Soort dieet maakt niet veel uit

Flumina had ons via de nieuws-submit het volgende heschreven bericht te melden:

Amerikaanse onderzoekers van het Tufts-New England Medical Center in Boston hebben enkele populaire diëten met elkaar vergeleken om inzicht te krijgen welk dieet het best werkt om af te vallen. Hun resultaten staan in The Journal of the Medical American Association. Conclusie: het soort dieet maakt niet uit, maar het ene dieet is wel makkelijker vol te houden dan de ander.

Vier groepen van elk veertig volwassenen met overgewicht kregen een bepaald dieet toegewezen: het Atkins dieet, het Ornish vegetarisch dieet, het Weight Watchers plan en The Zone dieet. De vrijwilligers die een dieet een jaar lang vol hielden, een kwart van het totaal, verloren ca. vijf procent van hun lichaamsgewicht. Ook verminderden bij hen de risicofactoren voor hartziekten, zoals het cholesterolgehalte. De verschillen tussen die diëten onderling waren minimaal, bij het ene dieet waren echter meer afhakers dan bij de ander. Het Atkins- en Ornish-dieet werden door de minste mensen volgehouden, dit omdat de maaltijden erg vies werden bevonden.

Wim Saris, hoogleraar humane voeding aan de Universiteit van Maastricht, staat niet versteld van de onderzoeksresultaten. "Het gaat uiteindelijk om de calorieën die je binnen krijgt. Of dat nu via vet, koolhydraten of eiwitten gebeurt, maakt niet zoveel uit", zo gaf hij aan. Zijn voorkeur gaat naar het Weight Watcher plan. Hiervan mag je in principe alles eten, maar wel binnen een bepaald puntensysteem.