30 doden bij aanvallen op Braziliaanse politie

Icoon Misdaad Bij een serie aanvallen op de politie in de Braziliaanse provincie Sao Paulo zijn gisteren en eergisteren zeker 30 doden gevallen. Onder hen bevinden zich 2 onschuldige voorbijgangers, 5 bendeleden en 23 politieagenten. Daarnaast vielen er nog eens tientallen gewonden bij de in totaal 63 aanvallen. De agenten werden door gangsters aangevallen in hun auto's, huizen, in bars of op politiebureaus. Daarnaast werd ook een brandweerkazerne aangevallen.

Vermoedelijk zit de Primeiro Comando da Capital (PCC) achter de aanvallen. De PCC is in de jaren negentig ontstaan in een Braziliaanse gevangenis, en daarna uitgegroeid tot de grootste criminele organisatie van de regio.

De aanvallen zouden een reactie zijn op de overplaatsing van 765 gedetineerden naar een andere gevangenis. De politie probeerde met de overplaatsing een gevangenisopstand te voorkomen. Toch braken er in 23 gevangenissen opstanden uit, waarbij zeker honderd gijzelaars zouden zijn gemaakt. De meeste van die opstanden zijn nu nog steeds aan de gang.


De politie van de metropool verkeert momenteel in de hoogste staat van paraatheid


Met dank aan derrudyjah voor de submit.