FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 februari 2004

Geen Nederlands onderzoek naar wapens Irak

Irak: icoontjePremier Balkenende heeft vandaag gezegd dat het kabinet niks voelt voor een onderzoek door de Nederlandse inlichtingendiensten, naar de massavernietigingswapens in Irak. ''Onderzoeken genoeg in andere landen, wij wachten af'', aldus Balkenende.

Balkenende zei vrijdag ook dat niet de massavernietigingswapens doorslaggevend waren geweest voor Nederland, maar VN-resolutie 1441. In deze resolutie staat vermeld dat Saddam Hoessein had moeten bewijzen dat hij geen massavernietigingswapens meer had. Volgens Balkenende had Hoessein vragen moeten beantwoorden over zijn wapenprogramma's. "Dat deed hij niet. In die context zijn toen de in de resolutie aangekondigde 'ernstige consequenties' gevolgd. Maar vergeet niet dat de bewijslast niet bij Amerikanen of Britten lag, maar bij Irak."

Balkenende sluit niet uit dat er alsnog massavernietigingswapens worden gevonden in Irak. "De vragen van wapeninspecteur Blix zijn nog steeds niet beantwoord. Dat is niet bevredigend."

Peiling: CDA dik in min, PvdA dik in plus

In de meest recente peiling van de Politieke Barometer, die vanavond werd gepubliceerd door NOVA, blijkt het CDA steeds verder weg te zakken. De christendemocraten kunnen nu op 29 zetels rekenen, 15 minder dan ze er op dit moment bezitten. De VVD heeft als regeringspartij geen last van een terugval; de liberalen staan met een winst van vijf op 33 (nu 28 in de Kamer). Derde regeringspartij D66 zakt er één weg naar 5.

De PvdA profiteert het meest van de malaise bij het CDA. Nu hebben de sociaal-democraten er 42 in de Kamer, maar in de peiling komen ze op 52 (één minder dan het record uit 1977 met wijlen Joop Den Uyl).

Dat Ali Lazrak de SP uitgezet is levert geen nadeel op voor Marijnissen en co. De SP komt op 13 zetels uit, een winst van vier. Bij de vorige peiling had de SP er ook 13. GroenLinks mag rekenen op 9 zetels (nu 8).

De ChristenUnie (4) en de SGP (2) blijven gelijk, en de LPF levert flink in op 3 zetels; een verlies van vijf in vergelijking met het huidige zetelaantal.

Schorsing na mishandeling Marokkaan

Meki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanwege het slaan van de 20-jarige Marokkaanse Amsterdammer A., is een 52-jarige brigadier van de politie geschorst. Het politiekorps Zaanstreek-Waterland maakte de disciplinaire straf vandaag bekend. Afgelopen maandag deed het slachtoffer aangifte van de mishandeling. 

De politiebrigadier zou geslagen hebben nadat A. beledigende opmerkingen had gemaakt. In een verklaring zegt het korps dat het de reactie van de brigadier begrijpt, ''maar dat het niet getuigt van professionaliteit die van een politieambtenaar mag worden verwacht.''

De gehavende Amsterdammer beweert zelf door twee politiemannen te zijn mishandeld in een politiecel te Zaandam. Daarbij raakte hij onder meer gewond aan zijn rechteroog. Bij een val zou hij bovendien twee tanden zijn kwijtgeraakt. Er zouden ook racistische opmerkingen naar hem zijn gemaakt.

De politie spreekt het verhaal van de VWO-scholier deels tegen. Erkend wordt dat de brigadier klappen heeft gegeven, maar de man zou ook verwondingen hebben opgelopen toen hij zich verzette tegen zijn arrestatie. Verder zou hij bij het verlaten van het bureau zijn gestruikeld. Dit als gevolg van wild gedrag. Volgens de politie heeft Abdel dit de volgende dag zelf verklaard. 


Het Openbaar Ministerie beslist waarschijnlijk maandag of de brigadier zal worden vervolgd.

Beide Marsrovers druk bezig met onderzoek

De Marsrover Opportunity is donderdag 3,5 meter richting een rotsgebied gereden aan de zijkant van de krater waarin de Rover geland is. De Rover zal hier in een hematietrijk gebied een gat in de grond maken met een van de wielen, en onderzoek plegen. De tweelingrover Spirit werkt ook weer naar behoren.

Spirit heeft succesvol zijn flash-geheugen geleegd, en heeft donderdag de rots genaamd "Adirondack" schoon geborsteld om een stofvrij gebied voor onderzoek te krijgen. Later zal er een klein stukje rots afgeschuurd worden om een kijkje in het binnenste van de rots te krijgen. Daarna zal de rover richting een krater rijden die 250 meter verder in het noordoosten ligt.

De NASA heeft niets gemeld over het vreemde object dat in de panoramafoto te zien is, die door de Marsrover Opportunity gemaakt is. In de panoramafoto is een object te zien dat sterk op een klein fossiel met hoorns lijkt. De NASA negeert dit object en heeft de Opportunity direct naar het rotsgebied gestuurd.


NASA negeert deze merkwaardige objecten

Panis uit ziekenhuis ontslagen

Olivier Panis is vandaag alweer uit het ziekenhuis ontslagen.

Panis was vandaag zelfs weer op het circuit te vinden, maar nog niet in de auto. Panis crashte gisteren redelijk zwaar. Zelf vertelde hij hierover: "Ik voel me redelijk goed na de schuiver van gisteren. Ik probeerde goed door bocht drie te komen, zoals eerder in de ochtend, maar toen ik wat oversturing wou corrigeren, schoof de staart weg en toen was het gebeurd. Ik ben uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, maar alles was helemaal in orde."

Ook Massa, die woensdag crashte, is weer uit het ziekenhuis. Hij zal komende week waarschijnlijk alweer testen. Bij hem lag de oorzaak van de crash in de auto. De wielophanging brak af. Sauber onderzoekt nog hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Wormerveer geteisterd door ruitentikker

Lazy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Noord-Hollandse Wormerveer is afgelopen week opgeschrikt door een zogenaamde 'ruitentikker'. Deze week heeft de onbekende tikker al acht ruiten vernield, waarvan vijf grote winkelruiten van vijf bij twee meter. De ruiten werden niet ingegooid, zoals wel vaker gebeurt, maar met een klein voorwerp wordt er op de ruiten getikt waardoor er kleine gaatjes ontstonden.

De politie Zaanstreek-Waterland heeft nog geen patroon kunnen ontdekken en vermoedt dan ook dat de dader volstrekt willekeurig te werk gaat. Zo zijn onder meer de ruiten van een snackbar, een rijschool en een kapsalon ingetikt.

Je eigen partij in 10 colleges

verkiezingspostersMensen die van plan zijn een eigen politieke partij op te richten, kunnen vanaf aankomende week een aantal maandagenavonden speciale colleges bijwonen over het onderwerp. Speciaal voor hen heeft de Amsterdamse studievereniging Machiavelli een collegereeks over het oprichten van een partij opgezet, met op het programma een indrukwekkende lijst sprekers.

Zo zal tijdens het derde college onder andere Ali Lazrak, de politicus die afgelopen week uit de SP-fractie werd gezet omdat hij niet bereid was geld af te staan aan de partijkas, komen vertellen over verschillende manieren om de partijkas te vullen. Verder geeft campagne-adviseur Kay van de Linde, die 17 jaar in Amerika werkzaam was in verkiezingscampagnes en recentelijk Pim Fortuyn naar Leefbaar Nederland haalde, een lezing over campagne voeren en het omgaan met de media.

Volgens de vereniging is het volgen van de colleges een must voor iedereen die een eigen partij wil oprichten. "Iedereen heeft de afgelopen jaren kunnen zien hoe je géén partij moet oprichten. Het wordt hoog tijd dat men eens leert hoe het wél moet". Verder willen de initiatiefnemers de colleges gebruiken om zelf een politieke partij op te richten, om zo deel te nemen aan de gemeenteraads-verkiezingen van 2006.

De colleges starten aanstaande maandag en zijn vrij toegankelijk. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de studievereniging. Zie ook het FOK! Forum.

Koe loopt bank binnen

De medewerkers van een bank in de buurt van Hannover konden vandaag hun ogen niet geloven toen er een koe binnen kwam wandelen.

Dit meldde het NOS Journaal in de uitzending van 20.00 uur. Op de bewakingsbeelden van het filiaal is te zien hoe een koe door de schuifdeuren naar binnen komt geslenterd. Ze liep een rondje om de balie en verliet het pand toen weer via de schuifdeuren. Wat de koe in de bank wilde is onduidelijk.

