Abbas aan kop bij Palestijnse verkiezingen

Icoon Israel / Palestina Voor het eerst sinds 1996 kunnen de Palestijnen vandaag weer een nieuwe president kiezen. Er zijn zeven kandidaten, maar het staat al bijna vast dat Mahmoud Abbas de verkiezingen gaat winnen. Abbas is de voorzitter van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO en ook de presidentskandidaat van de Fatah-partij, waartoe de op 11 november overleden ex-president Yasser Arafat ook behoorde.

Opiniepeilingen geven Abbas 65 procent van de stemmen waarmee hij een straatlengte voorsprong heeft op de tweede kandidaat, Mustafa Barghouthi. De onafhankelijke linkse Barghouthi kan waarschijnlijk rekenen op zo'n 20 procent van de stemmen.

Volgens Barghouthi zijn er al onregelmatigheden geconstateerd in het proces. Hij zei zondag na het uitbrengen van zijn stem dat er problemen zijn met de inkt die een aantal stembureaus gebruiken om te markeren wie er al gestemd heeft. Die inkt zou makkelijk weg te halen zijn met speeksel of met water. Ook een advertentie voor Abbas in een zondagskrant zou tegen de regels zijn, omdat vrijdag officieel de laatste campagnedag was.

Abbas zei na het uitbrengen van zijn stem dat de verkiezingen tot nu toe 'fantastisch' verlopen. "Ik heb gehoord dat er een hoge opkomst is, vooral bij de vrouwen, en dat is een hele goede zaak", aldus Abbas. De hoge opkomst en het ordelijke verloop van de verkiezingen zouden volgens hem een signaal zijn waaruit blijkt dat de Palestijnen graag een democratie willen.

Er kan nog gestemd worden tot 18.00 uur Nederlandse tijd, maar de uitslag wordt pas maandag verwacht.