, wordt slechts een deel van de verkeerslichten op de knipperfunctie gezet.

Petr Cech ruziet met nieuwe bondscoach

Tsjechië moest na de poulefase afscheid nemen van het EK nadat het met 3-2 verloor tegen Turkije. Een blunder van doelman Petr Čech zorgde voor de 2-2 en bondscoach Vlastimil Kostal houdt de doelman dan ook openlijk verantwoordelijk voor de uitschakeling op het EK.

"Ik heb allang toegegeven dat het een fout van mij was," zegt Čech over de kwestie. "Dat zal ik ook nooit ontkennen. Maar de openlijke kritiek van Kostal geeft aan dat de man totaal niet in het teambelang denkt. Dat geldt helaas voor meer mensen binnen de Tsjechische voetbalbond. In slechte tijden staan ze totaal niet achter het elftal. Ze keren zich zelfs van ons af en willen geen verantwoordelijkheid dragen voor de slechte resultaten. Persoonlijk ben ik daar erg teleurgesteld over."

Čech is wel blij met de steun die hij ontvangen heeft van zijn ploeggenoten: "Hun reacties gaven aan dat we wel degelijk een hecht team vormen. We winnen met z'n allen en we verliezen met z'n allen. Kostal is blijkbaar de enige binnen de nationale ploeg die alleen maar bleef winnen en nooit een wedstrijd heeft verloren."

Kiplagat loopt olympische limiet

Langeafstandsloper Lornah Kiplagat heeft haar ticket voor de Olympische Spelen binnen. Tijdens de Global Athletics in Nijmegen liep ze tien kilometer in 31:04,01 en bleef zodoende achttien seconden onder de olympische limiet.

Twee eerdere pogingen om zich te kwalificeren voor de Spelen mislukten. In Istanbul was het een chaotische wedstrijd die haar de das om deed en in Utrecht kampte ze met een virusinfectie.

In Nijmegen leek aanvankelijk de wind parten te spelen. Kiplagat vroeg aan de wedstrijdleiding om de wedstrijd een half uur uit te stellen vanwege de wind. Dat hielp, want tijdens de wedstrijd was er een stuk minder wind. In de race zelf eindigde ze op een tweede plek.

Kiplagat was blij met haar kwalificatie: "Ik ben zeker niet in topvorm, maar heb geprobeerd een constant tempo te lopen. Met twee weken training ben ik hartstikke blij met deze tijd en dat ik naar Beijing mag. Ik moet zeggen dat het gemakkelijker ging dan ik had verwacht."

Bedenker van Pino overleden

Kermit Love, de man die samen met Jim Henson een groot aantal personages uit Sesamstraat bedacht, is afgelopen zaterdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de New York Times gisteren op zijn website. Love maakte onder meer het pak van Pino en ontwierp mee aan Oscar Mopperkont en het Koekiemonster.

Voordat Love in de jaren zestig Henson leerde kennen, ontwierp hij vooral balletkostuums. In die hoedanigheid werkte de designer samen met onder anderen Jerome Robbins (West Side story), Twyla Tharp, Robert Joffrey en George Balanchine. In de jaren dertig begon hij als kledingontwerper in onder meer het Mercury Theater van Orson Welles.

Kermit Love trad ook regelmatig zelf op in Sesamstraat in de bijrol van Willy de hotdogverkoper. Zowel Henson als Love hebben overigens altijd ontkend dat Kermit de Kikker naar de ontwerper was vernoemd.

Natuurrampen troffen 200 miljoen mensen

Het aantal wereldbewoners dat is getroffen door een natuurramp lag in 2007 40 procent hoger dan in het jaar ervoor. Ruim 200 miljoen mensen werd vorig jaar slachtoffer van natuurgeweld. Dat is 1 op de 31 mensen op aarde. Dat staat in het Wereld Rampen Rapport van het Rode Kruis.

Het jaarlijks uitgegeven rapport neemt de hulpverlening bij natuurrampen onder de loep. Het continent Azië werd veruit het meest door natuurrampen getroffen, gevolgd door Afrika en Amerika. Overstromingen wereldwijd zorgden voor verreweg de meeste slachtoffers. In de rampenlijst staat deze categorie bovenaan met maar liefst 82 procent van de slachtoffers. De helft van deze getroffenen waren slachtoffer van overstromingen in China in juni en juli 2007.

De meest dodelijke natuurrampen van 2007 hadden allen met het klimaat te maken. De cycloon Sidr, die in november vorig jaar toesloeg in de kustgebieden van Bangladesh, was de meest dodelijke. Door deze cycloon kwamen 4234 mensen om. Daarnaast werd het land in de zomermaanden geteisterd door overstromingen waarbij meer dan 1400 doden vielen. In totaal werden in 2007 wereldwijd 103 orkanen geteld. In 2006 waren dit er 76.

Ik werd gestalkt!

Maar wat was dat? Degene die achter mij fietste, was óók rechtsaf de stoep opgegaan! Zo onopvallend mogelijk wierp ik een blik opzij. Ik wilde weten wie of wat het was. Vanuit mijn ooghoek zag ik niet wie, maar wel wát het was. Een vrouw! Een jonge vrouw! Wat leuk!

Aan het eind van het paadje moest ik links de straat op en dan direct weer de eerste weg rechts. Eens kijken wat de vrouw achter mij zou doen. "Ze blijft achter me aan fietsen!" gierde het in mijn keel. "Ik word achtervolgd!"
Allerlei spannends schoot door mijn hoofd. "Ik heb een stalker! Zou het iemand zijn die mij een lekker ding vindt en meer van mij wil weten?" Wat een geile gedachte, zeg.

Explosieve actie in ... een anti-rook reclame

Zoals jullie misschien wel weten is roken niet al te best voor je gezondheid, en de organisatie Tobacco Free Florida wil dan ook graag dat je onmiddellijk stopt met roken. Nu hebben ze de volgende reclamespot gemaakt, waarschijnlijk in een poging om de jeugd aan te spreken. Het filmpje doet denken aan games als Halo en geeft een dramatische weergave van wat er kan gebeuren als je rookt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.