FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 januari 2005

'Mohammed B. slachtte Van Gogh kalm af'

macromarkt.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Het NRC Handelsblad kreeg afgelopen week inzage in getuigenverklaringen die afgelegd zijn in de moordzaak op filmmaker Theo van Gogh. De krant citeert in haar zaterdageditie uitgebreid uit die verklaringen. Algemeen beeld dat ontstaat is dat verdachte Mohammed B. ''de rust zelve'' was toen hij Van Gogh op beestachtige wijze vermoordde.

Zo vertelden diverse getuigen aan de politie dat B. Van Gogh inhaalde op de fiets en daarna van opzij neerschoot. Daarna achtervolgde hij de inmiddels zwaargewonde Van Gogh te voet tot aan de overkant van de Linnaeusstraat. Daar schoot hij nogmaals op de film- en opiniemaker waarna hij met een groot kapmes probeerde Van Gogh te onthoofden. Toen dat niet lukte plantte hij het kapmes en een ander mes met een briefje eraan in het lichaam van Van Gogh. Na deze 'gedane zaken' liep B. kalm weg het Oosterpark in.


Een getuige die een en ander had zien gebeuren zegt tegen B. op het moment dat hij hem passeert: ''Hé, dat kun je toch niet maken man?''. Hierop antwoord B., die inmiddels zijn pistool aan het herladen is: ''Hij heeft het er zelf naar gemaakt''. De compleet perplexe getuige herhaalt hierop dat B. dit echt niet kan maken. B. antwoordt: ''Dat kan ik wel en dan weten jullie ook wat jullie te wachten staat.''

Een andere getuige beschrijft hoe B. met een kapmes Van Gogh's hoofd probeerde af te snijden. ''Op een ijzig rustige manier maakte hij snijbewegingen. Het leek wel of hij een plak rosbief afsneed.''

B. heeft vanaf zijn arrestatie geweigerd mee te werken aan een verhoor. Zijn advocaat Peter Plasman kwam zelfs tussenbeide toen de politie bleef doorvragen. Wel heeft B. vlak na zijn arrestatie opmerkingen gemaakt die hem belasten: ''Ik had één vuurwapen bij me en een mes. Het mes heb ik op de eerste plaats achtergelaten. Het vuurwapen heb ik achtergelaten op de plek waar ik ben neergeschoten'', zijn volgens het proces-verbaal een paar zinnen die B. kort na het gebeuren heeft losgelaten.

Het autopsierapport van Theo van Gogh beschrijft dat hij door zeven kogels is doorboord. In zijn romp had hij twee steekwonden, in zijn keel tenminste twee klievingen tot aan de voorzijde halswervelkolom. Behalve uitgebreid letsel aan ingewanden, nier, lever en milt werd perforatie van beide longen vastgesteld. Zowel de schotwonden als de snijwonden kunnen de dood van Van Gogh veroorzaakt hebben, zo valt er in het rapport te lezen.


B., volgens getuigen ijzigwekkend kalm moordend.

Schaatsen: Davis rijdt wereldrecord 1500m

Icon Sport - SchaatsenDe Amerikaan Shani Davis heeft bij de Noord-Amerikaanse kampioenschappen op de Utah Olympic Oval in Salt Lake City een wereldrecord op de 1500 meter gereden. Davis kwam tot 1.43,33, ruim zestiende onder de oude toptijd van landgenoot Derek Parra. Parra kwam tot zijn prestatie tijdens de Olympische Spelen van 2002 op dezelfde baan.

Ook bij de dames werd op de metrische mijl een nieuw wereldrecord gereden. De Canadese Cindy Klassen reed 1.53,86, en was daarmee 0,16 seconde sneller dan Europees kampioene Anni Friesinger drie jaar geleden. Het kampioenschap, dat als kwalificatie voor het WK dient, werd op de eerste dag al gekenmerkt door een groot aantal persoonlijke records. Na drie afstanden gaat Shani Davis aan de leiding. De 10.000 meter wordt later vandaag verreden.

Shani Davis
Shani Davis kwam tot 1.43,33 op de 1500m

-
Meer sportnieuws lees je op sport.fok.nl!

''Tot de dood ons scheidt' is achterhaald'

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsEen meerderheid van de Nederlandse bevolking gelooft allerminst in het elkaar trouw beloven 'tot de dood ons scheidt'. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het NCRV-programma Schepper & Co. 51 procent vindt de trouwbelofte achterhaald, iets meer dan een kwart (26 procent) gelooft er nog wel in.

Niet-kerkelijken hebben het minst fiducie in de huwelijksgelofte, 61 procent gelooft er niet in. Onder rooms-katholieken, protestanten en gereformeerden ligt dat percentage op respectievelijk 49, 39 en 21 procent. Bijna een op de tien ondervraagden denkt dat een soort huwelijkscursus voor het trouwen zou helpen. Bijna driekwart van de ondervraagden (72 procent) is het daar niet mee eens.

Van alle respondenten vindt een kwart dat scheiden moeilijker moet worden gemaakt op het moment dat er minderjarige kinderen in het spel zijn. Ruim 50 procent vindt van niet. 28 procent is voor het verplicht inschakelen van relatietherapeut bij een aanstaande scheiding. De resultaten uit het onderzoek zullen maandag in de uitzending van het televisieprogramma worden besproken.

DVD: Koko Flanel

Al kort na het onverwacht grote succes van de eerste speelfilm van Urbanus, Hector, beginnen regisseur Stijn Coninx en Urbanus met het bedenken van een soort vervolg op deze film. Ze willen daarbij niet een vervolg schrijven op het verhaal in die film, maar wel een soortgelijke sfeer oproepen en dezelfde humor naar voren laten komen. De beide Belgen besluiten daarbij uiteraard Urbanus zelf weer als hoofdpersoon ten tonele te dragen en laten hem in Koko Flanel een wel zeer opmerkelijk beroep uitoefenen: mannequin. Nu is Koko Flanel, net als zijn voorganger Hector volledig gerestaureerd op DVD uitgebracht en voorzien van een aantal extra's.


'VS inzake Guantanamo Bay net nazi's'

WWs had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens emeritus-hoogleraar strafrecht Frits Rüter van de Universiteit van Amsterdam lijkt de manier waarop de Verenigde Staten gevangenen op Guantanamo Bay behandelt op de wijze waarop het nazi-regime van Adolf Hitler met gedetineerden omsprong. De strafrechtdeskundige noemt het plan van de VS om op Guantanamo Bay 200 permanente cellen te bouwen voor van terrorisme verdachte mensen een flagrante schending van de mensenrechten en een complete uitholling van de rechtsstaat.

Volgens Rüter doet de VS nu precies hetzelfde als de nazi's deden: ''mensen vasthouden zonder recht of titel, er komt geen rechter aan te pas en de politie beslist wanneer je wordt opgesloten en vastgehouden.'' Eerder liet een Amerikaanse overheidsfunctionaris weten dat de meerderheid van de gevangenen die op Guantanamo Bay vast zitten, niet eens meer verhoord worden. Ze blijven echter wel vastzitten, omdat de VS bang is dat ze na hun vrijlating een terroristische bedreiging kunnen gaan vormen.

