Game Review: Top Gear Rally

Roy
Top Gear Rally is niet de eerste rally race game op de GBA, zo waren er ook GT Advance, Top Gear GT (de voorloper van TGR) en V-Rally 3. Al deze games waren wel ok, maar misten toch dat éne speciale sprankeltje dat van een gewone game een topgame maakt. In het begin lijkt het alsof TGR ook weer een degelijke rally racer is die niets bijzonders toevoegd.

De standaard spel mogelijkheden zijn namelijk weer vertegenwoordigd:
· Grand Prix, waar je op elke track drie races rijdt en je, als je genoeg punten haalt de volgende track unlocked.
· Time Attack, waar je moet proberen je eigen records op de verschillende tracks te verbeteren.
· Multiplayer, waar je het tegen een vriend of vriendin kan opnemen.
· Practice, waar je leert rijden.
· Quick Race, waar je een race rijdt en binnen de gegeven tijd het volgende checkpoint moet halen (als een arcade game dus).



Zo op het eerste oog niets speciaals dus. Ook de autokeuze (in het begin beperkt tot drie auto's, geen licentie wagens) is erg beperkt. Maar ja, we beginnen toch met volle zin aan een race, we kiezen de auto en de track. Wat nu opvalt is dat er de optie 'setup' onder de R knop zit, nieuwsgierig als ik ben druk ik op R. Hier verschijnen nu een aantal opties die het ineens heel interessant maken: welke banden leg je onder je auto, wat voor manier van sturen kies je, etc. Met deze dingen eenmaal ingesteld gaan we eindelijk racen!



Je start als nummer 8 in de race en alleen de nummers één t/m drie krijgen punten. Met 11 punten unlock je de volgende track. Wat meteen opvalt zijn de graphics, damn, ik heb nog geen enkel GBA spel gezien dat zo mooi 3D op het scherm toverde! De auto's, de omgevingen en zelfs de banen zelf zijn echt 3D, dat wil zeggen dat er ook hoogteverschil zit in de banen. Ongekend op de GBA, en dat zonder FX chip. In het begin zat ik me vooral te vergapen aan de pracht en vergat ik soms dat ik aan het rijden was, waardoor het racen niet echt lukte. Toen eenmaal mijn volle aandacht naar het racen uitging had ik binnen de kortste keren een stuk of 5 extra banen vrijgespeeld. De eerste banen zijn wat makkelijk namelijk, maar het wordt zeker lastiger, vooral in de professional league!




Net als zoveel rally games heb je ook in TGR een bijrijder die je helpt tijdens het rijden. Termen als 'easy left', 'hard right' en 'careful!' zul je dan ook regelmatig te horen krijgen. De stem van je bijrijder klinkt zuiver voor een GBA titel, net als alle andere geluidseffecten trouwens. Zelfs het motorgeluid lijkt geloofwaardig. De muziek die je hoort tijdens de menu's is wat minder, maar dat is niet zo heel belangrijk vind ik, het gaat immers om het racen zelf.