'Meer zetels D66 met Verdonk als VVD-leider'

Icoon Politiek Volgens een peiling van Maurice de Hond liggen de kansen voor D66 bij de aankomende verkiezingen veel hoger als Rita Verdonk lijsttrekker van de VVD wordt. D66 zou dan zes zetels of meer halen. Als Mark Rutte lijsttrekker van de VVD wordt, dan krijgt D66 slechts drie zetels.

Volgens 45 procent van de Nederlanders is Alexander Pechtold een geschikte kandidaat voor het lijsttrekkersschap van D66. Pechtold is sinds een jaar minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en stelde zich afgelopen woensdag kandidaat als lijsttrekker. Het publiek geeft hem het rapportcijfer 4,8 als het gaat om vertrouwen. Dat is ongeveer even hoog als Wouter Bos, Mark Rutte en Rita Verdonk verdienen op dat gebied. 24 procent van de respondenten denkt dat Pechtold in staat is om de weggelopen kiezers van D66 terug te winnen.

Daarnaast zijn meer mensen bereid op de VVD te stemmen als Verdonk aan het hoofd staat. 23 procent stemt dan op de VVD. Als Mark Rutte lijsttrekker wordt zal 17 procent van de Nederlanders op de VVD stemmen. Bij Verdonk als lijsttrekker zou het huidige zetelaantal in de peilingen gehandhaafd blijven, terwijl met Rutte de VVD zou verliezen ten opzichte van de Tweede Kamer verkiezingen in 2003.

De peiling over het zetelaantal in de Tweede Kamer verandert weinig vergeleken met vorige week. De regeringspartijen staan op 67 zetels, en een linkse coalitie van PvdA, GroenLinks en SP zou 70 zetels halen. Een coalitie van CDA en PvdA zou een nipte meerderheid behalen. Alleen een coalitie van VVD en PvdA zou een ruim zetelaantal in de Kamer hebben.