De regering van de VS heeft meerdere malen aangegeven dat ze de gedetineerden op Guantanamo Bay beschouwen als "vijandige strijders" waarop de conventies van Genève over behandeling van krijgsgevangenen niet - of niet volledig - van toepassing zijn. De meesten zitten dan ook vast zonder aanklacht en de toegang tot advocaten is zeer beperkt.

'Stop uitwijzen naar VS'
Rüter vindt dat minister Piet-Hein Donner van Justitie namens Nederland moet weigeren nog langer verdachten uit te wijzen naar Amerika, ''wegens gebrek aan vertrouwen'' in het Amerikaanse rechtssysteem. Een dergelijk signaal zou volgens hem ''inslaan als een bom". "Je staat te buitengewoon te kijk als iemand roept dat je bent aangeland op het niveau van een criminele dictatuur.''

De uitspraken van Rüter komen uit het Radio 1-programma 'De Andere Wereld', dat vanochtend door de IKON werd uitgezonden.

Vakantiehuisje zorgt voor file op A8

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen rondvliegend vakantiehuisje zorgde vrijdag voor opstoppingen op de snelweg A8 bij Zaandijk. Het huisje werd door sterke rukwinden van een vrachtwagen geblazen. De prefab-woning, die was bevestigd aan de oplegger van de wagen, belandde uiteindelijk in de berm. De constructie bleek niet sterk genoeg om de stormwind te trotseren.

De bestuurder dacht aanvankelijk met een klapband van doen te hebben, maar zag vervolgens in de achteruitkijkspiegel het huisje in de berm staan. Een grijper heeft het geval later verwijderd, waarna het in een container is beland.

Barney wint Lakeside

Raymond van Barneveld heeft de Lakeside World Professional Darts Championships 2005 gewonnen. Hij versloeg in een niet al te spannende finale de Engelsman Martin Adams met zes sets tegen twee.

De finale begon spannend, met een eerste set die met 3-2 naar Adams ging, nadat "Barney" veel mogelijkheden op setwinst had laten liggen. Hierna kwam de Nederlander echter in zijn ritme en won hij vijf sets op rij. Adams gaf weinig tegenstand, en Van Barneveld leek over hem heen te walsen. Het leek nog heel even spannend worden toen Adams de zevende set, die Van Barneveld was begonnen, knap met 3-0 op zijn naam schreef, maar dit bleek een incident. Van Barneveld gooide goed verder en won de partij.

Barney kan morgen een cheque van 50.000 pond gaan innen. Het is de vierde keer dat hij het toernooi wint.

Darts: Uitslag finale Lakeside

Raymond van Barneveld heeft de Lakeside World Professional Darts Championships 2005 gewonnen. Hij versloeg in een niet al te spannende finale de Engelsman Martin Adams met zes sets tegen twee.

De finale begon spannend, met een eerste set die met 3-2 naar Adams ging, nadat "Barney" veel mogelijkheden op setwinst had laten liggen. Hierna kwam de Nederlander echter in zijn ritme en won hij vijf sets op rij. Adams, als zevende geplaatst en voor het eerst in de finale, gaf weinig tegenstand en Van Barneveld (1) leek over hem heen te walsen.

Het leek nog heel even spannend worden toen Adams de zevende set, die Van Barneveld was begonnen, knap met 3-0 op zijn naam schreef, maar dit bleek een incident. Van Barneveld leek niet echt onder de indruk, gooide enkele goede scores en won de partij door dubbel zestien uit te gooien.

Barney kan morgen een cheque van 50.000 pond gaan innen. Het is, na 1998, 1999 en 2003, de vierde keer dat hij het toernooi wint.

Vier gewonden bij steekpartijen in Alkmaar

pegakemi, Riot, Ome.Fleer, radiating en _4ever_ hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In Alkmaar zijn dit weekend bij vier steekpartijen op verschillende plaatsen vier mensen gewond geraakt. Geen van de gewonden verkeert in levensgevaar, maar ze moesten wel alle vier in het ziekenhuis opgenomen worden. Een verband tussen de steekpartijen sluit de politie niet uit.

De eerste twee steekpartijen vonden plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Victoriepark. Een 23-jarige man uit Egmond werd daar door drie onbekende mannen opgewacht en in zijn buik gestoken. De volgende nacht werd een 15-jarige jongen uit Alkmaar in hetzelfde park in zijn rug gestoken.

De derde steekpartij vond een uur na de tweede plaats, toen een 44-jarige man ook in zijn rug werd gestoken. Dit gebeurde bij een fietstunnel vlakbij het Victoriepark. Een half uur later was het opnieuw raak, ditmaal in een park tussen Alkmaar en Oudorp. Daar probeerde een man een 22-jarige vrouw van haar fiets te trekken. De vrouw wist te ontkomen, maar werd wel in haar rug gestoken.

De politie betrekt ook andere geweldsincidenten van de afgelopen tijd in het onderzoek. Zo werd er vorige maand ook al een 43-jarige man in zijn rug gestoken in het Victoriepark, en raakte er vorige week een 53-jarige man zwaargewond toen hij werd opgewacht bij zijn woonboot.

Volgens de politie is het opvallendste verband dat de meeste slachtoffers in hun rug werden gestoken. Ook lijkt er in geen van de gevallen een directe aanleiding te zijn geweest, en waren de slachtoffers in alle gevallen alleen.

Twee vermisten bij bootongeval Limburg

brandweerfotograaf, coach4all en macromarkt.nl hadden ons via de submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsBij de stuw van het Limburgse Borgharen bij Maastricht zijn bij een ongeluk met een plezierjacht acht personen te water geraakt. Zes van hen, vier kinderen en twee volwassenen, zijn door brandweer en politie uit het water gehaald. Naar de overige twee personen wordt nog gezocht.

Volgens de politie kreeg de boot in de stuw motorpech, waarna het vaartuig tegen de zijwand van de stuw botste en zeven meter omlaag viel. De opvarenden zijn twee gezinnen. De vermisten zijn de beide vaders. Een groot aantal hulpverleners is op zoek naar de twee mannen en het wrak van de motorboot. Ze krijgen daarbij hulp van een helikopter met infraroodcamera's. De vier kinderen en de beide moeders zijn met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Vrouw gewond na val uit trein

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 28-jarige vrouw is gisteravond uit de trein gevallen en hierbij gewond geraakt aan haar gezicht, zo heeft het Korps Landelijke Politiediensten gemeld. Hoe het kan dat de vrouw uit de trein viel, is nog niet bekend, er is een onderzoek ingesteld.

De Arnhemse was van Zwolle op weg naar Roosendaal en viel ter hoogte van Gilze Rijen uit de trein. De politie trof haar later bebloed aan op het station van Gilze Rijen. De vrouw werd opgenomen in het ziekenhuis.

Soul Calibur remake op de Nintendo DS

Een aantal maanden geleden was er een gerucht dat er een Soul Calibur voor de DS zou verschijnen. Dit gerucht blijkt dus te kloppen: in het officiële Nintendo Magazine in Latijns-Amerika heeft Namco laten weten dat ze bezig zijn met een Soul Calibur game voor de Nintendo DS. Het spel wordt een remake van Soul Calibur I op de dreamcast. Grafisch gezien zou deze versie beter moeten worden en ook het geluid zal worden verbeterd. Wanneer deze game precies zal uitkomen is nog niet bekend gemaakt, evenals hoe er gebruik gemaakt zal worden van het tweede scherm.

