Ajax-voorzitter wil af van 'joods imago' Ajax

Riot had ons via de nieuws-submit te melden:

Voorzitter Jaakke van Ajax wil af van het joodse imago dat aan de club hangt, zo zei hij vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak. Een deel van de aanhangers van de voetbalclub gebruikt al jaren de geuzennaam joden, bijvoorbeeld bij het aanmoedigen van de spelers.

"Laat ik voor alle duidelijkheid vooropstellen dat ik er geen enkele twijfel over heb dat onze aanhang geen antisemitische gevoelens of gedachten heeft", aldus Jaakke. "Echter, het roept zeker in een samenleving met de spanningen van vandaag wel dat soort gevoelens op bij anderen. In dit geval kwetst deze affichering ook een groot deel van onze eigen aanhang. Ajax wil van dat imago af en zal daartoe het nodige ondernemen."

"We weten dat het geen gemakkelijk onderwerp is en dat het in het verleden ook is geprobeerd. Bij de supporters roept het emoties op, omdat het immers een deel van hun identiteit betreft. Het is te gemakkelijk om die gevoelens simpel weg te wuiven. Toch doen we een beroep op de supporters om voor dit beleid open te staan en mee te denken." In de pogingen om de joodse associatie een halt toe te roepen zal het joodse oud-bestuurslid en erelid Uri Coronel een belangrijke rol spelen. Hij heeft inmiddels al met supporters gesproken.

"De paradox dat wij zogenaamd een jodenclub zijn, maar dat joden het moeilijk vinden om onze wedstrijden te bezoeken, moet van tafel", sloot Jaakke af.