FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 februari 2004

Alitalia annuleert 159 vluchten

Alitalia is van plan aankomende maandag 159 vluchten te gaan annuleren in verband met de stakingen die de piloten die dag willen gaan houden. In een verklaring gaf Alitalia aan dat het gaat om 99 binnenlandse en zestig continentale vluchten. Ongeveer 8.600 passagiers zullen worden getroffen.

De pilotenvakbond, die onder de Italiaanse piloten ongeveer veertienhonderd leden heeft, heeft opgeroepen tot de staking uit protest tegen de reorganisatieplannen van Alitalia. In de nieuwe reorganisatie plannen worden de lonen van 2004 tot 2006 bevroren, bovendien worden er 2700 banen geschrapt. De plannen zijn ontwikkeld zodat Alitalia volgend jaar weer winst kan maken, waardoor het bedrijf in zee kan gaan met de KLM.

Er zijn de afgelopen maanden al meerdere stakingen uitgevoerd door piloten. Allemaal zorgden zij voor het annuleren van honderden vluchten.

Uitslagen HCE (7-2-04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanavond.

sc Heerenveen - NAC Breda (3-4)
15' Selakovic 1-0
28' Vos 1-1
37' Knopper 2-1
42' Sibon 3-1
47' Diba 3-2
73' Fehér 3-3
83' Vos 3-4 (pen)

Geel: Radomski (Hee), Barakat, Boukhari, Fehér, Seedorf (allen NAC)
Rood: Edman (Hee/83')

AZ - FC Volendam (3-0)
5' Van Galen 1-0
14' Huysegems 2-0
80' El Khattabi 3-0

FC Twente - FC Zwolle (2-0)
63' N'Kufo 1-0
85' Gakhokidze 2-0

Geel: Karlsen (Zwo)

De huidige stand

Publicatie UFO-foto bemoedigt ooggetuigen

Sinds de gemeentelijke autoriteiten van Beveridge, Australië, op hun site een foto van een UFO publiceerden, komen steeds meer inwoners van de gemeente met hun eigen waarnemingen naar voren. De kleine stad ten noorden van Melbourne lijkt daarmee op weg een nieuwe hotspot van UFO's in Australië te worden.

Peter Christie en zijn dochter Elise waren vorige maand op een zaterdagochtend op weg naar het huis van een vriendin van Elise toen ze plotseling een object door de lucht zagen vliegen. "Ik zag dit ronde ding waar licht uit scheen in de lucht", vertelt Elise. "Het bewoog maar ging niet snel. Het was behoorlijk groot met ronde lichten erop, veel te groot voor een vliegtuig en het leek ook niets op een helikopter. 'Dit is absoluut geen vliegtuig', zeiden we tegen elkaar". Dochter en vader konden het object enkele minuten volgen. "Toen we over een heuveltje gingen konden we het enige tijd niet meer zien. Toen verscheen het plotseling weer. Ik was niet bang, meer geschrokken." Ook Peter Christie benadrukt dat het zeker geen vliegtuig was wat ze zagen. "We hadden geen idee wat het was, totdat we de volgende dag het nieuws hoorden", zei hij.


De foto van een UFO boven Beveridge

Elise zegt dat ze eerst besloten had er niet meer over te praten vanwege de negatieve reacties van mensen. Totdat even later de gemeente Whittlesea, waar Beveridge deel van uitmaakt, de foto met het schotelvormige object op haar site zette en er in de verschillende media uitgebreid over bericht werd. Bij de foto op gemeentelijke website van Whittlesea staat vermeld dat de gemeenteraad verder geen oordeel geeft over het object, maar dat ze zich verplicht voelt het publiek te informeren over wat er zich in de gemeente voordoet. Een ambtenaar van de verkeersafdeling maakte de foto in januari terwijl hij bezig was met zijn werk voor de gemeente.

Autoloze zondag in Italië

Een aantal burgemeesters, waaronder de burgemeesters van Rome en Milaan, hebben besloten een autoloze zondag in te voeren. Dit houdt in dat particulieren hun auto's en motoren niet mogen gebruiken om de luchtvervuiling niet groter te maken dan die al is. Toch zijn er bijvoorbeeld in Rome vele uitzonderingen.

Waarschijnlijk beleeft de hoofdstad binnenkort één van de stilste zondagen van de afgelopen dertig jaar, omdat er in een gebied van 150 vierkante kilometer in omvang niet gereden mag worden. Dat geldt dus niet alleen voor de binnenstad maar ook voor alle omliggende buitenwijken.

Uitzonderingen zijn de auto's van de politie, brandweer en de ambulancediensten. Ook voor diplomaten en journalisten van het Vaticaan geldt er een uitzondering. Ook bruidsparen die op zondag trouwen mogen per auto worden vervoerd. Sportclubs mogen hun spelers alleen naar de stadions vervoeren per auto.

Hans Kraay sr. per direct weg bij RTL Sport

Hans Kraay sr.Hans Kraay sr. verlaat per direct RTL Sport. Kraay liet weten zich "niet meer gelukkig te voelen met de rol die hij als deskundige voor zijn rekening neemt", aldus een woordvoerder van RTL5.

Kraay sr. was bij RTL Sport een vast panellid bij het discussieprogramma Voetbal Insite en hij werkte mee aan de programma's rond het Engels en Duits voetbal. In beide programma's was ook Johan Derksen van de partij. Met name in het programma Voetbal Insite botsten de twee nog wel eens zichtbaar. Of dat iets met het opstappen van Kraay sr. te maken heeft is niet duidelijk.

Economie VS gaat weer de goede kant op

De Amerikaanse economie staat weer op de rails en is een blijvende groei ingegaan. Dat heeft de Amerikaanse president Bush gezegd in zijn wekelijkse radiotoespraak. "De laatste paar weken hebben bevestigd dat Amerika's economie sterk is en nog sterker wordt. Ons economisch herstel wordt een langdurige groei."

