2004, een spannend FOK!jaar

Dat was me het jaartje wel zeg. We gingen 2004 in met goede moed en vol nog betere plannen, maar je weet maar nooit wat het lot met je doet natuurlijk. Zo liepen er zowel op FOK!gebied als persoonlijk bij de admins een aantal zaken dusdanig anders, dat ze duidelijk hun stempel op het nieuwe jaar hebben gedrukt.

Januari
Maar laten we rustig beginnen. We begonnen het jaar met nieuwe Onzinmods en een tweede moderator voor UVT. De toon was gezet voor het jaar, want er zouden nog veel wisselingen van de wacht volgen, op het forum, maar ook op de andere onderdelen.

Naast meer crewleden in 2004 dan in 2003, verlieten we het jaar ook met meer fora dan in 2003. Fora sluiten vinden we echter ook niet zo'n probleem. Het lijkt misschien al veel langer geleden, maar het was op 19 januari dat we het FOK!eiland forum een halt toeriepen. Dit forum, ontstaan in de oudere dagen van FOK!, bevatte een grootscheeps rollenspel waar menig user zich een tijdlang prima heeft vermaakt. De animo daalde echter tot dichtbij het nulpunt, en dus namen we afscheid van een voor velen dierbare plek.

Vier dagen later kregen we trek, en doken we de keuken in. Culinesse á gogo, een voor de grap gekozen titel die blijkbaar prima beviel, opende haar deuren. Moderator werd shmoopy, en dat is ze momenteel nog steeds, naast haar FA-taken.

In januari hadden we op forumgebied overigens regelmatig zin in iets leuks. Zo openden we op 18 januari de Rokershoek, een discussieforum over rookbeleid en ‘De enige openbare plek in Nederland waar roken nog gewoon is toegestaan'. Een week later zetten we daar een anti-rook forum tegenover: Verboden te roken.

Andere ludieke fora waren het Iedereen is Moderator forum, waar elke user naar hartelust met modrechten kon spelen, en het Buitenlands Fruit forum, een forum waar al sinds de begindagen van FOK! steeds voor de gein om gevraagd werd. En de aanhouder wint. ;)

In 2005 willen we zo af en toe weer een geinig forum openen, gewoon voor de lol. Welke dat zullen zijn, merk je vanzelf.

Het was ook eind januari toen we voor het eerst samen iets deden met de NCRV. FOK!kers houden van lezen en schrijven, en de NCRV heeft dat op een gegeven moment goed gezien. Samen organiseerden we daarom een verhalenwedstrijd, waarbij verhalen, geschreven door FOK!kers, aandacht kregen op de radio.

Deze samenwerking zou in december een vervolg krijgen, in de vorm van een kerstverhalenwedstrijd.

In januari bleken we overigens een pageviewrecord gebroken te hebben, met getallen die we vandaag de dag helaas niet meer halen door serverproblemen.

Februari
In februari gingen we users reviewen. Vonden we leuk. Immers; al jarenlang zijn we bezig een forum schoon te houden en de diverse sites van content te voorzien, maar in al die reviews zijn nooit users aan bod gekomen. Afgelopen jaar weken we daar dus even vanaf, in de userreviews.

De tweede maand van 2004 zou bijna eindigen als een maand waarin er alleen maar Moderators van het forum vertrokken en vervangen werden door nieuwe, maar gelukkig brachten Arjen en Jorma nog wat leven in de brouwerij.

Arjen Schol en Jorma van Putten waren admins sinds de oprichting van FOK!. Ze hebben meegewerkt aan de bouw van de Frontpage en het forum, en hielden zich in het begin ook nog bezig met de site zelf. In februari waren ze het echter zat. Ze wilden meer credit, en als ze dat niet zouden krijgen, zou FOK! geen gebruik meer mogen maken van de frontpage-broncode en de software waar het forum toen al jaren op draaide. We hadden een week om op deze eisen in te gaan.

Het was een heftig dreigement: het weghalen van de softwarematige basis onder FP en forum zou het einde van FOK! betekenen, althans, zoals wij het kenden. Als alternatief voor het forum zouden we ons moeten richten op gratis software die niet voldoet aan onze eisen, of op betaalde software die we niet kunnen betalen. Alle data zou verloren gaan omdat we opnieuw zouden moeten beginnen met die nieuwe software. FOK! zou weg zijn, leeg, zielloos en verslagen. Ja, FOK! zou geen enkele andere keuze hebben dan op de eisen van het tweetal in te gaan.

Althans, dat dachten ze...