Voor beelden kun je terecht op de site van de NOS of op uitzendinggemist.nl

Officier van justitie mag straffen

calvobbes herschreef en submitte het volgende bericht:

Door een nieuwe maatregel van het kabinet zullen de overvolle agenda's van rechtbanken misschien tot het verleden behoren. Straks mogen officieren van justitie een lichte straffen opleggen zonder tussenkomst van een rechtbank. Het zou dan gaan om geldboetes, ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal een half jaar en een taakstraf tot 180 uur. Celstraffen opleggen blijft een taak van de rechter.

Door deze maatregel is de medewerking van de verdachte niet meer nodig. Nu kan het nog gebeuren dat een zaak na veel vertraging bij de rechter komt als de verdachte weigert te betalen. Als dat bij de nieuwe maatregelen weer gebeurt kan het OM zelf het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) inschakelen om de boete te vorderen. Als de verdachte het niet eens is met de strafbeschikking van het OM, dan moet de verdachte er zelf voor zorgen dat er een rechter over gaat oordelen.

Het ministerie van Justitie heeft berekend dat ongeveer 44.000 kantonzaken en 21.000 rechtbankzaken die voor de rechter zijn gekomen, voortaan behandeld kunnen worden door het OM zonder tussenkomst van de rechtbank.

Inburgeren voortaan in land van herkomst

Het kabinet heeft vandaag besloten dat vreemdelingen van buiten de Europese Unie, die zich in Nederland willen vestigen, al in eigen land moeten beginnen met inburgeren. De nieuwe maatregel is vooral van toepassing op meerderjarigen die naar Nederland komen in het kader van gezinshereniging danwel -vorming.

Het voorstel hiertoe is afkomstig van de ministers Ben Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) en Rita Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie, VVD). De nieuwkomers worden voortaan op de Nederlandse ambassade in hun land getoetst op hun kennis van de Nederlandse taal en maatschappij. Alleen wie slaagt krijgt een voorlopige verblijfsvergunning.

De toets en de minimumeisen zullen worden vastgelegd door een commissie van deskundigen.

Radio 10 Gold op 100.7FM?

funmaster en f1sven hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Diverse Hilversumse bronnen melden dat de zenders Noordzee FM en Radio 10 Gold van frequentie gaan wisselen. Hierdoor zal Radio 10 gaan uitzenden op 100.7 FM en 100.4 FM. Noordzee FM blijft alleen nog te beluisteren via de kabel en middengolf. Beide statons zijn eigenaar van het bedrijf Talpa Radio International.

De reden voor de wissel is het feit dat Noordzee FM niet scoort. Noordzee heeft op dit moment een marktaandeel van 5,3 procent, terwijl Radio 10 een marktaandeel van 4,5 procent heeft. Verder lijkt het erop dat één van de grootste publiektrekkers op Noordzee FM, Robert Jensen, binnenkort naar Yorin FM zal vertrekken.

Talpa wil van Noordzee FM een non-stop station maken. De meeste dj's van Noordzee zouden dan worden ondergebracht op Radio 10 Gold.

Talpa betaalde bij de frequentieverdeling van vorig jaar 80 miljoen voor de frequentie 100.7 FM, de voormalige frequentie van Sky Radio. Noordzee FM kreeg de frequentie, maar Radio 10 viel buiten de boot.

Vrouw met kuisheidsgordel op vakantie

j0han en coonman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wat doe je als je vrouw op vakantie wil maar je haar toch tegen opdringerige 'latin lovers' wil beschermen? Een Brits man stond voor deze vraag en stuurde zijn vrouw op vakantie met een kuisheidsgordel. Zo moest ze voldoende zijn beschermd tegen de opdringerige Griekse mannen.

De Griekse douane merkte de metalen kuisheidsgordel al snel op toen het alarm op het vliegveld afging. De veiligheidsbeambten besloten de vrouw te fouilleren en voelden al snel de gordel. Uiteindelijk is de vrouw weer terug naar huis gevlogen, meldt een lokale krant vrijdag.

Zoektocht bij CS A'dam naar vermiste man

1034247 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren en vandaag is in het water rondom het Amsterdamse Centraal Station tevergeefs gezocht naar de vermiste Martijn Nannes (20) uit Warmenhuizen. De jongeman verdween in de nacht van zaterdag op zondag na een avondje stappen met vrienden rond half drie. Hij werd het laatst gezien op het Stationsplein. Gevreesd wordt dat hij in het water is gevallen.

Hij droeg op de nacht van zijn vermissing (1 februari) een korte, zwarte leren jas, een wit T-shirt met korte mouwen, lichtblauwe spijkerbroek en wit-zwarte sportschoenen van het merk Adidas. Hij draagt een plaatje in zijn mond met één tand.


Martijn is 1,93 meter lang, heeft blond haar, blauwe ogen en een normaal postuur.

Getuigen kunnen bellen met de politie: 0900-8844.

Frank de Grave verlaat politiek

pberends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Frank de GraveOp 1 april zal Frank de Grave zijn kamerzetel inruilen voor de voorzittershamer bij het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Eénentwintig jaar geleden maakte hij deel uit van de groep jonge, talentrijke VVD'ers die in 1982 lid van de Tweede Kamer werden en die het allemaal ver zouden schoppen. De anderen, zoals Robin Linschoten, Hans Dijkstal, Annemarie Jorritsma en Benk Korthals, hebben inmiddels het Binnenhof al verlaten. Nu zal dan ook de laatste der mohikanen vertrekken.

Bij het bekendmaken van zijn overstap zei de 48-jarige De Grave: "Na 22 jaar in de politiek werd het tijd voor iets anders". "Waarom ik voor deze functie heb gekozen? Omdat minister Hoogervorst van Volksgezondheid het mij heeft gevraagd. De gezondheidszorg is een beleidsterrein waar de komende jaren belangrijke hervormingen plaatsvinden. Ik beschouw het als een uitdaging daaraan mee te kunnen werken."

De Grave heeft in de politiek vele functies bekleed. Momenteel is hij voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid in de Tweede Kamer. Van 1982 tot 1990 was hij als kamerlid fiscaal en financieel specialist voor de VVD. Daarna werd hij wethouder financiën in Amsterdam. In het eerste kabinet-Kok werd De Grave staatssecretaris van Sociale Zaken (1996-1998). In het tweede kabinet-Kok was hij minister van Defensie (1998-2002). Na zijn ministerschap keerde De Grave weer terug in de Kamer als 'gewoon' Kamerlid. Daar had hij geen enkel probleem mee, schrijft hij op zijn website. Hij deed dat "uit volle overtuiging met enthousiasme".

Terugkijkend op zijn politieke loopbaan is De Grave van mening dat zijn bijdrage aan de totstandkoming van Paars zijn belangrijkste prestatie is. Als voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, gaf hij in de jaren '70 mede de aanzet tot gesprekken tussen VVD en PvdA over samenwerking, die in 1994 leidden tot het eerste paarse kabinet. "Dat heeft de Nederlandse politiek verhoudingen definitief veranderd."

Bij het grote publiek kreeg De Grave grote bekendheid doordat hij werd geïmiteerd in het satirische tv-programma Kopspijkers: "Nobody fucks with Frank de Grave".
Frank de Grave bij Kopspijkers

Vluchtelingenwerk wil Kamer 'omsingelen'

pberends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

VluchtelingenWerk Nederland wil komende maandag in Den Haag een symbolisch kordon leggen rond de Tweede Kamer. Het kordon, dat uitgevoerd moet worden door demonstranten, vindt plaats in het kader van het landelijk protest dat die dag wordt gehouden tegen het beleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken.

De Vluchtelingenorganisatie wil dat de minister een ruimer pardon toepast voor de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers die het land moeten verlaten. Maandag debatteert de Tweede Kamer over het asielbeleid van Verdonk. VluchtelingenWerk zegt dat de 'Raad van Kerken', 'Amnesty International', 'Van Harte Pardon' en 'Inlia' achter het protest staan.

Weinig schade Mydoom in Nederland

Het Mydoom virus, ook wel bekend onder de benamingen Novarg en WORM-MIMAIL, heeft in Nederland voor relatief weinig schade gezorgd. Dit blijkt na een inventarisatie van onderzoeksbureau KPMG en de universiteit van Amsterdam.

Wereldwijd wordt de schade van het computervirus geschat op 38,5 miljard dollar, aldus de Britste computerbeveiliger mi2g. Nederland steekt hier flauw bij af met een schadepost van 24.000 euro, wat eens te meer bewijst dat Nederlandse bedrijven zich goed hebben beveiligd tegen infecties van virussen, zo menen de onderzoekers.

Vorige week dinsdag schrikte de internetworm Mydoom de wereld op. Even later werd het virus uitgeroepen tot het ergste aller tijden, en loofde o.a. Microsoft een beloning uit voor de persoon die de maker(s) van het virus kan achterhalen.