Bush wees er onder meer op dat de werkloosheid in januari al met 5,6 procent is gedaaldBush en dat die daling nu al vier maanden aanhoudt. De opmerkingen kwamen echter een dag nadat er een rapport was gepubliceerd waaruit bleek dat het aantal banen minder was gestegen dan de meeste analisten hadden verwacht.

Volgens Bush zijn er de afgelopen vijf maanden ruim 366.000 banen bijgekomen in de Verenigde Staten. Volgens de oppositie zijn er echter sinds het aantreden van Bush ruim twee miljoen banen verdwenen.

Bestrijding soa's door valentijnskaartjes?

Het Britse ministerie van Volksgezondheid heeft valentijnskaarten ontworpen waarmee zij bij jongeren wil laten doordringen wat de risico’s zijn van seksueel overdraagbare aandoeningen. Een voorbeeld kaart is een kaart met een roze teddybeer en een met pijn vertrokken gezicht, met daaronder de tekst: “Ik houd zo veel van je dat het pijn doet .... als ik moet plassen." Ook zijn er diverse radiospots ontworpen.

De kaarten zijn parodieën op echte Valentijnskaarten alleen zijn de teksten veel harder. Zo is op een kaart een paar te zien tegen de achtergrond van een romantische zonsondergang aan zee. De tekst is minder romantisch: "Oh Valentine, sinds jij bij me kwam ben jij altijd in mijn gedachten. Ik zal nooit de nacht vergeten dat wij elkaar ontmoetten en jij mij genitale wratten bezorgde." De teksten op de radio zijn echter nog veel harder, één van de minder harde teksten is bijvoorbeeld: "Ja, vergeet deze Valentijnsdag niet die drie woordjes: humaan papilloma virus."

Het ministerie heeft de actie in het leven geroepen omdat het aantal gevallen van bijvoorbeeld chlamydia de afgelopen zes jaar met ruim 139 procent is toegenomen. Dit wil zeggen dat één op de tien mensen waarschijnlijk besmet is zonder het te weten. Ook het aantal besmettingen bij andere soa’s is heftig toegenomen met ongeveer honderd procent sinds 1994.

Uitslag kwartfinales Afrika Cup

Mali en Tunesië hebben zich als eerste landen geplaatst voor de halve finales van de Afrika Cup.

Mali en Guinea beten vanmiddag in Bizerte (Tun) het spits af in de kwartfinales van de Afrika Cup. Pascal Feindounou zette na een halfuur Guinea op een 0-1 voorsprong. Mali sloeg daarop echter tweemaal in blessuretijd toe. In de eerste helft scoorde Frederic Kanouté en in de tweede helft was het aanvoerder Mahamadou Diarra degene die zijn land in de laatste minuten, met dank aan keeper Kemoko Camara, een ronde verder schoot (2-1).

Tunesië - Senegal in Rades (Tun) was een close duel waar 60.000 toeschouwers iets om over te schreeuwen kregen ondanks de dichte mist. De winnaar van poule A, en tevens gastland, Tunesië kreeg veel tegenstand van de Senegalezen. Jawhar Mnari maakte in de 65e minuut echter de enige treffer in de wedstrijd na een omhaal van teamgenoot Ziad Jaziri (1-0). Na de treffer stormden officials van de tegenstander het veld op om tegen de treffer te protesteren. Voorafgaand aan de treffer zou een overtreding zijn begaan. Uiteindelijk werd enkel tien minuten blessuretijd bijgetrokken. Tunesië hield de 1-0 met stevig spel redelijk eenvoudig op het bord.

"Diskwalificatie" Uytdehaage op WK Schaatsen

bizkid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jochem Uytdehaage is op het WK Allround Schaatsen in Hamar "gediskwalificeerd" vanwege vermeend onsportief gedrag. Tijdens de 5000 meter tussen Carl Verheijen (Nederland) en Lasse Saetre (Noorwegen) zette Uytdehaage, die aan het uitrijden was, in de in- en uitrijbaan zodanig aan, dat hij als gangmaker voor Verheijen leek te fungeren. Verheijen won de 5000 meter met een voorpsrong van 0,08 seconde op de nummer twee: de Amerikaan Chad Hedrick.

De Amerikanen dienden een protest in tegen de gang van zaken. Uytdehaage verklaarde: "M'n vijf kilometer was niet zoals ik had gewild. Ik wilde lekker uitrijden en heb wat versnellingen en vertragingen gedaan". Ook Verheijen was zich van geen kwaad bewust: "Ik heb mijn eigen race gereden, dacht ik. Ik rijd hier een goeie race; die 6,20, die heb ik gewoon in mijn benen. Dan maakt het niks uit of er in de binnenbaan iemand hard meerijdt".

De jury besliste dus anders. Uytdehaage werd uitgesloten van verdere deelname. Het Noorse jurylid Tore Ramton weigerde overigens het woord diskwalificatie in de mond te nemen. "Uytdehaage mag zondag niet schaatsen wegens zijn gedrag van vandaag", aldus de Noor. De Amerikaanse ploeg wilde ook Verheijen laten uitsluiten, maar dat wees de jury af. De Nederlandse teamleiding overweegt beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de jury.

Het klassement op het WK Allround Schaatsen wordt nu na de eerste dag verrassend aangevoerd door de Amerikanen Chad Hedrick en Shani Davis. Mark Tuitert staat op de derde plaats. Dit is een tegenvaller voor de Nederlandse delegatie, die overigens redelijk goed begon. Na de 500 meter stond Europees kampioen Tuitert keurig tweede achter Jevgeni Lalenkov. Uytdehaage en Verheijen op respectievelijk een twaalfde en zestiende plek stelden teleur, maar zouden de achterstand op de 5000 meter ongetwijfeld wegwerken.

