Man wint rechtszaak over virtueel eigendom

Een Chinees videospelbedrijf is door een rechtbank in Beijing in het ongelijk gesteld bij een aanklacht over de teruggave van virtuele eigendommen aan een speler, wiens account geplunderd was door een hacker.

De 24-jarige Li Hongchen had twee jaar en 10.000 yuan (1287 euro) in het spel Red Moon gestoken, voordat zijn "wapens" gestolen werden. Hongchen vroeg hierop het bedrijf in kwestie, Beijing Arctic Ice Technology Development Co Ltd, om de speler te identificeren die zich meester had gemaakt van zijn virtuele eigendom. Dit werd echter geweigerd om privacyredenen. Toen ook de politie niet naar tevredenheid handelde, besloot de gedupeerde speler naar de rechter te stappen om 10.000 yuan compensatie te eisen.

"Ik heb de uitrustingen betaald met mijn werk, tijd, wijsheid en geld, natuurlijk zijn ze mijn eigendom", aldus Hongchen. Het bedrijf verweerde zich met het argument dat deze eigendommen echter niet meer zijn dan een grote hoop computerdata. Uiteindelijk nam de rechtbank donderdag het bedrijf de slechte beveiliging van haar software kwalijk en oordeelde dat de gestolen spullen teruggegeven moeten worden.

De online spelindustrie heeft de laatste jaren in China een explosieve groei doorgemaakt, en groeit nog steeds met 100 procent per jaar. Met de uitspraak zijn ook andere onenigheden over virtueel eigendom weer opgelaaid.