Didier Martel naar Helmond Sport

Helmond Sport heeft Didier Martel en Dennis Schulp weten te contracteren.

Met deze aanwinsten onderstreept de club de ambitie om te promoveren. Martel tekende een contract tot het einde van het seizoen. Schulp zal op amateurbasis bij de club gaan spelen. Het contract van Martel bij Vitesse was in de winterstop ontbonden. Bij Helmond Sport wil hij zich weer in de belangstelling spelen. Schulp zat al langere tijd bij De Graafschap op een zijspoor.

[update] RvC PSV niet akkoord met Hiddink

rvdboomen en McPieter hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De impasse rond het contract van Guus Hiddink lijkt een dieptepunt te hebben bereikt. De Raad van Commissarissen van PSV zal vanmiddag om vijf uur een persconferentie geven over de beslissingen rond Hiddink. Guus Hiddink en Harrie van Raaij hebben eindelijk een contract voor drie jaar klaar liggen, waarin Hiddink trainer en technisch directeur wordt.

De Raad van Commissarissen gaat hier echter niet mee akkoord. Het voornaamste twistpunt is het inbouwen van evaluatiemomenten. De Raad van Commissarissen wil het functioneren van Hiddink ieder jaar evalueren, om zodoende meer controle te kunnen houden.

Op de persconferentie zullen Van Raaij en Hiddink niet aanwezig zijn. Van Raaij reageert boos: "Ik heb ze dit allemaal zwaar ontraden, maar ze doen het toch. Dan houdt het op. En dit allemaal twee dagen voor de wedstrijd bij Ajax. Schandalig."

Hiddink gaat er gewoon van uit een akkoord te hebben. "Van Raaij is namelijk voor mij PSV", aldus Hiddink. Hij reageert dan ook laconiek op Raad van Commissarissen: "Ik was er uit met de voorzitter. Totdat de Raad van Commissarissen met nieuwe bepalingen kwam. Die gaan onder meer over de continuïteit van de nieuwe overeenkomst."

Update 19:38 uur

Guus Hiddink moet binnen enkele dagen zijn visie over een nieuwe verbintenis als hoofdcoach en technisch directeur van PSV bijstellen. Ook moet hij afstand doen van enkele uitspraken die hij over de raad van commissarissen van de landskampioen heeft gedaan. Alleen dan is er volgens preses Jan Timmer van het toezichtorgaan na dit seizoen nog toekomst voor Hiddink bij PSV. Dat maakte Timmer vanmiddag tijdens de persconferentie bekend.

Volgens de Raad kon men niets anders dan nu met het bericht naar buiten komen. De Raad wilde met Van Raaij en Hiddink over een contract praten, maar vertelde daarbij wel dat de eis voor de evaluatie vast zou staan. Toen wilde Hiddink volgens Timmer niet meer praten en beschuldigde hij de Raad in de media ervan niet ambitieus genoeg te zijn. Volgens Timmer moet Hiddink die reactie terugnemen.

Er is nog geen nieuwe reactie van Van Raaij en Hiddink bekend.

Originele bericht werd om 16:58 geplaatst.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

[Upd] RvC PSV niet akkoord met Hiddink

De impasse rond het contract van Guus Hiddink lijkt een dieptepunt te hebben bereikt.

De Raad van Commissarissen van PSV zal vanmiddag om vijf uur een persconferentie geven over de beslissingen rond Hiddink. Guus Hiddink en Harrie van Raaij hebben eindelijk een contract voor drie jaar klaar liggen, waarin Hiddink trainer en technisch directeur wordt. De Raad van Commissarissen gaat hier echter niet mee akkoord. Het voornaamste twistpunt is het inbouwen van evaluatiemomenten. De Raad van Commissarissen wil het functioneren van Hiddink ieder jaar evalueren, om zodoende meer controle te kunnen houden.

Op de persconferentie zullen Van Raaij en Hiddink niet aanwezig zijn. Van Raaij reageert boos: "Ik heb ze dit allemaal zwaar ontraden, maar ze doen het toch. Dan houdt het op. En dit allemaal twee dagen voor de wedstrijd bij Ajax. Schandalig."

Hiddink gaat er gewoon van uit een akkoord te hebben. "Van Raaij is namelijk voor mij PSV", aldus Hiddink. Hij reageert dan ook laconiek op Raad van Commissarissen: "Ik was er uit met de voorzitter. Totdat de Raad van Commissarissen met nieuwe bepalingen kwam. Die gaan onder meer over de continuïteit van de nieuwe overeenkomst."

Update:
Jan Timmer, voorzitter van de Raad van Commissarissen, heeft op de persconferentie hun kant van het verhaal uit de doeken gedaan. "We vinden het resultaat van de onderhandelingen tussen Hiddink en Van Raaij pittig. Pittig in financiële zin dan.". vertelde Timmer.

"Mede gezien de moeilijke financiële situatie van de club willen we één amendement indienen. De tijdsduur van het contract is drie jaar, maar we willen de mogelijkheid hebben om na één jaar van beide kanten te evalueren. En we willen dan niet gebonden zijn aan het betalen van de resterende twee jaar", legde Timmer verder uit.

Universiteit Leiden strenger voor eerstejaars

De Universiteit Leiden wil in de toekomst hogere eisen gaan stellen aan haar studenten. Zo moeten de studenten in het eerste jaar tweederde van het totaal aantal studiepunten (60) behalen. Lukt dit niet, dan zal de student de opleiding moeten verlaten. In het verleden lag de grens op de helft. Daarnaast moeten de studenten hun propedeuse in twee jaar hebben afgerond, anders zullen ze ook van de opleiding worden gestuurd.

In maart staat de officiële beslissing van het college van bestuur op de agenda. Als dit doorgaat kunnen de maatregelen al in het studiejaar 2004/2005 ingaan, aldus een woordvoerder van de universiteit.

Postduiven doen onderzoekers versteld staan

Britse onderzoekers zeggen dat ze hebben ontdekt hoe postduiven zo snel de route terug naar huis kunnen leren: de bijzondere vogels volgen na de eerste keer gewoon de verkeersweg, net zoals mensen dat doen. De wetenschappers van de universiteit van Oxford kwamen tot deze conclusie na tien jaar onderzoek, waarbij de duiven nauwkeurig gevolgd werden met het Global Positioning System (GPS). In tegenstelling tot werd aangenomen maken de vogels amper gebruik van bijvoorbeeld de stand van de zon, maar volgen ze eenvoudig de snelweg. Ze vliegen langs de rijbaan, slaan af bij kruisingen en nemen zelfs rotondes, waardoor de reis uiteindelijk veel langer duurt dan nodig.

"Ons onderzoeksteam staat hier echt van te kijken", zegt professor Tim Guilford. "Het is opmerkelijk om de duiven recht langs de A34 te zien gaan, ze bij de stoplichten de afslag te zien nemen om daarna de rotonde te volgen." Volgens Guilford gebruiken duiven hun natuurlijk navigatiesysteem nog wel tijdens lange reizen of wanneer ze een bepaalde route voor het eerst vliegen. Vliegen ze een route vaker dan één keer, dan nemen ze de snelweg. "Het komt er in het kort op neer dat het volgen van verkeerswegen de vogels minder geestelijke inspanning kost. Ze maken hun reis gewoon zo gemakkelijk mogelijk".

Soms wil het niet

Het gebeurt me wel eens. Ik open een tekstbestandje, sla de eerste toetsen aan, twijfel een moment en verwijder alles weer van mijn scherm. Een leeg tekstdocument voor je neus, de wil om te schrijven, maar geen onderwerp. Het gebeurt me wel eens.

Ik zou kunnen schrijven over Jos Verstappen, die deze week definitief niet bij Jordan tekende. Jos die bij Jordan kon rijden maar het niet deed. Jos die daarmee misschien zijn carrière om zeep heeft geholpen, omdat hij nu volgend seizoen ook geen kans heeft op een nog groter team. Jos die zich dus weer niet kan profileren en zich weer niet kan opwerken. Jos die misschien beter kan gaan karten tegen kleine jongetjes, waar hij wel van kan winnen, vaak dan.

Ik zou kunnen schrijven over Fiep Westendorp, die deze week overleed. Fiep die iedereen in zijn of haar macht had met de tekeningen van onder andere Pluk, Jip en Janneke. Fiep die met haar humor heel kinderend Nederland de boekhandel in hielp. Fiep die zich bewust of onbewust in elk kinderhartje nestelde, heel klein, in een hoekje. Fiep die in die hartjes deze week opeens tot leven kwam, toen een deel van Nederland erachter kwam dat Fiep degene was die de tekeningen had gemaakt en toen pas voelde dat Fiep eigenlijk al tien jaar in zijn of haar hart zat. Fiep die zichzelf nu pas echt onsterfelijk maakte.

