Jonge A'damse Marokkaan voelt zich thuis

Marokkaanse jongeren in Amsterdam hebben een positief beeld van hun toekomst en zijn in het algemeen tevreden over hun school. Ook voelen ze zich goed thuis in de hoofdstad, zo valt te lezen in het Parool. De krant publiceert vandaag de resultaten van een omvangrijk onderzoek door onderzoeksbureau O + S en het Parool onder Marokkaanse jongeren tussen 12 en 18 jaar. In de hoofdstad wonen nu circa 8.800 Marokkaanse jongeren in deze leeftijdscategorie, acht keer zoveel dan in 1993.

Marokkaanse jongeren willen een vak leren, carrière maken en geld verdienen. Wél blijven ze zich nadrukkelijk Marokkaan voelen, in bijna 50% van de gevallen méér Marokkaans dan Nederlands. De meisjes willen werken als ze getrouwd zijn, en van de jongens mogen zij dat ook.

Marokkaanse meisjes moeten niets weten van Nederlandse jongens. Ruim 70% van alle jongeren wil trouwen met een Marokkaanse partner.

Bij het onderzoek is de specifieke groep hardekernjongeren, die verantwoordelijk zijn voor het negatieve beeld van jonge Marokkanen, niet meegenomen. ''Wie niet participeert in de maatschappij, participeert ook niet in onderzoeken,'' luidt het commentaar van de onderzoekers.

De overgrote meerderheid van de jongeren beschuldigt de media ervan dat die een verkeerd beeld schilderen van de Marokkanen. Zij herkennen zich niet in de probleemgroep. De onderzoekers waarschuwen dat ''we'' nog verder van huis zijn als het merendeel van de jonge Marokkanen, omdat zij het gevoel hebben verward te worden met de kleine groep raddraaiers, zich gaat gedragen naar de verwachting die anderen van hen hebben.