CU/SGP en SP tegen Europese Grondwet

Icoon politiek buitenland nieuwsDe europarlementariërs van de SP en ChristenUnie/SGP zullen tegen het ontwerp van de Europese Grondwet stemmen. Dat blijkt uit een rondgang langs de Nederlandse parlementsleden. Deze week zal er in het europarlement worden gestemd over het ontwerp. Zowel SP als de gezamenlijke fractie CU/SGP hebben twee zetels in Brussel.

De meeste andere Nederlandse fracties zijn wel voor. Van Paul van Buitenen van Europa Transparant is de mening onbekend, zijn fractiegenote Els de Groen twijfelt. Het europarlement zal woensdag in meerderheid ongetwijfeld instemmen met de ontwerpgrondwet voor de Europese Unie. Vervolgens zal de grondwet in een referendum aan onder meer de Nederlandse kiezers worden voorgelegd. SP, de ChristenUnie en de SGP zullen voor dit referendum, dat in mei gaat plaatsvinden, een nee-campagne voeren.

18-jarige vrouw uit Born vermist

Benniben19, Riot en maan_man hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De 18-jarige Jeanny Wagemans uit Born (Limburg) wordt sinds vrijdagavond vermist. De politie houdt er ernstig rekening mee dat ze slachtoffer is geworden van een misdrijf en is op zoek naar informatie over haar.

Wagemans werd op vrijdagavond om 7 uur voor het laatst gezien, toen ze met de fiets het huis van haar ouders in Born verliet, op weg naar een vriendin, eveneens woonachtig in Born. Sindsdien is ze spoorloos. Bij een zoekactie zijn in het dichtbij gelegen Grevenbicht kleren van de vrouw gevonden.


Jeanny Wagemans

Ophef na vermeende fascistische groet voetballer

FormerlyKnownAs had ons via de nieuws-submit te melden:

In Italië is ophef ontstaan nadat een voetballer van Lazio Roma een, zoals het er naar uitziet, fascistische groet maakte naar de aanhang van zijn club. Het gebeurde na de 3-1 overwinning van Lazio op stadgenoot AS Roma, speler Paolo di Canio liep op de tribunes af en maakte een gebaar met zijn rechterhand. De Italiaanse politie heeft een onderzoek ingesteld.

Lazio Roma staat sowieso al bekend als extreem-rechtse club, al sinds de voormalige fascistische leider Mussolini er een vaste gast op de tribunes was. Ook supporters laten zich vaak niet onvermeld en maken zich, in daad en woord, geregeld schuldig aan extreem-rechtse uitingen. De laatste jaren kwamen ze onder meer in het nieuws door het bekladden van het huis van een donkere speler en het mishandelen van enkele journalisten. Vorig jaar braken er tijdens de wedstrijd tegen AS Roma ernstige rellen uit, waarna de wedstrijd werd stilgelegd.

De club beleeft opnieuw een slecht seizoen, waardoor de blijdschap na de overwinning op de grote rivaal extra groot was. Di Canio speelde goed en scoorde een mooie goal. Na de overwinning liet hij zich gaan. Zijn gebaar, vroeger vaak gebruikt door Mussolini, zou zijn toegejuicht door een deel van de Lazio-fans. Nu wordt onderzocht of Di Canio een strafbaar feit heeft gepleegd. In november 2001 kreeg de speler nog de Fair Play Award, nadat hij in een wedstrijd een grote kans liet lopen omdat de keeper van de tegenpartij geblesseerd was.

Di Canio
Paolo di Canio

Besmettingsgevaar bij rampen overschat

Flumina herschreef en submitte het volgende bericht, waarvoor dank!

Icoon Wetenschappelijk nieuwsHet besmettingsgevaar van epidemieën bij rampen zoals in Azië wordt overschat. Dit beweert Oliver Morgan, onderzoeker aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Het zo snel mogelijk bergen van lichamen lijkt dan ook niet nodig.

Oliver Morgan heeft onderzoek gedaan bij recente grote rampen. Slachtoffers bij deze rampen zijn overleden door de directe gevolgen van de ramp en niet door besmettelijke ziektes. De lichamen zullen daarom geen bronnen zijn voor epidemieën. Sterker nog: eventuele ziektekiemen die al aanwezig waren kunnen niet meer in het lichaam overleven. Wel wijst hij erop dat lichamen het grondwater kunnen besmetten. Juist het begraven van lichamen kan dat vergroten.

Reddingswerkers kunnen wel een gezondheidsrisico lopen, maar dat is niet groter dan bij het verlenen van medische zorg. Maatregelen als het dragen van handschoenen en andere eenvoudige hygiënische maatregelen is meer dan voldoende.

Ajax-voorzitter wil af van 'joods imago' Ajax

Riot had ons via de nieuws-submit te melden:

Voorzitter Jaakke van Ajax wil af van het joodse imago dat aan de club hangt, zo zei hij vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak. Een deel van de aanhangers van de voetbalclub gebruikt al jaren de geuzennaam joden, bijvoorbeeld bij het aanmoedigen van de spelers.

"Laat ik voor alle duidelijkheid vooropstellen dat ik er geen enkele twijfel over heb dat onze aanhang geen antisemitische gevoelens of gedachten heeft", aldus Jaakke. "Echter, het roept zeker in een samenleving met de spanningen van vandaag wel dat soort gevoelens op bij anderen. In dit geval kwetst deze affichering ook een groot deel van onze eigen aanhang. Ajax wil van dat imago af en zal daartoe het nodige ondernemen."

"We weten dat het geen gemakkelijk onderwerp is en dat het in het verleden ook is geprobeerd. Bij de supporters roept het emoties op, omdat het immers een deel van hun identiteit betreft. Het is te gemakkelijk om die gevoelens simpel weg te wuiven. Toch doen we een beroep op de supporters om voor dit beleid open te staan en mee te denken." In de pogingen om de joodse associatie een halt toe te roepen zal het joodse oud-bestuurslid en erelid Uri Coronel een belangrijke rol spelen. Hij heeft inmiddels al met supporters gesproken.

"De paradox dat wij zogenaamd een jodenclub zijn, maar dat joden het moeilijk vinden om onze wedstrijden te bezoeken, moet van tafel", sloot Jaakke af.

Kort geding schrijver tegen regionale zenders

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

De schrijver Walter Kamp zal maandag een kort geding aanspannen tegen de regionale zenders RTV Utrecht en RTV West. Beide zenders weigerden vorig jaar om een reclamespot voor zijn nieuwste boek, 'Judas', uit te zenden.

In de spot wordt de vraag "Was Jezus homo?" gesteld, hetgeen bij de zenders niet door de beugel kon. De spot zou te kwetsend zijn voor de gelovige achterban van de zenders. In 'Judas', dat handelt over de laatste week in het leven Van Christus, wordt beschreven dat Christus homoseksueel was en daarvoor werd gearresteerd en ter dood veroordeeld.

