Kort geding schrijver tegen regionale zenders

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

De schrijver Walter Kamp zal maandag een kort geding aanspannen tegen de regionale zenders RTV Utrecht en RTV West. Beide zenders weigerden vorig jaar om een reclamespot voor zijn nieuwste boek, 'Judas', uit te zenden.

In de spot wordt de vraag "Was Jezus homo?" gesteld, hetgeen bij de zenders niet door de beugel kon. De spot zou te kwetsend zijn voor de gelovige achterban van de zenders. In 'Judas', dat handelt over de laatste week in het leven Van Christus, wordt beschreven dat Christus homoseksueel was en daarvoor werd gearresteerd en ter dood veroordeeld.

"Ik vind dit een bijna fundamentalistische reactie van de zenders. Ik dacht dat het woord homo geen negatieve lading meer had", aldus Kamp vandaag. Voorts meldt hij dat het spotje de hele maand december op AT5, RTV Rijnmond en RTV Noord Holland wel is uitgezonden. Hij zal zich in het kort geding via zijn advocaat, Oscar Hammestein, beroepen op artikel 7 van de Grondwet - vrijheid van meningsuiting met betrekking tot handelsreclame - en artikel 10, het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

De beide televisiestations menen echter ook in hun recht te staan. Zij beroepen zich op hun algemene voorwaarden, op grond waarvan aangeboden reclame-uitingen op religieuze gronden kunnen worden afgewezen. Beide zenders waren vandaag niet bereikbaar voor commentaar.


Kamps boek 'Judas'.