Verheijen won de 5.000 meter, zoals eerder vermeld. Tuitert stelde met een zevende plaats teleur. Ook Uytdehaage, met een achtste plaats, stelde teleur en werd dus achteraf ook 'gediskwalificeerd'. WK-debutant Tom Prinsen kan terugkijken op een verdienstelijke eerste dag, hij staat nu zevende in het algemeen klassement.

Dames
Bij de vrouwen gaat de Duitse Anni Friesinger aan de leiding. De kampioene van 2001 en 2002 eindigde op de 500 meter als tweede en op de 3.000 meter als vijfde en verdedigt zondag op de 1.500 meter 1,55 seconde op de nummer twee, Wieteke Cramer. Claudia Pechstein staat drie en Renate Groenewold vier.

Meer kritiek van Hakkinen

Mika Hakkinen heeft flinke kritiek gegeven op een aantal van de huidige Formule 1 coureurs.

Ralf Schumacher, Fernando Alonso, Juan Pablo Montoya, Felipe Massa en Takuma Sato moesten het ontgelden.

"Fernando is nog niet op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld Kimi Räikkönen. Ik heb hem nog niks zien doen dat daadwerkelijk de hype rondom hem rechtvaardigt. Bovendien eindigde het vorig seizoen 8-8 in zijn kwalificatieduels met Jarno Trulli. Als Fernando echt zo goed was geweest, had hij deze strijd met zijn teamgenoot moeten winnen", aldus Hakkinen.

Nadat hij Alonso onder vuur had genomen begon Hakkinen aan het huidige Williams duo.
"Ralf is veel te wisselvallig voor iemand die al meer dan 100 Grand Prix achter zijn naam heeft. Soms heb ik echt het gevoel dat hij iets meer moet werken en minder moet zeuren. Af en toe is hij ijzersterk maar hij moet beseffen dat hij consistenter moet presteren. Hetzelfde geldt in principe voor Juan-Pablo. Ik had het idee dat hij vorig seizoen soms vooral in kwalificaties iets te voorzichtig was. Dat klinkt misschien vreemd, maar hij moet beseffen dat je nergens komt als je je inhoudt".

Massa en Sato kregen als laatste een veeg uit de pan. "Felipe is wel snel maar wild, terwijl Takuma veel te wild is", aldus de oud wereldkampioen.

Verkeerd verstaan: politie slaat man neer

De Apeldoornse politie heeft een man bewusteloos geslagen, nadat ze hem verkeerd verstonden. "Ik heb MS!, ik heb MS!", riep de 40-jarige man toen hij donderdagavond werd gearresteerd. De agenten verstonden echter 'Ik heb een mes' en sloegen hem knock out.

De man reed met zijn vriendin en schoonouders op het Kanaal Zuid. Naar eigen zeggen werd hij afgesneden door een andere wagen. Geïrriteerd knipperde de man hierop met zijn koplampen, waarop er een bordje met de tekst 'stop politie' verscheen. Omdat het een gewone personenwagen was, geloofde de man in eerste instantie niet dat het om een agent ging. Hij sprak de bestuurder daarom aan op zijn rijgedrag, waarop er een woordenwisseling ontstond tussen beiden.

De agent riep vervolgens de hulp in van zijn collega's die al binnen enkele minuten met vijf politieauto's ter plaatse waren. Toen de agenten dachten dat de man riep dat hij een mes had, sloegen ze op hem in. De Apeldoorner werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. De vriendin van de man, die de agent eveneens beledigd had, werd naar het politiebureau gebracht. De schoonouders bleven radeloos achter.

De 40-jarige man heeft laten weten een klacht bij de politie in te zullen dienen. Uit een persbericht van de politie bleek dat de agent in burger de man wilde aanhouden, omdat hij over de weg slingerde.

Tegenstander Irak-oorlog ontving smeergeld

Irakees herschreef voor ons het volgende nieuwsbericht, waarvoor onze dank!

Irak: icoontjeDe Iraakse online krant Sotaliraq.com heeft een lijst met 270 namen van bedrijven, individuen en politieke partijen gepubliceerd die olie ontvingen als smeergeld voor hun steun aan het Baath-regime van Saddam Hoessein. Zij kregen olie in de vorm van 'coupons' die ze op de zwarte markt konden verkopen aan oliemaatschappijen. Deze bedrijven en of individuen zijn verspreid over 50 landen; 16 Arabische landen, 17 Europese landen, 9 Aziatische landen, en nog een paar landen uit Afrika en Latijns Amerika. De krant zegt over nog meer namen te beschikken van personen die smeergeld kregen van Saddam Hoessein, waaronder één Nederlander.

Op de lijst met namen komen we een opmerkelijke naam tegen: George Galloway. George Galloway, de ex-Labour parlementslid voor Glasgow Kelvin, werd vorig jaar uit de Labour Party gezet omwille van zijn standpunt tegen de oorlog van Bush en Blair in Irak. Na de beslissing door een nationaal comité van drie personen, zei Galloway: "Dit was een politiek gemotiveerd schijngerecht dat haar uitspraak al op voorhand had bepaald, in de beste traditie van politieke schijnprocessen. Het was een karikatuur van gerechtigheid".

