'Mohammed B. slachtte Van Gogh kalm af'

macromarkt.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Het NRC Handelsblad kreeg afgelopen week inzage in getuigenverklaringen die afgelegd zijn in de moordzaak op filmmaker Theo van Gogh. De krant citeert in haar zaterdageditie uitgebreid uit die verklaringen. Algemeen beeld dat ontstaat is dat verdachte Mohammed B. ''de rust zelve'' was toen hij Van Gogh op beestachtige wijze vermoordde.

Zo vertelden diverse getuigen aan de politie dat B. Van Gogh inhaalde op de fiets en daarna van opzij neerschoot. Daarna achtervolgde hij de inmiddels zwaargewonde Van Gogh te voet tot aan de overkant van de Linnaeusstraat. Daar schoot hij nogmaals op de film- en opiniemaker waarna hij met een groot kapmes probeerde Van Gogh te onthoofden. Toen dat niet lukte plantte hij het kapmes en een ander mes met een briefje eraan in het lichaam van Van Gogh. Na deze 'gedane zaken' liep B. kalm weg het Oosterpark in.


Een getuige die een en ander had zien gebeuren zegt tegen B. op het moment dat hij hem passeert: ''Hť, dat kun je toch niet maken man?''. Hierop antwoord B., die inmiddels zijn pistool aan het herladen is: ''Hij heeft het er zelf naar gemaakt''. De compleet perplexe getuige herhaalt hierop dat B. dit echt niet kan maken. B. antwoordt: ''Dat kan ik wel en dan weten jullie ook wat jullie te wachten staat.''

Een andere getuige beschrijft hoe B. met een kapmes Van Gogh's hoofd probeerde af te snijden. ''Op een ijzig rustige manier maakte hij snijbewegingen. Het leek wel of hij een plak rosbief afsneed.''

B. heeft vanaf zijn arrestatie geweigerd mee te werken aan een verhoor. Zijn advocaat Peter Plasman kwam zelfs tussenbeide toen de politie bleef doorvragen. Wel heeft B. vlak na zijn arrestatie opmerkingen gemaakt die hem belasten: ''Ik had ťťn vuurwapen bij me en een mes. Het mes heb ik op de eerste plaats achtergelaten. Het vuurwapen heb ik achtergelaten op de plek waar ik ben neergeschoten'', zijn volgens het proces-verbaal een paar zinnen die B. kort na het gebeuren heeft losgelaten.

Het autopsierapport van Theo van Gogh beschrijft dat hij door zeven kogels is doorboord. In zijn romp had hij twee steekwonden, in zijn keel tenminste twee klievingen tot aan de voorzijde halswervelkolom. Behalve uitgebreid letsel aan ingewanden, nier, lever en milt werd perforatie van beide longen vastgesteld. Zowel de schotwonden als de snijwonden kunnen de dood van Van Gogh veroorzaakt hebben, zo valt er in het rapport te lezen.


B., volgens getuigen ijzigwekkend kalm moordend.