Over de diensten van Arjen en Jorma werd al jaren geklaagd. De forumsoftware, Topix, die voornamelijk Arjens verantwoordelijkheid was, werd voor geen meter bijgehouden. Updates verschenen zelden, contact met Arjen om te overleggen over development was er niet. Om die reden was medio 2003 besloten maar eens naar vervanging te gaan kijken. Een nieuwe frontpage was al in de maak, dus dat zou het probleem niet zijn.

Alleen dat forum, dat was wat lastiger. Topix was immers one of a kind en niet zomaar te vervangen. Tenzij je het zelf deed. En dat proces was ook al in gang gezet. Replique was de naam van forumsoftware die helemaal niet voor FOK! werd ontwikkeld, maar door FOK! wel werd omarmd als vervanger voor Topix. In de maanden voorafgaand aan Het Dreigement van Arjen en Jorma werd Replique klaargestoomd om op FOK! in gebruik te worden genomen. In maart of april wilden we Topix gedag gaan zeggen, maar dat moment werd dus een beetje naar voren verschoven. Replique was nog niet klaar, maar we hadden een week de tijd om het klaar te máken voor FOK!. En dus deden we dat.

In plaats van bibberend aan de eisen toe te geven, gingen de oude frontpage en Topix overboord, werden Arjen en Jorma vriendelijk uitgezwaaid en begonnen we aan een nieuw avontuur. In een week tijd werden de belangrijkste punten uit de nieuwe Frontpage en Replique opgelost, en werden alle topics, nieuwsberichten, reviews, etcetera overgezet naar de nieuwe database structuur. Tot op de dag van vandaag zijn we stiekem een beetje trots op datgene waar maar weinigen bij stilstaan: bij deze mega-operatie is er geen data verloren gegaan, zodat alle topics, nieuwsberichten, etcetera gewoon nog op te vragen zijn.

Tegelijk met de ingebruikname van de nieuwe software voor FP en forum, kregen beide sites ook een nieuwe layout. Hiermee zeiden we het oude FOK!, wat velen toch nog als jongerensite zagen door de layout, een beetje gedag. De uitwerking hiervan was echter dat de layouts te saai waren, iets waar we in de toekomst wellicht nog eens naar gaan kijken.

Eind februari kregen we op servergebied een uitbreiding: databaseserver Alicia werd vervangen door een nieuwe machine, en de oude Alicia ging onder de naam Myosotis de frontpage serveren. De plaatsing was in februari, en in maart werd deze in gebruik genomen.

Al met al is februari waarschijnlijk de meest indrukwekkende maand van het jaar geworden, in de wereld die FOK! heet.

Maart
De maand erop was dan ook een stuk rustiger. Iedereen moest wennen aan de nieuwe omgeving, maar echte FOK!kers zijn diehards en laten zich daar niet door afschrikken. Er werd eind februari en begin maart meteen al vrolijk doorgepost, alsof er niets aan de hand was.

Maart was ook een leukere maand dan februari. We openden namelijk een nieuwe manager en gaven een reis naar het EK weg.

Ook leuk: we werden aangeklaagd door niemand minder dan botox-queen Jerney Kaagman. Er stonden foto's van deze vriendelijke dame op ons forum, en daar was ze niet zo blij mee. De foto's zijn jaren geleden genomen voor en gepubliceerd in de Playboy, en zij ging er toen nog vanuit dat de foto's alleen maar daarin zouden blijven staan. Ze zat fout, maar door ons aan te willen klagen gaf ze te kennen niet zo heel erg met haar tijd te zijn meegegaan. Ach, het was wel lachen, toch?

Wat we ook in maart deden was een forum openen, speciaal voor oldbies. We trokken de grens bij userID 5000, en dus kregen we daardoor een forum met 5000 leden. Erg gezellig in het begin, en zelfs nu nog bladert er af en toe iemand doorheen.

We sloten maart af met een nieuwe kleur voor de Global Moderators. We hadden er toen nog drie, in tegenstelling tot vandaag, want ze zijn inmiddels compleet uitgestorven. De GM's die jarenlang groen waren geweest omdat ze vroeger nou eenmaal bijzonder waren, maakten we lekker net zo blauw als de rest.