Ik zou kunnen schrijven over Janet Jackson, Justin Timberlake en heel hypocriet Amerika, die deze week de Superbowl nog groter wereldnieuws maakten. Janet die haar carrière een kleine boost wou geven door zich tentoon te stellen aan de hele wereld. Justin die zich van geen schuld bewust was, de andere kant van haar pak bleef immers zitten, terwijl in de repetitie beide stukken er nog mooi vanaf vlogen. Die verdomde kleermaker ook... Of heel hypocriet Amerika dat schande sprak van deze voorstelling en Janet en Justin aan de schandpaal nagelde. Ook al heeft Amerika de grootste softporno industrie van de wereld en was na dit voorval Janet Jackson en haar borst de meest gebruikte zoekterm. Toch was het een schande, want dat kon niet in Amerika. Dat iedereen een kwartier later het plaatje uitvergroot op zijn of haar internet browser had staan dat was niet relevant.

Ik zou kunnen schrijven over de typetjes die ik deze week tegenkwam. Een hokje 'wannabe-ik-ben-een-geslaagde-zakenvrouw' figuur dat de hele coupé uitkamde om zowel een Spits als een Metro te bemachtigen, want 1 krantje is natuurlijk te min. Eigenlijk zou ze liever thuis De Telegraaf lezen en daarna met haar Audi TT of VW New Beetle naar haar kantoor crossen, maar vandaag moest het even met de trein. Een krant staat toch wel intellectueel natuurlijk.
Of een hokje 'Balkenende-vader' die het gejengel van zijn kinderen aan zijn vrouw overliet terwijl hij zelf een uiltje knapte. Toen hij zijn vrouw de trendy 3-wiels buggy zag wiebelen greep hij subbiet in en pakte de buggy om die door de halve coupé te rijden. Wat dus niet werkte en eigenlijk alleen maar meer irritatie opriep.

Nee, ik schrijf vandaag over niets. Eigenlijk is er niets gebeurd. Ik laat mijn column verder leeg en pak een biertje. Het is weekend.

'Meer files door nieuwe maatregelen'

De nieuwe fiscale maatregelen voor auto's, die 1 januari dit jaar in zijn gegaan, veroorzaken nog meer files. Dat is de conclusie van een gezamelijk onderzoek van het Centraal Planbureau, de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat en het Milieu- en Natuurplanbureau. Voornamelijk de ochtendspits zal flink drukker worden volgens de studie, de files in de ochtend zullen met negen procent stijgen.

De nieuwe maatregelen zijn geïntroduceerd om het woon-werkverkeer minder duur te maken, en om minder regelgeving omtrent het autoverkeer te scheppen. Alhoewel de maatregelen qua wegverkeer slechts een geringe stijging van 1,7 procent opleveren, zal de kans om in een file te komen staan meteen met zes procent stijgen. 's Ochtends zal dat dus zelfs met negen procent stijgen.

De instanties wijzen er wel op dat de stijgingen mogelijk pas over tien jaar volledig zijn voltrokken. Ook bestaat er nog een zekere onzekerheidsfactor op hoe werkgevers hierop reageren. Daarnaast zouden lagere reiskosten ook het effect kunnen hebben dat mensen verder van hun werk af gaan wonen. Dat zou opnieuw een stijging kunnen inhouden. Deze zou zich echter pas op een zeer lange termijn voltrekken.

Inval bij KaZaA in Australië

De Australische organisatie MIPI, vergelijkbaar met de Nederlandse stichting Brein, heeft vanmorgen een inval gedaan bij het bedrijfspand van Sharman Networks. Sharman Networks is de eigenaar van het populaire programma KaZaA.

Nikki Hemming, de CEO van Sharman Networks, kreeg ook een bezoek van de medewerkers van het MIPI net zoals internetprovider Telstra en enkele universiteiten. Het MIPI was op zoek naar extra bewijs in hun zaak tegen KaZaA vanwege inbreuk op auteursrechten.

De auteursrechtorganisatie deed de invallen zonder toestemming van de rechtbank aan de hand van de Australische 'Anton Pilar' regeling. Hierdoor is geen toestemming nodig van een rechtbank om invallen te doen in huizen of kantoren om materiaal in beslag te nemen dat inbreuk maakt op auteursrecht.

"Het is erg duidelijk dat zij op wereldschaal inbreuk op auteursrechten mogelijk maken", aldus directeur Michael Speck van MIPI. "Het gaat hier niet om individuen, het gaat om 'de grote vis'. Dit is een signaal dat internetpiraterij ten einde is in Australie."

Programma HCE (Week 6)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 6)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00RBC Roosendaal RKC Waalwijk -
.
za19.30sc Heerenveen NAC Breda -
za20.00AZ FC Volendam -
za20.00FC Twente FC Zwolle -
.
zo12.30Ajax PSV -
zo14.30Vitesse Feyenoord -
zo14.30Willem IIADO Den Haag -
zo14.30FC Groningen NEC -

Cocu wenst duidelijkheid

Middenvelder Phillip Cocu (33) wenst nog deze maand duidelijkheid te hebben over zijn toekomst bij FC Barcelona.

Vorige week lekten er plannen uit over het 'ruimen' van de Nederlanders bij FC Barcelona. Cocu, die een aflopend contract heeft, wil graag weten waar hij aan toe is. "Ik ga ervan uit dat ze momenteel evalueren met wie ze verder willen en met wie niet."

Vorig seizoen moest Cocu tot eind juni wachten totdat de club hem contractverlenging aanbood. Dat had echter te maken met de door Joan Laporta gewonnen presidentsverkiezingen.

Blessuregevallen Ajax-PSV

In de aanloop naar de topper van zondag tussen Ajax en PSV zijn er de nodige afwezigen te noteren.

Aan Amsterdamse zijde ontbreekt in ieder geval Zlatan Ibrahimovic, die nog flink wat tijd nodig heeft voor herstel. Ook is het meespelen van Wesley Sonck en Rafael van der Vaart onzeker. De laatste werd tegen tegen ADO Den Haag rust gegund om van een spierblessure te genezen. Het lijkt er op dat Van der Vaart de wedstrijd gaat halen, voor Sonck komt die te vroeg.

Bij PSV is de afwezigheid van John de Jong een gevoelige. De middenvelder viel afgelopen weekend tegen Vitesse uit met een gekneusde voet. De man in vorm laat zich moeilijk vervangen. Verder mist PSV zondag ook André Ooijer, Dennis Rommedahl, Leandro en Kasper Bøgelund.

Frank de Boer faalt van elfmeter

Het is Glasgow Rangers verrassend niet gelukt om de finale van de Schotse beker te bereiken, de ploeg verloor na een lange penaltyreeks van Hibernian (4-5).

Uiteindelijk was Frank de Boer de pias, maar hij miste niet als enige. In de wedstrijd verzuimde Mikel Arteta al via een penalty de Rangers op voorsprong te brengen. Michael Mols deed dat vlak voor rust met een schuiver alsnog (1-0). Acht minuten voor tijd maakte Stephen Dobbie echter gelijk (1-1).

In de verlenging werd niet gescoord, waarop strafschoppen volgden. Van de eerste reeks van vijf strafschoppen misten beide ploegen er twee. De volgende twee penalties werden ook door beide ploegen gemist. Colin Murdoch scoorde daarop echter wel, waarop Frank de Boer Rangers in de wedstrijd moest houden. Hij schoot op de paal en bracht Hibernian daarmee in de finale.

VS: stemmen via internet gaat niet door

Presidents Verkiezingen VSAmerikaanse stemgerechtigden die tijdens de aankomende verkiezingen in het buitenland zitten, zullen hun stem niet via internet kunnen uitbrengen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft het advies opgevolgd van twaalf computerdeskundigen die negen dagen geleden met een rapport over deze kwestie kwamen. De conclusie van het rapport was dat de veiligheid van het stemmen via internet onvoldoende gegarandeerd is.

Het zou voor de Verenigde Staten de eerste keer zijn dat er via internet gestemd zou kunnen worden. In totaal deden zeven staten mee met het prestigieuze Serve-project. Dat zou betekenen dat er zo'n zes miljoen mensen de mogelijkheid hadden om via internet te stemmen.

"In theorie zou het kunnen gebeuren dat hackers in Iran via het manipuleren van data bepalen wie de nieuwe president wordt", aldus Barbara Simons, beveiligingsdeskundige van de Association of Computing Machinery. "De computerbeveiliging is nog niet zo goed dat met zekerheid gezegd kan worden dat fraudeurs en criminelen geen invloed op de verkiezingsuitslag hebben."

