Uitzetten asielzoekers naar Griekenland frustreert

VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International zijn teleurgesteld dat Nederland asielzoekers blijft overdragen aan Griekenland. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) liet dit dinsdag weten in antwoord op Kamervragen. Volgens de vluchtelingenorganisaties negeert zij hiermee aanwijzingen dat asielzoekers in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden leven.

In maart riepen de organisaties Albayrak op de uitzettingen naar Griekenland stop te zetten. Asiel aanvragen is daar volgens VluchtelingenWerk en Amnesty haast onmogelijk en er zou ook een schrijnend gebrek aan opvang zijn. De organisaties stellen dat er steeds meer berichten zijn over mensenrechtenschendingen door de Griekse autoriteiten.

Het Europese Hof van Justitie veroordeelde Griekenland eerder omdat het de verplichtingen over opvangvoorzieningen voor asielzoekers niet nakwam. De Europese Commissie heeft het land opnieuw voor het hof gedaagd, omdat ze vindt dat Griekenland zich niet aan zijn verantwoordelijkheden onder de Dublin-verordening houdt. Onlangs zou de UNHCR de Europese lidstaten hebben opgeroepen geen asielzoekers meer over te dragen aan Griekenland.

Volgens Albayrak heeft Griekenland erkend dat er een probleem was en heeft het land de werkwijze in 2006 aangepast. Ook stelt de staatssecretaris dat ze Griekenland zal aanbieden te helpen bij het behandelen van asielaanvragen.

Volgens de Dublin-verordening worden asielzoekers die via een ander Europees land in Nederland aankomen, eerst naar het eerste Europese land van binnenkomst verwezen voor het indienen van een asielverzoek. Nederland kijkt dan niet naar het asielverzoek, want dat is de verantwoordelijkheid van het eerste land, waarnaar de asielzoeker vervolgens wordt uitgezet.