[update] Explosie in metro Moskou

neusaap, Gammapooka en MattyMaT hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanochtend heeft zich in een metrostel in Moskou een explosie voorgedaan waarbij verscheidene mensen gewond raakten, zo meldt het Russische persbureau Interfax. Het Russische ministerie voor Rampenbestrijding heeft bevestigd dat er een explosie plaats heeft gevonden en dat er doden gevallen zijn. CNN bericht inmiddels dat er 22 doden zijn gevallen.

Een woordvoerster van het ministerie meldt dat de ontploffing plaatsvond rond 8.40 (lokale tijd) tussen de metrostations Paveletskaya en Avtozovodskaya. Het getroffen metrostel is zwaar beschadigd en rook drijft de tunnels in en komt bij metrostations naar boven. Passagiers worden geŰvacueerd.

De Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB denkt dat de explosie, die zich voordeed tijdens de piek van de ochtendspits, wanneer metrotreinen doorgaans vol zitten, hoogstwaarschijnlijk het werk was van terroristen. Interfax meldt verder dat er zeker vijftig ambulances naar de twee stations aan de rand van het centrum zijn gestuurd.

Update 11.25
De NOS meldt dat het dodental inmiddels is gestegen tot veertig en er zijn honderdvijftig gewonden gevallen. Dat hebben de ambulancediensten gemeld. Mogelijk zijn in totaal honderd mensen omgekomen. Er wordt uitgegaan van een zelfmoordaanslag.