George Galloway heeft eerder vorig jaar een reactie afgegeven op de lasteraars: "Ik heb nooit geld gevraagd of gekregen uit Irak voor onze campagne tegen de oorlog en sancties. Ik heb nooit een vat olie gezien of bezeten. Uit de manier waarop de documenten worden beschreven kan ik zeggen dat ze alle tekenen van vervalsing of 'bewerking' vertonen en bedoeld zijn om degenen die tegen de oorlog vochten in diskrediet te brengen. Ze maken deel uit van een lastercampagne tegen degenen die opkwamen tegen de illegale en bloedige oorlog tegen Irak en tegen de bezetting ervan door vreemde troepen. Het idee dat zulke documenten als op bestelling opdoken, een paar dagen na de grootschalige aanval op Bagdad, de plundering en verwoesting van haar ministeries en regeringsgebouwen, en de chaos in het land, moeten we beschouwen als uiterst verdacht."

De krant heeft inmiddels de volledige lijst met namen bij de Iraakse ministerie van Justitie afgegeven, die er onderzoek naar zal verrichten. Voor de volledige lijst met namen klik hier.

Indonesië opnieuw getroffen door aardbeving

De bewoners van de Indonesische stad Nabire zijn nog maar nauwelijks bekomen van de vorige aardbeving, of een nieuwe beving treft de stad.

Nog maar net 24 uur na de eerste aardschok van 6,9 op de schaal van Richter werd de stad getroffen door een nieuwe beving van 6,2 op de schaal van Richter. Bij de eerste beving op vrijdag kwamen 28 mensen om het leven.

Veel mensen hebben de afgelopen nacht in de open lucht geslapen. Hoeveel mensen er nu door de beving gewond of gedood zijn is onbekend. Ook is onduidelijk wat de nieuwe schade is. Het epicentrum van de nieuwe beving lag op zeventig kilometer ten zuidwesten van Nabire.

Luinge vervanger bij Ajax-PSV

Niet Jan Wegereef, maar Roelof Luinge fluit morgen de topper in de ArenA. Wegereef is ziek.

De KNVB zag internationaal scheidsrechter Jan Wegereef met ziekte terugkeren van een UEFA-bijeenkomst in Madrid. De bond heeft daarop besloten om Roelof Luinge de eer te gunnen. Menig optreden van Luinge mag dan controversieel worden genoemd, de arbiter is zeer ervaren. De wedstrijd vangt zondag om 12.30 uur aan.

Nieuw vogelgriepvirus ontdekt in VS

Er is een ander vogelgriepvirus ontdekt in het westen van de Verenigde Staten. Mogelijk moeten er 12.000 kippen van een boerderij in de regio van Kent vernietigd worden, aldus de gezondheidsautoriteiten van de staat Delaware.

Twee kippen van de boerderij vertoonden symptomen van het virus. Het virus onderscheidt zich wel duidelijk van de vogelgriep die in Azië heerst. De bevolking van het getroffen gebied is dan ook opgeroepen niet in paniek te raken, aangezien het virus niet schadelijk is voor mensen.

Wel zijn de autoriteiten bang dat het virus zich nog verder zal uitbreiden. De vogelindustrie in Delaware zou hierdoor grote financiële schade oplopen. Per jaar worden in deze staat ongeveer 577 miljoen kippen verkocht.

Wereldrecord formatiespringen verbeterd

Een team van 357 valschermspringers heeft in Thailand het wereldrecord formatiespringen verbeterd. Gedurende zes seconden waren de valschermspringers, die uit in totaal 42 landen kwamen, verenigd in de grootste formatie ooit. De deelnemers stegen op in vier C-130 Herculestoestellen.

Het was de achtste poging in een paar dagen tijd. Door ongunstige weersomstandigheden en mechanische problemen, mislukten de eerdere pogingen. Het vorig wereldrecord stamde uit december 2002 en werd in Phoenix (Verenigde Staten) gevestigd door een formatie van 300 valschermspringers.

Explosief gevonden in moskee

Stellarc2, j0han, VEMP, Tobias Gommer, BerliBerli en Meki hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Dronten heeft afgelopen nacht een mogelijke aanslag op een Turkse moskee weten te voorkomen. Dit heeft de politie vandaag bekend gemaakt.

Rond middernacht werd er een verdacht pakje bij de moskee aangetroffen. Hierop werd meteen de hulp van het Explosieven Opruimings Commando ingeschakkeld. Die maakten het pakketje op een grasveld in de buurt onschadelijk. De politie heeft een onderzoek gestart en wil verder niets kwijt over de zaak. Ook wil zij niet zeggen of het daadwerkelijk gaat om een aanslag.

Finale Maleisische wieleretappe afgeblazen

De finale van de eerste etappe in de Ronde van Langkawi in Maleisië is gisteren afgeblazen na een foutje van de politie. Met nog een kleine acht kilometer te gaan, reed ineens ook het gewone, dagelijkse verkeer weer rond in de straten van de finishplaats Taiping.

Het routeboek van de etappe schreef twee rondjes voor, maar de politie ging er per ongeluk vanuit dat er maar één plaatselijke ronde gereden hoefde te worden. Het wielerpeloton was zich net aan het opmaken voor een massasprint, maar die kon dus helaas voor de wielrenners niet doorgaan.

[update] Baby met twee hoofden overleden

petracev had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De operatie van een baby met twee hoofden is succesvol verlopen. Een internationaal team van chirurgen is in de Dominicaanse Republiek bijna dertien uur bezig geweest om één van de twee hoofden te verwijderen. Volgens de artsen was het de eerste operatie wereldwijd waarbij het tweede, onvolgroeide hoofd werd weggesneden.

De baby, Rebeca Martinez, werd afgelopen december geboren met aan de top van haar schedel een extra hoofd, een overblijfsel van een tweede foetus. Het tweede hoofd had onderontwikkelde hersenen, oren, ogen en lippen en deelde de bloedsomloop van Rebeca's brein. De baby was verder gezond, maar wanneer het tweede hoofd niet verwijderd zou worden, zou dit negatieve gevolgen voor haar ontwikkeling hebben.