April
We begonnen April met een aantal crewwisselingen. Zo stopten zowel QyRoZ als SunChaser, beiden al jarenlang bekend als user en deels ook als crewlid op FOK!, met hun taken voor de site. SunChaser is inmiddels overigens allang weer terug. Kort na deze twee namen we voorgoed afscheid van een oeruser en –crewlid: TARAraboemdijee. Ooit dé global mod van het forum, die altijd overal te vinden was om de boel in de gaten te houden, later wat vaker afwezig en in april van het afgelopen jaar ging hij helemaal weg. Niet geheel vrijwillig overigens, hij had helaas een fout gemaakt die je niet hoort te maken als crewlid.

Verder stopten ook Kozzmic, Jerruh en detulp050 met modereren, maar ze zijn wel nog steeds crew en houden zich momenteel met andere zaken bezig.

Op 15 april was FOK! bedrijf van de dag op Radio 3. De staatszender kiest elke dag een bedrijf om in het zonnetje te zetten, en die dag waren wij dat. De Arbeidsvitaminen draaide muziek voor ons en vertelde wat over FOK!.

Eind april hadden we weer contact met Radio 3: om vrijdag de 27e kon je chatten met de zendercoördinator, Florent Luyckx.

Mei, juni
In oktober van 2004 bestond FOK! 5 jaar, en om dat te vieren wilden we onder andere leuke t-shirts laten drukken en verkopen. We zouden natuurlijk FOK! niet zijn als daar niet een ontwerpwedstrijd aan vast zat, en dus kon je vanaf begin mei zelf ontwerpen gaan verzinnen. Het resultaat mocht er zijn.

Ook in juni naderden we de uitslag van de verhalenwedstrijd  die we met de NCRV organiseerden.

Het verdere verloop van mei, en ook dat van juni, bestond voornamelijk uit crewwisselingen. De een stapte op, de ander kwam, en zo ging het een tijdje door. Het verloop was groot, maar vaste FOK!kers weten dat die perioden regelmatig voorkomen.

Juli, Augustus
In juli hadden we weer een mijlpaal te vieren. In bijna alle vijf jaren van het bestaan van FOK! hebben we genoten van de gastvrijheid van onze buren: Tweakers.net. FOK! is ontstaan op het forum van die site, en sindsdien hebben zaken als hosting en serverbeheer altijd onder de verantwoordelijkheid van Tweakers.net gevallen. In juli was het echter tijd om uit elkaar te gaan. FOK! groeit immers maar door, en we waren eigenlijk allang geen bijzaak meer.

Op 5 juli hebben we dan ook de FOK!servers uit het rack van Tweakers.net gehaald. Dat rack stond toen nog in TeleCity, en van daaruit werd FOK! verplaatst naar Redbus Interhouse. In het pand van Redbus had (en heeft nog steeds) onze toen kersverse sponsor TrueServer een nieuwe serverruimte in gebruik genomen, en daar was plaats voor ons gemaakt. Zonder die plaats zou je nog veel minder plezier van FOK! hebben dan nu. Misschien wel geen.. We begonnen rond lunchtijd en deden die dag om kwart voor twaalf 's avonds de deur achter ons dicht.

Ook in juli en augustus kreeg FOK! een multimediale uitbreiding. SunChaser ging namelijk een eigen FOK!televisieprogramma maken. Natuurlijk kreeg dit de naam FOK!TV en was het een serie eigenzinnige programma's. Zoals SunChaser zelf te melden had, was het een groot succes.

De weken erop verliepen rustig, op wat downtime zo nu en dan, en wat crewwisselingen na.

September, oktober, november
De maand september begon voor FOK! groots. Op de eerste dag van de maand zag FOK!games namelijk het licht, dé nieuwe gamessite van Nederland – FOK!style! Met een legertje gameliefhebbers wordt sindsdien de site voorzien van vers gamenieuws, reviews en valt er natuurlijk regelmatig wat leuks te winnen. FOK! telt sindsdien 6 subsites; naast games zijn dat voor de volledigheid het FOK!forum, de FOK!frontpage, FOK!sport, het FOK!fotoboek en de FOK!weblog. En dan hebben we ook nog IRC en een B&H archief, dus je kunt je lol niet op bij ons. :P

Over games gesproken: sinds begin oktober kun je via de FP online spelletjes spelen. Deze webgames worden je sindsdien aangeboden door de mensen achter GamePoint.

Op 4 september hadden we een feestje. FOK! bestond in 2004 (om precies te zijn: op 1 oktober) vijf jaar, en aangezien FOK!kers wel houden van een hapje, drankje en veel geouwehoer, gingen we barbecuen in Utrecht. Het zou een van de grootste en gezelligste meetings van het jaar worden.

