Eurlings: verbod doorbreken rouwstoet

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat gaat onderzoeken of het verbod op het doorsnijden van een rouwstoet weer van kracht kan worden. Verschillende partijen in de Tweede Kamer, waaronder Eurlings' eigen CDA, hadden op een verbod aangedrongen. "Het getuigt niet alleen van respect om een rouwstoet voorrang te geven, het is ook goed voor de verkeersveilgheid", aldus CDA'er Sander de Rouwe

Achttien jaar geleden werd het verbod op het doorsnijden van een rouwstoet afgeschaft, omdat het vaak niet duidelijk was welke wagens wel en niet deelnamen aan de stoet. Volgens De Rouwe is dat probleem makkelijk op te lossen door op alle deelnemende wagens zwarte vlaggetjes te bevestigen. De SGP, PVV en Christenunie steunen dit voorstel. De minister was ook positief en houdt rekening met het plan. Herkenbaarheid zal dan ook een belangrijke plaats in het onderzoek innemen.

Een verbod zou ook de verkeersveiligheid bevorderen, omdat alle auto's dan bij elkaar kunnen blijven rijden. Wanneer een stoet nu uiteenvalt, gaan de voorste auto's langzamer rijden, terwijl de achterste juist harder gaan rijden. Een rouwstoet zal echter geen voorrangspositie krijgen volgens de minister. Hij zegt dat een optocht van rouwwagens zich gewoon aan de regels zal moeten houden.