'Ingrijpende reorganisatie bij OM'

Het Openbaar Ministerie staat aan de vooravond van een ingrijpende reorganisatie. Dat blijkt uit een zogenoemde 'Houtskoolschets' van het OM. Gisteravond onthulde NOVA de plannen van het OM. In deze plannen staat dat de 19 huidige arrondissementsparketten zullen worden teruggebracht naar 10 regioparketten met 10 regiohoofdofficieren van justitie. De 5 ressortparketten worden samengevoegd tot één organisatie. Doel van de maatregelen is om justitie beter vanuit Den Haag te kunnen aansturen.

De plannen roepen veel onvrede op. Zo is de Tweede Kamer niet ingelicht over de plannen, daarom zal Aleid Wolfsen van de PvdA de minister van justitie Donner om tekst en uitleg vragen. Wolfsen: "Het is een zeer ingrijpende reorganisatie (..) en het erge is dat men al begonnen is met de invoering ervan , zonder overleg met de Tweede Kamer, dat kán dus niet." "Dit is heel erg groot nieuws, ik vind het bijna onbegrijpelijk", zegt de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Ybo Buruma. Burgemeester A. Brouwer-Korf van Utrecht: "Het gebeurt allemaal in het geheim."

In het plan worden bijvoorbeeld de parketten van Utrecht en Arnhem samengevoegd, tegen de wil van de Utrechtse burgemeester. Ze wil voor de Domstad een eigen hoofdofficier van justitie hebben.

In de 'houtskoolschets' ontstaan de volgende 10 regio's:
1. Amsterdam
2. Alkmaar-Haarlem
3. Assen-Groningen-Leeuwarden
4. Almelo-Zutphen-Zwolle
5. Arnhem-Utrecht
6. Den Haag
7. Den Bosch
8. Roermond-Maastricht
9. Dordrecht-Rotterdam
10. Breda-Middelburg