Van Ede ontlast Booy bij Utrecht

Het bestuur van FC Utrecht heeft oud-doelman Jan Willem van Ede aangesteld als technisch manager. De club stapt hiermee af van het door haar gehanteerd 'engels model' waarin Foeke Booy zowel trainer als technisch manager was.

Van Ede (40) gaat de trainer nu organisatorisch ontlasten en krijgt tevens de leiding over de voetbalacademie van de club. Naast zijn baan bij Utrecht zal hij voor dit seizoen ook nog actief blijven als keeperstrainer bij Heracles Almelo en als assistent-trainer bij hoofdklasser HSC'21 uit Haaksbergen.

Booy: "We zochten iemand met inzicht in het voetbal, die loyaal is en de verantwoordelijkheid kan dragen. Jan Willem is bovendien een Utrechter en kent de cultuur van de club."

Van Ede: "Het is een geweldige kans voor me, een kans die maar één keer voorbij komt. Ik hoop dat ik Foeke goed kan aanvullen en de constante factor voor de langere termijn kan zijn voor FC Utrecht. Het is mooi om na acht jaar weer terug te zijn op het oude nest. Al is er sindsdien wel veel veranderd bij de club."

Alsnog Thaise kip in Europa

Via Polen komen alsnog duizenden tonnen aan Thaise kip op de markt, ondanks een importverbod van de Europese Unie. Hiervoor waarschuwde J. Odink, voorzitter van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), vrijdag.

Deze week besloten de lidstaten van de EU het oude importverbod tot vijftien augustus te verlengen. De Aziatische landen hebben het virus nog lang niet onder controle en momenteel zijn er al achttien mensen overleden aan het virus.

Volgens Odink probeert Thailand toch kippen te verkopen in het buitenland. “Ze gaan ermee naar landen die er wat mee kunnen. Dat blijkt dus Polen te zijn.” In Polen wordt het vlees in een andere verpakking gestopt en vervolgens geexporteerd naar bijvoorbeeld Duitsland of Nederland, zo stelt de voorzitter. Hij geeft ook aan dat Nepluvi bewijzen heeft voor dit probleem.

De organisatie van Odink heeft inmiddels aan de bel getrokken bij de Nederlandse autoriteiten. Volgens Odink heeft Nederland ook al contact gezocht met Polen en Duitsland. Als reactie daarop houdt de Duitse douane extra grenscontroles.

Man bedenkt erotische 'snoep'automaat

Een onbekende Fokker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

18+ berichtBinnenkort midden in de nacht je geliefde verrassen? Misschien wordt het binnenkort allemaal mogelijk in Tilburg. Een automaat met erotische artikelen, boordevol lingerie, condooms, trillende massagestaven en nog veel meer ondeugends, dat is wat Oisterwijker Frans Berkers wil plaatsen.

Hij wil dit bijzondere concept in heel het land uitrollen, te beginnen in Tilburg. Maar op dit moment werkt de gemeente de ondernemer nog tegen.

"Stel dat je ruzie hebt gehad met je vriendin en wilt tegen middernacht nog massageolie kopen om het goed te maken. Dat lukt je alleen met mijn automaat", zegt Frans Berkers. De automaten, die qua formaat het beste zijn te vergelijken met de snoepautomaten op het station, zullen een gat in de markt moeten gaan vullen, volgens de uitvinder ervan.

"Er is de laatste twintig jaar heel wat gebeurd, maar veel mensen vinden het nog een stap te ver naar een sekswinkel te gaan. Die zijn bovendien geen 24 uur per dag open.", zo meldt de Brabander. "Maar in mijn automaat kun je alleen pinnen of chippen. Zodat kinderen er niet hun zakgeld in kunnen stoppen", zegt Berkers. Klanten van de automaat hoeven niet bang te zijn dat men er achter komt dat ze gebruik hebben gemaakt van de automaat. Het bankafschrift zal een neutrale naam vermelden.

Het enige wat nu nog tussen plan en uitvoering in de weg staat is het gemeentebestuur van Tilburg. Zij zeggen geen probleem met de inhoud te hebben, maar des temeer met de plek van plaatsing. Inmiddels heeft Berkers bezwaar tegen het afwijzen van de vergunning ingediend.

Ruim 300.000 niet verzekerd voor medische zorg

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van het opinieblad Elsevier blijkt dat het aantal Nederlanders dat niet is verzekerd de afgelopen vijftien jaar snel is gestegen. Zo waren er in 1988 slechts 50.000 mensen niet verzekerd waren tegen ziektekosten, in 2003 werd de grens van 300.000 personen gepasseerd.

De ziekenhuizen worden hierdoor in toenemende mate geconfronteerd met mensen die niet verzekerd zijn. In de meeste gevallen gaat het om buitenlanders die illegaal in Nederland verblijven, daklozen, zwervers en verslaafden. Daarnaast is er ook nog een kleine groep zelfstandigen die vergeten zijn hun premies te betalen, rijke mensen die denken dat ze de medische zorg uit eigen zak kunnen betalen en 'free riders'; mensen die bewust geen premie betalen, omdat ze weten dat ze toch wel worden geholpen.

De ziekenhuizen weigeren echter nooit medische zorg. Jaarlijks ontstaan hierdoor grote kosten die worden doorgeschoven naar de Nederlanders die wel hun premies betalen. Bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam leverden de onverzekerden vorig jaar een extra kostenpost op van 3,4 miljoen euro.

[update] Explosie in metro Moskou

neusaap, Gammapooka en MattyMaT hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanochtend heeft zich in een metrostel in Moskou een explosie voorgedaan waarbij verscheidene mensen gewond raakten, zo meldt het Russische persbureau Interfax. Het Russische ministerie voor Rampenbestrijding heeft bevestigd dat er een explosie plaats heeft gevonden en dat er doden gevallen zijn. CNN bericht inmiddels dat er 22 doden zijn gevallen.

Een woordvoerster van het ministerie meldt dat de ontploffing plaatsvond rond 8.40 (lokale tijd) tussen de metrostations Paveletskaya en Avtozovodskaya. Het getroffen metrostel is zwaar beschadigd en rook drijft de tunnels in en komt bij metrostations naar boven. Passagiers worden geëvacueerd.

De Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB denkt dat de explosie, die zich voordeed tijdens de piek van de ochtendspits, wanneer metrotreinen doorgaans vol zitten, hoogstwaarschijnlijk het werk was van terroristen. Interfax meldt verder dat er zeker vijftig ambulances naar de twee stations aan de rand van het centrum zijn gestuurd.

Update 11.25
De NOS meldt dat het dodental inmiddels is gestegen tot veertig en er zijn honderdvijftig gewonden gevallen. Dat hebben de ambulancediensten gemeld. Mogelijk zijn in totaal honderd mensen omgekomen. Er wordt uitgegaan van een zelfmoordaanslag.

Hakkinen: "Button niet goed genoeg"

Mika Hakkinen vindt dat Jenson Button de laatste tijd ernstig wordt overschat.

De oud-wereldkamioen vindt Button niet meer dan een gemiddelde F1-coureur en vraagt zich af of Button in zich heeft wat nodig is voor een kamioensgevecht. "Hij is niet zo snel als veel mensen denken dat hij is. Uiteraard is hij wel snel, maar is hij supersnel? Ik ben niet zo zeker dat hij dat is.", aldus Hakkinen in F1 Racing magazine.

Hij vervolgt: "Hij maakte zijn Formule 1 debuut in 2000 bij Williams, en meteen werd hij door de Britse pers 'de nieuwe Senna' genoemd. Dat vond ik echt belachelijk, hoe konden ze dat nou weten? Het is natuurlijk logisch dat ze enthousiast worden als een jongeling als Button ingehuurd wordt door een team als Williams. Maar de problemen beginnen als de jongeling gaat geloven wat ze over hem schrijven. Hij was een beginner, geen superster. En ik geloof niet dat hij dat zelf meteen door heeft gehad."

Hakkinen is wel benieuwd hoe Button zich dit jaar gaat ontwikkelen als eerste coureur bij BAR en hoe hij zal omgaan met de druk. Met zijn vijfde seizoen in de Formule 1 zijn er geen excuses meer voor fouten.

Hakkinen gelooft ook niet zo in het toptalent van Alonso. Als Alonso echt zo goed zou zijn, zou hij zich vaker voor Trulli hebben gekwalificeerd. Daarentegen ziet hij zijn landgenoot Kimi Räikkönen wel als toptalent. Die dicht Hakkinen ook de wereldtitel toe: "Ik denk dat Michael geen kampioen wordt in 2004. Het wordt een Williams of McLaren coureur, ze hebben alle vier de ervaring, alle vier de snelheid, maar er is er maar één die constant genoeg is. En dat is Kimi Raikkonen."

