Schaatsen: Uitslagen EK Allround

Schaatser Jochem Uytdehaage is in Heerenveen Europees Kampioen Allround geworden. De Nederlander won uiteindelijk met een miniem verschil van zijn grootste concurrent: debutant en Nederlands kampioen Sven Kramer. Ook de plaatsen drie en vier gingen naar Nederlanders, respectievelijk Carl Verheijen en Mark Tuitert.

Vandaag werd bij de mannen enkel de 10 kilometer gereden, hierop was de Noor Oystein Grødum in een tijd van 13.06,81 ruim de sterkste. Sven Kramer reed echter ook een zeer sterke tijd (13.09,65), waardoor Uytdehaage het nog uit zijn tenen moest halen om kampioen de worden. Hij hield op de laatste afstand slechts enkele seconden over, maar pakte de eindzege, en dat in een nieuw Nederlands record punten.

Tuitert, die na drie afstanden aan de leiding ging, viel op de 10 kilometer tegen en zakte terug naar de vierde plaats. Hierdoor moet hij over twee weken een skate-off rijden om een plek voor het WK Allround veilig te stellen. De beste niet-Nederlander werd de Noor Eskil Ervik, op de vijfde plaats.

Bij de vrouwen waren de Duitse dames weer eens oppermachtig. Op de laatste dag veranderde er weinig aan het klassement. Anni Friesinger was weer absoluut de sterkste en prolongeerde haar titel. Haar landgenotes Daniela Anschütz en Claudia Pechstein, die vandaag de 5000 meter won, volgden haar op de tweede en derde plaats. Hierna volgden de Nederlanders, op de plaatsen vier t/m zeven eindigden respectievelijk Ireen Wüst, Renate Groenewold, Frederique Ankoné en Moniek Kleinsman.

Kijk voor meer sportnieuws en de precieze schaatsuitslagen op Sport.fok.nl!