"Ik vind dit een bijna fundamentalistische reactie van de zenders. Ik dacht dat het woord homo geen negatieve lading meer had", aldus Kamp vandaag. Voorts meldt hij dat het spotje de hele maand december op AT5, RTV Rijnmond en RTV Noord Holland wel is uitgezonden. Hij zal zich in het kort geding via zijn advocaat, Oscar Hammestein, beroepen op artikel 7 van de Grondwet - vrijheid van meningsuiting met betrekking tot handelsreclame - en artikel 10, het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

De beide televisiestations menen echter ook in hun recht te staan. Zij beroepen zich op hun algemene voorwaarden, op grond waarvan aangeboden reclame-uitingen op religieuze gronden kunnen worden afgewezen. Beide zenders waren vandaag niet bereikbaar voor commentaar.


Kamps boek 'Judas'.

Groenendaal/Vd Brand NK veldrijden

Richard Groenendaal en Daphny van den Brand hebben in het Gelderse Zeddam de Nederlandse titel veldrijden veroverd.

De coureur uit de Rabobank-formatie kreeg dit keer fors tegenstand. Na materiaalpech in de beginfase, onder meer een lekke band, kwam Groenendaal op stoom. Wilant van Gils zette flink aan, Groenendaal pikte aan. Vervolgens klaarde hij echter het karwei vakkundig. Zijn achtste titel was daarmee een feit. Groenendaal won in zijn carriere in totaal al 14 nationale titels.

Bij de dames won Daphny van den Brand de titel. Anders als bij de heren had ze geen zware tegenstand te duchten. Op het parcours waar in 2006 de WK zijn, sloeg Van den Brand in de eerste ronde een gat. Alleen Melchers en Vos konden aanvankelijk volgen, maar Van den Brands tweede versnelling werd hun te veel. Van den Brand won zo haar zevende nationale titel in acht jaar fietsen.

De KNWU heeft bekend gemaakt dat volgend jaar het Noord-Brabantse Huijbergen plaats van handeling zal zijn.


Heren Elite
1 Richard Groenendaal
2 Wilant van Gils
3 Maarten Nijland

Dames Elite
1 Daphny van den Brand
2 Marianne Vos
3 Mirjam Melchers

Soort dieet maakt niet veel uit

Flumina had ons via de nieuws-submit het volgende heschreven bericht te melden:

Amerikaanse onderzoekers van het Tufts-New England Medical Center in Boston hebben enkele populaire diëten met elkaar vergeleken om inzicht te krijgen welk dieet het best werkt om af te vallen. Hun resultaten staan in The Journal of the Medical American Association. Conclusie: het soort dieet maakt niet uit, maar het ene dieet is wel makkelijker vol te houden dan de ander.

Vier groepen van elk veertig volwassenen met overgewicht kregen een bepaald dieet toegewezen: het Atkins dieet, het Ornish vegetarisch dieet, het Weight Watchers plan en The Zone dieet. De vrijwilligers die een dieet een jaar lang vol hielden, een kwart van het totaal, verloren ca. vijf procent van hun lichaamsgewicht. Ook verminderden bij hen de risicofactoren voor hartziekten, zoals het cholesterolgehalte. De verschillen tussen die diëten onderling waren minimaal, bij het ene dieet waren echter meer afhakers dan bij de ander. Het Atkins- en Ornish-dieet werden door de minste mensen volgehouden, dit omdat de maaltijden erg vies werden bevonden.

Wim Saris, hoogleraar humane voeding aan de Universiteit van Maastricht, staat niet versteld van de onderzoeksresultaten. "Het gaat uiteindelijk om de calorieën die je binnen krijgt. Of dat nu via vet, koolhydraten of eiwitten gebeurt, maakt niet zoveel uit", zo gaf hij aan. Zijn voorkeur gaat naar het Weight Watcher plan. Hiervan mag je in principe alles eten, maar wel binnen een bepaald puntensysteem.

Schaatsen: Uitslagen EK Allround

Schaatser Jochem Uytdehaage is in Heerenveen Europees Kampioen Allround geworden. De Nederlander won uiteindelijk met een miniem verschil van zijn grootste concurrent: debutant en Nederlands kampioen Sven Kramer. Ook de plaatsen drie en vier gingen naar Nederlanders, respectievelijk Carl Verheijen en Mark Tuitert.

Vandaag werd bij de mannen enkel de 10 kilometer gereden, hierop was de Noor Oystein Grødum in een tijd van 13.06,81 ruim de sterkste. Sven Kramer reed echter ook een zeer sterke tijd (13.09,65), waardoor Uytdehaage het nog uit zijn tenen moest halen om kampioen de worden. Hij hield op de laatste afstand slechts enkele seconden over, maar pakte de eindzege, en dat in een nieuw Nederlands record punten.

Tuitert, die na drie afstanden aan de leiding ging, viel op de 10 kilometer tegen en zakte terug naar de vierde plaats. Hierdoor moet hij over twee weken een skate-off rijden om een plek voor het WK Allround veilig te stellen. De beste niet-Nederlander werd de Noor Eskil Ervik, op de vijfde plaats.

Bij de vrouwen waren de Duitse dames weer eens oppermachtig. Op de laatste dag veranderde er weinig aan het klassement. Anni Friesinger was weer absoluut de sterkste en prolongeerde haar titel. Haar landgenotes Daniela Anschütz en Claudia Pechstein, die vandaag de 5000 meter won, volgden haar op de tweede en derde plaats. Hierna volgden de Nederlanders, op de plaatsen vier t/m zeven eindigden respectievelijk Ireen Wüst, Renate Groenewold, Frederique Ankoné en Moniek Kleinsman.

Kijk voor meer sportnieuws en de precieze schaatsuitslagen op Sport.fok.nl!

EK allround : uitslag 10.000 meter mannen

Jochem Uytdehaage is de nieuwe Europees kampioen allround bij de mannen geworden. De Nederlander moest in de afsluitende 10 kilometer zijn directe rivaal Mark Tuitert 0.08 seconde voorblijven, en daar slaagde de 28-jarige schaatser royaal in.

Het Nederlands succes was compleet, omdat de eerste vier plaatsen in het eindklassement geheel Nederlands waren. Mark Tuitert duikelde van de eerste naar de vierde plaats terug na een mindere 10.000 meter.

De afsluitende afstand, de 10.000 meter, was een prooi voor de Noor Oystein Grødum die met een tijd van 13.06,81 ongrijpbaar was voor de rest. Sven Kramer knokte zich in een erg mooie race naar de tweede plaats in een tijd van 13.09,65. Derde op de afsluitende afstand werd Carl Verheijen in een tijd van 13.16,30.

Eindstand EK Allround mannen :

1. Jochem Uytdehaage 150.977
2. Sven Kramer 151,107
3. Carl Verheijen 151.488
4. Mark Tuitert 151.753
5. Eskil Ervik (Noo) 151.834
6. Enrico Fabris (Ita) 151.877
7. Ivan Skobrev (Rus) 153.856
8. Oystein Grødum (Noo) 154.071

Alberto weg bij Porto

De Braziliaan Carlos Alberto vertrekt per direct bij FC Porto.

De aanvaller, die vorig jaar in de UEFA Champions League-finale tegen AS Monaco scoorde voor Porto, gaat voor drie miljoen euro naar het Braziliaanse Corinthians. Een andere Braziliaan van de Portugese club, Derlei, staat op het punt om naar Dinamo Moskou te verhuizen.

