[update] Twaalf doden bij ongeluk aan Franse grens

Bij een ongeluk aan de Frans/Belgische grens zijn vanmorgen rond 5.00 uur twaalf mensen om het leven gekomen. Ook raakten 37 passagiers gewond. Het ongeval vond plaats op E19 Brussel-Parijs bij de grensovergang Hensies.

Vermoedelijk heeft de chauffeur van de Duitse bus de macht over het stuur verloren, waarna het voertuig de vangrail raakte en in brand vloog. De bus brandde volledig uit. De gewonde slachtoffers zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in de buurt. De provincie Henegouwen heeft het rampenplan afgekondigd.

Update 13.10
De inzittenden van de verongelukte bus waren universiteitsstudenten van vooraan in de twintig. Ze kwamen uit verschillende landen: Duitsland, Amerika, KroatiŽ, BosniŽ, OekraÔne, MongoliŽ en Rusland. De bus was vanuit MŁnchen op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Omdat de chauffeur die op het moment van het ongeval reed, is omgekomen, is het lastig om de oorzaak te achterhalen. Het lijkt erop dat de bus in een slip is geraakt. Andere bronnen melden dat de chauffeur in slaap is gevallen.

Update 15.11
In totaal zaten er 49 mensen in de bus: 46 passagiers, twee chauffeurs en een begeleider. De tweede buschauffeur heeft er voor gezorgd dat tientallen mensen aan de dood konden ontsnappen. Hij kon via een raam de bus uitkomen en deed daarop de achterdeur van de bus open. Hierdoor konden vele mensen de bus verlaten.

Vijf van de gewonden zijn er slecht aan toe. Prins Filip en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael brengen vanmiddag een bezoek aan de ongevalsplaats.