Halverwege oktober werd er iets gedaan aan de traagheid die ons zoveel parten speelde. Op de webservers hebben we Turck mmCache geïnstalleerd, die vooral voor de frontpage veel verbetering bood. Het forum kon de installatie echter niet aan, wat inhoudt dat de boel daar zelfs op dit moment nog veel trager is dan we hadden gewild.

Ook halverwege oktober kondigden we aan dat het forum meer layouts zou gaan krijgen. Slarioux is in die periode aangesteld als template developer, wat inhoudt dat hij de layouts voor FOK! gaat bijhouden. In de tussentijd zijn van zijn hand de text-only en recent de ‘oude oude' layout beschikbaar geworden. Voor de korte termijn staat nog een oude layout van het forum op het programma.

Op 1 november nam SunChaser afscheid van FOK!radio. Na exact een jaar lang bijna elke week de FOK!kers vermaakt te hebben met radiozaken, gaf hij het stokje door aan de volgende. Hij nam afscheid op zijn eigen wijze: de Soyanara Top 25.

De resterende dagen van oktober en november vulden we met het wisselen van crewleden. Je zou bijna zeggen dat 2004 het jaar van de komende en vertrekkende crewleden was. Ook in december wisselden we nog druk van mods en andere crewleden.

December
De laatste maand van het jaar begon met de ingebruikname van de nieuwste versie van Replique. Versie 0.2.7 bevatte een grote lijst fixes en nieuwigheden, waar we nog een tijdje mee vooruit kunnen.

Ook in december vervolgden we de verhalenwedstrijd uit januari. Samen met NCRV en dagblad Sp!ts maakten we het FOK!kers mogelijk kerstverhalen een podium te bieden, in de Kerstverhalenwedstrijd 2004.

Op de valreep van het jaar gingen we nog even schuiven met FA's. CartWOman heeft ons helaas verlaten. Als vervanging hebben we onze laatste mohikaan der Global Moderators, shmoopy gevraagd om de eervolle taak op zich te nemen, Zij zei ja, en een nieuwe FA was geboren.

2005
En toen was het 2005, een nieuw, vers jaar. Wat gaan we doen? Een hoop! In 2005 gaan we eraan werken om de plannen die we voor 2004 hadden, ten uitvoer te brengen. Zoals velen wel zullen weten is het met name de admins niet enorm makkelijk vergaan in het afgelopen jaar, en dat heeft zijn weerslag gehad op de werkzaamheden voor FOK!.

Dingen die we het komend jaar gaan opzetten, zijn onder andere de mogelijkheid om t-shirts met FOK!opdruk te kopen. De shirts voor de 5 jaar meet waren erg populair, en uit de vraag van een hoop FOK!kers maken we op dat we veel mensen een plezier kunnen doen met leuke t-shirts. En als dat echt goed loopt willen we van iedereen graag weten wat er nog meer voor merchandise mag komen. Petjes? Stickers? Zeg het maar! In 2005 gaan we er serieus naar kijken.

Iets anders nieuws dit jaar: abonnementen. Ook iets waar eigenlijk al best lang om gevraagd wordt: 'wanneer kunnen we nou eens betalen voor FOK!, om FOK! te steunen en bijvoorbeeld de site zonder banners te mogen bekijken?'. Nou, dit jaar nog dus. We zullen een systeem ontwerpen waarbij je je eigen abonnement kunt kiezen, en zo niet alleen een leukere site krijgt, maar ook FOK! steunt.

En waar je ons dan in steunt is bijvoorbeeld de servervoorziening. FOK! kampt met servertraagte, en af en toe een nieuwe machine of de aanschaf onderdelen is gewoon nodig. De kans dat er binnen afzienbare tijd een grote upgrade komt is overigens aanwezig. Waarschijnlijk kun je binnen een paar maanden al een upgrade verwachten. Wanneer, en in welke vorm, hoor je natuurlijk zodra we meer te melden hebben.

Verder nog in 2005? Nou, we willen de sites waar je nu naar kijkt allemaal blijven bijhouden, maar iets zegt me dat je dat al als vanzelfsprekendheid ziet. ;) Fair enough, wat dacht je van nieuwe sites? Het komende jaar gaan we serieus kijken naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van subsites. Omdat nog niet bepaald is wat we wanneer gaan doen, en welke ideeën we doorschuiven naar 2006, zal ik geen details noemen om teleurstellingen te voorkomen. Maar het wordt ongetwijfeld hartstikke leuk.

Zo leuk, dat ik je graag over een jaar een nog veel langer verhaal ophang, als ik met je terugkijk op 2005, misschien wel een heel vernieuwend FOK!jaar...