Baby Rebeca Martinez voor de operatie.

Update 16:15
dkoi, Cipri en Nicole meldden ons via newssubmit dat de baby alsnog is overleden. Volgens het hoofd van de afdeling neurochirurgie van het ziekenhuis waar het meisje vrijdag was geopereerd, zijn problemen met de bloedstolling de doodsoorzaak.

Het originele bericht werd geplaatst op zaterdag 7 februari 2004 om 13:41 uur.

Ziekenhuis vreest voor liquidatie

Het Academisch Ziekenhuis Groningen vreest voor de liquidatie van een patiënt op haar intensive care. De man wordt sinds eind januari niet meer bewaakt, omdat het Openbaar Ministerie bewaking onnodig acht.

Op 15 januari werd de patiënt, van Antilliaanse herkomst, opgenomen in het ziekenhuis met vijf schotwonden. Hij zou na een ruzie over drugs in de Groningse binnenstad zijn neergeschoten. Rechercheurs waren van mening dat de man op een liquidatielijst stond, daarom kreeg hij permanente bewaking aan zijn bed.

Aan die bewaking kwam eind januari dus een eind, omdat een afrekening door Justitie werd uitgesloten. Het ziekenhuis was hier niet zo zeker over, daarom huurde zij particuliere beveiliging in om de veiligheid van haar personeel en de man te waarborgen.

Een medewerker van het ziekenhuis startte zelfs een kort geding, omdat de veiligheid van het personeel, bezoekers en de patiënt niet zeker zou zijn. Dit personeelslid eiste dat er vanaf vrijdag nieuwe bewaking moest komen, maar hij verloor het geding omdat de man tot en met dit weekeinde nog bewaakt zal worden.

Fiets Donner werd al twee keer gestolen

Minister Donner van Justitie (CDA) blijkt zelf ook niet veilig voor misdaad te zijn. Zijn beroemde herenfiets, met fietstassen, is al twee keer gestolen, zo meldt het AD. De eerste keer was hij nog werkzaam als ambtenaar, de tweede keer was hij al minister.

Het opmerkelijke is overigens dat zijn fiets beide keren geparkeerd stond in de stalling van Justitie. Tegenwoordig parkeert Donner zijn fiets in de afgesloten parkeergarage van het departement, op de plek die voor zijn dienstwagen gereserveerd is.

Volgens Donner hebben de gebeurtenissen hem met zijn neus op de criminaliteit gedrukt.


Donner op de fiets.

"NASA deed geheim onderzoek schedelobject"

Nadat de NASA beschuldigd werd van het niet correct weergeven van de kleuren op Mars, beschuldigen NASA-sceptici de NASA er van bewijs voor organisch leven achter te houden. Ze hebben deze beschuldigingen gebaseerd op foto's van de Marsrover Opportunity die door de NASA zelf zijn uitgegeven.

De NASA-sceptici zeggen nu, dat er een merkwaardig object met twee hoornachtige uitsteeksels te zien is op de foto, en dat de NASA dit object tegen het publiek hier niets over zegt, maar intussen wel onderzoek naar dit object gedaan heeft. Ze baseren dit op foto's die de Marsrover gemaakt heeft.

Op de onderstaande afbeelding is het traject afgelegd waar de rover is langs gereden. De rover nadert hierbij een merkwaardig object, wat in de panoramafoto duidelijk een 3D-object met twee hoornachtige uitsteeksels is. Het object is op onderstaande foto ingezoomd. De pijl geeft aan waar de rover langsgereden is.



Op de volgende afbeelding is de uitgestrekte robotarm van de rover te zien, ongeveer op de positie waar het merkwaardige object ligt. Het object zelf is op de foto niet te zien, wellicht omdat deze zich nog naast de rover bevindt, of vlak voor de camera in de robotarm.



De volgende foto is vanuit de achterkant van de rover genomen. De sporen die de wielen hebben achtergelaten, laten zien dat de rover op de plek waar het merkwaardige object lag, bepaalde draaiingen heeft uitgevoerd, wellicht om met de robotarm het object beter te kunnen bereiken, aldus NASA-sceptici. De NASA zegt dat de rover hier "testdraaiingen" heeft uitgevoerd.



Op de onderstaande foto heeft de rover het geplande rotsgebied bereikt. In de foto is een deel van de foto helemaal bovenaan te zien, waaruit blijkt dat de rover inderdaad langs het merkwaardige object gereden moet zijn:



Eerder beschuldigden sceptici de NASA ervan de ware kleuren van Mars te verbergen. Ze baseerden dit op foto's van de Hubble telescoop die een blauwe atmosfeer toont. Ook zijn er blauwe kleuren op de Marsrover die rood weergegeven worden. Sceptici zeggen dat de NASA opzettelijk het infrarood kanaal gebruikt in plaats van het rood-kanaal bij de gereleasde foto's. Door het gebruik van het infrarode kanaal in plaats van het rode kanaal, zijn de kleuren groen en blauw niet correct weergegeven, waardoor eventueel groen op de planeet niet zichtbaar is, en de lucht een rode tint krijgt in plaats van een, volgens hen, blauwe.

De NASA heeft het merkwaardige object in zijn geheel niet genoemd, noch een verklaring gegeven voor de aanwezigheid hiervan op de panoramafoto. De foto's zijn terug te vinden in het Marsrover foto-archief.

Cubanen varen in omgebouwde oldtimer naar VS

brainster herschreef en submitte het volgende bericht:

Elf Cubanen, waarvan vijf kinderen, hebben geprobeerd om naar de VS te varen. Nou is dat op zich niet zo opmerkelijk, maar de elf gebruikten een oldtimer als boot.

De kustwacht onderschepte de elf in een omgebouwde Buick. Intussen is de Buick tot zinken gebracht, en is bekend gemaakt dat de Cubanen zullen worden teruggestuurd naar Cuba.