Vendex KBB stuurt aan op overname

Vendex KBB, eigenaar van onder andere De Bijenkorf, Hema, V&D, is in gesprek met buitenlandse investeerders over een mogelijke overname. Potentiële kopers zouden bereid zijn 1,25 miljard euro te betalen. Vendex KBB heeft een geschatte waarde van ongeveer 1 miljard euro.

Diverse investeringsmaatschappijen hebben aangegeven interesse in een overname te hebben. Vendex KBB gaat met een aantal van de geinteresseerden verder om de tafel zitten. Volgens het persbericht van Vendex KBB, gisteravond, zijn deze bedrijven 'geïnteresseerd in de onderneming als geheel en onderschrijven de huidige strategie'.

Het gaat volgens het bedrijf om 'gerenommeerde internationale investeringsmaatschappijen'. Om welke maatschappijen het precies gaat wil Vendex nog niet bekend maken. Vendex maakt vermoedelijk eind maart de keuze met welke investeerder zij in zee gaat.

Baby valt van balkon derde verdieping

tolgashakur en DickTator hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een veertien maanden oude baby is gisteren bij een val van het balkon om het leven gekomen. Het ongeval deed zich voor in Soest.

Het meisje viel door nog onbekende reden van het balkon op de derde verdieping. Ze werd direct naar het ziekenhuis in Utrecht gebracht. Daar overleed ze korte tijd later aan haar verwondingen. De politie zal de toedracht van het ongeval onderzoeken. Verder wilde de woordvoerder van de politie niets kwijt over de zaak.

Aardbeving treft Indonesië

tolgashakur, Useroid, snagglepuss en Irakees hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Indonesische provincie Papua is vandaag getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter, aldus de meteorologische dienst in Jakarta.

Tot nu toe zijn er 23 doden. Meer dan 150 mensen raakten gewond door vallend puin. Het ziekenhuis in Nabire is zwaarbeschadigd. De gewonden worden daarom in tenten ondergebracht.

Het epicentrum lag volgens de Amerikaanse meteorologische dienst USGS op negentig kilometer ten noorden van het stadje Enarotali. Na de beving volgden nog zeker elf naschokken.

"Providers moeten virussen bestrijden"

krn176 en Sundace hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De verantwoording voor de bestrijding van computervirussen ligt bij internetproviders. Dit vindt 85 procent van de Nederlandse consumenten en ondernemers. De strijd tegen virussen wordt door veel mensen niet tot de eigen verantwoordelijkheid gerekend.

Dit alles blijkt uit een onderzoek dat Blauw Research uitvoerde in opdracht van internetprovider XS4ALL, waarvan vandaag de resultaten gepubliceerd werden. Ongeveer 500 consumenten en gebruikers in kleine en middelgrote bedrijven werden door het Rotterdamse onderzoeksbureau ondervraagd.

Familie Timberlake schaamt zich diep

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De familie van Justin Timberlake schaamt zich ontzettend voor het borst-incident van Janet Jackson tijdens de pauze van de Super Bowl. Timberlake zelf zegt de zaak te betreuren, maar van tevoren niet op de hoogte geweest te zijn. Volgens hem zou alleen Janets bh te zien zijn, niet haar borst.

"Ik snap best dat veel mensen gechoqueerd waren door de situatie, inclusief mijn eigen familie. En dat is waarschijnlijk het meest frustrerende aan het geheel voor mij en het is echt, echt, echt zeer betreurenswaardig." Dit liet Timberlake woensdag in een interview met televisiestation CBS weten.

Timberlake vertelt dat hij gebeld werd door de choreograaf en Jackson zelf. Ze vertelden hem dat ze een 'kostuum ontrafeling' wilden doen. Timberlake ging er vanuit dat het om een sexy bh ging. Hij had nooit verwacht dat Janets borst te zien zou zijn. Timberlake: "We hadden geen tijd meer om het te repeteren, maar toen ik het deed, schrok ik enorm. Het enige dat ik kon zeggen was: 'Oh my God, Oh my God." Vervolgens verliet hij zo snel mogelijk het podium.

Gisteren werd bekend dat Janet Jackson geen toegang meer heeft tot de Grammy Awards aanstaande zondag. De organisatie hoopt zo een soorgelijke stunt van Jackson te voorkomen. Vanuit Jackson-kringen zelf wordt echter verklaard dat Janet zichzelf heeft teruggetrokken. Maandag en dinsdag bood ze op televisie nog openlijk haar excuus aan. Timberlake zal wel aanwezig zijn tijdens de Grammy Awards.

Nieuwe TV-serie eerst op internet

Soapfan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Holland Media Groep (HMG) gaat nieuwe afleveringen van de drama-serie 'De Erfenis' eerst op internet tonen, alvorens deze op TV getoond wordt. Zo kunnen kijkers die niet kunnen wachten op de volgende aflevering tegen betaling de hele aflevering op internet bekijken, direct na uitzending van de voorafgaande episode.

"We verwachten geen grote groepen kijkers op internet te trekken maar vooral degenen die verknocht raken aan der serie en zo nieuwsgierig zijn dat ze zo snel mogelijk het vervolg willen zien", aldus een woordvoerster van de mediagroep. Daarnaast kunnen alle voorgaande afleveringen op dezelfde site bekeken worden. Natuurlijk hoopt de HMG in stilte op een groot succes.

Fans kunnen voor één euro 24 uur lang de nieuwe aflevering bekijken. Het betalen kan per 0900-nummer, Walliekaart of SMS. Het is vanaf vandaag mogelijk de eerste aflevering op internet te zien, terwijl deze pas op 9 februari voor het eerst te zien is op RTL4.

Al eerder gaf RTL4 de mogelijkheid om de audities van Idols allemaal tegen betaling terug te zien. De zender wil echter niet prijsgeven hoeveel mensen daarvan gebruik hebben gemaakt.

Trambestuurder in rug gestoken

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdagavond is in Rotterdam een 39-jarige trambestuurder in zijn rug gestoken door een 45-jarige passagier. De man kreeg rond half twaalf onenigheid met de conductrice van lijn 7 toen zij de man om zijn kaartje vroeg. Hij bedreigde hierop de conductrice, bestuurder en een beveiligingsmedewerker van het vervoersbedrijf RET.

Buiten de tram ontstond er een vechtpartij waarbij de bestuurder een messteek in zijn rug kreeg. Met enkele klappen lukte het de bestuurder om zijn belager te vloeren. De bestuurder is in het ziekenhuis aan de steekwond in zijn rug behandeld. De 45-jarige Rotterdammer is door de politie aangehouden.

Ajax licht optie Maxwell

Ajax heeft de optie die in het contract van Maxwell stond gelicht.

Hierdoor verlengt Ajax het contract van Maxwell met een extra twee jaar tot juli 2006. Het is onbekend of Ajax met Maxwell heeft overlegd alvorens de optie te lichten. In tegenstelling tot Trabelsi had Maxwell geen probleem met de optie.

Ajax is met meerdere spelers nog in onderhandeling over verlenging van contracten. Ajax probeert onder meer Van der Vaart en Ibrahimovic langer voor de club te behouden. De optie op Trabelsi zou ook zijn gelicht, maar vanwege de gevoeligheid hiervan komt er weinig informatie over naar buiten.

Chirurgen sluiten wonden met paperclips

AleXis vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

In Engeland is uit onderzoek door de medische autoriteit (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency, MHPRA) gebleken dat Engelse chirurgen steeds vaker onorthodoxe methoden en materialen gebruiken tijdens operaties.

Niet alleen werden er paperclips en urinecatheters gebruikt gebruikt om wonden te sluiten, ook werden er wasknijpers gebruikt om hartslagmeters aan de oorlel van patienten te bevestigen.

De primitieve operatiemethoden hebben al tot de dood van twee babies en een amputatie bij een derde geleid, zo zegt de MHPRA.

'Ingrijpende reorganisatie bij OM'

Het Openbaar Ministerie staat aan de vooravond van een ingrijpende reorganisatie. Dat blijkt uit een zogenoemde 'Houtskoolschets' van het OM. Gisteravond onthulde NOVA de plannen van het OM. In deze plannen staat dat de 19 huidige arrondissementsparketten zullen worden teruggebracht naar 10 regioparketten met 10 regiohoofdofficieren van justitie. De 5 ressortparketten worden samengevoegd tot één organisatie. Doel van de maatregelen is om justitie beter vanuit Den Haag te kunnen aansturen.