Alberto verhuisde in januari 2004 van Fluminense naar de Portugese club. De twintigjarige aanvaller keert nu weer terug naar zijn vaderland,waar Corinthians grote plannen heeft. Zo werd de club onlangs overgenomen door MSI met geldschieter Kia Joorabchian en werd ook al Carlos Tévez van Boca Juniors gehaald.

EK allround : uitslag 5000 meter vrouwen

Anni Friesinger is opnieuw Europees kampioene allround schaatsen geworden. Op de laatste afstand, de 5000 meter, kwam haar leidende positie geen enkel moment meer in gevaar.

Friesinger, die eerder de 500 meter, de 1500 meter en de 3000 meter voor zich opeisde, eindigde achter landgenote Pechstein als derde op de laatste afstand. Renate Groenewold herstelde zich goed van de slechte eerste en tweede dag, door als tweede te eindigen op de 5000 meter.

Ireen Wust verloor op de 5000 meter haar derde plaats in het algemeen klassement aan Pechstein, waardoor het hele eindpodium Duits is. Met haar vierde plaats in het eindklassement was Wust wel de beste Nederlandse.

Eindstand EK Allround vrouwen :

1. Anni Friesinger (Dui) 162.530
2. Daniella Anschutz (Dui) 163.691
3. Claudia Pechstein (Dui) 164.076
4. Ireen Wust 164.386
5. Renate Groenewold 164.812
6. Frederique Ancone 165.190
7. Moniek Kleinsman 165.270
8. Nicola Mayr (Ita) 166.770

Phantom gespot op CES

De console waarvan iedereen zich afvroeg of deze wel echt bestond, is gespot op de Consumer Electronics Show. Op de stand van NVIDIA heeft de Phantom een speciaal plekje gekregen.

De console moet ergens dit jaar uit gaan komen en de prijs zal tussen de $199 en $299 moeten liggen. De Phantom krijgt een GeForce FX 5700 grafische processor, een AMD Athlon 2500+ CPU en een 80GB harde schijf. De spellen die de Phantom zal gaan draaien, zijn gewone pc spellen.

Bij de Phantom komt ook een abonnement, welke de speler laat kiezen tussen 5 a 10 spellen per maand voor ongeveer $20. De precieze details van de abonnementsvormen zijn nog niet uitgewerkt, maar de speler zal elke maand een lijst met spellen krijgen, welke hij/zij kan gaan spelen.

De besturing geschied door middel van een muis toetsenbord combinatie, welke ook op de foto hieronder staat. Door het design van deze combinatie is het mogelijk om vanaf je schoot een FPS te spelen met een muis en toetsenbord en het is zowel voor links- en rechtshandigen te gebruiken.

Koefnoen krijgt een tweede seizoen

Icoon Showbiz nieuws Het populaire satirische programma Koefnoen zal later dit jaar terugkomen voor een tweede seizoen. Dat heeft de AVRO, die het programma uitzendt, zondag via haar website bekendgemaakt. In Koefnoen zijn onder andere Owen Schumacher en Paul Groot te zien, die eerder bekend werden door hun imitaties in Kopspijkers. Het is nog niet bekend wanneer het tweede seizoen van start zal gaan.

Koefnoen trok meteen vanaf het begin veel kijkers bij de uitzending op vrijdagavond. Soms trokken de herhalingen op zondag zelfs nog meer kijkers dan de uitzending op vrijdag. De uitzending op oudejaarsavond trok zelfs 1,1 miljoen kijkers, reden genoeg voor de AVRO om er een tweede seizoen aan vast te plakken.


Koefnoen is vooral bekend om de imitaties

VS overwegen inzet doodseskaders in Irak

lr817086 en _4ever_ hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het blad Newsweek meldt dat er binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt nagedacht over de inzet van zogenaamde doodseskaders in Irak. Speciale eenheden zouden Iraakse eskaders moeten opleiden die vervolgens de leiders van opstandelingen moeten uitschakelen. De eskaders zullen voornamelijk bestaan uit Koerdische peshmerga-strijders en Sjiitische militieleden.

De Amerikanen in Irak ondervinden momenteel veel weerstand van opstandelingen die alles in het werk stellen om de verkiezingen op 30 januari te verhinderen door dood en verderf te zaaien. De opstandelingen bestaan voornamelijk uit de soennitische aanhangers van het voormalige bewind van Saddam Hussein en extremistische buitenlandse strijders.

De inzet van doodseskaders is voor het Amerikaanse leger niet nieuw. Twintig jaar geleden werd deze tactiek al toegepast in Latijns-Amerika om linkse guerrilla's te doden. Newsweek baseert zich op anonieme bronnen in het Pentagon.

Paul Newman (79) ongedeerd na race-ongeval

Filmacteur Paul Newman (79) wist ongedeerd uit zijn brandende race-wagen te komen, nadat hij tijdens een trainingsrit een ernstige crash maakte. De bejaarde acteur wil volgende maand deelnemen aan de 24-uursrace van Daytona Beach, een race die hij in 1995 in de GTS-klasse op zijn naam schreef.

Newman spinde in een bocht van het circuit, waarna zijn bolide in de brand vloog. Hij had het geluk dat het vuur in het motorcompartiment bleef en zich niet verder verspreidde. De coureur werd voor medisch onderzoek naar het ziekenhuis gebracht, maar bleek niets te mankeren. "Ik heb geen idee wat er is gebeurd. Op een of andere manier vloog mijn auto in brand. Ik maak het goed", verklaarde Newman later.

Paul Newman ongedeerd na race-ongeluk
Paul Newman (l) en de bolide waarmee hij later crashte

Dode bij ongeluk met Amerikaanse onderzeeër

WWs en Saint_One hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Bij een ongeluk met de Amerikaanse atoomonderzeeër San Francisco is één dode gevallen en zijn 23 bemanningsleden gewond geraakt. De onderzeeër botste zaterdag tegen een object in de Stille Oceaan, op meer dan 500 kilometer ten zuiden van het Amerikaanse eiland Guam. Over de oorzaak is nog niets bekend.

De medische staf die in allerijl naar de onderzeeër werd overgebracht kon niet meer voorkomen dat een zwaargewond bemanningslid zondag aan zijn verwondingen overleed. Het is nog niet duidelijk wat de onderzeeër geraakt heeft. De diepte van de oceaan op de plaats van het ongeval is niet direct bekendgemaakt, maar vermoedt wordt dat de onderzeeër aan de grond is gelopen.

De San Francisco, met 137 bemanningsleden aan boord, is op eigen kracht weer losgekomen, en is onderweg naar Guam. De onderzeeër wordt daarin begeleid door vliegtuigen van de marine en de kustwacht. De kernreactor van de atoomonderzeeër zou niet beschadigd zijn.

De USS San Francisco
De USS San Francisco op archiefbeeld

Abbas aan kop bij Palestijnse verkiezingen

Icoon Israel / Palestina Voor het eerst sinds 1996 kunnen de Palestijnen vandaag weer een nieuwe president kiezen. Er zijn zeven kandidaten, maar het staat al bijna vast dat Mahmoud Abbas de verkiezingen gaat winnen. Abbas is de voorzitter van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO en ook de presidentskandidaat van de Fatah-partij, waartoe de op 11 november overleden ex-president Yasser Arafat ook behoorde.

