Vroegh haalt schilderijen weg uit Huizen

Kunstenares Ellen Vroegh is helemaal klaar met de gemeente Huizen. Gisteren heeft ze haar schilderijen weggehaald uit het gemeentehuis. Eerder had de gemeente ze verhangen naar een niet openbare plek, omdat sommige (islamitische) bezoekers zich er aan zouden hebben gestoord. Gisteravond werd er in de raad van Huizen een debat gevoerd over de kwestie.

Burgemeester Frans-Willem van Gils (VVD) distantieerde zich van de media-berichten over het weghalen vanwege moslimkritiek. Hij zei dat de eigen medewerkers van de Afdeling Burgerzaken moeite hadden met de plek waar beide kunstwerken hingen en dat daarom was besloten ze te verplaatsen. Hij kreeg voor het optreden van B&W in deze zaak de steun van de coalitiepartijen CDA, PvdA en VVD.  De liberalen vonden wel dat het college een verkeerde afweging had gemaakt, maar beschouwden het als een incident.

Voor Vroegh was toen de maat vol. Ze haalde meteen haar schilderijen weg. Een motie van Leefbaar Huizen die het extra debat had aangevraagd, om de schilderijen direct weer terug te hangen, werd door de actie van de schilderes nutteloos en daarom niet meer in stemming gebracht.

En helemaal weg