De plannen roepen veel onvrede op. Zo is de Tweede Kamer niet ingelicht over de plannen, daarom zal Aleid Wolfsen van de PvdA de minister van justitie Donner om tekst en uitleg vragen. Wolfsen: "Het is een zeer ingrijpende reorganisatie (..) en het erge is dat men al begonnen is met de invoering ervan , zonder overleg met de Tweede Kamer, dat kán dus niet." "Dit is heel erg groot nieuws, ik vind het bijna onbegrijpelijk", zegt de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Ybo Buruma. Burgemeester A. Brouwer-Korf van Utrecht: "Het gebeurt allemaal in het geheim."

In het plan worden bijvoorbeeld de parketten van Utrecht en Arnhem samengevoegd, tegen de wil van de Utrechtse burgemeester. Ze wil voor de Domstad een eigen hoofdofficier van justitie hebben.

In de 'houtskoolschets' ontstaan de volgende 10 regio's:
1. Amsterdam
2. Alkmaar-Haarlem
3. Assen-Groningen-Leeuwarden
4. Almelo-Zutphen-Zwolle
5. Arnhem-Utrecht
6. Den Haag
7. Den Bosch
8. Roermond-Maastricht
9. Dordrecht-Rotterdam
10. Breda-Middelburg

Thaise man vergrijpt zich aan hond

Jasperaldo stuurde ons via de newssubmit dit herschreven bericht:

De 33 jaar oude Toripa Ravanga was dronken en zocht een verzetje na het verlaten van het café. Zijn pogingen om een partner te vinden voor de nacht liepen echter uit op een aantal beetwonden.

De man vertelde de politieagenten dat hij na het verlaten van de bar hij een sexy hond zag, die hem met zijn gedrag uitdaagde. Hij pakte de hond, nam haar mee naar de bosjes en probeerde de hond te verkrachten. De hond beet van haar af, want ze was niet van de seksuele avances van de Thai gediend. Zij beet daarom de man in zijn neus en handen. De man stopte met verdere pogingen en ging naar huis.

Nadat hij later opgepakt werd door de politie, verklaarde hij dat hij eerder drie honden had verkracht. Hij zei dat hij altijd een verlangen heeft naar seks na het drinken van alcohol. Door zijn barslechte financiële toestand was het voor hem onmogelijk om gebruik te maken van de prostitutie, verklaarde Ravanga. Voor hem waren honden een beter alternatief.

Volgens de politie, werd de man vrijgelaten na 40 injecties tegen hondsdolheid. De politie gaat niet verder met de aanklacht tegen de man. De politiewoordvoerder vertelde dat de man al zijn appartement verlaten had, omdat hij zich kapot schaamde.

Prehistorische voetafdruk gevonden in Zuid-Korea

Histocasa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zuid-Korea is een versteende voetafdruk gevonden van een mens die uit de steentijd stamt. Volgens archeologen is het voor het eerst dat een dergelijke afdruk in Azië is gevonden.

Over de hele wereld zijn er slechts zes keer eerder voetafdrukken uit de steentijd gevonden. De afdrukken zijn daarmee rond 50.000 jaar oud. Eerdere vindplaatsen waren Frankrijk, Italië, Tanzania, Kenya, Zuid-Afrika en Chili.

De voetafdruk in Zuid-Korea werd aangetroffen in vulkanisch gesteente en werd vergezeld van pootafdrukken van dieren, zoals olifanten, herten en paarden.

Grote opkomst protest tegen asielbeleid

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een protestactie tegen het asielbeleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken heeft donderdagavond in Leeuwarden veel mensen getrokken. Ongeveer 2000 mensen lieten hun ongenoegen blijken.

Stichting Respons en Vereniging Vluchtelingenwerk Friesland, die de bijeenkomst hadden georganiseerd, zijn blij met de hoge opkomst. "Met Friezen valt niet te spotten en dat laat iedereen hier zien. Friesland ziet het verschil tussen recht en onrecht. Dit asielbeleid is inhumaan, daar kunnen wij met ons boerenverstand niet bij", aldus K. Harink van Vluchtelingenwerk Friesland.

De actie "Van Harte Pardon" trok zoveel belangstellenden dat lang niet iedereen in de Grote Kerk kon. Meer dan duizend mensen moesten de sprekers buiten op een videoscherm volgen. Maandag voert Vluchtelingenwerk Nederland actie in Den Haag. De organisatie wil handtekeningen en foto's van asielzoekers met lokale autochtone bewoners uit alle provincies overhandigen aan de minister.

Shoukov weg bij Willem II

Dmitri Shoukov vertrekt aan het eind van dit seizoen bij Willem II.

De Rus heeft het aanbod van de Tilburgse club voor contractverlenging naast zich neergelegd. Na Kew Jaliens, Joris Mathijsen, Tarik Sektioui en Youssef Mariana is hij de vijfde speler die Willem II in de zomer gaat verlaten.

Door de grote leegloop is de club uit Tilburg op zoek naar vervanging. Zo haalde ze al het achttienjarige talent Anthony Spinosa van Standard Luik en de aan VVV-Venlo verhuurde Marcel Meeuwis keert komend seizoen terug bij Willem II. Ook is er belangstelling voor onder meer middenvelder Edwin de Graaf van RBC Roosendaal en verdediger Albert van der Haar van FC Zwolle.

Donner pleit voor werkkampen criminelen

Minister DonnerMinister Donner van Justitie zit met een aanhoudend cellentekort in zijn maag. Daarom denkt hij aan alternatieve oplossingen om dit cellentekort op te lossen. Mogelijke oplossingen voor dit tekort zijn volgens Donner onder andere het opsluiten van criminelen in rijkswerkinrichtingen en afgemeerde boten.

Het regime in deze instellingen zou sober moeten zijn, zo meent Donner. Verder wist Donner in een interview met het Algemeen Dagblad te vertellen dat er over drie jaar een tekort van 1700 plaatsen in gevangenissen zal ontstaan. Donner sprak ook nog van het opsluiten van criminelen in de bovenste verdiepingen van torenflats, zodat alleen de trap en de lift bewaakt zouden moeten worden. Deze uitspraak was volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie slechts een mijmering.

Salaris oorzaak breuk Jos-Jordan

Het salarisbod van Jordan aan Jos Verstappen heeft tot een onbespreekbare situatie geleid.

Jos Verstappen was best bereid met minder salaris genoegen te nemen, maar het bod van Jordan vatte hij als een belediging op. Uit het aanbod zou te weinig waardering spreken voor zijn inbrengst van sponsoren en voor zijn rijderskwaliteiten.

De sponsoren waren teleurgesteld, omdat zij er al met Jordan uit waren. Echter, zoals altijd is verklaard, zijn ze achter Verstappen blijven staan. "Ik baal ervan dat er geen overeenstemming is bereikt, maar ik heb de uitkomst te respecteren.", vertelde Michel Perridon aan het Algemeen Dagblad.

De reclame van Trust op de Jordan van afgelopen dagen, brengt geen verplichtingen meer met zich mee. "Dat kost me alleen een glas bier, dat Eddie Jordan en zijn commercieel directeur Ian Phillips een keer bij mij komen opdrinken.", aldus Perridon.

Perridon wil actief blijven in de autosport. Het liefst brengt hij met zijn geld Jos Verstappen dit seizoen nog ergens anders in de F1 binnen. Daarnaast denkt hij na over een andere rol voor zichzelf in de formule 1. In ieder geval niet puur als sponsor, ondanks aanbiedingen van BAR, Jaguar en McLaren.

Perridon wil nog wel in de DTM gaan sponsoren. Volgende week heeft Perridon een gesprek met Norbert Haug, directeur motorsport van Mercedes, over mogelijke sponsoring. Dit staat geheel los van Jos Verstappen en heeft waarschijnlijk meer te maken met de publiciteit die Christijan Albers genereert.

[update] Kokkelvissers vermist in Groot-Brittanni

In Morecambe Bay, Noord-Engeland, is een groep van 26 Chinese kokkelvissers bij het zoeken naar kokkels op een zandbank in problemen gekomen door snel opkomend tij. Er is een grote reddingsactie aan de gang.

De groep vissers is gisteren rond drie uur 's middags de zee opgegaan. Rond negen uur 's avonds werd er melding gedaan van hun vermissing. De Britse kustwacht en marine hebben de hele nacht gezocht.

Tien man heeft zichzelf veilig aan land weten te brengen, waarvan er drie nu in het ziekenhuis liggen.

Update 10:00
Er zijn tot nog toe vijftien lichamen geborgen.

Verbannen Nigeriaan weigert

Yakubu Aiyegbeni neemt het verzoek om terug te keren bij het nationale elftal van Nigeria niet aan.

