Hirsi Ali nog steeds bewaakt

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali wordt nog steeds bewaakt, zo valt te lezen in de Volkskrant, die een interview hield met de politica. Het dreigement van eerder dit jaar, dat Hirsi Ali voor het einde van 2003 wordt geliquideerd, wordt nog steeds serieus genomen.

In het interview zegt Hirsi Ali dat de felle reacties op haar optreden, haar soms een ''beetje bang'' maken. Ze weerspreekt dat haar kritiek op de islam voortkomt uit persoonlijke frustraties over haar islamitische opvoeding. Volgens haar gebruiken tegenstanders dat argument om het debat dat ze wil aanwakkeren te vervuilen.

De zeer felle emoties die ze oproept, bevestigen haar oordeel dat de islam aan modernisering toe is. ''Het zegt veel over de staat waarin de islam verkeert. Het vermogen tot reflectie is totaal afwezig. En dus kwets je zodra je kritisch bent''. Volgens Hirsi Ali hoef je het woord islam maar te noemen, of de radicale islamitische oren spitsen zich. ''Zeg je iets positiefs, dan ben je een van hen. Zeg je iets negatiefs, dan moet je dood. En als je dan ook nog laat weten dat je niet meer in Allah gelooft, moet je je laten bewaken. Ik ben ervan geschrokken''.

Hirsi Ali zegt niemand te willen beledigen, of onnodig te kwetsen. Dus zeg ze nu: ''Mohammed is een geweldige mijnheer, maar zijn ideeŽn zijn toe aan een grondige modernisering''. Eerder dit jaar zei de politica nog dat de profeet Mohammed gemeten naar onze westerse maatstaven een perverse man was. Een tiran. Dat kwam haar op een regen van binnenlandse kritiek, aangiften en kritiek van moslimlanden te staan.

Hirsi Ali staat nog steeds achter de uitspraken van Fortuyn, die de islam in 2002 een achterlijke cultuur noemde. "Iedereen om mij heen was ontzet: dat kŠn Fortuyn niet zeggen. Terwijl ik dacht; de man heeft volkomen gelijk." Afgelopen week kwam de politica nog onder vuur te liggen van PvdA burgemeester Wallage. Hij vond dat het Kamerlid aanzette tot haat en trok zelfs vergelijkingen met de door haar bekritiseerde moslims en de 'vernietiging' van joden in de oorlog. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zei die kritiek niet te delen.