Bolkestein vreest toetreding Turkije tot EU

pberends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Frits BolkesteinBij een bijeenkomst in Den Haag heeft Frits Bolkestein duidelijke taal gesproken. Hij vreest een “verwatering” van de Europese Unie als Turkije lid wordt. De eurocommissaris meende dat wanneer Turkije als lid geaccepteerd wordt, landen als Wit-Rusland, Oekra´ne en zelfs Rusland ook lid zouden moeten kunnen worden. Volgens hem wordt de EU daar minder hecht van en zal deze verslappen tot een “opgetuigde vrijhandelszone” van maar liefst 35 landen.

Bolkestein was in zijn jaren als VVD-leider altijd al een fel tegenstander van Turkse toetreding tot de EU. Turkije zou door zijn historie en cultuur niet bij de Unie thuishoren. Hij voorspelde zelfs de ondergang van de EU bij toetreding van Turkije. In 1999 werd echter door de EU besloten om Turkije als kandidaat-lidstaat te accepteren, en als het land aan de criteria van de EU voldoet beginnen de toetredingsonderhandelingen, waar later in dit jaar over besloten zal worden. Nederland is op dat moment voorzitter van de EU.

Binnen de VVD is meer mensen de zelfde mening toebedeeld, Bolkestein zelf denkt ook dat de toetreding van Turkije door referenda in sommige lidstaten tegengehouden kan worden. Er zijn namelijk landen waar een referendum wordt gehouden over de toetreding van bepaalde landen tot de Europese Unie.