Opiniepeilingen geven Abbas 65 procent van de stemmen waarmee hij een straatlengte voorsprong heeft op de tweede kandidaat, Mustafa Barghouthi. De onafhankelijke linkse Barghouthi kan waarschijnlijk rekenen op zo'n 20 procent van de stemmen.

Volgens Barghouthi zijn er al onregelmatigheden geconstateerd in het proces. Hij zei zondag na het uitbrengen van zijn stem dat er problemen zijn met de inkt die een aantal stembureaus gebruiken om te markeren wie er al gestemd heeft. Die inkt zou makkelijk weg te halen zijn met speeksel of met water. Ook een advertentie voor Abbas in een zondagskrant zou tegen de regels zijn, omdat vrijdag officieel de laatste campagnedag was.

Abbas zei na het uitbrengen van zijn stem dat de verkiezingen tot nu toe 'fantastisch' verlopen. "Ik heb gehoord dat er een hoge opkomst is, vooral bij de vrouwen, en dat is een hele goede zaak", aldus Abbas. De hoge opkomst en het ordelijke verloop van de verkiezingen zouden volgens hem een signaal zijn waaruit blijkt dat de Palestijnen graag een democratie willen.

Er kan nog gestemd worden tot 18.00 uur Nederlandse tijd, maar de uitslag wordt pas maandag verwacht.

SF-boeken basis voor MMOG Alvin's World

De bekende SF-schrijver Orson Scott Card heeft aangekondigd dat eGenesis, bekend van A Tale in the Desert, een Multi-player Online Game gaat maken op basis van zijn serie boeken over Alvin Maker. A Tale in the Desert is een combat-vrije MMORPG waarin spelers samen een beschaving moeten opbouwen in het oude Egypte.

De serie boeken van Orson Scott Card speelt zich af in een alternatief Amerika in het begin van de 19e eeuw. In deze wereld bestaat magie. Alvin Maker is de zevende zoon van een zevende zoon en hij moet leren zijn gave te gebruiken, maar wordt daarin tegengewerkt door donkere machten.

Andy Tepper, de lead designer van ATITD, zag in de "Tales of Alvin Maker"-serie een nieuwe mogelijkheid voor een non-combat-centered community-building game. Het doel van het spel zal bestaan uit het opbouwen van de "Crystal City" en het vermijden van een burgeroorlog. Spelers krijgen de beschikking over vier verschillende soorten magie en een technologie-route, zodat er veel manieren zijn om je character te ontwikkelen.

Het is nog niet bekend wat de kosten van een abonnement zullen zijn, noch wanneer het spel klaar zal zijn. Orson Scott Card zal vooral betrokken worden bij het ontwikkelen van ideeën en mogelijkheden voor gebeurtenissen die plaatsvinden in Alvins wereld die niet in de boeken beschreven zijn. Hij zegt daarover: "I will help mostly by coming up with ideas and possibilities for "off-track" events -- things that are happening in Alvin's world, but which will never show up in the books. I will also protect the books by making sure that the game doesn't contradict them in any serious way."

Valencia wint, Sevilla verspeelt punten

Valencia CF heeft de eerste stadsderby in veertig jaar tegen Levante UD met 2-1 gewonnen.

Bij rust was het nog 0-0, maar na de pauze maakten Rubén Baraja met een kopbal en Mista uit een vreemde klutssituatie in korte tijd 2-0 voor de thuisploeg. Edwin Congo wist de schade nog enigszins te beperken door de 2-1 te scoren. Door de overwinning kwam Valencia tot op zeven punten van koploper Barcelona.

Sevilla verspeelde kostbare punten, in de thuiswedstrijd tegen Getafe CF bleef de nummer vier van de Primera Division op 0-0 steken.

Zondag speelt Barcelona nog uit tegen Villarreal CF, en Atlético Madrid ontvangt in eigen huis stadsgenoot Real Madrid.

Marathonschaatsers krijgen 'rode kaart'

Icoon Sport nieuwsWildwesttaferelen in een schaatsmarathon zorgden gisteren voor een primeur; twee schaatsers kregen van arbiter Henk Keyzer de rode kaart en zullen voor één wedstrijd worden geschorst. De wedstrijd in Haarlem werd uiteindelijk gewonnen door de Fransman Cédric Michaud, maar meer spraakmakend was de diskwalificatie van klassementsleider Miel Rozendaal en runner-up Roel van Hest.

Halverwege de koers raakte Rozendaal met een achteruittrappende beweging zijn rivaal vol op de knie. Van Hest liet zich niet onbetuigd, en sloeg Rozendaal vervolgens op de heup. Het duw- en trekwerk tussen de twee was daarna niet over. Voormalig elfstedenwinnaar Henk Angenent was ooggetuige. "Ik reed achter de twee kemphanen en ik heb het tweetal na de eerste aanvaring gewaarschuwd dat ze moesten stoppen met het duw- en trekwerk. Maar ze waren niet te temmen. Het is niet meer dan terecht dat ze de rode kaart kregen", aldus Angenent.

Van Hest reageerde na afloop onthutst. "Het was maar goed dat ik een kniebeschermer droeg, anders had mijn onderbeen misschien geamputeerd moeten worden. Natuurlijk ben ik ook in de fout gegaan. Ik had mijn handen thuis moeten houden." Rozendaal bood na afloop zijn excuses aan. "Ik had me moeten inhouden. Maar Van Hest zit me al weken letterlijk en figuurlijk op de hielen. Vandaag was dat weer het geval en in een reflex trapte ik toen achteruit. Ik was zo vreselijk kwaad."

-
Meer sportnieuws lees je op sport.fok.nl!

Warners en Ruckstuhl Atleten van het Jaar

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de KNAU, de Nederlandse atletiekbond, zijn Chiel Warners en Karin Ruckstuhl verkozen tot Atleet en Atlete van het Jaar.

De twee kregen respectievelijk de de Herman van Leeuwen Beker en de KNAU Beker uitgereikt. Warners, een tienkamper, werd verkozen door de leden van de KNAU boven Rens Blom, Gert-Jan Liefers, Simon Vroemen en Bram Som. Zevenkampster Ruckstuhl kreeg de voorkeur boven Joan van den Akker, Lieja Tunks-Koeman, Debby van der Schilt en Lornah Kiplagat.

De Wim de Beer-plaquette werd uitgereikt aan Marko Koers, Troy Douglas en Letitia Vriesde, die de prijs kregen vanwege hun bijdrage aan de populariteit van de atletieksport in ons land.

Geldropse wijk dicht na vrijkomen asbest

geldropse_polleke en brandweerfotograaf hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Geldropse wijk de Burcht is sinds gisteravond grotendeels afgesloten omdat er bij een brand asbest is vrijgekomen. De brand vond plaats in een loods van houthandel Delen aan de Burchtstraat in de Brabantse plaats. Bij de brand, die vanochtend rond zes uur helemaal geblust was, vielen geen slachtoffers.

