''Idols zou van de buis moeten''

Het publiek is de treiterjury van Idols beu, zo kopt de Telegraaf vandaag op de voorpagina. Uit de laatste kijkcijfers van de 'Stichting Kijkonderzoek' blijkt dat de interesse voor het programma nu al afneemt. Steeds meer kijkers ergeren zich groen en geel aan het tv-programma. Reden is dat zeker 80% van de kandidaten zo vals zingt als een kraai en doelbewust wordt gebruikt door de juryleden om publiekelijk geschoffeerd te worden.

Media-en communicatie deskundige prof dr. Anne van der Meiden meent dat Idols zelfs meteen van de buis gehaald zou moeten worden. Volgens hem is het ''media-ethisch onverantwoord'' dat vooral pubers in de uitzending keihard worden afgemaakt wanneer zij de voorronden niet halen. Van der Meiden vindt het volslagen onverantwoord dat RTL4 deelnemers op deze wijze misbruikt om hoge kijkcijfers te halen. Ook meent hij dat de psychische effecten niet onderschat moeten worden en dat het zelfs tot traumatische klachten kan leiden. ''Deelnemers worden niet alleen voor een miljoenenpubliek belachelijk gemaakt, de gevolgen in hun eigen omgeving zijn nog groter. Bovendien geloven ze op den duur niet meer in zichzelf''.

Idols-juryvoorzitter Henkjan Smits spreekt tegen dat er ''tere kinderzieltjes'' worden beschadigd. ''Iedereen weet toch waar hij of zij aan begint''. Volgens hem hebben de deelnemers allemaal ''een ruggengraat en voldoende incasseringsvermogen'' om voor de camera te staan. Hij beaamt wel dat de jury zich harder opstelt dan vorig jaar.

-
Neem ook eens een kijkje in het speciale Idols-forum dat FOK! rijk is!