Vier van de elf Cubanen hadden overigens al ervaring met het varen in oldtimers. In juli probeerden ze met een omgebouwde Chevrolet uit 1951 de VS te bereiken. Ook toen werden ze tegengehouden door de Amerikaanse kustwacht.

Duitse advocaat noemt holocaust leugen

De Duitse advocaat Horst Mahler, een voormalige leider van de extreem-rechtse Nationaal Democratische Partij (NDP), heeft gisteren in de rechtbank de holocaust een leugen genoemd. Hij deed zijn uitspraak aan het begin van het zoveelste proces tegen hem. De 68-jarige Mahler noemde het ''een leugen dat wij systematisch zes miljoen joden hebben vermoord''.

De officier van justitie waarschuwde de neo-nazist dat dit soort uitspraken hem op nog meer aanklachten kunnen komen te staan. Mahler staat terecht wegens aanzetten tot haat omdat hij in oktober 2000 pamfletten met antisemitische teksten op het internet had verspreid. Verder heeft de advocaat schrijfsels rondgestuurd waarin hij antisemitisme een teken van gezond verstand noemde.

Vorig jaar werd Mahler nog veroordeeld tot een boete van een paar duizend euro omdat hij had gezegd dat de aanslagen van 11 september 2001 gerechtvaardigd waren. Mahler hangt nu maximaal 3 jaar cel boven het hoofd.

VS helpen Pakistan bij beveiliging

De Verenigde Staten en Pakistan werken op het moment samen om de nucleaire technologie van Pakistan te beveiligen. De VS zijn bang dat de technologie anders in handen kan vallen van terroristen, aldus een regeringsfunctionaris. Volgens de Amerikaanse zender NBC heeft Amerika, sinds de aanslag op elf september, al miljoenen dollars uitgegeven aan de beveiliging van Pakistaanse wapens.

Volgens de functionaris verhinderen de wetgeving van Amerika en het non-proliferatieverdrag, het verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet voorkomen, een directe bemoeienis met het Pakistaanse nucleaire programma. "We willen niet dat hun materiaal in verkeerde handen komt, maar we overtreden niet onze wet en het NPT", aldus de regeringsfunctionaris die verder anoniem wil blijven.

Eerder deze week zei Abdul Qadeer Khan, “de vader” van de Pakistaanse atoombommen, dat hij nucleaire geheimen heeft doorgesluisd naar Iran, Libië en Noord-Korea. Hoewel Khan hiermee veel geld zou hebben verdiend, gaf de Pakistaanse president al aan Khan niet te willen vervolgen. In de jaren zeventig stool Abdul Qadeer Khan ook al nucleaire informatie uit ultra-centrifugefabriek Urenco in Almelo, waar hij toendertijd werkzaam was.

Nederlandse agenten naar EK Voetbal Portugal

calvobbes herschreef en submitte het volgende bericht:

Nederlandse agenten gaan hun Portugese collega's helpen tijdens het komende Europees Kampioenschap Voetbal in Portugal. Tien Nederlandse agenten zullen in juni in Portugal meehelpen bij het opsporen van Nederlandse hooligans.

Naast de Nederlandse agenten zullen er nog zeker 108 andere buitenlandse agenten naar Portugal gaan. Zo leveren bijvoorbeeld ook Engeland en Duitsland agenten die zich ook in eigen land bezig houden met het voetbalvandalisme. Volgens het Portugese hoofd veiligheid Leonel de Carvalho, maakt het het opsporen van de relschoppers een stuk makkelijker. "Zij kennen vaak de achtergrond van de bewuste hooligans."

De buitenlandse agenten zullen er zeker niet alleen voor staan. Alle verloven van de Portugese agenten zijn ingetrokken. Ook is al zo'n 16,5 miljoen euro gespendeerd aan nieuw materiaal, zoals waterkanonnen, pepperspray, politiehonden en nieuwe politieauto's.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager. Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Europol gaat samenwerken met Colombia

Europol, de Europese politiedienst, gaat binnenkort samenwerken met de nationale politie van Colombia. De bedoeling is om nauw samen te werken en op die manier informatie uit te wisselen over onder andere drugssmokkel.

Voor de toekomstige samenwerking zal er ten minste één Colombiaanse officier naar het in Den Haag gelegen Europol overgeplaatst worden. Het verdrag voor de samenwerking wordt aanstaande maandag in Brussel ondertekend door de Colombiaanse president Alvaro Uribe en EU-buitenlandcoördinator Javier Solana. Het Zuid-Amerikaanse Colombia is berucht als drugsproducent, er wordt vooral cocaïne geproduceerd wat vervolgens naar het buitenland wordt geëxporteerd.

Pantano kandidaat bij Jordan

In de strijd om het laatste F1-stoeltje bij Jordan, wordt weer een nieuwe naam genoemd.

BBC Radio Five Live meldt dat Giorgio Pantano een nieuwe kandidaat is voor het racestoeltje en dat hij een goede kans maakt. Na het einde van de onderhandelingen met Jos Verstappen werden de Britse rijders Firman, Wilson en McNish eigenlijk alleen nog genoemd. De Italiaan Pantano is dan ook een verrasssende naam.

Pantano heeft in de afgelopen jaren meerdere keren in de Formule 1 getest. In 2000 testte hij voor Benetton en in 2002 voor Williams. De laatste twee jaar reed hij in de F3000, waarin hij in het kamioenschap vorig jaar derde werd en het jaar daarvoor tweede.