De witte asbest, de minst schadelijke soort, zat in het golfplaten dak van de loods. Vandaag wordt onderzocht hoeveel asbest er in de wijk ligt en hoe de stof moet worden opgeruimd. Om deze reden is bewoners van de wijk geadviseerd zo veel mogelijk binnen te blijven. Alleen in dringende gevallen mogen mensen de wijk verlaten. Ook is het tot zeker deze middag niet mogelijk om met de auto de wijk binnen te gaan.

"Het Limburgs is géén dialect"

Necromancer had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Limburgs is een zelfstandige taal. Dat zegt Jean Frins in zijn scriptie. Hij deed als student aan de universiteit van Groningen onderzoek naar de vraag of Limburgs een dialect van het Duits of Nederlands is of niet.

Hij liet 50 personen die tussen Eupen en Aken wonen 114 zinnen in het Limburgs beoordelen. Ze moesten vervolgens aangeven of die zinnen correct geformuleerd waren in het Nederlands of Duits. Hieruit concludeerde Frins dat het Limburgs niet alleen specifieke woorden kent, maar ook syntactische kenmerken die in geen enkele andere taal ter wereld voorkomen.

90 procent diefstallen Vaticaan onopgelost

Hoe pauselijk en vroom de omgeving ook mag zijn, in het Vaticaan wordt heel wat afgestolen. De slachtoffers zijn niet zozeer de 492 inwoners van het Vaticaan, maar de 18 miljoen bedevaarders en toeristen die jaarlijks het mini-staatje bezoeken. Zij worden vaak op het Sint Pietersplein en in musea beroofd en negentig procent van deze diefstallen blijft onopgelost.

Volgens procureur Picardi ligt de lage ophelderingsgraad voornamelijk aan de traagheid van de strafprocedure van de Vaticaanse rechtbank. Ook het feit dat meestal buitenlanders de dupe zijn van de diefstal speelt mee.

Doden door storm in Europa

radiating had ons via de nieuws-submit te melden:

De storm die gisteren over Europa trok heeft in delen van het continent voor veel overlast gezorgd. In Denemarken kwamen twee mannen om het leven toen ze werden geraakt door een weggewaaid dak, twee andere Denen vonden de dood toen bomen op hun voertuigen belandden. Ook in Zweden kwamen hierdoor drie mensen om het leven.

Het hoge water leidde ertoe dat de Noord-Britse stad Carlisle volledig van de buitenwereld was afgesloten. Alle toegangswegen waren overstroomd. Helicopters en bootjes kwamen er aan te pas om de inwoners van hun daken te halen. In totaal moesten meer dan 3000 mensen in veiligheid worden gebracht. Duizenden woningen stonden voor een deel onder water en in 110.000 huishoudens viel de stroom uit.

Ook boten hadden last van het slechte weer. Voor de kust van Schotland liep een veerboot aan de grond. Niemand van de honderd opvarenden raakte gewond, maar zij kunnen omwille van het weer pas vandaag van het veer gehaald worden. Veel veerboten op de Noord- en Oostzee bleven uit voorzorg in de haven liggen.

Van Hoogdalem terug op het voetbalveld

Marco van Hoogdalem is zaterdag weer teruggekeerd op het voetbalveld. De Nederlander, die door een leveraandoening lang was uitgeschakeld, won met Schalke 04 een oefenwedstrijd tegen Preußen Münster.

De 32-jarige voetballer kwam in de 62e minuut van de wedstrijd als invaller in het veld en speelde een zeer degelijk half uur. Schalke 04 won de wedstrijd tegen Preußen Münster, dat uitkomt in de Regionalliga, met 4-1, waaronder een doelpunt van de Nederlander Niels Oude-Kamphuis, die vanaf twintig meter hard in de kruising schoot.

Van Hoogdalem kampt met het ongeneeslijke leveraandoening Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC). Na lang onderzoek door verschillende artsen bleek dat de ziekte voor Van Hoogdalem geen belemmering hoeft te zijn om te voetballen op het hoogste niveau.

Vrachtwagens verplicht rechts bij drukte

geldropse_polleke en Riot hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat start vanaf morgen een proef met het 'dynamisch inhaalverbod' voor vrachtwagens. Tijdens de verkeersdrukte op de A2 tussen Abcoude en Maarssen gaan er voortaan elektronische borden boven de weg aan waarop een inhaalverbod voor vrachtwagens staat. Later deze maand moeten ook truckers op de A2/A76 tussen Grathem en het knooppunt Ten Esschen in Limburg hier aan geloven. Vrachtwagenchauffeurs moeten dan rechts blijven rijden tijdens de spits en files.

De Europese Commissie betaalt een gedeelte van de kosten van de proef. Een inhaalverbod voor vrachtwagens is niet nieuw, maar volgens een woordvoerder van het ministerie is het wel nieuw dat het verbod alleen zal gelden als het druk is op de weg. Tijdens rustige perioden zoals vakanties zal er geen inhaalverbod worden ingesteld.

Lussen in het asfalt moeten registreren hoe druk het op de weg is. Deze worden ook al gebruikt voor de signalering van files.

Nederlands schip in nood door brand

Saint_One, radiating, Rowdie, geldropse_polleke en brandweerfotograaf hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een brand heeft ervoor gezorgd dat het Nederlandse vrachtschip 'De Schieborg' zaterdagmiddag in problemen is gekomen. Volgens de Kustwacht in IJmuiden stond de lading van het schip, dat zich voor de Deense westkust bevond, in brand.

De vijftien bemanningsleden konden allen het schip verlaten en brachten urenlang door in een gesloten reddingsboot. Rond half twee 's nachts werd de boot opgepikt door een schip van de Kustwacht. De bemanningsleden zijn overgebracht naar de Deense havenstad Esbjerg.

De opvarenden van het schip moesten vanwege het slechte weer zo lang in de reddingsboot doorbrengen. Hoewel helicopters het bootje in het oog hielden, werd besloten dat het veiliger was om de komst van een reddingsschip af te wachten.

Doelpunt en blessure Charisteas

Ajax heeft gemengde gevoelens vergehouden aan het debuut van de nieuwe spits Angelos Charisteas.

De voetballer scoorde zaterdag wel in de oefenwedstrijd tegen de amateurs van Spakenburg, maar de Griek viel ook uit met een blessure aan zijn enkel.

Op de website van de Amsterdamse club liet trainer Ronald Koeman weten dat de blessure van Charisteas meevalt. Koeman zei dat hij de spits wisselde om geen enkel risico te nemen. Ajax won de oefenwedstrijd met 5-0.

Huub Stevens denkt niet aan weggaan

Huub Stevens, die eerder deze week in verband werd gebracht met Roda JC, heeft gezegd dat hij na dit seizoen niet weggaat bij FC Köln.

De 51-jarige trainer werd als opvolger van de vertrekkende Wiljan Vloet bij Roda JC genoemd, maar ook als mogelijke opvolger van Co Adriaanse, de vertrekkend oefenmeester van AZ. Stevens zelf piekert er niet over om bij Köln weg te gaan. "Ik heb een doorlopend contract bij Köln en ben druk bezig de ploeg naar de Bundeslige te brengen. Dat is op het moment het enige dat voor mij telt.", aldus Stevens vanuit Portugal.