De speler werd vorige week tijdens de Afrika Cup uit de selectie van Nigeria gezet door de bondscoach. Deze gaf gisteren vergiffenis en wilde de verbannen spelers weer per direct laten terugkeren bij het team. Yakubu voelt zich onterecht negatief behandeld en wenst daarom niet terug te komen.

"Yakubu vindt het een grote eer om voor zijn land te voetballen, maar de manier waarop hij naar huis was gestuurd en de verhalen die de Nigeriaanse voetbalbond over hem heeft verspreid, hebben hem erg veel verdriet gedaan.", vertelde Peter Storrie, woordvoerder van Yakubu's werkgever Portsmouth.

Hij vervolgt: "Hij en de twee andere spelers deden niets meer dan rustig een kopje koffie drinken in de naaste omgeving van het trainingskamp. Door de verkeerde verhalen stond hij in het middelpunt van de belangstelling om geheel verkeerde en onterechte redenen. De speler wil dat de fans van Nigeria begrijpen dat hij het leuk vindt om voor zijn land uit te komen, maar dat er voor hem een onmogelijke situatie is ontstaan om terug te kunnen keren."

Ghali mag niet meer weg

Feyenoord wil Hossam Ghali na de Afrika Cup niet meer af staan aan de nationale ploeg.

Nadat Egypte tijdens de Afrika Cup in de eerste ronde is uitgeschakeld, kan Ghali weer mee gaan trainen en spelen bij Feyenoord. De Rotterdamse club kreeg meteen het verzoek mee om de speler van 6 tot en met 20 februari weer af te staan voor een trainingskamp. Voor Feyenoord is de maat vol en voorlopig willen ze de speler niet meer af staan voor net nationale elftal.

"We hebben nu laten weten Ghali niet meer af te staan, omdat we vinden dat zijn loopbaan bij Feyenoord door het aantal oproepen uit z'n vaderland serieus gevaar loopt.", aldus manager voetbalzaken Hans Hagelstein.

Nieuw: FOK!user reviews

FOK! mag dan wel als eigenaar Danny hebben, zonder de users is FOK! eigenlijk helemaal niets! Veel users op FOK! zijn bekend en gevreesd, maar er zijn er ook genoeg die niet opvallen maar wel mee helpen om FOK! te maken tot wat het nu is. Zo kwamen we op het idee dat het misschien wel leuk zou zijn om bepaalde users beter te leren kennen.

Deze maand hebben we gekozen voor: Vleermuis, Quasar de Duif, Furby en Maanvis. Alle vier bekende users van het forum, dus wordt het eens tijd om deze vier eens te vragen wat ze van FOK! vinden en denken. Nieuwsgierig naar het resultaat? Neem dan maar snel een kijkje!!

miss_bleuWil jij ook graag in een FOK!user-review? Dat kan! Stuur gewoon even een mailtje naar miss_bleu@fok.nl en ik mail je zo snel mogelijk terug.

WHO bevestigt nieuwe doden vogelgriep

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bevestigd dat opnieuw twee mensen in Vietnam zijn overleden aan de vogelgriep, waarmee het totaal aantal doden in dat land op dertien komt te staan.De slachtoffers zijn twee meisjes, van zestien en zeventien jaar, beide in het zuiden van het land. Het officiële dodental van heel Azië komt hiermee op achttien.

De Vietnamese autoriteiten denken dat de twee meisje het virus hebben opgelopen via contact met zieke vogels, maar de WHO sluit de mogelijkheid van mens-op-mensbesmetting niet uit en wil een onderzoek instellen.

Op een totaal van 250 miljoen zijn er in Vietnam inmiddels veertien miljoen stuks pluimvee vernietigd. De handel in pluimvee en eieren is totaal stilgelegd en er geldt een vervoersverbod voor alle pluimveeproducten. Ook in Thailand, Indonesië, Pakistan, China en Taiwan worden op grote schaal vogels afgemaakt. In de getroffen regio zijn er naar schatting zo'n 50 miljoen dieren gedood. Internationale gezondheidsorganisaties verklaarden gisteren in een gezamenlijk statement dat zolang krachtige maatregelen om de ziekte in te dammen uitblijven, het risico van verdere verspreiding, ook buiten Azië, onverminderd groot blijft.

Bolkestein vreest toetreding Turkije tot EU

pberends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Frits BolkesteinBij een bijeenkomst in Den Haag heeft Frits Bolkestein duidelijke taal gesproken. Hij vreest een “verwatering” van de Europese Unie als Turkije lid wordt. De eurocommissaris meende dat wanneer Turkije als lid geaccepteerd wordt, landen als Wit-Rusland, Oekraïne en zelfs Rusland ook lid zouden moeten kunnen worden. Volgens hem wordt de EU daar minder hecht van en zal deze verslappen tot een “opgetuigde vrijhandelszone” van maar liefst 35 landen.

Bolkestein was in zijn jaren als VVD-leider altijd al een fel tegenstander van Turkse toetreding tot de EU. Turkije zou door zijn historie en cultuur niet bij de Unie thuishoren. Hij voorspelde zelfs de ondergang van de EU bij toetreding van Turkije. In 1999 werd echter door de EU besloten om Turkije als kandidaat-lidstaat te accepteren, en als het land aan de criteria van de EU voldoet beginnen de toetredingsonderhandelingen, waar later in dit jaar over besloten zal worden. Nederland is op dat moment voorzitter van de EU.

Binnen de VVD is meer mensen de zelfde mening toebedeeld, Bolkestein zelf denkt ook dat de toetreding van Turkije door referenda in sommige lidstaten tegengehouden kan worden. Er zijn namelijk landen waar een referendum wordt gehouden over de toetreding van bepaalde landen tot de Europese Unie.

Botsing tussen trein en rolstoelbrug

Er is donderdagmiddag een stoptrein gebotst op een rolstoelbrug. De stoptrein ging van Hoofddorp naar Lelystad en is op station Duivendrecht in Amsterdam tegen een rolstoelbrug aangereden. De machine, waarmee rolstoelgebruikers de trein in worden geholpen, kwam tussen het draaistel van de trein en de perronwand klem te zitten.

Door de spoorwegpolitie wordt aan baldadigheid gedacht, aldus een woordvoerder. Het is namelijk niet mogelijk dat een rolstoelbrug vanzelf tegen de trein aan komt. Dergelijke apparaten staan niet naast de perronwand. De spoorwegpolitie is momenteel aan het onderzoeken hoe het ding daar terecht is gekomen.

Drie jaar voor misbruik in SM-kamer

In het gerechtshof in Leeuwarden is donderdag drie jaar cel geëist tegen de 46-jarige A. B. De man wordt verdacht van het seksueel misbruiken van zijn 9-jarige stiefdochter. Volgens de advocaat-generaal is de stiefdochter seksueel misbruikt in de SM-kamer van de woning van B.

Op 29 januari 2003 werd B. veroordeeld tot 30 maanden cel. Toen de man dit vonnis aanhoorde, sneed hij in het bijzijn van het publiek en de rechters zijn eigen keel door. De man overleefde de zelfmoordpoging.

Volgens de aanklacht werd het kind geblinddoekt meegenomen naar de SM-kamer van de verdachte en dwong hij haar om hem oraal te bevredigen. Het kind zou ook geslagen zijn met een zweepje. De verdachte ontkent alles. Er wordt dan ook vrijspaak geëist door zijn advocaat P. Plasman.

Toen het meisje haar verhaal vertelde aan haar biologische vader, is de zaak aan het rollen gekomen. Er waren echter geen getuigen die het verhaal konden bevestigen, daarom zijn twee onderzoekers de betrouwbaarheid van het verhaal gaan onderzoeken. Eén van die twee onderzoekers was R. Bullens, die deskundig is op het gebied van betrouwbaarheidsverklaringen, met betrekking tot seksueel misbruik.

Donderdag vertelde de verdachte dat de biologische vader zijn dochter had aangezet om deze verklaring te doen. Volgens het rapport van Bullens kan hier geen sprake van zijn, het meisje zou echter geen gedetailleerde beschrijving kunnen doen van de SM-kamer en de seksuele handelingen die daar zijn uitgevoerd. De advocaat van B. is van mening dat het meisje de SM-kamer gezien heeft op het moment dat haar moeder en stiefvader SM-seks bedreven. Er zou ook SM-beeldmateriaal in huis hebben rondgeslingerd, wat het meisje ideeën zou kunnen geven dat ze seksueel misbruikt was.

In 1977 is B al eens veroordeeld tot één jaar cel en TBS. Hij is toen veroordeeld voor doodslag op zijn neefje. Ook is hij in 1998 veroordeeld tot 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijk, wegens het beroven van de vrijheid van een prostitué.
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.