Column: Doping, Eerlijke Sport

"Ik ben geen boef, ik ben geen dealer. Het huis dat ik bezit en de auto waarin ik rijd, heb ik met fietsen bijeengereden. Maar ik zweer dat als ik word aangevallen, ik me met alle middelen zal verdedigen"

Deze woorden zijn afkomstig van de Franse wielrenner Phillipe Gaumont. Een goede knecht met een bescheiden palmares. Op een overwinning in de Vlaamse semi-klassieker Gent-Wevelgem na heeft hij niets bijzonders gepresteerd. Toch staat deze man in het middelpunt van de belangstelling. De Franse politie heeft bij een inval in zijn huis een grote lading doping gevonden en in Frankrijk is doping een groot taboe.

Komiek sterft tijdens voorstelling

Defender had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De bezoekers wisten niet goed hoe ze moesten reageren toen acteur Jan Odl plotseling in elkaar viel op het podium, in de armen van zijn tegenspeler. Het was echter geen schijnvertoning. De komiek stierf tijdens zijn opvoering.

De toeschouwers in het Tsjechische Ostrava waren bij elkaar gekomen voor een voorstelling in het Antonin Dvorak Theater. Hier werd een Tsjechische versie van Molière's "Les Fourberies de Scapin" opgevoerd. Gelijk nadat het doek omhoog was gegaan kreeg Odl ademhalingsmoeilijkheden, waarop hij bleek werd en in de armen van zijn tegenspeler, Vladimir Polak, viel. Als reactie hierop vroeg de man of er toevallig een dokter in de zaal was, waarna het publiek alleen maar lachte, in de veronderstelling dat de scène deel uit maakte van de voorstelling.

Jan Odl
Jan Odl

De hulpverlening kwam nog wel ter plaatse, maar was te laat om de 64-jarige slapstickacteur nog te redden. De voorstelling werd afgelast.

Rel over politiefoto's bij Vlaams Blok

In België is opschudding ontstaan door de publicatie van computerfoto's -robotfoto's bij onze zuiderburen genoemd - van personen die verdacht worden van een reeks overvallen in en rond Antwerpen. Het Vlaams Blok zette de foto's op haar website omdat justitie volgens de partij van Filip Dewinter de foto's achter hield om stigmatisering te voorkomen. Hij zou de foto's gekregen hebben van de politie.


Op haar site stelt het Blok dat het bij justitie bekend is dat een ''welbepaalde bende van drie uit Antwerpen afkomstige Noordafrikanen verantwoordelijk is voor het gros van de gepleegde feiten''. Deze informatie zou ''angstvallig geheim zijn gehouden''. Dit omdat volgens Dewinter ''het gaat om daders van Noordafrikaanse afkomst die Antwerps met een Arabische tongval spraken''. Om louter politieke redenen zouden de afbeeldingen niet verspreid zijn, meent het Blok.

De kranten 'Het Laatste Nieuws' en 'De Nieuwe Gazet' hebben de bewuste foto's afgelopen donderdag ook gepubliceerd. Volgens de Belgische justitie zijn de verdachten nu gewaarschuwd en wordt hun opsporing hierdoor bemoeilijkt.

Minister van Binnenlandse zaken Patrick Dewael wil nu weten welke politieman de foto's aan het Vlaams Blok heeft doorgespeeld.

Mtiliga wellicht naar Willem II

Willem II heeft interesse in het overnemen van Patrick Mtiliga, middenvelder bij Excelsior.

Mtiliga, die gehuurd is van Feyenoord, moet bij Willem II de plaats innemen van de naar AZ vertrokken Denny Landzaat . De zaakwaarnemer van de Deen, Arnold Oosterveer, zegt dat er nog geen officiële aanbieding is gekomen, maar dat hij wel op de hoogte is van de interesse van de club uit Tilburg.

Invallen in Duitse moskeeën

Gisteren heeft de Duitse politie een aantal invallen gedaan in verschillende moskeeën en andere islamitische organisaties. De akties vonden plaats in het zuidwesten van Duitsland. De invallen maken onderdeel uit van een justitieel onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de moskeeën en organisaties bij terrorisme.

Tijdens de aktie zijn twee personen gearresteerd en ongeveer 150 personen ondervraagd. Er is niet bekend gemaakt of er bij de invallen bewijs is gevonden voor betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Miljoenenclaim wegens blote borst Jackson

Defender en jojo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De blote borst van Janet Jackson blijft voor opschudding zorgen. In de Verenigde Staten heeft de 47-jarige Terri Carlin uit Tennessee gisteren een miljoenenclaim ingediend tegen Jackson, Justin Timberlake en Viacom (eigenaar van de TV-zenders CBS en MTV).

De vrouw hoopt een "maximale" schadevergoeding van enkele miljoenen dollars te krijgen, omdat ze getuige was van de "schandalige" strip-act tijdens de pauze van de Super Bowl. De naakte borst met tepelpiercing heeft in de VS voor heel wat rumoer gezorgd, omdat een blote vrouwenbuste niet op tv mag worden vertoond, tenzij het op kabeltelevisie is. Er wordt zelfs een federaal onderzoek aan gewijd.

Borst Janet Jackson
Close-up van het onderwerp van de miljoenenclaim

Prins Bernhard schrijft open brief

Prins Bernhard heeft een open brief geschreven naar de Volkskrant waarin hij felle kritiek levert op publicisten die volgens hem beledigende onwaarheden vertellen over hemzelf en zijn familie. Met de brief wil de 92-jarige Bernard de reputatie van zijn ouders ''recht aan doen'' en onwaarheden over zijn eigen leven weerleggen.

De prins is ongekend hard tegen een aantal publicisten, onder wie Tomas Ross, Hans Galesloot en J.G. Kikkert. Het zit de prins vooral dwars dat in sommige publicaties de goede naam van zijn moeder wordt bezoedeld. Wat betreft beschuldigingen dat hij zelf op twee momenten een dubieuze rol zou hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog meent de prins dat ''de grenzen van fatsoen ver overschreden zijn''. Bij de brief zijn documenten gevoegd die beschuldigingen aan zijn adres moeten weerleggen.

