Jongeren braver dan gedacht

Jongeren zuipen zichzelf in coma, zijn internetverslaafd en doen regelmatig aan snackseks (de zogenaamde breezersletjes). Dat is het beeld dat de meeste mensen van jongeren hebben. Maar dat beeld klopt van geen kant, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen onder 13.000 jongeren.

Volgens onderzoeker Maerten Prins is juist het tegenovergestelde waar. De jeugd van tegenwoordig behaalt goede resultaten op school, gehoorzaamt hun ouders en is gelukkig. Toch gaat dat niet voor elk kind op. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat een op de drie jongeren risicogedrag vertoont en een kwart drinkt veel alcohol. 8 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar vertoont crimineel gedrag (vechtersbaas, bedreigen, vandalisme, stelen).

Opvallend detail: de onderzoekers zijn bijna geen 'breezersletjes' tegengekomen. Slechts 0,7 procent van de ondervraagde meisjes zegt wel eens seksuele handelingen te hebben verricht in ruil voor een gunst. Echter, de grootste breezersletjes zijn jongens. Van hen zegt 2 procent seks te hebben gehad als ruilbeurs.