EK: Hiddink op jacht naar eremetaal

Guus Hiddink neemt het vanavond met Rusland op tegen Spanje. De oefenmeester gaat voor een finaleplaats op het EK en hoopt zijn prijzenkast nog deze week compleet te maken. De Achterhoeker won veel, maar een grote internationale prijs met een land ontbreekt nog op zijn cv.  Niet verwonderlijk want Hiddink was het grootste deel van zijn loopbaan werkzaam voor internationaal gezien relatief kleine clubs en kleine landen.

Daarmee presteerde Hiddink echter bijna altijd boven verwachting. Alleen zijn Spaanse periodes zijn niet bijzonder succesvol geweest al won hij in 1999 met Real Madrid wel de Wereldbeker. Bij de Koninklijke werd hij echter al weer snel ontslagen en ook zijn periodes bij Valencia en Real Betis waren niet bijzonder succesvol.

Beter deed de wereldburger het bij PSV, waarmee hij in totaal zes keer de landstitel en vier keer de KNVB-Beker won. In 1988 won hij met de Eindhovenaren zijn tot nu toe grootste prijs: de Europa Cup 1. In 2004/2005 volgde zijn tweede échte grote internationale kunstje bij PSV, maar de ploeg strandde in de halve finale van de Champions League.

Op dat moment had Hiddink zijn internationale naam echter al gevestigd door te stunten met Zuid-Korea. Met dat land kwam hij in 2002 liefst tot de halve finale van het WK. Iets wat vooraf iedere kenner voor onmogelijk had gehouden.

Het bezorgde Hiddink een écht grote naam. Australië maakte daar gebruik van en haalde de Nederlander in 2005 binnen. Aan het eind van 2005 resulteerde dat in plaatsing voor het WK, waar Australië zelfs de achtste finales wist te bereiken.

En na Zuid-Korea ging dus ook in Australië de vlag uit voor de geboren Varssevelder. Het succes werd ook gezien in Rusland waar de miljoenen op tafel werden gesmeten om Hiddink weer een kunstje te laten doen. Het leek een onmogelijke klus, maar eind 2007 was het zover. Ten koste van Engeland (met dank aan Kroatië) plaatste Rusland zich voor het EK.

Dit toernooi begon de ploeg met een 1-4-nederlaag, maar de machine begon te draaien met de kwartfinale tegen Nederland als voorlopig hoogtepunt. Nog twee kunstjes worden er gevraagd van Hiddink en de zijnen! Mocht ook dat succes opleveren dan is zijn erelijst compleet.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!