A'dam zet aanval in op discriminatie

Amsterdam zet de aanval in tegen discriminatie. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen en korpschef Jelle Kuiper zeggen dat in 2004 discriminatie keihard aangepakt gaat worden. Cohen deed eerder dit jaar al een oproep om te stoppen met antisemitisme, maar hij merkt dat men in allerlei geledingen minder tolerant is voor elkaar.

Cohen: ''Er is duidelijk een verharding merkbaar in de maatschappij. Mensen kunnen steeds minder van elkaar hebben en staan op een groot aantal punten lijnrecht tegenover elkaar zonder respect voor elkaars denkbeelden of gevoelens te hebben. Ik maak me daar grote zorgen over''. Volgens de burgemeester wordt discriminatie een steeds groter probleem. ''Homo's, vrouwen, mensen met een handicap... Steeds meer groepen voelen zich angstig of bedreigd door anderen en dat mogen we niet toestaan in deze stad''.

De burgervader wordt gesteund door korpschef Kuiper: ''Terecht maakt de burgemeester zich zorgen over zijn stad. Wat er gebeurt ten aanzien van joodse, maar ook ten aanzien van Marokkaanse mensen, kan en mag niet in onze samenleving. We moeten eens goed kijken met welke maatregelen we dit probleem gaan aanpakken''.

Discriminatie zal op alle fronten aangepakt worden, en zich niet enkel richten op een deel van de jeugd dat zich bezighoudt met anti-joodse en antihomoseksuele uitingen en gedragingen; gťťn enkele vorm van discriminatie zal meer getolereerd worden. Cohen: ''In de driehoek hebben we besproken dat met iedere aangifte, klacht of melding ook daadwerkelijk iets gebeurt. Daar zijn heel goede afspraken met de politie over gemaakt. We zullen de daders aanspreken op hun gedrag en eventueel bestraffen. Reken maar, dat we het echt serieus gaan nemen''.