EK: Uitslag Rusland - Spanje

De halve finale tussen Rusland en Spanje is gewonnen door de Spanjaarden. In het Ernst Happel Stadion te Wenen bleek het Zuid-Europeaanse land met 0-3 te sterk.

De ploeg van bondscoach Luis Aragonés nam het initiatief in de openingsfase. De eerste mogelijkheden waren dan ook voor La Selección. Fernando Torres en Andrés Iniesta kwamen echter niet verder dan enkele schoten die recht in de armen van doelman Igor Akinfeev belandden. Terwijl de regen almaar harder uit de Weense hemel kwam vallen namen de Russen het spel af en toe langzaam maar zeker over. De topschutter van het toernooi, David Villa, was na een half uur vrijwel ongevaarlijk geweest toen hij geblesseerd moest afhaken. Terwijl Cesc Fàbregas het veld betrad zag hij dat de Russische spits Roman Pavlyuchenko het Spaanse doel op een haar miste.

Met Fàbregas in de ploeg ging het weer beter lopen bij de Spanjaarden, die minder last van het doorweekte veld leken te hebben. Vooral langs de rechterkant waren voorzetten van Sergio Ramos, Iniesta en de invaller gevaarlijk, al kon Akinfeev zijn doel tot de rust schoon houden. Vlak na de thee was daar toch de voorsprong voor Spanje. Een schot van Iniesta belandde precies in de loop van Xavi, wiens uitgestoken been de bal in het doel werkte: 0-1. Terwijl Rusland maar nauwelijks kon aanvallen, ging Spanje door met domineren. Torres kwam enkele malen dicht bij een treffer, alvorens hij plaats moest maken voor Dani Güiza. De spits van RCD Mallorca bleek wel trefzeker, toen hij de bal van Fàbregas ontving en vervolgens koel afrondde voor de 0-2.

De mannen van Guus Hiddink leken inspiratieloos, en waren geen schim van het team dat Oranje zaterdag van de mat veegde. Terwijl de Russen tevergeefs probeerden de aansluitingstreffer te vinden, besliste Spanje het duel. David Silva werd vakkundig bereikt door een pass van Iniesta en bezorgde Akinfeev de derde tegentreffer.

Zondag zal Spanje in hetzelfde stadion aantreden tegen Duitsland, dat gisteren Turkije uit het toernooi kegelde. De Italiaan Roberto Rosetti zal dan de fluit hanteren.


Karakteristieken

Rusland - Spanje 0-3
50' Xavi Hernández 0-1
73' Daniel Güiza 0-2
82' David Silva 0-3

Toeschouwers: 51.000
Scheidsrechter: Frank de Bleeckere (BEL)
Stadion: Ernst Happel Stadion, Wenen
Yuri Zhirkov, Diniyar Bilyaletdinov (Rusland)

Opstellingen

Rusland: Akinfeev; Anyukov, V. Berezutski, Ignashevich, Zhirkov; Semak (C); Zyryanov, Semshov (Bilyaletdinov/56), Saenko (Sychev/57); Arshavin, Pavlyuchenko.

Spanje: Casillas (C); Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila; Senna; Iniesta, Xavi (Xabi Alonso/69), David Silva; Villa (Fàbregas/35), Torres (Güiza/69).

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!Euro2008-site!