'VS inzake Guantanamo Bay net nazi's'

WWs had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens emeritus-hoogleraar strafrecht Frits Rüter van de Universiteit van Amsterdam lijkt de manier waarop de Verenigde Staten gevangenen op Guantanamo Bay behandelt op de wijze waarop het nazi-regime van Adolf Hitler met gedetineerden omsprong. De strafrechtdeskundige noemt het plan van de VS om op Guantanamo Bay 200 permanente cellen te bouwen voor van terrorisme verdachte mensen een flagrante schending van de mensenrechten en een complete uitholling van de rechtsstaat.

Volgens Rüter doet de VS nu precies hetzelfde als de nazi's deden: ''mensen vasthouden zonder recht of titel, er komt geen rechter aan te pas en de politie beslist wanneer je wordt opgesloten en vastgehouden.'' Eerder liet een Amerikaanse overheidsfunctionaris weten dat de meerderheid van de gevangenen die op Guantanamo Bay vast zitten, niet eens meer verhoord worden. Ze blijven echter wel vastzitten, omdat de VS bang is dat ze na hun vrijlating een terroristische bedreiging kunnen gaan vormen.

De regering van de VS heeft meerdere malen aangegeven dat ze de gedetineerden op Guantanamo Bay beschouwen als "vijandige strijders" waarop de conventies van Genève over behandeling van krijgsgevangenen niet - of niet volledig - van toepassing zijn. De meesten zitten dan ook vast zonder aanklacht en de toegang tot advocaten is zeer beperkt.

'Stop uitwijzen naar VS'
Rüter vindt dat minister Piet-Hein Donner van Justitie namens Nederland moet weigeren nog langer verdachten uit te wijzen naar Amerika, ''wegens gebrek aan vertrouwen'' in het Amerikaanse rechtssysteem. Een dergelijk signaal zou volgens hem ''inslaan als een bom". "Je staat te buitengewoon te kijk als iemand roept dat je bent aangeland op het niveau van een criminele dictatuur.''

De uitspraken van Rüter komen uit het Radio 1-programma 'De Andere Wereld', dat vanochtend door de IKON werd uitgezonden.