Kerken: armoedebeleid overheid nog onvoldoende

Het beleid van de overheid om de armoede onder alleenstaande ouders, ouderen en mensen zonder betaald werk terug te dringen heeft nog te weinig opgeleverd.

Dat blijkt uit het derde onderzoek naar de financiële hulpverlening door de kerken, dat vandaag in Utrecht is gepresenteerd. Synodevoorzitter Gerrit de Fijter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en hulpbisschop Gerard de Korte van Utrecht overhandigden de resultaten aan staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De onderzoekers schatten dat de kerken vorig jaar ongeveer 17.000 aanvragen voor hulp hebben gehonoreerd en daaraan ruim 11 miljoen hebben uitgegeven.

Hadden de eerste twee onderzoeken alleen betrekking op het werk van de diaconieën van de PKN, nu hebben ook de hulpverleningsinstellingen van de RK-Kerk en drie kleinere kerken meegedaan. Daardoor ontstaat een beter beeld van de hulp die de kerken aan individuen met financiële problemen geven. Van de ruim 3400 instellingen die zijn benaderd, hebben er 1236 gegevens verstrekt.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de instellingen in 2007 mensen die in financiële problemen zaten, hebben ondersteund. De belangrijkste vorm van hulp waren giften en leningen. 83 Procent van de instellingen hielp door middel van giften en ruim de helft verstrekte leningen of deed een gift in natura. Dat was ook het beeld in de twee eerdere onderzoeken. Ruim 41 procent van de kerkelijke instanties financierde een vakantie.