Prins Bernhard zegt zich jarenlang machteloos te hebben gevoeld, omdat hij als lid van het Koninklijk Huis moest zwijgen. ''Ik kreeg er langzamerhand een complex van.'' Om tijdens zijn laatste levensfase schoon schip te maken, heeft de prins Hans van der Voet, voormalig hoofddirecteur van de RVD (Rijksvoorlichtingsdienst), het afgelopen jaar een uitgebreid onderzoek laten doen naar de achterliggende bronnen in gewraakte publicaties als het boek 'Omwille van de troon' van Thomas Ross. Die bronnen zijn flinterdun, concludeert Van der Voet in een rapport dat de brief van de prins ondersteunt.

De vroegere RVD-directeur onderzocht vier onderwerpen: verhalen over losbandig leven van de moeder van Bernhard, prinses Armgard, de twee vermeende zonen die Berhard in Londen zou hebben, de brief die de prins zou hebben geschreven aan Hitler over het landvoogdijschap over Nederland en de beschuldiging dat Bernhard de slag bij Arnhem zou hebben verraden.

Premier Balkenende wil geen inhoudelijk oordeel geven over de opmerkelijke publicatie van de prins. Hij zei alleen dat hij vindt dat Bernhard het recht heeft om in de laatste fase van zijn leven zijn verhaal te vertellen.

-
De complete brief van de prins.
Het rapport van Van der Voet

Levenslang voor dubbele moord

VeGGie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De rechtbank in Utrecht heeft de 30 jarige Pascal F. uit Utrecht tot levenslang veroordeeld voor de moorden op verzekeringsagent Anton Bussing en studente Nadia van de Ven. De uitspraak was conform de eis van de officier van justitie.

In oktober 2002 werd van de Ven doodgeschoten in haar eigen huis, zeven jaar eerder was Bussing door een aantal kogels om het leven gekomen. Onderzoek wees uit dat de twee moorden met met hetzelfde wapen gepleegd zijn.

De rechtbank achtte in beide zaken bewezen dat P.F. de dader was, maar uit het vonnis bleek dat hij ook tot levenslang veroordeeld zou zijn als alleen de moord op Nadi van de Ven bewezen zou zijn. F. zelf heeft altijd ontkend beide moorden te hebben gepleegd en zal zeer waarschijnlijk in hoger beroep gaan.

Schröder stapt op als partijvoorzitter SPD

McPieter en pberends hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder is onverwachts opgestapt als voorzitter van de sociaal-democratische partij SPD. Hij maakte dit vrijdagmiddag op een persconferentie in Berlijn bekend.

Gerhard SchröderSchröder is sinds 1999 partijvoorzitter van de sociaal-democraten, maar in het belang van het hervormingsproces van Duitsland leek het Schröder verstandig om er mee te stoppen. Hij wil zich nu volkomen richten op zijn taak als regeringsleider.

Binnen de SPD was er de afgelopen maanden veel kritiek op de plannen van Schröder en zijn regering, bijvoorbeeld toen hij stelde dat overheidspersoneel geen hoofddoek behoort te dragen. Schröder zei dat hij SPD-fractievoorzitter Franz de beste kandidaat vindt om hem op te volgen. Hij zou de juiste man zijn om het hervormingsproces sneller te laten verlopen. Eind maart wil hij zijn functie aan hem overdragen.

Grote zwarte markt in gehandicaptenkaarten

Tommmm had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Gehandicaptenkaart, een kaart waarmee veel gehandicapten binnen de Europese Unie gratis kunnen parkeren, durven veel gehandicapten niet meer voor de ruit te leggen. Reden is het feit dat dieven niet terugdeinzen om hun auto open te breken om zo de kaart te kunnen pakken. Vervolgens komt deze kaart terecht op de grote zwarte markt waar ze voor veel geld worden verkocht.

Voordeel van de kaart is dat iedereen, gehandicapt of niet, gebruik kan maken van de kaart. Daarom wil VVD-europarlementariër Toine Manders dat naast de pasfoto en de handtekening van de eigenaar, ook het kenteken van het voertuig op de kaart komt. Om dit te bewerkstelligen heeft hij vrijdag bij de Europese Commissie erop aangedrongen om deze maatregel in te voeren en zo een einde te maken aan deze wanpraktijk.

Communicatiesysteem A'dam al dagen plat

Sinds woensdag ligt het communicatiesysteem voor ambulancediensten in Amsterdam, het zogeheten C2000 systeem, plat. De ambulancediensten moesten weer overschakelen naar het analoge systeem, aldus een woordvoerster.

Vrijdagmiddag zou het probleem opgelost moeten zijn. Het is de bedoeling dat de diensten, die gebruik maken van het C2000 systeem, vanaf maandag weer overstappen op het systeem. "Dit weekend wordt alles nog een keer gecontroleerd, en dan kan maandag alles weer omgezet worden", aldus de woordvoerster.

In juni werd het nieuwe systeem geïntroduceerd in Amsterdam, echter in augustus moesten de ambulancediensten alweer overschakelen op het oude systeem, omdat er gesleuteld moest worden aan de computers. De overstap na het sleutelen liep vertraging en de dekking bleek niet optimaal te zijn. Er werden toen nog twee zendmasten bijgebouwd.

AmbulanceEerder waren er in Zuid-Limburg al dergelijke problemen. De oorzaak van deze problemen was een technische storing in de hoofdserver van Venlo. Nog steeds is C2000 een omstreden systeem omdat het meer geld kost dan was gepland, maar ook wordt er getwijfeld aan de werking van het systeem.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.