EK: Blauwe tong Russen geen doping

FOK! berichtte er deze week nog over: de Russen zouden wellicht doping hebben gebruikt in de wedstrijd tegen Nederland. De foto met 'het bewijs' werd gepubliceerd door de BBC, daarop is de Russische aanvaller Andrei Arshavin te zien met een blauwe tong.

Het mysterie is opgelost, het blijkt een populair sportdrankje te zijn, Aquarius Blue Ice, met Briljantblauw FCF, een kleurstof met E-nummer 133, die in cosmetica, ijs en kauwgom wordt gebruikt. "Het is een tamelijk stabiel kleurstofje", zegt Bouke de Vos van Wageningen Universiteit, "dat bovendien goed oplosbaar is in water." De mond en de tong zijn voorzien van een permanent laagje water, waar de kleurstof in gaat zitten. De tong ziet er dan een tijdlang blauw uit.

Overigens heeft Rusland zich, net als alle andere bij de voetbalbonden aangesloten landen, gecommitteerd aan de Anti-Doping Code. De spelers worden dus regelmatig via urine- en bloedmonsters zeer uitvoerig gecontroleerd, waardoor de kans op onopgemerkt dopinggebruik zeer klein is.

Een blauwgekleurde tong is sowieso nooit voldoende bewijs dat er doping is gebruikt. Dat zijn alleen in bloed en urine aangetoonde sporen. "Er is daarbij ook geen enkele wetenschappelijke verbinding tussen een blauwe tong en het gebruik van doping denkbaar, zeggen twee van mijn experts. Op mijn gezag: dit is een broodjeaapverhaal", zegt Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. "Gewoon onzin dus." Het bewijs wordt onder meer geleverd door deze foto's.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!