Stevens voegde daar aan toe dat hij een beetje moe wordt van alle verbanden die de media maakt. "Op de een of andere manier word ik in de media altijd in verband gebracht met mijn oude clubs die een nieuwe trainer zoeken. Dat was een paar maanden geleden ook weer het geval bij Schalke 04, dat toen een opvolger voor Jupp Heynckes zocht. Ik moet dan telkens aan journalisten tekst en uitleg geven, terwijl die berichten op helemaal niets zijn gebaseerd. Dat is af en toe best vermoeiend."

Stevens staat sinds de zomer van 2004 onder contract bij Köln. Hij kwam over van Hertha BSC, wat hij twee seizoenen onder zijn hoede had. Hij trainde eerder Schalke 04, waarmee hij onder andere de UEFA Cup won. Voordat hij naar Duitsland vertrok, was hij drie seizoenen lang de hoofdcoach bij Roda JC.

Van Moorsel lid van verdienste KNWU

Leontien Zijlaard-Van Moorsel is zaterdag bij de Zesdaagse van Rotterdam benoemd tot lid van verdienste van de wielerbond KNWU. De voorzitter van de Nederlandse wielerbond, Joop Atsma, maakte dit bij het afscheidsgala van de viervoudig olympisch kampioene bekend.

"Je hebt al die jaren fantastische prestaties laten zien en we hebben allemaal van je genoten", aldus Atsma tegen Van Moorsel. "Er is maar een manier om onze waardering hiervoor tot uitdrukking te brengen en daarom word je hierbij benoemd tot lid van verdienste van de KNWU."

Naast de benoeming kreeg van Moorsel een cheque van 20.000 euro van de gemeente Rotterdam voor de opleiding van talenten, waar ze zich nu op gaat richten. Van Moorsel reed daarnaast een wedstrijd met beroepsrenners als Erik Dekker en Michael Boogerd en Rene Froger trad voor haar op.

Pas tijdens het moment dat haar fiets omhoog werd gehesen naar de nok, besefte Leontien Zijlaard-Van Moorsel wat het inhield. "Daar hangt-ie dan, dacht ik. Nu is het echt voorbij. Natuurlijk is het jammer, want ik heb het al die jaren met veel plezier gedaan. Maar het geeft toch wel een lekker gevoel. Ik kan eindelijk lekker zonder druk gaan sporten."

Van Moorsel lid van verdienste KNWU

Leontien Zijlaard-Van Moorsel is zaterdag bij de Zesdaagse van Rotterdam benoemd tot lid van verdienste van de wielerbond KNWU. De voorzitter van de Nederlandse wielerbond, Joop Atsma, maakte dit bij het afscheidsgala van de viervoudig Olympisch kampioene bekend.

"Je hebt al die jaren fantastische prestaties laten zien en we hebben allemaal van je genoten", aldus Atsma tegen Van Moorsel. "Er is maar een manier om onze waardering hiervoor tot uitdrukking te brengen en daarom word je hierbij benoemd tot lid van verdienste van de KNWU."

Naast de benoeming kreeg van Moorsel een cheque van 20.000 euro van de gemeente Rotterdam voor de opleiding van talenten, waar ze zich nu op gaat richten. Van Moorsel reed daarnaast een wedstrijd met beroepsrenners als Erik Dekker en Michael Boogerd en Rene Froger trad voor haar op.

Pas tijdens het moment dat haar fiets omhoog werd gehesen naar de nok, besefte Leontien Zijlaard-Van Moorsel wat het inhield. "Daar hangt-ie dan, dacht ik. Nu is het echt voorbij. Natuurlijk is het jammer, want ik heb het al die jaren met veel plezier gedaan. Maar het geeft toch wel een lekker gevoel. Ik kan eindelijk lekker zonder druk gaan sporten."

Kijk voor meer sportnieuws op Sport.fok.nl!

Marathonzege Michaud in Haarlem

De elfde marathon in de strijd om de KNSB-beker, in Haarlem, is gewonnen door de Fransman Cédric Michaud.

Het was de derde seizoenszege voor de Fransman, die in Haarlem de snelste was in de massasprint, waarin hij Andres Landman en Jan Maarten Heideman versloeg. Miel Rozendaal blijft leider in het klassement na elf wedstrijden.

De nummers één en twee uit het algemeen klassement, Rozendaal en Roel van Hest, werden tijdens de wedstrijd gediswalificeerd en zijn voor een wedstrijd geschorst. De twee vochten tijdens de race een prive-oorlog uit, Rozendaal raakte zijn rivaal met een achteruittrappende beweging vol op zijn knie. Van Hest sloeg vervolgens Rozendaal keihard op diens heup. Rozendaal had na afloop direct spijt. "Ik ben vreselijk dom geweest.Ik had me moeten inhouden".

Twee trailers voor Unreal Championship 2

De Xbox shooter Unreal Championship 2: The Liandri Conflict heeft 2 nieuwe trailers gekregen. Het spel zal naast de gebruikelijke wapens ook melee-combat bevatten, waardoor je ook zonder vuurwapen je tegenstander te lijf kan gaan. Elk character zal zijn/haar eigen moves hebben om op hun eigen manier gebruik te maken van de omgevingen. Ook heeft elk character Adrenaline combo-powers, waarmee de snelheid en mobiliteit van de speler tot een bovenmenselijk niveau gebracht kunnen worden.

De trailers zijn hier te downloaden en zijn respectievelijk 50.97MB en 92.13MB groot.

'Foutje' VS: Bom raakt verkeerd doel

WWs, hit_me en radiating hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsEen 'foutje' van het Amerikaanse leger in Irak heeft tot minimaal vijf doden geleid. Een lasergeleide bom, bedoeld voor een pand waar opstandelingen zich zouden schuilhouden, raakte een villa in een dorp nabij Mosul in Noord-Irak. De VS heeft excuses aangeboden voor het voorval.

Volgens bewoners van het dorp Aaytha zijn zeker veertien doden te betreuren. De Amerikaanse strijdkrachten hebben de zaak in onderzoek. Gevreesd wordt dat de anti-Amerikaanse stemming in Irak, aan de vooravond van de verkiezingen van 30 januari, door het incident verder wordt aangewakkerd.

Farmaceut mag Viagra niet aanprijzen

Icoon Medisch nieuwsFarmaceut Pfizer mag geen reclame maken voor Viagra-erectiepillen. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Commissie Geneesmiddelen Reclame (CGR). De pillenfabrikant vestigde via reclamespotjes de aandacht op de site 'erectieplein.nl', waar onder het mom van voorlichting het erectiemiddel werd aangeprezen.

Het aanprijzen van medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn is echter verboden. Fabrikanten mogen slechts bij artsen reclame maken voor hun geneesmiddelen. Pfizer voerde met concurrenten Bayer en GlaxoSmithKline via het internet een strijd om de gunst van de klant met erectieproblemen. Een klacht tegen Bayer leidde er eerder al toe dat dit bedrijf zijn site uit de lucht moest halen.

SP-Kamerlid Agnes Kant diende de klacht bij de CGR in. "Deze erectieoorlog is nu ten einde", concludeerde de politica tevreden na de uitspraak. De CGR heeft Kant op alle aangedragen argumenten in het gelijk gesteld.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.