'Nederland eigen baas ondanks globalisering'
Ondanks de globalisering kan Nederland ook in de toekomst zijn eigen koers bepalen. Op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs en sociale zekerheid heeft en houdt Nederland veel te zeggen. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) donderdag gezegd.
"We zeilen mee op de golven van globalisering, maar we zitten zelf aan het roer en bepalen zelf de koers", zei Heemskerk bij de presentatie van een rapport over de gevolgen van globalisering, opgesteld door voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Alexander Rinnooy Kan. Ook Rinnooy Kan zei dat Nederland 'baas in eigen huis' blijft. "Als het in Nederland niet goed gaat, kunnen we dus ook niet het buitenland de schuld geven."
Rinnooy Kan zei verder dat globalisering vooral kansen biedt. Dat Nederlanders steeds pessimistischer zijn over globalisering, is volgens hem niet terecht. "Het gevoel dat wij geen controle meer hebben op onze eigen toekomst, is niet terecht." Zijn rapport heeft echter ook aandacht voor de negatieve kanten van globalisering, zoals het verdwijnen van banen naar lagelonenlanden, uitbuiting van kinderen en schade aan het milieu.
Volgens de SER-voorzitter moet Nederland wel meer investeren in de kenniseconomie. Hij vindt dat het kabinet een miljard euro extra per jaar moet uittrekken voor onderzoek. Daarnaast bepleit Rinnooy Kan een herziening van het belastingstelsel. Een commissie moet gaan onderzoeken of de inkomstenbelasting anders moet worden opgezet om de aantrekkingskracht van Nederland voor buitenlandse bedrijven en werknemers te vergroten en het aantal werkende mensen op te schroeven.
Heemskerk reageerde donderdag nog niet op de concrete aanbevelingen van Rinnooy Kan. Na de zomer komt het kabinet met een uitgebreide reactie.